Asp.Net Mvc Projesi Oluşturma

RageUnseen

Adanmış Üye
29 Ağu 2015
6,882
240
İstanbul


Visual Studio’ yu açtıktan sonra File → New → Project diyoruz.



Gelen ekranda geliştirmek istediğimiz proje tipini seçiyoruz. Biz Asp.Net Mvc projesi geliştireceğimiz için Asp.Net Web Application(.Net Framework)’ı seçiyoruz.



Karşımıza gelen ekranda Template’ini Empty olarak ve Core References’ını Mvc olarak seçiyoruz.

Başlangıç olarak Controller → Add → Controller → MVC 5 Controller-Empty adımlarını takip ediyoruz.



Gelen model de aşağıdaki resimde yazdığım gibi baş kısmı eklemek istediğiniz duruma göre değişkenlik gösterebilir ama tüm controllerlar Controller ifadesiyle bitmek zorunda. Misal, HomeController/LoginController/RegisterController gibi.



Add dediğimizde karşımıza Mvc’nin oluşturduğu Controller sayfamız gelir.



Yukarıdaki resimde işaretlediğim alanlar Controller yapısını anlamamızı sağlayacak en önemli noktalar.Dikkat buyurun,

HomeController olarak tanımladığım Controller’ım Controller sınıfını kalıtım almış. Tanımladığım sınıfın Controller özelliklerini taşıması için bunu Mvc otomatik tanımlar.
ActionResult, geriye döndürdüğünüz tipe göre değişkenlik gösterebileceği gibi eğer siz geriye bir View döndürüyorsanız geri dönüş tipiniz de ActionResult olmalıdır.
Index(), oluşturacağımız sayfanın adını temsil eder.
View(), sayfalarımızı temsil eder.Bu yapıları ilerleyen anlatımlarım da daha detaylı anlatacağım.
Controllerı anladık da peki sayfa nerede dediğinizi duyar gibiyim. Controller sayfamıza geri döndüğümüzde Index() actionına sağ tıklayarak AddView diyoruz.



Bu sayfayı da ilerleyen yazılarımda ayrıntılı anlatacağım şimdilik default geldiği gibi kalmalı sadece Use a layout page kısmı sizde seçili gelebilir. Şimdilik biz seçmeyeceğiz.



Evet sayfamız oluştu. HomeController’ının Index sayfası. Gördüğünüz gibi aşina olduğumuz html sayfamız birkaç değişiklikle karşımızda. Artık burada ne yazarsak sayfamızda çıktı olarak almış olacağız.

Gelelim bir diğer ayrıntıya, oluşturduğumuz sayfanın uzantısı .cshtml . Bunun anlamı bu sayfada hem c# komutları yazılabilir hem Html komutları yazılabilir demektir.



Bu anlattıklarıma ilaveten ekstra bir not koymak isterim araya.Bunun için projemizde bulunun App_Start altındaki RouteConfig’i açıyorum.



Burada ne anlatıyor? Aslında burası bizim url’ imizin nasıl oluştuğunun tanımlandığı yer. Örnek bir url yazacak olursak;

Kod:
http://localhost:1111/Home/Index

Bu link aslında Home controllerindaki Index sayfasına gider. Yukarıdaki resimde url kısmında belirtildiği gibi localhosttan sonra Controller sonra Action eğer kullanma gereği duyarsanız 3. parametre olan id gelir.

Alıntıdır

 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.