A'dan Z'ye Ubuntu | Ubuntu Kurulumu

connec

Uzman üye
5 Nis 2022
1,100
1,040
1283
Merhaba değerli THT üyeleri. Bu konumuzda sizlerle beraber Ubuntu İşletim sistemini işleyeceğiz.

İçindekiler
1- İşletim Sistemi Nedir?
2- Ubuntu Nedir?

3- Ubuntu Sistem Gereksinimleri
4- VirtualBox Kurulumu
5- Extension Pack Kurulumu
6- Ubuntu Kurulumu

dpbx5e1.png


1- İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemleri bilgisayar kullanımını kolaylaştırmak için tasarlanmış sistem yazılımlarıdır. Bilgisayarınızda çalışan her türlü donanımı ve yazılımları yönetebilmenizi sağlar. İşletim sistemleri sadece bilgisayarlarda değil; telefonlarda, tabletlerde, serverlerde, televizyonlarda hatta akıllı buzdolaplarında bile vardır. İşletim sistemleri silinebilir, yerine yenileri yüklenebilir. Ve ayrıca işletim sistemleri ikiye ayrılır. Bunlar kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri ve açık kaynak kodlu işletim sistemleridir. Örnek vermek gerekirse:


2stfn4t.png

Kapalı Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri
Microsoft Windows
Mac OS X
Chrome OS


Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri(Linux)
Ubuntu

Centos
FreeDos32
GNU/Hurd
Haiku
NetBSD
ReactOS

Pardus(Türkiye)

Bu gün ise açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Ubuntu'yu öğreneceğiz. Ubuntu, Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Hemen Ubuntu'ya geçmeden Linux'u da kısaca özetleyelim. Linux belki de Windows'dan sonra en çok kullanılan işletim sistemidir. 1999 yılında Helsinki Üniversite öğrencisi olan Linus Torvalds tarafından kurulmuştur. Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir ve bu da sistem üzerinde tam yetkiye sahip olduğunuz anlamına gelir. İşletim sistemini dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Bu düzenleme yetkisi doğrultusunda bir çok farklı Linux dağıtımı çıkmıştır. İnsanlar Linux işletim sistemini kendi ihtiyaçları doğrultusunda düzenleyerek kendi Linux tabanlı işletim sistemlerini yayınlamışlardır. Bu Linux tabanlı işletim sistemlerine Fedora, Ubuntu, Arch Linux, Debian, Linux Mint örnek verilebilir.



7skqz1d.jpg
j11itt6.jpeg


2- Ubuntu Nedir?
Ubuntu sözcüğü Zulu dilinde "insanlık" anlamına gelir ve "başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever" olmak gibi insani değerlerin temel alındığı bir dünya görüşüdür. Ubuntu'nun sloganı ise "Linux For Human Beings" yani "İnsanlık için Linux" dur. Ubuntu, Linux tabanlı ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir ve günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı ile en çok kullanılan Linux dağıtımıdır. Bu işletim sistemi bilgisayarlar, cep telefonları ve sunucular için geliştirilmiş olup ilk kararlı masaüstü sürümünü 2004 yılında piyasaya sürmüştür. Ubuntu'yu kullanmak ücretsizdir ve herkes Ubuntu'yu kullanıp özgürce değiştirebilir. Ubuntu, Güney Afrika asıllı bir girişimci olan Mark Shuttleworth tarafından yönetilen Canonical Ltd. tarafından finanse edilmektedir. Canonical Ltd. Ubuntu'yu tamamen ücretsiz yayınlamaktadır. Yani kesinlikle bir gelir elde etme amaçları yoktur. Bu işletim sisteminin ücretsiz ve açık kaynak kodlu olmasının getirdiği en güzel özellik belki de dünya üzerinde bu işletim sistemini kullanan ve gönüllü olarak geliştiren kullanıcılar sayesinde Canonical Ubuntu'yu tek başına geliştirmek zorunda değildir. Belki de ücretsiz bir dağıtım olmasının sebeplerinden biri de budur. Ubuntu işletim sisteminin altı ayda bir yeni sürümü yayınlanır.

Ubuntu'nun yayınlandığı yıl olan 2004 yılında Linux zaten sunucu pazarında geniş bir yer edinmişti fakat bilgisayar kullanıcıları için geniş bir kullanıcı kitlesine sahip değildi. Linux işletim sistemini bilgisayar kullanıcıları için de günlük kullanımın bir parçası haline getirmek isteyen Mark Shuttleworth yine Linux tabanlı Debian projesinde çalışan geliştiricileri toplayarak küçük bir grup kurdu. Bu geliştirici grubu ile Debian Linux dağıtımını temel alarak kullanımı daha kolay ve kullanıcı dostu olan Ubuntu sistemini geliştirdi. İlk Ubuntu sürümü ise 20 Kasım 2004 tarihinde yayınlanmış, o tarihten itibaren de her 6 ayda bir yeni sürüm yayınlanmıştır. Mark Shuttleworth Ubuntu'nun MEPIS, Xandros, Linspire, Progeny ve Libranet gibi diğer Debian tabanlı işletim sistemlerinin aksine Debian'ın özgürlükçü felsefesine sadık kalmak için elinden geleni yapmıştır. Bu amaçları doğrultusunda 8 Temmuz 2005 tarihinde Ubuntu Vakfı'nı kurmuştur. Aynı zamanda Ubuntu Vakfı'na başlangıç fonu olarak 10 milyon dolarlık bir bağış yapmıştır.

ofmw2nu.png
Ubuntu'nun logosu, el ele tutuşmuş insanları temsil eder. Logonun vermek istediği mesaj ise 'insanlar arasındaki eşitlik ver kardeşlik' tir. Bu logo Andy Fitzsimon tarafından tasarlanmış, ve Ubun'tunun ilk sürümünden bu yana hiç değişmemiştir. Ubuntu 10.04 Lucid Lynx sürümüyle ebraber logo güncellenmiş, ve yeniden tasarlanmıştır. Ubuntu ve tüm resmi türevleri .deb uzantılı paketler ve APT/Synaptic tabanlı paket yöneticilerini kullanır. Ubuntu tasarısı, paketlerle ilgili bazı alanlarda Debian ile ortak olarak çalışmaktadır. Fakat çoğu kullanıcı Ubuntu ve Debian'ın yeterince beraber çalışmamasından şikayetçidir. Ubuntu .deb uzantıları ile Debian .deb uzantıları birbiriyle uyumlu değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi her ne kadar Ubuntu'nun gelişimine, bir çok Debian geliştiricisi tarafından yardım ediliyor olsa da Debian'ın kurucusu olan Lan Murdock, Ubuntu'nun Debian'dan ayrı bir proje olduğunu belirtmiştir. Ubuntu Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğu için virüslerin bilgisayarlar arasında yayılması çok güçtür. Bu sebeple diğer işletim sistemlerine göre çok daha güvenlidir.


3- Ubuntu Sistem Gereksinimleri
Ubuntu işletim sistemini bilgisayarınıza kurmak için istenilen minimum sistem gereksinimleri şöyledir:
2 GHz çift çekirdek işlemci
4 GB RAM bellek
25 GB boş sabit disk alanı
1024 x 768 piksel VGA destekli ekran
İnternet erişimi tavsiye edilir


Ubuntu, uzun süre GNOME işletim sistemini kullanmıştır. Fakat 11.04 sürümüyle beraber GNOME masaüstü ortamına Ubuntu'ya özgü olan Unity kabuğu eklenmiştir. 2018'in Nisan ayında çıkması planlanan Ubuntu 18.04 sürümünde Unity yerine yeniden GNOME arayüzüne dönüş yapılacağı duyurulmuştur. Yine bu duyuruyla beraber Ubuntu Touch, Mir görüntüsü sunucusu ve Unity projelerine son verileceği açıklanmıştır.

dpbx5e1.png


Şimdi De Sizlere VirtualBox İle Nasıl Ubuntu Kurulduğunu Göstereceğim.

4- VirtualBox Kurulumu


Bu link aracılığyla VirtualBox'un resmi sitesini açın. Aşağıda çerçeve içine alınmış bölüme tıklayarak işletim sisteminize uygun olan VirtualBox sürümü indirin daha sonra aynı sayfada bulunan VirtualBox Extension Pack indirin.

9wqj8oq.png



Daha sonra sadece resimlerdeki işlemleri yapın.

5nwkik7.png


ky1fcd8.png


6jalmfg.png



d9qavyu.png


ibs5uq7.png


t6wa51i.png


eyghqkt.png






dpbx5e1.png


5- Extension Pack Kurulumu



nsy3zl5.png


avfg8qi.png


anvxnoi.png




dpbx5e1.png



6- Ubuntu Kurulumu


Bu link aracılığıyla Ubuntu'nun sitesine girin. Daha sonra uygun olan sürümü seçerek indirme işlemini başlatın. Daha sonra VirtualBox programını açın ve sırasıyla bu işlemleri uygulayın:

n5bpnq0.png


f1hbqcw.png


mnsttnd.png



New butonuna basarak yeni bir sanal makine oluşturma işlemini başlatırsınız. Name kısmına istediğinizi girebilirsiniz. Fakat en mantıklısı kuracağınız işletim sisteminin adıdır. İşletim sistemini daha sonra uygun mimariyi seçip Next tuşuna basıyoruz.

tfo5jix.png



Çubuğu kaydırarak sanal makineye ayıracağımız RAM miktarını ayarlıyoruz. Önerilen miktar 1-2 GB'dır. Fakat 16 GB RAM'e sahipseniz 4 GB'a kadar verebilirsiniz.

gfemjgp.png



Create a virtual hard disk seçeneğini işaretleyip Create butonu ile devam edelim. Bu işlem sanal bir disk oluşturmaya yarar.

7ekdtq1.png



Herhangi bir değişiklik yapmadan devam edebiliriz.

ffwryk7.png



Tercihinize göre dinamik olarak kullanıma göre boyutu değişen bir disk veya sabit boyutlu bir disk oluşturulabilirsiniz. Sabit boyutlu bir disk oluşturmak daha uzun sürer,
ama dinamik disk yapılandırmasına görece daha hızlıdır.

es1coir.png


opxg9pz.png




dpbx5e1.png



Network Yapılandırması


itt02e7.png



Kurduğumuz sanal makineye sağ tıklayıp Settings bölümüne giriş yapalım.


jz3sj0e.png





Daha sonra Network bölümüne girelim. Buradan en üstteki bölümü Bridged Adapter (Köprü Bağdaştırıcı) seçeneğini seçelim. Daha sonra Advanced sekmesinden rastgele yeni bir MAC adresi (fiziksel adres ve eşsiz olmalıdır) oluşturabiliriz.



dpbx5e1.png



İşletim Sistemi Kurulumu


3v3xv1w.png



Start tuşuna basarak işletim sistemimizi çalıştıralım.

pq06wwd.png




t1apdch.png




Sitemin nasıl başlayacağına dair ayarları yapıp kurmak istediğimiz işletim sistemi kalıbını seçelim.


h4akktm.png




İstediğimiz sistem dilini seçip Install Ubuntu'ya basalım. Biz ingilizce olarak devam edeceğiz.


dmqtj97.png




Ubuntu işletim sistemimiz kurulurken güncelleştirmelerde kurulup kurulmayacağını ve 3. parti yazılımların da kurulmasını istiyorsak (mp3, graphic, wi-fi vb.) ilgili seçenekleri seçip devam edelim.


9jc2w1n.png




7zxy2dq.png




Sanal sistem kurulumu yapıyoruz. Bu sebeple “diski sil ve ubuntuyu kur” seçeneğini ellemeden “Install Now” ve “Continue” seçeneğiyle devam ediyoruz.


9p31czp.png




aamdtoe.png



Harita üzerinden önce konum biligisini daha sonra klavye ayarlarını yapıp devam edelim.

58m3ded.png



Bu kısımda isim, kullanıcı adı ve parolayı belirliyoruz. "Log in automatically" seçeneği ile sistemin şifre girilmeden otomatik açılmasını, "Require my password to log in" seçeneği ile şifre girerek açmayı seçebilirsiniz.

efo4fey.png


f7qhvi9.png



"Restart Now" tuşu ile sistemi tekrar başlatalım. Sistem tekrar başladıktan sonra her şey hazır olacaktır. Ubuntu'nuz hayırlı olsun...


h7imgcv.png
8gcdkgh.png


 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.