3D Baskı Teknolojisi ve 3D Modelleme Nedir?

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
918
502
3D Baskı Teknolojisi:

3D baskı, bilgisayar programlarıyla çizilen 3 boyutlu olarak tasarlanan çizimlerin polimer, reçine ve daha birçok çeşitli malzemelerle belirli işlemlerden geçirilerek örneğin, ısıl veya kimyasal işlemler uygulanarak tasarlanan nesne modellerinin üretilmesidir.

Öne çıkan 3D baskı teknolojilerini şöyle sıralayabiliriz:
FDM (Fused Deposition Modelling-Erimiş Biriktirme Modelleme) Teknolojisi: En çok kullanılan 3 boyutlu baskı teknolojilerinden biridir. Filament ismindeki hammaddenin yüksek ısı ile eritilerek baskı haline dönüştürülmesini sağlar. Filamentler, 3 boyutlu çıktılar için gerekli olan üretim malzemesinin makaralara sarılmış halidir. Isıtıldıklarında yanmak yerine eriyen plastikler (polimerler), yani termoplastiklerdir. Böylelikle şekillendirilebilir ve ayrıca soğuduklarında tekrar katılaşabilirler. Çoğunlukla 1.75 milimetre kalınlığında kullanılır. Ultimaker ve LulzBot tipi yazıcılarla kalın boyutta filamentler kullanılabilir. Yani 2.85-3.00 mm kalınlıklardaki filament tipleri de kullanılabilir. Ayrıca birden fazla malzemeyi kullanabilen çift ekstrüderli 3D yazıcılardır. Ekstrüder, hammaddeyi eriten, karıştıran ve istenilen basınçta kullanım sağlayan bölümdür. Granül haldeki hammadde, vakum sitemiyle besleme bölümüne geçer, sonra dozajlama ünitesi tarafından planlanan oranda boya ile karıştırılarak ekstrüdere gönderilir. Bu bölüm, filament iplik üretimi için çok önemli bir bölümdür. Örneğin, ekstrüder bölümünde polimer önce eritilir, sonra fanlar ile soğutularak sıcaklık değeri ve viskozitesi ayarlanır. Daha sonra polimer, düzelerden geçebilecek viskoziteye ulaştırılarak kullanıma hazır hale getirilmiş olur. (Viskozite, akıcılık değerini ifade eder.) İstenilen kalitede eriyik elde edebilmek için erimiş polimerin sıcaklık değerinin istenilen aralıkta tutulması gerekir.

SLS (Selective Laser Sintering-Seçici Lazer Sinterleme) Teknolojisi: Bu tip baskı teknolojisi, FDM teknolojisi ile üretilmesi zor olan veya hassas ürünler için kullanılan teknolojidir. Hammaddesi toz halindedir. Bu toz hammadde, hazneye dökülür, kızılötesi lazerle FDM teknolojisinde olduğu gibi katmanlar halinde toz yakılarak üretim yapılır.

SLA (Stereolithography) Teknolojisi: Hızlı ve hassas parçalar için kullanılır. Reçine halindeki hammaddeye UV ışıkları veya LED ışıklar vurdurarak üretim yapılır. Işığın vurduğu kısım katılaşır ve ürün şekillenir.

3DP (3 Dimensional Printing 3 Boyutlu Baskı): Hızlı ve ucuz parçalar için kullanılan baskı teknolojisidir. Toz malzemeye inkjet (mürekkep püskürtmeli) teknolojisi kullanılarak tozun üst üste yapıştırılmasıyla üretim yapılır. Hızlı üretimler için kullanılır, bu yüzden hassasiyeti ve yüzey kalitesi düşüktür.

Polyjet Teknolojisi: Küçük küçük, damla damla fırlatılan reçine haldeki maddeyi ışık ile katılaştırır. Yüksek kalite ve hızlı üretim teknolojisini ifade eder.

3D Modelleme Nedir?
3D modelleme
; bir tasarımın bilgisayar, tablet ve telefonlarda 3D tasarım programları ile sanal olarak 3 boyutlu hale getirilmesidir. Bu sayede projeler 3 boyutlu olarak görülebilir hale gelir ve tasarım hakkında daha net fikirler edinilme durumu oluşur. Bu tasarımlar en, boy, yükseklik olarak çizilir. 3D endüstriyel modelleme ve CAD (Computer Aided Design-Bilgisayar Destekli Tasarım), mühendislerin ve tasarımcıların işlerini daha iyi yapmalarını ve zaman kazanmalarını sağlamaktadır.

3D modelleme, birçok alanda kullanılmaktadır. Sağlık, mühendislik prototipleri, mimari modeller, sinema, oyun, ürün geliştirme tasarımları ve genel anlamda bilim alanlarında 3D modellerden yararlanılır. Projelerin tasarım, montaj tanıtımı için 3D modelleme teknikleri büyük katkı oluşturur. Tasarım ve projelerin nihai hallerinin nasıl olacağına dair fikir edinme, önceden inceleyebilme ve gerekirse değişiklikler yapılmasını sağlama gibi olanaklar doğar.

3D Modelleme Teknikleri:
Katı Modelleme: 2D tasarımların 3D elektronik temsiline dönüştürülmesini sağlar. Böylelikle nesne, bir hacme, sınır yüzeyine, deliklere, gizli boşluklara sahip olur. Yapılmak istenen parçayı şekillendirmek için nesneleri birbiriyle kesiştirebilir, birleştirebilir veya ayırabilir.

Yüzey Modellemesi: Bir ürünün estetik özellikleri hakkında kullanılır. Sadece iç kısımları, katı olmayan parça yüzeylerini içerir. Ayrıca parça kapatmak için yeterli yüzey varsa bu doldurulabilir, sonra 3D baskı için kullanılabilir.

Heykelleştirme Modelleme: Bu modelleme, çoğunlukla doğadaki varlıklar, mücevherler, organik şekiller gibi küçük ayrıntıları olan yüzeyler tasarlamak için kullanılır. Örneğin; bazı film yapımlarında karakterlerin karmaşık ayrıntıları için tasarımlar oluşturulabilir.
 

Arslan'

BM DİREKTÖRÜ
7 Nis 2020
2,264
3,446
Aslında sadece 3d yazıcı üzerinden gitmemek lazım, 3d modelleme her alanda işimize yaramakta, talaşlı imalat, CAD, CAM, mimari çizimler vs epey alana hitap etmekte ve kaliteli işlerin anahtarı olmakta :)
 

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
918
502
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.