Windows Server 2003 - Enterprise Edition Kurulumu

CheⓢsteR

Katılımcı Üye
30 Tem 2007
524
12
WINDOWS SERVER 2003 - ENTERPRISE EDITION KURULUMU

[/color]Windows un bu yeni OS'si ile basit ve ucuz bir web sunucu kurmaktan tutunda 32 tane islemciye sahip dev bir sunucu kurmaya kadar tüm gereksinimlerinizi karsiliyabilirsiniz. Ben sadece meraktan bi anlamda can sikintisindan kurup deneyim dedim. Setup dosyasina assagidaki linkten ulaşabilirsiniz. Denemekte yarar var bakarsiniz ilerde lazim olur. Dilim döndüğünce kurulumu anlatmaya çaliştim.

Neden EnterPrise Edition diyen arkadaslar kurulumu daha kolay ve ayni zamanda 4-8 işlemci 32GB Ram desteği, bilgisayar çalişirken bellek ekleyebilme gibi garip özellikleri bulunuyor olmasi. Arti bir tek bunun DL adresini bulabildim ondan bakiniz download https://microsoft.order-5.com/windowsserver2003evaldl/ kayit olup 14 gun içinde aktifleştirmek şartiyla 6 ay kulllanim hakiniz olur.

WinNT Server4, Windows2000 Server, Windows 2000 Advanced Server, Windows Server 2003 Standart Edition dan EnterPrise Edition'a yükseltme yapabilirsiniz. Yükseltme sürümünün normal Os'lerde oldugu bazi kolayliklari var bunlari tahmin edersiniz zaten. Donanim tanitma, programlari tekrar yüklememe vb... Yok ben 2. veya 3. veya 4. veya 5. İşletim sistemi olarak kullanacam diyorsaniz diğer OS ile ayni bölüme kurabilirsiniz ama Program Files klasorü gibi önem arz eden klasörlerin çakişmamasi için pek tavsiye edilmez bu is zaten birden çok işletim sistemi varsa otomatik olarak baslangiç bölümüne kendini yazacaktir ve soracaktir hankisinden baslayım. Nese biz sifirdan temiz bir sistem kuralim tam olsun diyoruz. Yalan çünkü harddisk'lerimde yeterli yerim kalmadi.

NOT : Güç kaynağı kullanan arkadaşlar güç kaynağı kontrolünde KGK kablosu kullanirsaniz bunu sökün. Donanim taramasi sirasinda donma yapıyormuş.

Makinamizi cd'den boot edilebilir haline getiriyoruz. (Bunu anlatmaya gerek yok heralde herkes beceriyodur dimi ? ). Mavi kurulum ekrani başlar ve altta sayar babam sayar "Press F6 If you need to install a Third Party SCSI or Raid Driver" F2 ye bas otomatik sistem kurtarma başlasin falan sayar. Biz bunlarla ilgilenmiyoruz çünkü sifirdan kuruyoz. Gerci SCSI veya RAID kontrol karti kullaniyorsak F6 orada işimize yarayacak çünkü Windows Server 2003
kartımızı tanıyamaz ise biz burdan tanıtımını yapıcaz.

Daha sonra kurulum programı kendi kullanacağı o programları yükler. Hoş Geldiniz efendim diye hoş gelenler için ekran çıkar karşımıza. ENTER ile devam ediyoruz.

Lisans anlaşmasını F8 ile geçiyoruz. Şimdi disklerimizin ne şekilde kullanılacağı bölümüne geliyoruz. Bizim HDD format'lanmış bir şekilde sıfır zaten onçüüün Enter ile devam ediyoruz. (Otomatik olarak tek bölüm oluşturur). Ancak diski ikiye bölmeyi düşünüyoruz. Birine Windows kurulcak digeri veri depomuz olcak. Bu ekranda sizin diskinizde daha önceden kullanilan bölümler varsa onları silme düzenleme ve yeni bölüm oluşturma işlemlerini yapiyoruz. Gerekli bölümü ayırıyoruz. Mesela bizim ki 20GB'lik HDD'mizin 10000 MB'ini C sürücüsü yapacaz. Bunun için 'C' Create Partition a basiyoruz. Yeni gelen ekranda oluşturmak istediğimiz bölüm boyutunu MB olarak giriyoruz. Enter ile devam ediyoz. Yeni bölümümüz "C" sürücümüz oldu. Biz bu bölümü işaretleyerek (Yön tuşlari ile üstüne gelerek) buraya Windows kurmak istedimizi belirtiyoruz. Diskin kalan kısmına buradan da oluşturabilirsiniz. Ama Windows'u kurduktan sonra daha güzel bir arabirimden halletmeyi tercih ediyoruz. (Bir anlamda kaşınıyoz biz) Onçüüün Enter ile devam ediyoruz.

Siradaki bölümde Windows'un kurulacağı bölümün Dosya Sistemi ne olsun diye bir ekran geliyor. Burada herkes FAT diyebilir ama biraz düşününce güvenlik ayarlarini yapmak ,bir çok sunucuyu kurabilmek, en önemlisi performans için NTFS tercihimizdir. Onun için "Format The partition using the NTFS file system" ile bölümü formatliyoruz. Boşu boşuna Quick format atmaya çalişmayin malum bölümü yeni oluşturduk bir şey fark etmez normal format'ı basar. Enter ile devam ediyoruz ve formati atiyoruz.

Bu işlemi yaptiktan sonra makina resetlenecek. Makina tekrar açılınca tıpkı diğer OS yüklemelerinde oldugu gibi Cd'den ön kurulum için bir tusa basin ibaresini görünce ziplamayin. Yoksa tum olaylara yeniden baslarsiniz (Format hariç). Format olayindan sonra grafik arabirim ile kurulum için gerekli olan dosyalar kopyalanir. Bizim de defalarca takilmamiza ve zamanimizi boşa harcamamiza neden olaya dikkat edelim driver.cab kopyalanirken makina dondu sanip reset basmayin driver.cab yaklasik 130-140MB'lik bi dosya ve yüklemesi uzun zaman alıyor. Bekleyin sabirla.

Grafik arabirimli yükleme konsolumuz geldi. Bir 5-10 dakika bizim birşey yapmamiza gerek yok oturup efendi efendi microsof'tun vakit geçireceği yazılarını okuyun yavaş bir makina kullaniyorsaniz bunlar sar basa sar basa devam eder caniniz sikilinca ihtiyaç molasi vererek gidip gelin arada bi ekrana bakin uzun süre aşagidaki boncuklar yanıp sönmez ise HDD ışığında degişiklik olmazsa yapacağınız işi tahmin edersiniz siz RESET.

Bizim mudahalemizi isteyecek ilk bölüm tabi ki her zaman olduğu gibi Dil ve Ülke ayar ekranı. Custimize butonu ile Türkiye'ye özgü ayarlarimizi yapacaz. Diger OS kurulumlarında bu bölüm Next ile geçilir ama server kuruyoz biz! Onçüüün bi kurcalayın sonradan dil problemleri görmeyelim ok. Bu bölümdeki Details cart curt anlatmaya gerek yok çünkü Türkiye'de para vb... simgelerde neler kullanıldıgını bılıyoruz zaten. Uygun olanaları kabul edip "next" deyip sonraki ekrana geçiyoruz.

Bu ekranda Lisans sahibi olarak gerekli olan ad soyad, kurum bilgileri giriliyor. "Next" ile devam..

Şimdi ürün CD key'ini girecegiz. Yukada verdigim linkten indirdiginiz demo sürüm ile birlikte E-Postaniza gelen CD KEY'i buraya yaziyoruz. 25 karakterden oluştuğunu unutmayalim. Hatali girince devam edemeyeceginizi söyleme gereyi varmi?

CD KEY girildi simdiki ekran iki ayri lisanslamadan birini seçeceğimiz ekran.

PER SERVER : Seçeneği sunucuda kendisine yapilacak bağlanti kadar lisans bulunmasını gerektirir. Bu aynı anda burada girilen sayı kadar kullanıcının sunucudan yararlanabilmesi anl***** gelir. Bu seçenek yalnız bir sunucu içeren yerel ağ baglantilarinda seçilecek bir seçim.
PER DEVICE OR PER USER : Seçeneği her kullanıcı yada cihazın kendi kullanım lisansına sahip olması gerekiyor ve her kullanıcı veya cihaz farklı sunuculara erişebiliyor. Çok sunuculu ağlarda bu seçenek kullanılcak. Karar veremezseniz PER SERVER'i seçin gitsin çünkü diğer seçeneğe maliyetsiz olarak daha sonra geçebilirsiniz.

Sıradaki Ekran Bilgisayar'a İSİM VERME ekranı. Türkçe Karakter Kullanmiyoz. Eğer AĞINIZDA ESKİ (NT4 GIBI) MAKİNALAR VARSA 15 KARAKTERLİK İSİM VERİN. Bilgisayar Yöneticisi parolasini falan da girdikten sonra NEXT'e basip devam ediyoruz.

Saat Ayarlari bölümü bizimki GMT +02:00 Atina,Istanbul,Minsk olacak.

Siradaki ayarda ise herşeyi olduğu gibi bırakın. Sadece TCP/IP seçeneğini seçip Properties butonu ile IP konfigürasyonunu yapalım. Eğer ağınızda kullandiginiz farkli Protokoller varsa ADD butonu ile ekleyerek ayarlarını yapabilirsiniz. IP ayarları yapmak için TCP/IP'yi seçip PROPERTIES butonuna tıklıyoruz.Şimdi : Use the following IP address : Seçeneğini işaretliyoruz. Bunu yapınca DNS Server Address'te otomatik olarak işaretlenir. Subnet, mask, DNS bu ayarlari kendi ağ ayarlarınıza göre yapin. OK tuşu ile devam edin. Ağ bileşenlerini tanımladıgımız ekranda NEXT tuşu ile geldigimiz ekranda yanlızca ÇALIŞMA GRUBU adınızı giriyorsunuz. Bilgisayar adı ile Grup adını aynı yapmıyoruz. (Yok efendim bizim ağımızda farklı bir tane Domain Controller var derseniz ikinci seçenekle bunu halledebilirsiniz) Neyse bizde yok Türkçe karakter içermeyen bir de çalışma grubu adı verdik ve NEXT dedik.

ARTIK MAKİNANIN PERFORMANSINA BAĞLI OLARAK 15 DAKİKA İLE 60 DAKİKA ARASI DEĞİŞECEK BİR BEKLEYİŞE GEÇİYORUZ. BU İŞ BİTENE KADAR BİZE GEREK OLMAYACAK O ZAMAN HADİ ÇAY MOLASI (Ulan ne işim vardı da oturdum kurdum bunu bende bilmiyorum sadece can sıkıntısı).

Makina bu işlem bitince ne oldu RESET'lendi ekranda ne yazıyor? Hey maşallah Windows Server 2003 ben kısaca WS3 diye hitap ediyorum kendisine eeee bayağı bir haşır neşir oldum ahbap olduk biz onla o bana XMCX ben ona WS3 diyorum.

"WELCOME TO WINDOWS"

Şifremizi ve kullanıcı adımızı istiyor. Girin (Daha önceden sunucu OS kulananlar ctrl+alt+del tus kombinasyon ekranını bilirler).

Şimdi girişimizi yaptık bir sürü balon o der bunu yapayım o der şunu yapayim. Bunlardan Manage Your Server simge durumunda beklesin, ekran çözünürlügünü yapin, aktive olayını isterseniz hemen yapın sonra uğraşmayın. Aktive esnasında herhangi bir kişisel bilgi gönderilmez yanlızca ürün numarası bu numarayla aktivasyon yapıldıgı için işaretlenir ve daha sonra bu numarayla başka bir sunucuya kurulum yapamazsiniz. Birakin o kadar da olsun. İlerde sunucu donanımında olacak degişiklikler için Telefon ile aktive olayı var sanırsam.

Masa üstümuz boş. Hızlı olmak maksadiyla gerekli olanlari hemen getirelim. Masa üstünde mouse'a sağ tık ve açılan menüden Properties-Desktop-Customize Desktop gereken simgeleri getirelim.

Yanlız ayarları yapmadan önce diskimizin o kullanmadığımız veri deposu yapacağımız yere bölüm açmamız gerkiyor. Bu bölüme ağ'daki diğer kullanıcılar dosya deposu olarak kullanabilir veya sunucumuzdaki web sitelerinin kaynak dosyalarını koymayı yapabiliriz. Bunu yapmak için Windows 2000'den beri kullanılan Computer Management uygulamasını kullanacağız. Açmak için My Computer sağ tıklayin. MANAGE seçeneğini seçebilir veya Start-Administrative Tools-Computer Management yolunuda kullanabilirsiniz.

Bu uygulama penceresi içinde sol tarafta STORAGE dalının altındaki DISK MANAGEMENT öğesini seçiyoruz. Sağ tarafta tüm diskleri ve bölümleri görüyoruz. Biz boş alan olarak işaretlenmiş olani seçiyoruz ve sağ tıklıyoruz, NEW PARTITION seçenegi ile yeni bir bölüm oluşturuyoruz. Bu işten sonra gelen sihirbazdaki Next tuşlarıyla ilerliyoruz ve bölümümüzün bir EXTENDED PARTITION olacağını ve kalan disk bölümünün tamaminin kullanılacağını söylüyoruz. Bunlari yaptıktan sonra yeni oluşan yeni bölüme sağ tıklıyoruz ve bu kez NEW LOGICAL DRIVE seçeneğini seçiyoruz. Gene açılan sihirbazla LOGICAL DRIVE olacağını, sürücü için ayrılacak yeri, sürücüye atanacak harfi,dosya sisteminin ne olacağını ayarlıyoruz. Tabiki NTFS en iyisi.

AYARLARA BAŞLAYALIM

Şimdi Computer Management ve kullanmayacagımız pencereleri kapatıyoruz ve Manage Your Server Penceresine geçiyoruz. Kapattıysanız Administrative Tools yolundan ulaşin. WS3 sunucuya atamak istiyeceğimiz bazı rolleri otomatik olarak algılayabilir. Mesela Printer'iniz. Manage Your Server penceresi açıkken Printer'i açma dügmesine basin. (Printer'ı henüz tanıtmadik) Önce yazıcıyı Windows tanır sonra sunucu otomatik olarak Print Server rolünü yüklenir ve ağ üzerinde yazici hizmeti verir hale getirilir. Bunu Manage Your Server penceresinde hemen görebilirsiniz.

Add or Remove A Role (Rol Ekle Kaldir) linkine tıkladığımızda ilk önce çevresel ilişkileri sağlayan modem, ağ kartı, bunların kabloları yazıcı vb. cihazları açmanızı WS3 cd'sini elinizin altında bulundurmanızı söyleyen bir uyarı alacaksınız. NEXT tuşu ile devam ediyoruz. Bir takim denetlemeler yapılacak. Bir sonraki adımda makina soracak ey sahip bir ağ'daki ilk sunucunun temel rollerini yükleyim mi yoksa sana bırakayım özel bir şeylermi yapacaksıncan der. Biz tüm rolleri tek tek yüklüyeceğimiz için Custom Configuration sekmesini seçiyoruz.

Yeni gelen ekranda bir WS3 sunucunun 11 adet temel görevini görecegiz. Buradan bir rol seçeceğiz ve NEXT tuşuyla sihirbaza gereken bilgileri verecez gerisini sihirbaz yapacak. Hokus pokus olayi.

Kisa kisa bu rolleri bi anlatalım. Edindiğimiz izlenimlere dayanaraktan.

FILE SERVER-DOSYA SUNUCUSU

WS3'ün dosya sunucusu rolü her kullanıcı için belirli bir KOTA koyabileceginiz bir paylaşım servisi sunar. Bu rolü eklerkene kota koyulcaksa sınırları belirlemeniz, indexleme servisinin kapalı mı açık mı olmasını belirlemeniz (kapalı tavsiye edilir), ve paylaşılacak klasörleri tek tek belirlemeniz gerekir. Bu belirlemeyi yaparken : tüm kullanıcıların sadece okuma, yöneticilerin tam ve kullanıcıların sadece okuma, yöneticilerin tam ve kullanıcıların yazma ve okuma, ya da özelleştirilmiş olmak üzere 4 adet güvenlik seviyesi seçebilirsiniz.

File Server Volume Shadow Copy Restore servisi önemli veri bölümlerini otomatik olarak kopyalayarak çökme risklerinden biraz koruma saglar. Encrypting File System dosyaların şifrelenerek güvenliğin arttırılmasını sağlar. Distributed File System yerden bagimsiz bir şekilde paylaşım isimlendirilmelerinin yapılmasını saglar.(-MIS)

Manage Your Server penceresinin File Server Rolune ait bölümdeki "Review the next steps for this role" linkini takip ederek çok ayrıntılı ve uygulanması kolay bir sekilde hazırlanmiş yardım dosyalrından bu konularda yardım alabilirsiniz.

PRINT SERVER - YAZDIRMA SUNUCUSU

Temel olaraktan sunucuya bağlı olan yazıcıların tüm ağ hizmetinden yararlanan kullanmasını sağlayan bir servis. 4000'e yakın yazıcıyı otomatik olarak tanıyor ve web tarayıcı üzerinden yönetimine olanak tanıyor. Zaten yazıcıyı tanıyıncada bu servisi otomatik olarak devreye sokuyor işletim sistemimiz.

APPLICATION SERVER - UYGULAMA SUNUCUSU

Bu rolde temel olarak Internet Information Server 6 ve ASP.NET bileşenleri yüklenir. Web tasarım işi yapanlar bilir ASP.NET uygulamalarının çalişabilmesi için sisteme IIS yüklemek gerekli. Windows'a bu rolu eklerken bizden istenen tek bilgi FrontPage Server Extension 2002 ve ASP.NET bileşenlerini kurmak isteyip istemediğimiz. Diğerlerini sihirbaz kendi halleder. Yanlız yüklemeyi yaparken WS3 kurulum CD'si isteniyor.

TERMINAL SERVER - UÇBIRIM SUNUCUSU

Bu rolun iki tane amacı var. Biri uzaktan yönetim amaçlı belli sayıdaki kullanıcının o bilgisayarı kullanıyormus gibi sistemi uzaktan yönetebildiği Uzak Masaüstü Baglantısı, diğeri bir sunucuya ağ kullanıcılarının kullanacagı uygulamaların tümünün yüklenip ince istemciler ( salak terminal de denir ) ya da diger bilgisayarlara herhangi bir uygulama yüklenmeden herşeyin sunucu üzerinden çalişması mantığına dayanan Application Server Mode (Uygulama Sunucusu Modu). Terminal Server rolunu eklemek için sihirbazı başlatın Terminal Server'i seçin ve her bir şeye olur diyin. Sonra da resetleyin. Terminal Server yüklü bir makinaya uzaktan bağlanmak için XP ve 2003'lerde Accessories-Communication altındaki REMOTE DESKTOP CONNECTION uygulamasını kullanabilirsiniz. Diger OS'lerde bu özellik netten eklenebilir.

REMOTE ACCESS / VPN SERVER

Bu rol; tek internet bağlantısını tüm kullanıcılara paylaştırmak ve Virtual Private Network hizmeti sağlamak. VPN ney aslinda taaa 98SE zamanından beri var olan bir SANAL ÖZEL AĞ diyelim ki bir şirketiniz var ve bir de ağınız var. Sizin bu şirket ağınıza dışardan bir bilgisayarın sanki sizin ağınızdaymis gibi bağlanmasını sağlıyor. Ayrıca bu servisle iki farklı ağı da birbirine bağlayabilirsiniz. Sihirbazı başlattığınızda size beş tane seçenek sunar aşağıdaki gibi. Açıklıyom.

REMOTE ACCESS : Uzak istemcilerin çevirmeli ağ yada VPN ile sunucunuza bağlanabilmesi için.

NETWORK ADDRESS TRANSLATION : Bağlı olan tüm istemcilerin tek bir açık IP üzerinden net'e bağlanmasi için.

VIRTUAL PRIVATE NETWORK ACCESS AND NAT : Yukardaki iki tanenin ayni anda sunulması demek.

SECURE CONNECTION BETWEEN TWO PRIVATE NETWORKS : Sunucunun bağlı olduğu ağı başka bir ağ'a bağlar.

CUSTOM CONFIGURATION : Dilediginiz şekilde bir ondan bir bundan karışık yapmak için denebilir.

STREAMING MEDIA SERVER

Server'ınıza akiskan medya özelliğini eklemek için kullanabilirsiniz. Tam olarak bilmiyom kullandiğim ve dikkatimi çeken bir şey değil ama işte media dosyalarının indirilmeden yerinde oynatılmasını sağlıyor diyebiliriz. Net üzerinden dinledigimiz radyolar mesela.

WINS SERVER

Windows Internet Name Service Server açılmış hali. Bırakın kısa hali daha kolay.
smile.gif
Adreslerini NetBIOS adlarıyla karsılıklı olarak eşleştirmeyi sağlayan bir sunucudur. WINS Server yüklüyken kaynakların IP ile değilde Makina Adlarıyla aranması mümkün kılınır mesela.

DNS SERVER

Bu rol sayesinde istemci bilgisayarlara isim atamaya yarar. Örnek: www.yenitay fa.com yenitay fan'ın web sunucusunun sahip oldugu ip adresi yerine akılda kalıcı bir isim verilmesine izin verir. Tam olarak anlamam DNS olayından. Örnek vermeye kalksam simdi bizim sunucularda nerde onuda bilmiom. O server oraya IP yi sorar o buraya sorar bu gelir he tamam buldum bu su site der ve sayfa görünür bu onunla ilgili bir şey.

SUNUCUDAN WEB YAYINI YAPMAK

Tek bir sunucu yardımıyla web de veya yerel ağ'da yayın yapmak için yüklenmesi gereken roller nelerdir?

Application Server : Web sitelerinin yayınlanması için gereken temel olayları yükler. (IIS) Web siteleri uzaktan düzenlemek veya Frontpage servislerinden yararlanmak için ASP.NET bileşenleride yüklenmeli.

Mail Server : Web üzerinden e-posta olayına girecekseniz aferin size o zaman SMTP, POP3 servislerini yükleyen bu özelliği seçeçeksiniz. Bu olayi yüklerken karar vermeniz gereken bir yetkilendirme olayı var. Kısaca anladım kadarıyla bahsedeyim. İlk seçenekte her kullanıcı için bir Windows hesabı açılacak ve güvenliğide o hesap üzerinden sağlanacak, ikincisinde bir tane şifrelenmiş dosya içinde tüm kullanıcı hesapları ve şifreler tutulacak. Şimdi hangisi derseniz eğer bu kurduğunuz sunucu web'e açik olacak ve bir sürü mail hesabı dagıtacaksanız Windows'un her biri için hesap açma olayı saçma olur. Onçüüüün rol ekleme sihirbazına bu seçiminizi ve ve posta adreslerinin domain isimlerini belirtin. Daha sorada kullanıcılara e-posta hesapları açmak için Administrative-->Tools-->POP3 Service yolunu kullanın. Ne dedim ben burda ya kafa 1500 oldu iyi mi.

DNS Server : Site ve servislerimize ait isimleri falan tutacak olan servisimiz rolumuz budur. Bu üç rolü de yüklerseniz Hosting firmalarinin verdiği hizmetin aynina sahip bir canavara sahip olursunuz. Tabi bunları kaldıracak sisteminiz varsa bende yoktu makina ne yapacagını sastı hatta hdd'min birini bu şeyle oynarken çalışmaz hale getirdim biraz fazla yükleniyor galiba kaynaklara tam olarak çözemedim.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.