Ağ Topolojisi

Nonantiy

Moderasyon Ekibi Lider Yardımcısı
28 Haz 2020
1,980
1,076
Kayseri
8BfzfS111434df5fdd155e.md.png

İyi günler dilerim Türk Hack Team ailesi.
Bugün sizlerle Ağ topolojisi konusuna bakıcağız. Ve teorik olarak nasıl işlediğini göreceğiz.
NetworkNetWorth.png

Ağ Topolojileri Nedir?
KhJDZS.gif
Ağ topolojileri, bir ağı oluşturan cihazların fiziksel dünyadaki yerleşimleridir. Aynı zamanda bu ağ topolojileri ikiye ayrılmaktadır. Birisi fiziksel yanı diğeri mantıksal yanıdır. Simdi isterseniz bu iki özelliğine değinelim.

Fiziksel Topoloji Nedir?
KhJDZS.gif

Ağ'yı oluşturan cihazların bağlantı şekilleri, kullanılan kablolar ve kabloların sistemdeki düzeni, cihazların yerleşim şeklini kapsayan topolojinin ismi fiziksel topolojidir. Tabi bu fiziksel topolojide kendi arasında bölümlere ayrılmaktadır. Simdi bu türlere bakalım. Ortak yol, halka yıldız, genişletilmiş yıldız, örgü ve ağaç topolojisidir. Simdi bu topolojilere bakalım.

Topoloji Çeşitleri
KhJDZS.gif

Ortak Yol Topolojisi(BUS), backbone ismi verilen Türkçesi iletişim omurgası anlamına gelen yer üzerinde gerçekleşir. Ağ'ınızda gönderilen bir veri düşünelim bu veri hedefe ulaşıncaya kadar dağa doğrusu siz nerede sonlanmaşını istediğiniz yere göre değisiklik gösterir. Sizin belirlediğiniz yere gelene kadar aklınıza gelebilecek bütün cihazlara uğrar. Bunu topolojiyi kullandığınızda belirli sorunlarla karşılaşmanız olasıdır. Çok basit olarak düşünürsek ağınızın performans kaybetmesi diyebillirim. İlk başta ağ üzerinde bulunan bir cihaz veri gönderirken ağ'ın boş olup olmadığını kontrol eder. Eğer boş ise gönderir eğe bellirli bir trafik var ise ağ'ın boşalmasını bekler.

Halka Topolojisi, halka biçiminde bir ağ düşünelim. O ağ içinde bir cihaz bir veri göndermesi durumunda gönderilen veri alıcı cihaza ulaşıncaya kadar ağ üzerindeki tüm cihazlara teker teker uğrar. Ağ üzerindeki veri token denilen bir kılavuz ile gönderilir. Bu token'ın boyutu maksimum 3 byte'tır. Bu token ağ üzerinde sürekli dolaşır ve göndericiden aldığı veriyi gitmesi gereken yere kadar götürür. Simdi mantık kurduğumuzda halkalardan birisi koptuğunda bütün sistem bozulur. Bunun verdiği en büyük sorun bir cihazın bozulması veya arıza vermesi demek bütün sistemin çökmesi anlamına gelir.

Yıldız Topolojisi, süphesizki en çok bilinen ve en çok kullanılan topoloji çeşitidir. Bu sistemin nasıl çalıştığını örnek vererek anlatmak isterim. Simdi 3 arkadaş olduğunuzu düşünün. Siz, Ahmet ve Ceren. Simdi siz Cerenle küstüğünüzden onunla konuşmuyorsunuz. Ama önemli bir şey söylemeniz gerekiyor. Bu yüzden Ahmete ne diyecekseniz gidip diyorsunuz o'da bu dediğiniz şeyi Cerene söylüyor. Burada siz gönderici Ceren alıcı Ahmet ise Switch durumunda oluyor. Ama burada dikkat edilmesi gereken şey cihazlarda bir sorun olduğunda ağ'yı etkilemiyor. Fakat Switch'te bir sorun olduğunda bütün ağ birbirine birmektedir.


Umarım beğenmişsinizdir iyi günler dilerim sağlıcakla kalın.​
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.