( ## Arch Linux kurulumundan sonra lazım olacak uygulamalar! ## )

cor-vo

Yaşayan Forum Efsanesi
23 Tem 2013
7,985
1
122
Öncelikle merhaba. Linux maceranıza zaten ilk adımınızı atmışsınız, Ubuntu veya Linux Mint ile beraber. Sonra bunlardan canınız sıkıldı ve daha güçlü ve kişiselleştirilebilir bir sistem istediniz.

Evet! Sizin için en uygun dağıtım Arch Linux, bu konuda doğru bir seçim yaptınız.

Fakat; Arch Linux'un bir eksiği var, kurulumdan sonraki ayarlamalar biraz sıkıntı sizin için. Her şey otomatik kurulmuyor bu dağıtımda.

Sizin gerekli sürücüleri kurduğunuzu varsayıp devam ediyorum. (xorg, mesa, alsa, nvidia intel ati vb...)

İlk olarak;

Bir tarayıcı yükleyin!


Diyecek pek bir şey yok, kesinlikle Firefox kurun. :)

Bir masaüstü ortamı yükleyin!


Evet. Linux'u aslında görsel arayüz olmadan da kelimenin tam anlamıyla kullanabilirsiniz. Ancak, işinizi kolaylaştırması amacıyla bir masaüstü ortamına ihtiyacınız var. Hayatınız boyunca siyah ekran üzerinde beyaz yazılarla internette gezemezsiniz. (aslında gezersiniz ama :D)

Bir kaç çeşit masaüstü ortamı var. Çok gösterişli masaüstü ortamları, hafif masaüstü ortamları ve kullanımı zor ama çok özelleştirilebilir ortamlar var. (window managerlar)

1) KDE


4bplAA.png


KDE Plasma, gayet hoş, özelleştirilebilir bir masaüstü ortamıdır. Ancak, bunun bir götürüsü var, bu da RAM. Evet, RAM'i en çok kullanan masaüstü ortamı budur. Ancak yine de RAM kullanımı Arch Linux için hep 500 MB'ın altında kalacaktır, bundan emin olabilirsiniz.



2) GNOME


D4OJv3.png


GNOME oldukça başarılı, RAM'e çok yüklenmeyen ve özelleştirilebilir bir masaüstü ortamıdır. Ayrıca bir çok masaüstü ortamı GNOME tabanlıdır. (Cinnamon, Unity, Mate gibi masaüstü ortamları GNOME tabanlıdır)

Bunun herhangi bir eksiği yok. Performans güzel, düzenini beğenmek size kalmış.



3) XFCE


ord7DQ.png



Bana göre en iyi masaüstü ortamıdır. İlk kurduğunuzda çok hoş gözükmeyecek, biraz elden geçirmeniz gerekecek, ama güzel bir düzenlemeyle, simge paketleri ve benzeri temalarla bu görünümünü çok güzel yapabilirsiniz. Bu resimde gördüğünüz biraz düzenlenmiş halidir. İlk kurulduğunda biraz eski bir tasarımı olduğunu görürsünüz. Ancak biraz elden geçirirseniz en iyi masaüstü ortamı bu olacaktır. Ayrıca en sıkıntısızıdır. RAM kullanımı en az olan masaüstü ortamlarından bir tanesidir.



Evet arkadaşlar, benim önerebileceğim masaüstü ortamları bunlar. Gerisi pek gerekli değil. Şimdi başka araçlara da göz atalım.




Fotoğraf, ses, video vb. dosyaları açmak için uygulamalar yükleyin!


Evet. Size bu tür programlar lazım olacak. Başlayalım, öncelikle ses ve video için VLC yükleyebilirsiniz. Resim uygulaması olarak Eye of GNOME veya Mirage yükleyebilirsiniz. Müzik için VLC uygun ancak farklı bir şey istiyorsanız Guayadeque Music Player yükleyebilirsiniz. (bunun için yaourt'u ayarlamanız gerekmekte.)

Daha çok bilgi için Arch Linux'un şu sayfasını ziyaret edin:

List of applications/Multimedia - ArchWiki





AUR (Arch Linux Kullanıcı Depoları)'nı ayarlayın!


En çok lazım olacak şeylerden bir tanesi de bu. Neden diye soracak olursanız, bir çok uygulamayı buradan yükleyeceksiniz. Örnek olarak Guayadeque'yi sadece AUR'dan yükleyebilirsiniz. Bunun için yaourt uygulamasına ihtiyacımız var.

Nedir bu yaourt?


yaourt, isminden de anlaşılacağı gibi "Yoğurt" isminde bir uygulama. Aynı pacman gibi bir paket yöneticisi. bununla hem AUR'dan, hemde ana depolardan uygulama yükleyebilirsiniz. Ama pacman ile sadece ana depolardan yükleyebilirsiniz. Bu yüzden yaourt'a ihtiyacınız var.

yaourt nasıl yüklenir?


pacman.conf dosyasına aşağıdaki satırları ekleyip:

Kod:
[archlinuxfr]
Kod:
[COLOR=White][B] Server = http://repo.archlinux.fr/$arch[/B][/COLOR]
Uçbirimden şu komutu girmeniz yeterlidir:

Kod:
sudo pacman -Sy
Olay bu kadar.




Temel ihtiyacımız ofis uygulamalarını yükleyin!


ML1kkM.png


İki çeşit seçeneğiniz var. LibreOffice ve OpenOffice.

Ben ikisini de kurdum. OpenOffice daha hoş geliyor bana. Tabii LibreOffice'in de hakkını yememek lazım. İkiside gayet güzel. Hangisini kurmanız gerektiği size kalmış. Kararsız kalırsanız ikisini de kurabilirsiniz.

LibreOffice kuracaksanız iki seçeneğiniz var. Still ve Fresh sürümü. Nedir bunlar?


Still, en stabil, en hatasız ve kusursuz sürümüdür.
Fresh, en yeni sürümdür.

Ben ikisini de kullandım, Still ile Fresh arasında çok büyük bir fark yok. Fresh veya Still sürümü kurmak tamamen size kalmış.

(Still ve fresh'i aynı anda kuramazsınız.)

kurmak için:


Kod:
[COLOR=White][B]sudo pacman -S libreoffice-still[/B][/COLOR]
veya

Kod:
[COLOR=White][B]sudo pacman -S libreoffice-fresh[/B][/COLOR]
OpenOffice kurmak istiyorsanız:

Kod:
[COLOR=White][B]yaourt -S openoffice[/B][/COLOR]
Konumuzu şimdilik burada noktalıyoruz, devamını daha sonra getireceğim. :)


##########################



Selam arkadaşlar, konuya devam ediyorum. :)

xfce Masaüstü ortamını kullanıyorsanız, aşağıdaki gereçler size lazım olacaktır.
not: screenshot benim sistemimdendir.
D4mq91.png


Evet arkadaşlar, yukarıda gördüğünüz açılan pencere, xfce4-weather-plugin'dir. Alt panelde de görüldüğü üzere, sıcaklığı, rüzgar yönünü, rüzgar hızını, nem oranını vb. şeyleri göstermektedir. üzerine tıkladığınızda o haftanın hava durumunu gözlemleyebiliyorsunuz.

Ve yine, alt panelde (sağ tarafta) görüldüğü üzere bir kamera işareti var. (üzerinde imleç var.) Xfce'de, bu plugini yüklemeden screenshot çekemezsiniz. Bu plugini yüklediğinizde, isterseniz program olarak, isterseniz bir kısayola atayarak, isterseniz de benim gibi panele bir buton ekleyerek yapabilirsiniz. Bu plugin'in paketinin adı xfce4-screenshooter;

Yüklemek için:

Kod:
[COLOR=White][B]sudo pacman -S xfce4-screenshooter[/B][/COLOR]
ve
Kod:
[B][COLOR=White]sudo pacman -S xfce4-weather-plugin[/COLOR][/B]
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

cor-vo

Yaşayan Forum Efsanesi
23 Tem 2013
7,985
1
122
xfce kullanan arkadaşlara müjde. 2 tane plugin ekledim. :)

Ayrıca, yakında kendi sesli-videolu anlatım yapmayı düşünüyorum. Takipte kalın. :)
 

sk35

Yeni üye
17 Ağu 2007
4
0
İl önce emeğinize sağlık yarbayım Resimler birer temsili de olsa kullanıcı tavsiyesi olarak xfce kullanmanızı söylerim, hem sistem üzerinde istediğiniz kadar rahat işlem yapabilirsiniz, ram'e çok yüklenme yapmaz, diğer masaüstü ortamlarına göre daha seri bir çalışma alanı sağlar. Başarıların devamını dilerim :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.