Adım Adım Pc Temizleme Rehberi

CaLLouS

Kıdemli Üye
30 Ocak 2009
3,025
0
Pc Temizleme Rehberi

Biliyorsunuzki Uzun Süre Bilgisayar Kullanımı Sonucu Bilgisayarımızdaki Parçalar Toz Kapar Ve Bu Bilgisayarımızın Çok Isınmasına Bu Isınmaya Bağlı Olarakta Performansın Düşmesine Yol Açar Hatta Dahada Kötüsü Bu Konuya Özen Göstermezsek Bilgisayarda Anormal Kitlenmeler Mavi Ekran Hataları vb. Gibi Durumlarla Karşılaşabilirsiniz..

Bu Durumlarla Karşılaşmamak İçin Bilgisayarınızın Bakımını Kendinizde Yapabilirsiniz Konuyu Takip Ederek İşlemleri Bir Bir Yapın.....

Öncelikle Dikkat Etmeniz Gerekenler

1 - Temizleme sırasında hiçbir parçayı direk sıvı ile temas ettirmeyin.
2 - Bilgisayarınızı temizlerken bilmediğin parçayı söküp temizlemey çalışmayın.
3 - Garantisi devam eden bilgisayarın kasasını ve diğer hiçbir parçasını sökmeyin. Aksi takdirde garantisi iptal olacaktır.
4 - Bazı temizleme malzemeleri yanıcı madde içerdiği için çabuk tutuşabileceğinden yanıcı maddelerle temasından kaçının.
5 - Temizleme esnasında bilgisayarınızı kesinlikle kapatın ve fişini çekin.


Ve Gelelim İşin Aslına

Adım Adım Temizleme....

Gerekli zaman: Yaklaşık 1 saat.
Gerekli para : Yaklaşık 25-30 YTL

Temizleme malzemeleri

Bulabilirsek hava kompresörü yada hazır küçük kutularda satılan basınçlı hava,(Saç Kurutma Makineside Olabilir Tabi Soğuk Hava Dalgasıyla Yapın)
Islak temizleme mendili,
Cam temizleme sıvısı,
Düz yüzeyli, tüy bırakmayan bir parça temiz bez,
Yeni bir IDE yada SATA kablosu(herhangi bir kaza olasılığı halinde),
Mekanik yağı (Öneri olarak WD-40)
Fırça


Klavyenin temizlenmesi:

Bilgisayarımızın en çok kirlenen ve yıpranan parçası klavyedir. Klavyenin ayrıntılı olarak temizlenmesi zahmetli bir işlemdir. Bilgisayarın başında yediğimiz yiyeceklerden dökülen kırıntılar, içtiğimiz sigaranın külü, havadan bulaşan tozlar 'la kirlenen klavye 'yi çoğu zaman ıslak bir bez ile temizleriz. Biz sadece klavyemizin dış yüzeyini temişlemiş oluruz.


Aslında asıl kir klavyemizin içindedir. Bu pislikler giderlilmediği sürece klavyemizin kullanımı zorlaşır, tuşları basmaz ve bozulması an meselesidir.

Temizleme:

Klavyemizi sökecek kadar bilgimiz yoksa;
Klavyemizi baş-aşağı getirerek sağa-sola-yana sallıyarak içindeki pisliklerin dökülmesini sağlamalıyız. İçindeki pisliklerin döküldüğünden emin olduktan sonra, fırça yardımı ile tuşların kenarında sıkışan pislikleri temizlemeliyiz. Yada hava kompresörü ile iyice temizlemeliyiz. Daha sonra ıslak mendil yardımı ile tuşları ve klavyemizin yüzeyini güzelce silmeliyiz.

Klavyemizi sökebiliyorsak;
Klavyemizin tüm tuşlarını söktükten sonra (tuşların yerini unutmayın), klavyenin içindeki pisliği ıslak mendil yardımı ile iyice temizlemeliyiz. Silikon uçları iyice basınçlı hava ile temizlemeliyiz. Klavyenin tuşlarını su ile temizleyebiliriz ancak iyice kurutmalıyız.


Mouse 'un temizlenmesi:

Kullandığımız mouse 'umuz kirlenmeye en müsait parçalardan bir tanesidir. Mouse 'umuzun üzerinde elimizden bulaşan ter 'in yardımıyla etraftan üzerine yapışan toz 'la birleştiği zaman kirli bir tabaka oluşur. Bu tabaka yüzünden günümüz optik ve lazer okuyuculu mouse 'lar çoğu zaman çalışmaz. Kullandığımız yere göre (masa, mouse pad vs) mouse 'umuzun skatez (kaydırıcı) 'leri; toz ve pislikleri üzerinde toplayarak kaydırma özelliğini zamanla kaybetmektedir.


Temizleme:

Mouse 'umuzu sökemiyorsak:
Mouse 'umuzu ıslak mendil yardımı ile güzelce temizliyoruz. Daha sonra skatez (kaydırıcı) 'leri sert bir cisim (bıçak, cetvel vs) yardımı ile üzerindeki pislikleri güzelce sıyırıyoruz ve ardından ıslak mendil ile siliyoruz.

Mouse 'umuzu sökebiliyorsak:
Mouse 'umuzu söktükten sonra içerisini kompresör ile iyice temizliyoruz. Optik/Lazer okuyucumuzu temiz bez ile iyice siliyoruz. Yukarıdaki işlemleri mouse 'umuza aynen uyguluyoruz.

Parçaları temizlerken kesinlikle direk sıvı temasından kaçının!

Monitör 'ün temizlenmesi

Monitör 'ümüz temizlenmesi son derece önemli olan parçalardan bir tanesidir. Üzerinde oluşan toz ve bakteriler (bakteriler özellikle LCD monitör 'lere zarar vermektedir) monitör 'ümüz açısından çok zararlıdır.


Temizleme:
Monitör 'ümüzü sökerek temizlemenizi garantisinin bozulma durumu olduğu için kesinlikle önermiyorum.
Monitör 'ümüzün hava yardımı ile temizlenmesi son derece önemlidir. Monitör kasasında oluşan toz ve pislikleri ancak bu şekilde çıkarta bilirsiniz. Basınçlı hava ile monitör 'ümüzün kasasını iyice temizledikten sonra, temiz bezimiz ve ıslak mendil yardımı ile yüzeyi iyice temizliyoruz. Cam temizleme sıvısı ve temiz bez yardımı ile Monitör görüntü yüzeyini çok dikkatli bir şekilde çizmeden yavaşça temizliyoruz.

Geldik En Önemli Olaya...

Kasa'nın Temizlenmesi

Kompres hava en iyi dostunuz. Vericeğiniz kuvvetli hava, bilgisayarınıza zarar vermeden tüm tozları bir çırpıda alıp ***ürecektir. Bunlar için özel cihazlar mevcut, fakat çok zor durumdaysanız bir saç kurutma makinesi bile iş görebilir. Bizlerin evimizde yaptığımız sistem, saç kurutma makinesi uygulaması ardından elektrik süpürgesi. Sonuç başarılı. Tabi unutmamız gereken şeyler de mevcut. Evin diğer üyelerinin ruh sağlığı için, bu uygulamayı açık havada yapmak daha iyi bir opsiyon olacaktır.
İlk hedefiniz anakartınız olsun, kasanızı evirip çevirip tüm tozları anakarttan uzaklaştırmaya bakın. İkinci hedefiniz, bilgisayarınızın soğutucuları yani fanlarımız. Bu fanların stabil çalışması her açıdan bilgisayar performansını etkiliyor. Kompresörümüzü bu parçalara doğru çevirelim ve çıkan toz bulutu uzaklara gönderelim.yapmanız gereken, güç kaynağının altındaki hava çıkışını temizlemek olsun. Bunun için yumuşak bir sıvı sabun kullanabilirsiniz. Hava çıkışının filtrelerini söktükten sonra onu soğuk suda yıkayarak tertemiz hale getirebilirsiniz. İyice kuruduğundan emin olmadan sakın sisteminize geri takmayın. Bu işlemden sonra hard disk'lerin bulunduğu bölmedeki tozları temizlemeye başlayın. Kabloların yoğun bulundukları bölgelerin arka tarafı ise tam bir toz cennetidir. Oradaki tozları da usülce temizleyin (unutmayın; tozların yerini değiştirmiyorsunuz, ortadan kaldırıyorsunuz). Eğer bu işlemleri yapmaktan korkuyorsanız bilgisayar kasalarının içini temizlemek için özel aletler satılmakta. Biraz paraya kıyarak onları deneyebilirsiniz fakat kendi elinizle yaptığınız temizlik her zaman için daha iyi sonuç verir.Büyük toz yumaklarını ise hava kompresörü ile dağıtmayın. Bu, sizin ve sisteminizin başını daha çok ağrıtacaktır. Elektrikli süpürgeyi düşük enerji konumuna (mümkünse herhangi bir parçayı yerinden sökmeyecek bir düzeye) getirin ve kalıplaşmış toz yumağına doğru tutun.


Eğer dışarısının sıcaklığı, bilgisayarın bulunduğu odanın sıcaklığı ile aynı değerdeyse kasanızı dış bir ortama taşıyabilir ve temizleme işlemini burada yapabilirsiniz. Zira odanın içerisinde yaptığınızda kasanın hemen yanına düşen tozlar, sistemi ilk çalıştırınızda tekrar içeri doğru göç edecektir. Fakat unutmayın, dışarısının sıcaklığı ile odanın sıcaklığı aynı olmalı! Aksi halde kondansatörlerin iş hayatına son vermiş olursunuz.

İşlemcinin fanını da temizlemeyi unutmayın. Fanı temizlemek için onu yerinden çıkarıp altını temizlemek işe yaramaz. Tam tersine işlemcinizin daha çok ısınmasına yol açar. İşlemciyi temizlemek için en ideal yöntem, ona hava püskürtmektir. Elektrikli süpürgenizi ters çalıştırın ve dışarı hava püskürtsün (hava kompresörü kullanmamanız şiddetle tavsiye olunur). Sonra etrafa yayılan tozları temizleyin. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, işlemci fanının içerisinden etrafa yayılan tozların, işlemci ile fan arasına/yakınına kaçmaması olmalı.


Bu işlemleri yaparken bir çok kere hapşırmanız normaldir. Hapşırma işlemini ise mümkünse kasanın dışında bir istikamette gerçekleştirin. Hiç belli olmaz, hapşırdığınız zaman gerçekleştirebileceğiniz bir nokta atış ile sisteminizi yerle bir edebilirsiniz (inanılması güç ama, kendimden biliyorum). Ayrıca temizleme sekansında herhangi bir fırça kullanmayın. Bu da sisteminize sandığınızdan daha fazla zarar verecektir
Bu işlemler bittikten sonra adım adım sisteminizi geri kapayabilirsiniz. Öncelikle sisteminin içerisinde ıslak herhangi bir şey olmadığına dikkat edin. Kasanın içerisinden herhangi bir kart çıkarmadığınızdan (amatör kullanıcılar herhangi bir hata yapmasın diye çıkarmadan temizlemesini anlattık) direkt olarak kasanın kapağını kapayabilirsiniz. Tek tek kabloları takın. Kasayı eski konumuna getirin ve kalorifer veya ısı yayan bir başka kaynaktan (soba, radyatör, kömür ateşi, şömine, fırın, yangın vs. - tamam biraz abartı oldu) uzakta bir yere konumlandırın. Artık sisteminizin sıcaklığı daha stabil çalışacaktır. Sistemin sıcaklığını her daim görmek için SpeedFan programını öneririz. Windows altında sistemi yormadan çalışan bu program, size sisteminizin en doğru sıcaklığını söyleyecektir.

Alıntıdır...

Kolay Gelsin...


 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.