Android & iOS Harici Pek Bilinmeyen 8 Mobil İşletim Sistemleri / R4V3N

R4V3N

Adanmış Üye
3 Tem 2016
6,258
36
25
Kocaeli

Sailfish OS

Sailfish_UI_3-600x456.jpg

Bazı yerlerde SFOS diye de anılır. Sailfish OS; Jolla tarafından geliştirilen, Linux'ta çalışan mobil bir işletim sistemidir. Aslında Jolla akıllı telefonlar ve tablet ile birlikte gönderilmesine rağmen, şimdilerde Avrupa'daki şirketler ve devlet kurumları tarafından kullanılıyor.

Bu mobil işletim sistemini göze çarptıran en önemli özelliği ise güvenlice şifrelenmiş sistemidir. Ayrıca, her türlü mobil ödeme ve bankacılık işlemi için çözümler sunduğu bölgesel bir lisanslama modeli ile birlikte gelir. En iyi kısmı da; iletişimin bile, ve diğer kurumsal çözümlerin güvenliğinin garanti edilmesidir.

Sailfish OS kullanmanın bir başka artısı da herhangi bir Android ekosistemi ile adapta olabilmesidir. Bu, SailfishOS kullanıcıları bu işletim sisteminin avantajlarından faydalanabileceği ve Android'de bulunan herhangi bir uygulamayı kurabilme imkanının olduğu anlamına gelir. Eğer Sailfish OS'dan şüpheniz varsa, son sürüm Sailfish 3 bizlere sistemin, Android gibi başlıcana mobil işletim sistemlerinden kötü hiçbir yanı olmadığını kanıtlamıştır.

Tizen Open-Source OS

download_side_image.jpg

Linux tabanlı bir mobil işletim sistemi olan Tizen, Samsung tarafından geliştirildi ve aktif olarak kullanıldı. Aslında HTML-5 tabanlı bir platform olarak tasarlansa da bu açık kaynaklı mobil işletim sistemi, eski MeeGo işletim sistemlerinin halefi olarak mobil cihazlara ve Samsung'a yönelmiştir.

Her nasılsa Samsung, sonrasında bu işletim sistemini başka bir Linux'ta çalışan Bada OS adlı işletim sisteminin içine katmıştır. Tizen'ın iyi yanlarından birisi de açık kaynaklı oluşudur. Bu, eğer telefonunuzu kişiselleştirmek isterseniz bunun mümkün ve tamamen yasal olduğu anlamına gelir. Tizen ayrıca bizlere, benzersiz HTML5 desteğinin esnekliğiyle uygulama geliştirmenin gücünü de sunar. Yani mobil dışında potansiyel uygulama geliştiricileri, menzillerini diğer farklı akıllı cihazlara doğru genişletebilirler. Akla ilk gelenler; akıllı saatler, oyun konsolları, ve dahası..

Bugünlerde TizenOS, sadece akıllı telefonlarda değil her yerdedir. Misal, Samsung Galaxy Gear ve Galaxy Watch gibi akıllı saatlerde. Tizen son güncellemesini geçen Mayıs ayında sürüm 4'te yapmıştı.

Ubuntu Touch

1844.jpeg

Ubuntu Telefonu olarak da bilinen bu ürün, aslen Canonical tarafından geliştirilen Ubuntu işletim sisteminin mobil versiyonudur. Bazı spekülasyonlar, Ubuntu Touch'ın resmi olarak kapatıldığını öne sürse de, işletim sistemi için güncellemeleri UBPorts topluluğunun desteğiyle devam ediyor.

Tarihte geriye doğru gitmek gerekirse 2011 yılında başlatılan proje, dokunmatik ekranlı akıllı telefonlar için tasarlandı. UBPorts; tabletler, dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, televizyonla, akıllı saatler ve diğer aygıtları için daha özelleştirilebilir bir işletim sistemi gereksinimini gördüğü için Ubuntu, dokunmatik ekranlarda kullanıcı deneyimini tamamlamaya ve birleştirmeye odaklanıyor.

Artık UBports ekibi, Ubuntu Touch ile ilgili güncellemeleri sunmaya devam ediyor ve başka bir özel Ubuntu işletim sistemi ile karşılaştırılıyor. Temel fark, bu platformun özellikle doğruluğuna sahip olmasıdır. Orijinal Ubuntu ile karşılaştırıldığında Ubuntu Touch, kötü amaçlı yazılım saldırılarını kısıtlamak için daha iyi güvenliğe sahiptir. Bazıları Ubuntu'daki uygulama eksikliğinin kötü bir şey olduğundan şikayet edebilir, ancak sınırlı uygulamalar bilinmeyen indirmelerden güvenlik ihlallerini önlemek için bir vektör oluşturur.

Yine de bu işletim sistemini nerede bulabileceğinizi merak ediyorsanız, ilk Ubuntu tabanlı tablet olan BQ Aquaris M10'u deneyin. Ve geçen yıl, Ubuntu Touch önceki versiyonuna upgrade getirdi: 15 Vivid Vervet, Canonical'den 16 Xenial Xerus versiyonuna. Eğer bu işletim sisteminin geleceği hakkında emin değilseniz, şunu söylememiz lazım ki UBPorts topluluğu hiç gelişimini yavaşlatacak gibi görünmüyor. Ubuntu Touch OTA 11, OTA 10'un son ağustosundan hemen sonra piyasaya sürülecek.

KaiOS

KaiOS-600x338.jpg

Linux'un bir başka işletim sistemi olan KaiOS, ABD merkezli KaiOS Technologies'in bir parçasıdır. Bu mobil işletim sistemi büyük ölçüde B2G veya Boot to Gecko kaynak koduna bağlıdır. B2G'nin ne olduğunu merak edenler için açıklayalım, aslında Mozilla'nın durdurduğu Firefox OS'ın halefi olarak çalışan açık kaynaklı bir işletim sistemidir.

KaiOS ilk görünümünü 2017 yılında yaptı ve artan popülaritesi ile ertesi yıl Google, 22 milyon dolarlık bir meblağ ve Reliance Jio ile yatırımını yaptı. Daha sonra, Hindistan merkezli bir telekom operatörü de 7 milyon dolarlık yatırım yaptı ve KaiOS Technologies'in %16 kısımlık hissesini aldı.

Başlıca özellikleri, HTML-5 tabanlı uygulamalarla birlikte dokunmatik olmayan akıllı cihazlara 4G LTE E, VoLTE, GPS ve Wi-Fi özelliklerini getirmekti. Ayrıca KaiOS; daha iyi pil ömrü, daha az bellek, ve enerji tüketimini de teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Android’in Play Store ve iOS App Store'a benzer şekilde KaiOS'un da KaiStore adlı özel bir uygulama mağazası vardır. Burada, kullanıcılar işletim sistemiyle uyumlu çeşitli uygulamaları indirebilirler.

Artan popülaritesi nedeniyle KaiOS, daha kolay gezinme için kullanıcı arayüzünü aktif olarak optimize ediyor. Bu nedenle, KaiOS'un belirli ülkelerde Android gibi OS titans'larıyla birlikte gelmesi şaşırtıcı değildir. Örneğin, Hindistan'da KaiOS, iOS veya hatta Android yerine pazara hakim. Aslında, bu işletim sisteminin önümüzdeki yıllarda bir dizi kullanıcı açısından dünyaca ünlü Apple’ın iOS'u geçebileceğini söyleyen spekülasyonlar var. 2018 itibariyle, dünya çapında halihazırda sevk edilen 23 milyon KaiOS cihazın olduğunu da unutmayalım.

Plasma OS

hero-600x360.jpg

Plazma OS 2011 yılında piyasaya sürülen, cep telefonları için başka bir açık kaynaklı kullanıcı arayüzüdür. Ayrıca Linux işletim sisteminde çalışır, Plasma mobile kullanıcılara işletim sistemlerini özelleştirme konusunda tam kontrol verir. Geliştiricilerin iddia ettiği gibi tamamen hacklenebilir bir cihaz haline getirebilirsiniz.

Plazma mobil, KDE Plazma işletim sisteminde çalışır. Plasma Active ailesinin bir parçası olan Plasma OS, uluslararası ücretsiz yazılım topluluğu tarafından özellikle cep telefonunuz ve tabletleriniz için akıllı cihazlara odaklanmak üzere geliştirilmiştir. Şu anda KDE Plazma 4 üzerinde çalışan Plasma mobile, açık kaynak widget'lardan bazıları da dahil olmak üzere temel çerçevesinin tüm özelliklerine sahiptir.

PostmarketOS

Mobil platformdaki yeni yüzlerden biri olan PostmarketOS, bir diğer adıyla PMOs, 2017'de pazara girdi. Alpine Linux işletim sistemine dayalı olan PostmarketOS, açık kaynak topluluğuna sahip. PostmarketOS'ta, X ve Wayland'dan farklı kullanıcı arabirimleri çalıştırma yetenekleri de dahil olmak üzere birçok farklı özellik vardır. PostmarketOS'un PlasmaOS ile en iyi benzerliği, Plazma Mobile, Hildon, MATE, GNOME 3 ve benzeri ile benzer arayüzleridir…

PostmarketOS'u diğer mobil işletim sistemlerinden farklı kılan şey, geleneksel Android derleme sistemini kullanmamasıdır. Bunun yerine, ana Linux çekirdeğini kullanır. Sebebi ise güvenlik açıklarının risklerinden kaçınmak için daha güvenli olmasıdır.

Lansmanından sonra, sürekli bir güncelleme de aktif olarak sunuldu. Bu güncellemeler arasında, yüzün üzerinde cihazın işletim sistemini önyükleyebileceği cihaz destekleri bulunur. Başarısı ile daha birçok cihazın destek listesine eklenmesi planlanmaktadır. Bu nedenle, bu mobil işletim sistemini orijinal işletim sistemlerini postmarketOS'a alternatif olarak değiştirmek isteyen herkes için daha erişilebilir hale getiriyor.

PureOS

apps.jpg

PureOS da Linux dağıtımında çalışır ve GNOME masaüstü ortamını kullanır. Purism'in geliştirmesinin bir parçası olan PureOS, tüm Librem akıllı telefonlarda bulunabilen bir dizi ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım içerir. Linux tabanlı bir akıllı telefon işletim sistemi olmak yerine, Linux tabanlı bir akıllı telefona yüksek benzerlik yansıtır. PureOS'un temel özelliği kullanıcı dostu arayüzü, yüksek güvenlik ve gizlilik korumasını içerir. Güvenlik ihlalleri arttığı için PureOS, tüketicilerin veri sızıntısını önlemek için özellikle idealdir.

LineageOS

security.jpg

Android platformunu temel alan ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemi olan LineageOS öncelikle televizyonlar, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için set üstü kutuları kullanmak için kullanıldı. LineageOS topluluğu tarafından geliştirilen LineageOS, geliştiricisinden sonra ROM CyanogenMod'un halefi olmayı hedefledi; Siyanojen geliştirmeyi durdurdu ve söz konusu altyapıyı kapattı.

İşletim sistemi 2016 yılında kaynak kodu halka açık olarak kullanıma sunuldu. Çerçevesi 185'ten fazla telefon modeli için kullanılabilir ve şu anda yaklaşık 2 milyon aktif yüklemeye sahiptir. Herhangi bir açık kaynak topluluğuyla aynı şekilde, LineageOS da topluluğun gelişmelerle iletişim kurmasına izin verir. Bu, kullanıcılara gelecekteki gelişmeler için ek veriler ekleme fırsatı verildiği anlamına gelir.

En iyi kısmı ise, bu seçenek bir kullanıcı ve geliştiricilerin özelleştirme esnekliğine sahip olmalarını sağlar. Ve açık kaynağı sayesinde, daha fazla cihaza genişlemeye devam ediyor ve sürekli işletim sistemi güncellemeleri nedeniyle ömrünü uzatıyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.