Arduino ya Giriş

Raphers

Adanmış Üye
31 Ağu 2014
7,286
5
System.Net
ARDUİNO NEDİR?
Arduino çeşitli elektronik donanımlar (sensör, motor vs.) vasıtasıyla çevresi ile etkileşimli olarak çalışan, matematiksel ve fiziksel hesap yapma kabiliyetine sahip içerisinde mikrokontrolcü bulunduran açık kaynak bir platformdur. Wiring programlama dilini temel olarak almıştır. Tek başına veya bir bilgisayar ile birlikte çalışabilmektedir.
Bir bütün halinde satın alınabilmekle beraber parçalarını farklı yerlerden temin edilerek montaj yapıp kullanmanız da mümkündür.
NEDEN ARDUİNO?
Piyasada Arduino gibi aynı fonksiyonlara sahip benzer platformlar mevcuttur. Peki neden arduino kullanmasınız? Gelin birlikte arduino ayrıcalıklarına bakalım:
-- Fiyat : Piyasadaki aynı işlevi gören platformlara göre daha ucuzdur. Bileşenlerini alıp montaj yaparak kullansanız bile 50 dolardan daha az maliyete sahip olur.
-- Çarpraz-Platform : Çoğu mikrokontrolcünün sadece Windows üzerinde çalışmasına karşın Arduino; Windows, Mac ve Linux ile birlikte çalışabilmektedir.
-- Basit ve Temiz Programlama : Arduino programlama dili, C ve php gibi popüler dillere benzerlik gösterdiği için öğrenimi gayet kolaydır.
Aynı zamanda uzmanlar için de esneklik göstermesi de bir avantajdır.
-- Açık kaynak ve genişletilebilir yazılım : Açık kaynak olduğu için geliştiricisi çok fazladır. Ayrıca C++ ile yazılmış kütüphaneler ile desteklenmektedir.
ARDUİNO ÇEŞİTLERİ
Arduino‘ nun bir çok çeşidi vardır. Nasıl bir projede kullanacağınıza göre değişiklik gösterir. Bu çeşitler fonksiyonlarına göre değişiklik arzeder. İnternet üzerinden yapılacak bir uygulama için ayrı Arduino çeşidi olduğu gibi, bluetooth uygulamaları için ayrı bir Arduino, wireless, GSM, RF uygulamaları için başka Arduinolar vardır.
Arduino Uno, Arduino Leonardo, Arduino Due , Arduino Yun ,Arduino Tre, Arduino Micro, Arduino Robot ,
Arduino Esplora vs. vs. gibi bir çok arduino modelleri mevcuttur. Yapacağımız projeye göre burada olan veya diğer modellerinden bir model seçerek projemize başlayabiliriz.
KULLANIM ALANLARI
Arduino kütüphaneleri ile kolaylıkla programlama yapabilir. Analog ve digital sinyalleri alarak işleyebilirsiniz. Sensörlerden gelen sinyalleri kullanarak, çevresiyele etkileşim içerisinde olan robotlar ve sistemler tasarlayabilirsiniz. Tasarladığınız projeye özgü olarak dış dünyaya hareket, ses, ışık gibi tepkiler oluşturabilirsiniz. Şifreli kilit sistemleri, Eve gelmeden klimanızı açabilir, Bahçede ki çiçeğinizin toprak nem derecesini ölçüp ona göre su verebilir, Hatta siz yaz tatilindeyken balıklarınıza hayvanlarınıza belirli saat ve aralıklarla yemek ve su verebilirsiz.Kısaca Arduino ile yapabilecekleriniz sizin hayal gücünüze dayalı.

NERDEN BAŞLAMALIYIM?
Arduinodan bu kadar bahsettikten sonra Arduino ile küçük bir proje yapalım ve birlikte Arduino’muzu seçelim.
Ben yeni başlayacak arkadaşlarıda düşünerek ben Arduino Uno modelini seçtim.
Arduino Uno’muzu Donanımsal ve Teknik özelliklerini inceleyelim.
04pNW8.png

- Mikrodenetleyici : ATmega328
- Çalışma gerilimi : +5 V DC
- Tavsiye edilen besleme gerilimi : 7 - 12 V DC
- Besleme gerilimi limitleri : 6 - 20 V
- Dijital giriş / çıkış pinleri : 14 tane (6 tanesi PWM çıkışını destekler)
- Analog giriş pinleri : 6 tane
- Giriş / çıkış pini başına düşen DC akım : 40 mA
- 3,3 V pini için akım : 50 mA
- Flash hafıza : 32 KB (0.5 KB bootloader için kullanılır)
- SRAM : 2 KB
- EEPROM : 1 KB
- Saat frekansı : 16 MHz
Arduinomuzu seçtikten sonra sıra geldi Arduino IDE’yi incelemeye.
http://arduino.cc/en/main/software linkinden Windows, Linux, Mac işletim sistemine göre programı indirip kurabilirsiniz. Programı kurduktan sonra Adruino’nuzu usb den bilgisayara bağlayın ve indirmiş olduğunuz programın içinde Driver bölümü mevcuttur. Bilgisayar – Yönet - Aygıt Yöneticisi buradan Bilinmeyen aygıt Sağ tıklayıp sürücü güncelleştirmeler - Sürücü Aygıtını Bilgisayarımda Tara daha sonra açılan sayfadan indirdiğiniz program içinde Driver klasörünü gösteriniz ve Driver yüklemesi bittikten sonra artık başlayabiliriz.


Arduino IDE
VLEm5P.jpg


İlk başta bulunan TİK işareti ile kodumuzda hata olup olmadığını kontrol edebilir.Yanında bulunan ok ile Kodu Arduinomuza upload ediyoruz. Tool –Board dan arduino modelimizi seçmeyi unutmayınız.jpg">NASIL KULLANABİLİRİM?
Genel bilgilerimiz verdikten sonra küçük bir proje yapalım.
bgEMRb.png


ngEZVR.png


Evet arkadaşlar yazılımı yaptık ve Arduino’muza yükledikten sonra 10’numaralı pine bağlı ledimiz 1 saniye yanacak 1 saniye sönecektir. Başlangıç aşamasında bir proje yaptık arkadaşlar fakat siz bunu geliştirip gerek Led ile gerek diğer bileşenler ile bir çok proje yapabilirsiniz.
 

hacked034

Üye
31 Ocak 2013
197
0
Biz bunun derslerini görüyoruz zevkli bir konu diyelim,evinizi bununla her şeyi otomatik yapabilirsiniz :) tabii bunları yapmak istiyorsanız merakınız olması lazım diyelim :))
 

WolfBacktrack6

Katılımcı Üye
8 Ocak 2017
518
0
Elıne Sağlık Ben Tubıtakın Robot Gelıstırme Projesıne Katıldım Yenı Baslayanlar Set Alsın Normal Kıtap Almasın Sette Ardıno Ile Gelıyor Uygulamalı Olark Yapıyorsunuz Sadece Kıtap Almayın önerım settır
 

Besk

Üye
14 Mar 2017
131
0
ÖTÜKEN
Çok fena heves ettim şu aralar arduinoya bakalım, biyerden başlasam devamı gelecek de bi türlü kafamızı işlerden kaldıramıyoruz
 

whiteex

Yeni üye
20 Ağu 2017
3
0
proteus ta arduino nano kullanarak virtual terminal da ekrana yansıyan komutları sonsuza kadar değilde tek tek yazak istiyorum nasıl yapacağım blen biri varsa yardım edebilimi
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.