Anakart Nedir? Ne İşe Yarar? Anakart Çeşitleri Nelerdir?

Rednis

Katılımcı Üye
18 Haz 2021
307
316
1919
Anakart Nedir?, Ne İşe Yarar?, Anakart Çeşitleri Nelerdir?



Anakart, teknolojik aletlerin en önemli bileşeni, parçalarından biridir. Teknolojik aletlerin diğer bileşenleri ile iletişimde kalmasını sağlamak ve işlevlerinin ne işe yaradığı herkesin aklında olan merak konusudur. Ben de sizlere bu konumuzda
anakart nedir?, ne işe yarar, anakart çeşitleri nelerdir? gibi sorulara cevap vereceğim.

İlk kez 1982 yılında IBM bilgisayarlarında kullanılmış olan anakart, teknolojinin gelişmesi ile daha da önemli bir biçime geldi. İnsan iskeleti insan için ne kadar önemli ise, bir anakart da bilgisayar ve teknolojik aletler için o kadar önemli. Anakart ne kadar güçlü ve gelişmiş olursa, bilgisayarınızın üzerinde barınacak olan donanım da o kadar güçlü olur ve sonucunda ise kaldırabileceği yük miktarı güçlü ve dayanıklı olur.

Anakart yalnızca bilgisayarda değil,
çoğu elektronik aletlerde de bulunur. Anakartların hepsi hemen hemen aynı görevi yerine getirir. Anakart denilince aklımıza gelen ilk şeyin bilgisayar olmasının sebebi bilgisayarların kullanım alanlarının geniş yelpazeli, çeşitli ve daha fazla olmasından dolayı kaynaklandığını söyleyebilirim.

Dilerseniz; Anakart Nedir? ve Ne İşe Yarar? sorularının cevaplarını beraber okuyalım, göz atalım.



Anakart Nedir?

Bilgisayarlar başta olmak üzere televizyon, cep telefonu, tablet ve bir çok elektronik cihazlarda bulunan, donanımların bir arada toplu şekilde durması ve bu donanımların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayarak koordineli bir şekilde çalışmasını sağlar buna da Anakart (Motherboard) adı verilir.





Ne İşe Yarar?

- Cihazların gücünü sağlar ve dağıtımını yapar.

- BİOS ile işlemleri yürütür.

- Tüm sistem ile bağlantı, iletişim kurar.

- Bilgisayarın performansını belirler, anakart ne kadar iyi ve güçlü olursa bilgisayarın performansı da bir o kadar iyi olur.

- Diğer parçalarla arasındaki uyum ile maksimum performans sağlar.



Güç

Anakartın üzerinde bulunduğu tüm parçaların güç almasında önemli rol oynar. Neredeyse bütün görevleri anakart yapar. Diğer parçalara güç dağıtımını yapmasının yanında onların çalışmasına da katkı sağlar. Anakart, diğer parçaların bel kemiğidir.




BİOS


BİOS, ROM bellek üzerinde saklanan kalıcı bir yazılımdır. Anakartın bazı özelliklerini kullanmamızı sağlar. Sistem ve yazılım arasındaki iletişimi kontrol eder ve kurar. Her anakartta BİOS vardır. Anakart, BİOS sayesinde bilgisayarı açar işlemlerini gerçekleştirir.




İletişim

Anakart kısaca tüm sistem parçaları arasındaki bağlantıyı ve iletişimi sağlar. İşlemci, RAM, ekran kartı, ses kartı gibi bir çok bileşeni içeren anakart, donanımların hepsini koordine eder, diğer bir söylemle köprü görevini görür.




Performans

Anakartın bilgisayar üzerindeki performansının, gücünün ve hızının üzerinde büyük bir etkisi vardır. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte artık günümüzde bazı anakartlar üzerinde iki tane ekran kartı takmaya olanak tanıyor.




Bileşen Uygunluğu


Anakart, bilgisayarın çoğu parçasını bir arada tutar ve veri işlemlerinin düzgün yürüyebilmesi için bileşen uygunluğu çok önemli bir husustur. İşlemci, ekran kartı veya RAM alırken anakartta uyumasına dikkat etmeliyiz. Her bir anakartın desteklediği parçalar değişiklik gösterebilir.




Anakart Çeşitleri



Anakartlar ATX, Micro ATX ve Mini ATX şeklinde üçe ayrılır, her biri farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Dilerseniz yazımızı okuyalım.




ATX Anakart



ATX Anakartlar, anakartların arasında büyük boyutlara sahiptir ve daha fazla giriş çıkış yuvaları olan kart türüdür. Çoğunlukla yüksek performans isteyen kişiler tarafından kullanılır. Genel olarak 4 tane RAM bellek yuvası vardır. PCI çıkışları da diğerlerine göre daha fazladır.




Micro ATX Anakart



Micro ATX Anakartlar, diğer çeşitlerin arasında orta boya sahiptir ve ATX Anakartlara göre daha az giriş çıkış yuvaları vardır. Çoğunlukla ofis çalışanları tercih etmektedir.




Mini ITX Anakart



Mini ITX Anakartlar, diğer çeşitlerin arasında en küçük boyuta sahiptir ve ATX Anakartlara göre çok daha az giriş çıkış yuvaları vardır. Genellikle 1 adet PCI yuvası, 2 tane RAM bellek yuvası bulunmaktadır. Çoğunlukla evde kullanmak için veya ofis çalışanları tarafından kullanılır.






Okuduğunuz için teşekkürler...
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.