Algoritma Nedir ?

GM HaCKeD

Uzman üye
22 Nis 2013
1,579
1
Microsoft
Algoritma Nedir?

Algoritma bir işin yapılış yoludur.Bir örnek verecek olursak İstanbuldan Ankaraya otobüs ile yolculuk yapacaksınız.Bunun için öncelikle evden çıkmanız, otobüs terminaline gitmeniz, bilet almanız ve daha birçok işlem yapanız gerekir.İşte tam olarak adım adım bu işleri sıralamaya algoritma denir.
Günlük yaşantıda herkes algoritmayı kullanır fakat birçok kişi bu durumun farkında değildir.Aklımızdan geçirdiğimiz her işin aslında beynimizin arka taraflarında ince ayrıntısını düşünür ve algoritmasını çıkartırız.

İşin tarihi kısmında ise algoritma kelimesi, Özbekistanın Harezmi, bugünkü Türkmenistanın Khiva kentinde doğmuştur.Harezmi 9. yüzyılda cebir alanında algoritmik bir çalışma yayınlamıştır.Bu sözcük zamanla algoritma şeklini almıştır.

Teknik anlamda ise algoritma matematik ve programlama alanlarında daha çok kullanılır. Şu sözü illahaki duymuşsunuzdur planın hazırsa işin yarısı bitmiş demektir.Evet gerçektende o iş o şekilde oluyor.Bir program yazmadan önce algoritmasını çıkartırsınız ve ardından geriye sadece hangi dille yazacağınızı seçmek kalır.

Algoritmada kullanılan terimler

1.Tanımlayıcı: Herhangi bir nesneyi veya sayıyı probleme tanımladığımız yerdir.
2.Değişken: Problemin başında belli bir değere sahip olup problem ilerledikçe bu değerin değişebileceği yerdir.
3.Sayaç: Bir olayın kaç defa gerçekleştiğini aklında tutmaya yarayan değişkendir.
4.Döngü: Bir olayın belirlenen şartlarda tekrar tekrar yaşanmasını sağlayan şarttır.


Her algoritmanın 1. adımı Başla ve son adımıda Bitir dir.
Algoritma gösterimi 2 şekilde gerçekleşir.Bunlardan birincisi sade yazı şeklindedir.

1.BAŞLA
2.Yerinden kalk
3.Yönün tahtaya doğru mu?
4.Hayırsa Tahtaya Dön
5.Evetse 4. adıma git
6.Tahtaya doğru yürü
7.Tahtaya geldin mi?
8.Hayırsa 4.adıma git
9.Evetse 6. adıma git
10.Kalemi al
11.Adını yaz
12.BİTİR

Gösterim şekillerinden ikincisi ise Akış diyagramı şeklindedir.Yazı şeklinde olanın aksine git,yap şeklindeki komutlar oklarla gösterilmiştir.

1VaV4Y.png

Algoritmada İşlemler​

5LEL8D.png

1.Matematiksel İşlermler
*Temel aritmetik işlemler:Toplama, çıkarma, çarpma, bölme
*Matematiksel fonksiyonlar

2.Karşılaştırma İşlemleri
3.Mantıksal İşlemler


Mantıksal Yapılar
Problemin geliştirilip ilerlemesinde üç tane mantıksal yapı kullanılır.

1.Sıralı yapı

Yazılan işlemleri birbiri ardına sıralı yapıldığı yerdir.Bu yapı sona erinceye kadar ikinci bir işlem yapılmaz.

An8nmr.png

2.Karar verme yapısı
Birden çok sıralı yapının bulunduğu yerlerde, hangi şartlarda hangi sıralı yapıya devam etmesi gerektiğine karar verilen yerdir.

An8nqr.png

3.Tekrarlı yapı
Algoritma içinde bazı satırlar bazen birkaç defa bazense bir şart gerçekleşene kadar sürekli yapılması gerekir.Bu gibi durumlarda tekrarlı yapı kullanılır.

o0q097.png

Algoritmalar kesinlikle bir sonla (mutlu ya da mutsuz) biter. Sonlandırılmayan algoritma yoktur. Bir algoritma eğer sonlanmıyorsa , bu algoritma değil sonsuz döngüdür.

jXrXVg.png

Sonsuz döngü hangi yazılım dilini kullanırsanız kullanın algoritmaya ihtiyacınız var. Yazılıma başlamadan önce kurgunuzu tam olarak oturtmalısınız. Algoritma’nın bir anlamı olmak zorundadır. Eğer kurgusuz yola çıkarsanız, size hiçbir rüzgar fayda edemez :)

Faydalı olması dileğiyle…
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.