Adli Bilişim Nedir ?

FEARLESS LION

Yeni üye
11 Eyl 2021
25
13
Adli bilişim İngilizceden çevrilmiş bir terimdir. İngilizcede ”Computer Forensics” olarak kullanılır. Forensics mahkeme ile ilgili anlamına gelir. ”Forensics Medicine” ise adli tıp anlamındadır. Ülkemizde kullanılan adli bilişim teriminin kelime anlamları buradan gelir.

ADLİ BİLİŞİM NEDİR ?

Adli bilişim, bilgisayar sistemleri üzerinden, sanal ortamda bilgi toplanıp incelenmesi, derlenmesi, değerlendirilmesi ve saklanmasını sağlayan, özveri ve kararlılık gerektiren, diğer bilim dalları gibi belli ilkeler ve disiplinlere bağlı olan bir bilim dalıdır.


adli-bilisim.jpg

Teknik açıdan adli bilişim terimini ifade etmek gerekirse elektro optik ve elektromanyetik ortamlarda veya sanal platformlarda bulunan ses, görüntü, video veya herhangi bir mesaj, paylaşım ile ilgili yapılan analizler ve bu yapılan analizlerin davalarda tanık ve sanıklarca mahkemeye sunulması işleminin tümüne verilen genel addır. Mahkemeye taşınmış olaylarda delil niteliği taşıyan CD, USB bellek, hafıza kartı, hard disk vb. birçok araç-gereç adli bilişimin alanına girer.

ADLİ BİLİŞİM HANGİ ALANLARDA KULLANILIR ?
Bir çok önemli şirket günümüzde adli bilişim üzerine çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar;


Görüntü İnceleme ve Analiz
Ses Çözümü Ve Analizi
Adli Bilişim Hizmetleri
Güvenli Veri Silme
Network Sistemleri ve Veri Tabanı İncelemeleri
Bilgi Güvenliği
Penetrasyon Testleri
Veri Kurtarma
Stenografi
ISO 27001 & İç Denetim Danışmanlığı
Dijital Delillerde Teknik İncelemeler ve Tespitler
İnternette İtibar Koruma
HTS,Baz İstasyonu Lokasyon Ve GPS İncelemeleri
cforensicslab-1.jpg


ADLİ BİLİŞİM SÜREÇLERİ

1-Olay Yeri: Olay esnasında kullanılan ve kullanılması ihtimal olan yani dijital delil niteliği bulunduran bilişim cihazları incelenmek üzere kayıt altına alınır.

2-Adli Kopyalar Elde Etme: Delil niteliği taşıyan bilişim cihazların yazma-koruma yöntemleri kullanılarak, ilerde inceleme yapılabilmesi için imajlarının (adli kopyalarının) alındığı aşamadır.

3-İnceleme: Elde edilen adli kopyalar üzerinde, adli bilişim inceleme yazılımları kullanarak veya manuel olarak amaca yönelik teknik incelemelerin yapıldığı aşamadır.

4-Raporlama: Yapılan incelemelerden sonra ortaya çıkan verilerin bilirkişi formatında raporlandırılmasıdır.

Adli bir incelemede deli niteliği taşıyan cihazlar;


  • Bilgisayar Sistemleri
  • Bilgisayar Bileşenleri
  • Erişim Kontrol Araçları
  • PDA ve Palm Cihazları
  • Hafıza Kartları
  • Harici Harddiskler
  • Network Araçları
  • Yazıcılar,Tarayıcılar,Fotokopi Makineleri
  • Çıkarılabilir Yedekleme Üniteleri
  • Kredi Kartı Okuyucuları
  • Dijital Kameralar,Saatler
  • Çağrı Cihazları,Telefonlar,GPS
(Alıntı)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.