C++ Nedir ? C++ Yazılım Dili İle Neler Yapılabilir ?

illerin beyi

Katılımcı Üye
2 Mar 2021
971
92
4tnfthf.jpg


C++ Nedir?

C++ yazılım dili
1979 yılında Danimarkalı tasarımcı Bjarne Stroustrup tarafından ortaya çıkartılmıştır. C diliyle benzer özellikler taşıyan yazılım dili, genel amaçlı, orta seviye (insan ve makine diline göre) ve nesneye yönelik programlama (OOP) dili olmasıyla dikkat çekiyor. Çıkış itibariyle her bir C++ blokları C tarafından oluşur. Fakat her C blokları C++ tarafından oluşturulmaz. Yazılım geliştirmeye başlamadan önce C++ ile neler yapılabilir ve geliştirme ortamı nasıl kurulur sorularını detaylıca cevaplandıralım.

konu-araligie83933a3f5b3d2fd.png


C++ Yazılım Dili İle Neler Yapılabilir?

C++ yazılım dili
çok kapsamlı konuları ele aldığından bir ya da birkaç uygulama oluşturulur demek çok da doğru bir tanım olmaz. Hangi uygulamayı tasarlamak istediğiniz, uygulamaya dair hayal gücünüze bağlı olarak bir çok alanda C++ yazılımı kullanılmaktadır. Bu alanlardan birkaç tanesi aşağıda verilmiştir:

1-İşletim Sistemleri

Windows, Linux, macOS, pardus, android gibi bir çok işletim sistemi c++ dili kullanılarak oluşturulabilir. Aynı zamanda işletim sistemleri için ek özellikler de bu yazılım dili ile sağlanabilir.

2-Windows ya da Linux Üzerinde Çalışabilen Uygulamalar

Windows veya Linux gibi popüler işletim sistemlerinin destekledikleri masaüstü oyun ya da uygulamaları c++ ile yapılabilir.

3-Oyunlar


Mobil oyunlar, web tabanlı oyunlar hatta sağlık, hizmet gibi sektörlerde kullanılacak olan çeşitli araçların simülasyon uygulamaları bu dil ile yapılabilir.

4-Oyun motorları

Mobil oyun ya da web platformunda yayınlanacak olan oyunların kodlanması, tasarlanması için kullanılacak olan editörler ve bunlara özel olarak sağlanan yardımcı araçlar bu yazılım dili ile kodlanabilir.

5-Araçlar


Hesap makinesi, pusula, takvim gibi hayatımızı kolaylaştıran bir çok mobil araç kodlaması c++ ile yapılmaktadır.

konu-araligie83933a3f5b3d2fd.png


C++ Geliştirme Ortamının Kurulması

C++ kodlarını yazabilmek ve çalıştırabilmek için Dev C++ editörünü kurmamız gerekiyor. Buradan siteye giriş yaptıktan sonra Yeşil download butonuna bastıktan sonra indirme otomatik olarak gerçekleşecektir. Kurulum esnasında eklemek istediğiniz özellikleri, dilleri ve paketleri belirterek ilk projenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Dev C++ Editörünün Özellikleri

Yazdığınız kodları otomatik olarak tamamlama.
Satırdaki söz öbeklerini vurgulayarak hızlı kod yazma.
Yardımcı araçlar ile editör özelleştirme.
Hızlı kısa yollar.
Çeşitli IDE programları.
Hata ayıklama.

konu-araligie83933a3f5b3d2fd.png


C++ İle İlk Proje Oluşturma ve Ekrana Yazdırma İşlemi

New Project alanına tıklayarak ilk projenize isim verebilirsiniz. Ardından herhangi bir komutu kullanıcı ekranına yazdırmak için şu ifadeleri kullanabiliriz:

fo55wm1.png


Yukarıda verilen C++ ekrana yazdırma bloklarında ilk satır iostream kütüphanesinin projeye dahil edildiğini, üçüncü satırda namespace dahil ettik. Altıncı satır ana fonksiyonun oluşturulduğunu, sekizinci ve onuncu satırlar ise sırasıyla ekrana yazdırma ve yazdırılan işlemde değerin döndürüldüğünü ifade etmektedir.

Alt Satıra Geçme

C++ dilinde yazılan her kod yan yana olacak şekilde kullanıcılara gösterilmektedir. Alt satıra geçmek için \n ifadesi kullanıldıktan sonra diğer satırda olması istenen kod yazılabilir. Art arda iki kez \n ifadesinin kullanılması iki satır arasında boş bir satır oluşturmayı sağlar. Ayrıca end1 ifadesi de yeni satır eklemek için kullanılan bir başka koddur.

Tekli ve Çoklu Yorum Alanları Oluşturmak

C++ ile yapılan projeler
için tekli satırlar // , çoklu satırlar ise /* */ sembolleriyle tanımlanır. Örneğin:

/* Bu alanda çoklu satır

ifadeleri tanımlanmalıdır.

*/

Cout << “ C++ yorum alanları ”;
// Bu satır kullanıcılar tarafından görüntülenmeyen tekli yorum satırıdır.

C++ İle Değişken Tanımlama İşlemleri

C++ dersleri için önemli konulardan birisi de değişken tanımlayıp değer atamaktır. 5 farklı türde değişken c++ dili için kullanılabilir:

int
Ondalıksız olacak şekilde tam sayı tutmak için kullanılan değişkendir. Örneğin: 15, 20, 50

double
10,5 ya da 20,3 gibi ondalıklı tam sayıları saklamak için kullanılan değişken türüdür.


char
Tek karakterleri oluşturmak ve saklamak için kullanılan değişken türüdür. Örneğin: ‘A’ ya da ‘X’

string
Çift tırnak ile gösterilirler. Söz ya da söz öbeklerini tutmak için kullanılan değişken türüdür. Örneğin: “Bu alan string değeri döndürür. ”


bool
Bool ifadesi bir koşul ya da fonksiyonun doğruluğunu test etmek için kullanılan bir değişkendir. Doğru ifadeler için true yanlış ifadeler için false değerleri kullanıcılara gösterilir.

konu-araligie83933a3f5b3d2fd.png


C++ Konsol ya da Form Uygulamaları Oluşturma

Konsol ya da form uygulamaları kullanıcıların bir web sitesine giriş sağlarken gönderdikleri bilgileri saklar. C++ dilinde basit bir konsol uygulaması şu şekilde oluşturulabilir:

cblv606.png


konu-araligie83933a3f5b3d2fd.png


C++ Yazılım Dilinde Kullanılan Operatörler

+
İki sayısal değerin birbiriyle toplanmasını sağlar. Örneğin a+b

-
İki sayısal değerin farkını alır. Örneğin a-b

*
İki sayısal değerin çarpımını verir Örneğin a*b

/
İki sayısal değer için bölme işlemi yapar Örneğin: a/b

%
Bir sayının diğerine bölündüğünde kalanı gösterir.

++
Değerin 1 arttırılması gerektiğini söyler.

--
Değerin 1 azaltılması gerektiğini söyler.

konu-araligie83933a3f5b3d2fd.png


C++ Math İfadeleri Oluşturmak

Matematik ifadeleri ile değerleri yakalamak için öncelikle cmath kütüphanesini projenize dahil etmeniz gerekir. Aşağıdaki kod satırından sonra matematik ifadelerini yazmaya başlayabilirsiniz:

#include <cmath>


Maksimum ve Minimum Değerleri Göstermek

Basit bir ifade gibi görünsede yüzlerce sayı içerisinden küçük ve büyük olanlarını kullanıcılara göstermek istediğimizde durum oldukça komplike olacaktır. Sayı yığınları içerisinden küçük olanlarını min büyük olanlarını max ile gösterebiliriz. Kullanımı şu şekildedir:

cout << min (1, 2, 3, 10, 20, 30)
// 1 değeri kullanıcılara gösterilir.

cout << max (150, 249, 375, 478, 201, 50) // 478 değeri kullanıcılara gösterilir.

Diğer Matematik Komutları

abs
Mutlak değer almak için kullanılır.

acos
Arkkosinüs değerini bulmak için kullanılır.


asin
Arksinüs değerini bulmak için kullanılır.

ceil
Ondalıklı tamsayıyı en yakın integer sayıya yuvarlamak için kullanılır.

fdim
İki sayı arasındaki pozitif farkı gösterir.


floor
Tam sayıya yuvarlama işlemleri için kullanılır.

hypot
Kare alma işlemleri için kullanılır.


sqrt
Karekök alma işlemi için kullanılır.


konu-araligie83933a3f5b3d2fd.png


C++ Dilinde Döngü Oluşturmak

Döngüler birden fazla değeri aynı anda göstermek için oluşturulan sayaç yapılarıdır. Bu sayaçlarda başlangıç ve bitiş değerleri verilir ve işlem false olana kadar döngü çalışmaya devam eder. Kullanımı şu şekildedir:

jleem9n.png


Yukarıda verilen döngüde a sayısı 0 değerinden başlayarak 20 sayısına gelene kadar bir arttırılarak yazılır. 20 ifadesi yanlış olacağından 0 ila 19 (dahil) aralığındaki tüm değerler ekrana yazdırılır.

konu-araligie83933a3f5b3d2fd.png


Koşul Yapıları Oluşturmak

C++ dilinde koşul oluşturmak için if yapıları kullanılmaktadır. Bir değerin belirli bir olaya göre nasıl tepki vermesi gerektiği bu yapılarla belirlenmektedir. Kullanımı şu şekildedir:

5zp6bpl.png


Koşul doğru bir şekilde çalışacağı için ekrana cout satırında yer alan ifade yazdırılır.

konu-araligie83933a3f5b3d2fd.png


C++ Dilinde Fonksiyon Oluşturmak

Fonksiyonlar belirli parametre ve argümanların oluşturulması ve bu oluşum sonrasında kullanıcılara ilgili değerleri göstermek için kullanılan yapılardır. Kullanıcılardan şehir bilgisi almak için aşağıdaki kod bloğu kullanılabilir:

sw8hos5.png


konu-araligie83933a3f5b3d2fd.png

C++ Yazılım Dili İle Neler Yapılabilir ?​

sorusuna herşey deyip geçseydin :D eline sağlık
 

CyberXhackk

Kıdemli Üye
13 Mar 2016
3,132
10
C/C++ Dev.
"Windows, Linux, macOS, pardus, android gibi bir çok işletim sistemi c++ dili kullanılarak oluşturulabilir. "

Yanlis bilgi. Yazilamaz. Mutlaka asm kullanilmasi gerekir. C++ isletim sistemlerinde yalnizca kabuk yazmak icin mantiklidir.

Ayrica terminoloji cok zayif ve cok yanlis. C++ komutlari demissiniz. Komut diye bir sey yok. Cpu mu bu komut seti olsun? Baslik da C olarak degistirilmeli. C++'in hicbir konusuna deginilmemis. cout global nesnesinin kullanilmasi disinda.

L-value referans nerede? R-value referans nerede? Move semantics nerede? STL nerede? Derleyicinin yaptigi tur cikarimlari nerede? Perfect forwarding nerede?
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.