Algoritma

Nonantiy

Moderasyon Ekibi Lider Yardımcısı
28 Haz 2020
1,980
1,076
Kayseri
İyi günler Türk Hack Team ailesi.
Bugün bakıcağımız başlık
Algoritma.
il8zv4p.jpeg

Algoritmanın Tarihi.

Algoritma kelimesi Türkmenistan'ın Hive kentinde doğmuş olan Ebu Abdullah Muhhamed İbn Musa el Harezmi'den gelmektedir. Bu kişinin zamanın'da yapmış olduğu cebir'i algoritmaya dökmen gibi çalışmaları sayesinde matematiğ'e çok büyük katkı'da bulunan nadir kişilerden. Ayrıca bu çalışmalarını kitap'a dökmüş ve bazı çalışmaları hala günümüzde bile elimize ulaşmıştır. Hisab el-cebir ve el-mukabala bu kitap dünyada ilk defa cebir üzerine yazılmış kitaptır. Türkçesi cebir ile röportaj. Aynı zamanda dünyada ilk algoritma koleksiyonudur. Bu kitap avrupada çok fazla ilgi gördükten sonra Alimin ismini söyliyemeyen insanlar 'algorizm' sözüğünü sayıları kullanarak aritmatik problemler çözme kuralları olarak kullanmaya başlarlar. Bu sözcük zamanla algoritmaya dönüşmeye başlar.

p3stz5w.jpeg

Algoritma

Çoğu algoritma bilgisayar üzerinde işleme koyulmak için hazırlanmıştır. Fakat başka amaçlar içinde aktif olarak kullanılmaktadir. Örnek olarak insan beynin karar vermesi veya hesap yapması. Örnek olarak bir kayıt sistemi algoritması yapalım. Kullanıcı adı 5 karakterden asağı olamıyacak. Parola ise 10 karakterden asağı olmıyacak. Veya bunun tam terside olabillir.
Uzun lafın kısası algoritma verinin verilen koşula göre işlem uygulandığı sistemdir.
Peki bu algoritma neden bilgisayar için bu kadar önemli. Bilgisayar'da algoritma her yerdedir. Bunun sebebi ise bilgisayar bir hesap makinası olduğunundan dolayı yapılmaşı gereken işlemleri teker teker anlatmak gerekiyor. Eğer birinci sayı buna buna eşitse gibi. Zaten yazılım dillerinin amacıda algoritmaları daha kolay bir şekilde bilgisayara tanımlatmaya yarıyor. Yani bir yazılım mühendisi olabilmek için sadece yazılım dili bilgisine değil aynı zamanda algoritma kurmayı ve matematiği öğrenmeniz gerekmektedir. Algoritmadaki tüm ihtimaller belirtilmiş ve net olmalıdır. Çünkü mantık'da şans yoktur.

Birde algoritmaların belirli türleri vardır.


Sayısal algoritmalar

Cebirsel algoritmalar
Geometrik algoritmalar
Sıralı algoritmalar
İşlemsel algoritmalar

Teorik algoritmalar

Birde kendilerini icat eden algoritmalara onu icat edenin ismi konmuştur. Bunlardan en popülerlerinden biri Newton-Raphson metodudur. Mucidi Isaac Newton olduğu için onun ismi verilmiştir.



Algoritmayı basit şekilde anlatmayı anlatmaya çalıştım umarım beğenmiş
sindir.
İyi günler dilerim.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.