Anakart inceleme paylaşım bölümü

Gauloran

Kıdemli Moderatör
7 Tem 2013
8,096
585
local
AMD'nin yeni yonga seti A85X, geride bıraktığımız ayla birlikte anakartlarda görülmeye başlandı. Socket FM2 yapısındaki A serisi işlemcilerle beraber kullanılabilen anakart elbette yenilikçi birçok teknoloji içeriyor ancak beraberinde hali hazırda sunulan detayları da atlamamak gerek. Öncelikle USB 3.0 ve SATA 6.0 Gbps iletişim arabirimlerine doğal olarak verilen destek sürdürülüyor. Böylece ek kontrolcüler gerekmediğinden daha uygun fiyatlı ve performanslı anakartların üretilebilmesi kolaylaşıyor.
GIGABYTE F2A85X-UP4'e baktığımızda Ultra Durable 5 teknolojisine yer verildiğini görüyoruz. Teknoloji aslında içeriğinde birçok GIGABYTE'a özgü alt teknolojileri barındırıyor. İki kat daha fazla bakır yoğunluğu içeren baskı devre ve 60A'e kadar dayanıklı olan yol direnci anakartın üst düzey overclock işlemlerinde çok daha kararlı çalışmasını sağlıyor. GIGABYTE F2A85X-UP4, sunduğu dört adet bellek yuvasında toplam 64 GB değerine ulaşabiliyor. Doğal destek en fazla 1866 MHz ancak daha üst değerleri görebilmek mümkün. ATX yapıya sahip olan anakartın arka panelinde D-Sub, DVI, HDMI ve DisplayPort arabirimlerinin tümüne destek veriliyor. İşlemciye gömülü grafik çekirdeğinden böylece en iyi verimi elde edebileceğiniz gibi ek olarak PCI Express x16 yuvalarında ek kart kullanarak performansı yükseltme şansı da bulunuyor.
 

Gauloran

Kıdemli Moderatör
7 Tem 2013
8,096
585
local
Mini ITX'de yüksek performans...

Yer kaplamayan bilgisayarlar için geliştirilen Mini ITX standardı daha çok Intel'in Atom işlemcileri ile popüler oldu ancak firmalardan farklı çözümler de gelmiyor değil. GIGABYTE'ın Z77N-WiFi'ı üretmesindeki amaç, kullanıcılara hem küçük hem de performanslı bir bilgisayar oluşturabilme şansı tanımak. Anakartta Intel'in Z77 yonga seti yer alıyor ve iki adet bellek yuvasına yer veriliyor. Hatta işi biraz daha abartıp ek bir grafik kartı kullanmayı düşünenler için PCI Express x16 yuvası dahi eklenmiş. Her ne kadar Intel Z77 yonga seti overclock açısından başarılı olsa da anakartın fazla yatkın olacağını söylemek doğru olmaz. Mini PCI üzerinden sunulan kablosuz ağ / Bluetooth adaptörü, çift USB 3.0 bağlantısı ve HDMI çıkışına iki adet yer verilmesi anakartın ayırt edici yönlerinin arasında.
 

Gauloran

Kıdemli Moderatör
7 Tem 2013
8,096
585
local
X99S SLI Plus anakartına yakından bakıyoruz.

Intel'in X99 yongalı anakartları yaygınlığını arttırmaya devam ediyor. Hatırlayacak olursanız daha önce Asus'un X99 yongalı modeli olan X99-A anakartını incelemiş ve hatta kısa bir süre önce de yine X99-A'nın USB 3.1 destekli yeni modelini test merkezimizde ağırlamıştık. Bu defa da X99 platformuna dayalı bir başka anakart modeli ile sizlerleyiz. Bu defa masamızdaki model MSI'a ait. MSI'ın X99S SLI Plus kartı bizlerle.
Haswell-E platformuna hazır

2015042622543184385.jpg
Haswell-E platformunun kullanıldığı X99 yonga setli anakartlar, özellikle yüksek performans arayışında olan kullanıcılara pek çok yenilik ve özellik sunuyor. Bunların başında yeni nesil işlemci kullanabilme imkanı gelmekle birlikte, DDR4 RAM'lere de terfi etme şansı bulunuyor elbette. MSI'ın da X99 platformunda pek çok anakart modeli var. Bunlar arasında oyuncular için sunulan modellerin yanı sıra yeni standart USB 3.1'li model de dikkat çekiyor. Ancak baştan söyleyelim, bizim incelediğimiz modelde ne yazık ki USB 3.1 desteği bulunmuyor.
Siyah renkli yapısıyla dikkat çeken bir kart olan MSI X99S SLI Plus, güçlü bir kart. LGA2011-3 yonga setine sahip olan kartla elbette 8 çekirdekli Haswell-E'li işlemcileri kullanabiliyorsunuz. Intel'in bu platformda Hyper-Threading teknolojisi desteklemesiyle 8 de sanal çekirdek kullanabiliyor. Bu da yüksek performans anlamına geliyor.
MSI X99S SLI Plus, RAM noktasında da oldukça çarpıcı. Üzerinde 8 adet DDR4 slotu bulunduran anakart, toplamda 3333 MHz hıza ulaşabiliyor. Ayrıca kartın 128 GB'a kadar RAM kapasitesi bulunduğunu da söyleyelim.
Çoklu ekran kartı desteği

2015042622540125185.jpg
MSI X99S SLI Plus'ın isminde bulunan "SLI" ibaresinin anlamına gelecek olursak, MSI'ın bu kartıyla çoklu ekran kartı kullanımına izin verdiğini söyleyebiliriz. Kutu içeriğinde SLI köprüsü sunan kart, böylece Nvidia Quad ve AMD Quad CrossFire kullanabilme imkanı tanıyor.
Overclock yetenekleri de güçlü olan kart, Turbo M.2 ile yüksek SSD transfer hızı sunarken, elbette MSI'ın hem kullanım ömrü hem de kullanım kolaylığı için yer verdiği özelliklerin de sahibi. Military Class 4 ile donalı olan kart, bileşen kalitesiyle uzun ömürlü kullanım olanağı tanırken, öte yandan Click BIOS 4 ve Command Center yazılımlarıyla da esnek kullanıma zemin yaratıyor.
MSI X99S SLI Plus'ın arka bağlantılarına bakalım. Kartın arka girişleri arasında tam 8 adet USB 3.0 portu göze çarpıyor. Öte yandan USB 2.0'a da 2 portla yer verilmiş. Fakat burada ayrıca USB 3.1 portu da görmeyi isterdik. Ayrıca kablosuz bağlantı desteği de bu kartta yer verilmemiş.
 

Gauloran

Kıdemli Moderatör
7 Tem 2013
8,096
585
local
Intel'in X99 yongasına özel olan Asus X99-A'yı mercek altına alıyoruz.

Intel'in X99 yongalı ilk atağını yapan Asus, X99-A ve X99-Deluxe anakartlarını geçtiğimiz günlerde tanıtmıştı. Haswell-E platformunun kullanıldığı X99 yonga setli anakart, bizlere pek çok yenilik sunuyor. Intel'in Haswell-E platformu ile yalnızca işlemci tarafında değil, aynı zamanda Asus'un bu platforma uygun anakartıyla da dikkat çekici detayların olduğunu söyleyelim. X99'la birlikte artık bilgisayarından yüksek performans elde etmek isteyenlerin yanı sıra bilgisayarından uç performans almak isteyen üst düzey kullanıcılar da bekledikleri desteği görebilecek. Peki, elimizdeki Asus X99-A bizlere neler sunuyor? Getirdiği yenilikler neler? Şimdi daha yakından bakalım...
X99 yonga seti

201410301213042985.jpg
Asus'un yeni tanıttığı X99 anakartlarından X99 Deluxe, Asus'un bu platformdaki amiral gemisi konumundaki kartı. Bugün inceleyeceğimiz X99-A ise amiral gemisini takipçisi bir kart. Z97'den sonra Intel'in yeni yonga seti X99'u destekleyen kart, yeni soket yapısında. Yeni Haswell-E'ler için kullanılabilecek olan anakart, LGA2011-3'ü destekliyor. Böylece 8 çekirdekli Haswell-E işlemcilerin kullanılabileceği kart, Intel'in bu platformda Hyper-Threading teknolojisi desteklemesiyle 8 de sanal çekirdek kullanabiliyor. Öte yandan artık DDR4 RAM'ler de serbest. X99-A üzerinde toplamda 8 adet DIMM DDR4 slot bulunuyor. Standart 2133 MHz hızında çalışan RAM'ler, 3200 MHz gibi uç sınırları zorlayabiliyor. Öte yandan kart üzerinde toplamda 64 GB'a kadar RAM kapasitesi üretebiliyorsunuz.
Anakart üzerine baktığımızda LGA2011-3 soketinin her iki yanında yer alan güçlü DDR4 RAM slotlarından başka kuzey köprüsü de dikkat çekiyor. Kartın Deluxe versiyonunda bu alan biraz daha geniş ve ek bir ısı borusuyla güçlendirilmiş. Burada yer alan Dual Intelligent Processors 5 ibaresi bize Asus'un bu kartta 5 yönlü optimizasyon imkanı sunduğunu gösteriyor. İşlemci performansı, enerji sarfiyatı, kararlı dijital güç, sessiz ve serin fanlar ve ağ trafiği optimizasyonu ile her anlamda yüksek performans bekleyenlerin ihtiyacını karşılayabilen kart, geniş hız aşırtma seçenekleri sunuyor.
Güçlü özellikler

2014103012130983085.jpg
Kartın bağlantılar yönü de bir hayli geniş. Öncelikle kart üzerinde geniş bir alana USB bağlantılarının dağıldığını söyleyelim. Arkada ise 6 adet USB 3.0 bizleri karşılıyor. Yine burada 4 adet USB 2.0 noktası görüyoruz. Intel Gigabit Ethernet ise yine burada. Ancak arka bağlantılar arasında dikkati çeken bir detaysa herhangi bir görüntü aktarım noktasının bulunmaması. HDMI, VGA veya DisplayPort gibi bağlantılar X99-A'da bulunmuyor. Bunun sebebi ise kartın üst düzey olması. Yani bu kartı alan kullanıcılara tam performans alabilmeleri için harici bir ekran kartıyla kullanmaları tavsiye ediliyor.
Yine ünlü UEFI BIOS'un bulunduğu anakartta, ses desteği ise Crystal Sound 2 ile çözülmüş. Oyun, film ve müzik gibi tüm multimedya uygulamaları için ek ses kartına ihtiyaç duymayacağınız bir çözüm sunan Asus, bu noktada da bizim kadar kullanıcıların da beğenisini kazanacaktır diye düşünüyoruz.
 

Gauloran

Kıdemli Moderatör
7 Tem 2013
8,096
585
local
Maximus VII Hero'ya yakından baktık.

Bilindiği gibi Asus'un ROG serisi oyunculara özel bir seri. Bu ailede oyunculara özel pek çok ürün grubu bulunuyor. Bugün inceleyeceğimiz Maximus VII Hero ise Asus'un oyunculara özel sunduğu yeni anakartı olarak karşımıza çıkıyor.
Yeni yonga seti Z97'ye sahip bir anakart olan Maximus VII Hero, güçlü özellikler içeren bir kart. Böylece iyi bir oyun sistemi toplamak isteyenler tarafından tercih edilebilecek olan kart, pek çok başarılı özelliği bizlere bir arada sunuyor. Özellikle online oyunların altın çağını yaşadığı şu dönemde ağ bağlantıları için kışkırtıcı özellikler sunan Maximus VII Hero, diğer yandan BIOS arayüzüyle de bir hayli iddialı. Elbette anakartın daha pek çok özelliği var, hepsinden bahsedeceğiz.
Yakın plana geçmeden önce şunu da söyleyelim: Maximus VII Hero, dünyanın ilk iki renkli mat PCB tasarımına sahip olarak sunuluyor. Mat plaka üzerine ROG'un renkleri olan kırmızı ve siyahı işleyen Asus, böylece baskı devre kartını özelleştirme yoluna gitmiş. Bunun da ilginç bir özellik olarak sunulduğu Maximus VII Hero, peki, bakalım oyunculara başka neler sunuyor.
Z97 yonga setli

2014072113205772385.jpg
Maximus VII Hero, Intel'in yeni nesil Z97 yonga setinde bir anakart. Özellikle oyunseverlere hitap ettiğini söylüyoruz, çünkü kart güçlü özelliklere sahip ve ROG serisi altında bulunuyor. Intel'in 4'üncü ve 5'inci nesil Core i7, i5 ve i3 işlemcilerini üzerinde konumlandırılabilecek olan anakart, LGA 1150 soket tipinde.
Anakartın dış tasarımına baktığımızda kırmızı ve siyah renklerin cazibesi ilk göze çarpanlar arasında. Bunu bir adım öteye taşıyan Asus, renkleri bu defa baskı devre üzerine de taşımış. Güçlü görünen kuzey köprüsü ve siyah nikel kaplamalı soğutucusuyla üst düzey bir görünüm kazanan anakart, dört adet DDR3 RAM slotu sunuyor. Toplamda 32 GB'a kadar desteklediği RAM haneleriyle hız aşırtmalarda 3200 MHz hıza ulaşılabilmesine de imkan tanıyan kart, PCIe slotlarıyla çoklu GPU desteği de gösteriyor. Nvidia Quad-GPU SLI ve AMD Quad-GPU CrossFireX teknolojilerini destekleyen Hero, özellikle ses ve ağ noktalarında ilginç özellikler sahibi.
Oyunculara özel

2014072113210248585.jpg
Oyuncular için büyük önem taşıyan ses özellikleri, Hero ile oyunculara büyük keyif verecek şekilde modifiye edilmiş. Kartın üzerinde yer alan SupremeFX birimi ile harici ses kartına ekstra para ödeme ihtiyacını ortadan kaldıran Hero, gelişmiş bir ses performansı sunuyor. Bu teknoloji ile elektromanyetik paraziti indirmeyi başaran kart, böylece multimedya deneyimini bir adım öteye taşıyor.
Diğer yandan Intel Ethernet kullanan Maximus VII Hero, ağ performansına da ciddi katkıda bulunuyor. Özellikle online oyunlar sırasında bunu fark edebilmek mümkün. Diğer yandan bir yandan çevrim içi oyun oynarken, diğer taraftan download işlemi yaparken de farkı hissedebiliyorsunuz. LAN portu da yeniden tasarlanan Hero, işlem hacmi artarken voltaj dalgalanmalarına karşı da koruma sağlarken, GameFirst III teknolojisiyle de oyuncuya, oyuna daha fazla bant genişliği atama olanak tanıyor.
Maximus VII Hero'nun BIOS'undan da bahsetmemek olmaz. Özellikle hız aşırtma deneyimi için gayet kullanışlı bulduğumuz arabirim, pek çok kullanışlı araç sahibi. Fan profilinin izlenebileceği EZ Modu, RAM XMP profillerinin hızlı şekilde değiştirilebilmesi, CPU FAN özelleştirilebilmelerinin yapılabilmesi Maximus VII Hero'nun pozitif yönleri arasında.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.