Basitçe SQL Nedir ?

deltaturk

Moderasyon Ekibi Lider Yardımcısı
26 Kas 2020
922
968
Green Team Mersin Daire Bşk.


SQL Nedir ?

SQL Yani Yapılandırılmış Sorgu Dili, İlişkisi olduğu veritabanlarında depolanan verileri ayıklamak, düzenlemek , yönetmek ve işlemek için kullanılan bir programlama dilidir. Bu Sebebten dolayı SQL, satır ve sütunlardan oluşan ve tablolardan oluşan veritabanlarında etkinlikleri yürütebilen bir veritabanı dili olarak adlandırılır.

SQL Ve hemen ardından Python , çeşitli platformlar tarafından analiz amacıyla kullanılabilecek veritabanlarından ilgili verilerin alınmasında çok önemli bir rol oynar.

SQL Dili büyük hacimli verilerin aynı anda yazıldığı yerlerde, birkaç veri işlemini aynı anda yönetip yürütebilir.

MySQL – SQL Server – Oracle – PostgreSQL ve diğerleri gibi ilişiksel veritanları tarafından desteklenen ve çeşitli web uygulamalarında ark uç verilerini işlemek için birden çok sürüm ve çerçeve aracılığıyla çalışan bir Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü standartıdır.

Meta INC Yani Facebook , WhatsApp ve İnstagram gibi büyük şirketler de veri işleme ve arka uç depolama için SQL kullanmaktadır.




Tarihçe

1969’da IBM araştırmacısı Edgar Codd, SQL Dilini geliştirmenin temeli haline gelen ilişkisel veritabanı modelini tanımladı. Bu model, çeşitli verilerle ilişkilendirilen ortak bilgi parçaları üzerine inşa edilmiştir.

Örneğin, bir kullanıcı adı gerçek bir ad ve bir telefon numarasıyla ilişkilendirilebilir

1978’de Test edilmeye başladıktan sonra IBM, SQL/DS ve DB2 dahil olmak üzere ticari ürünler geliştirmeye başladı




SQL’in Avantajları

Taşınılabilir bir dildir kısacası her cihaza uyumludur ve windows’da kullandığınız SQL’i Linux’da kullanabilirsiniz. Yerel internet ve intranet sistemlerinde çalışabilmektedir mobil uyumludur.

Sorguları hızlıca işleyebilirsiniz, veri hacminden bağımsız olarak SQL, veri doğruluğunu sağlarken verileri hızlı ve verimli bir şekilde ekleme , silme , alma ve değiştirme yeteneğine sahiptir. Bu , kullanıcılar arasında hızlı veri paylaşımını sağla.

İleri kodlama becerisi gerektirmez, Diğer programlama dilleri gibi kodlama becerileri gerektişrmez. Kullanıcı dostu özellği, herhangi bir programlama becerisine sahip olmadan create, insert, select, update ve diğerleri gibi anahtar kelimelerin yardımıyla SQL’i yönetebildikleri için tüm kullanıcılar tarafından erişilebilir olmasını sağlar.





Standart bir dile sahip tek tip platform, İngilizceyi standart dil olarak kullanır bundan dolayı tüm kullanıcıların çok zorlanmadan anlaması, öğrenmesi,yazması ve yorumlaması kolaydır.

Birden çok veri görünümü sunar, farklu kullanıcıların veritabanı yapısını ve içeriğini farklı şekilde görselleştirebildiği birden çok veri görünümü oluşturma olanağı sağlar.

Açık kaynak kod desteği vardır, MySQL, MariaDB ve PostgreSQL gibi açık kaynaklı SQL çözümleri, erişilebilir SQL veritabanları sağlar. Bu, daha büyük toplulukların katılımını daha düşük maliyetle cezbeder.

Üst Düzey Veritabanı Yönetim Sistemi Satıcıları SQL Kullanıyor, IBM , Oracle ve Microsoft gibi önde gelen şirketlerin DBMS sistemleri, sunduğu kapsamlı faydaları göz önünde bulundurarak SQL Kullanıyor.

Etkileşimli Dil , SQL etkileşimli ve yorumlayıcı bir dildir. Bu nedenle, kullanıcılar arasında yanlış iletişim veya yanlış anlama olasılığını azaltır.

SQL’de işlemler oldukça hızlıdır hatta ve hatta SQL’in kendisi çok hızlıdır, milyonlarca veri içinden istediğiniz veriyi çok kısa bir sürede size getirebilir bundan dolay işletmeler ve bireyseller SQL’i tavsiye eder ve kullanır.




SQL Elemanları Nelerdir

SQL, Kolay kullanılabilirliği ve sorguların büyük miktarlarda yapılandırılmış veriler üzerinde çeşitli işlevleri gerçekleştirebildiğinden dolayı çoğu veritabanı kullanıcısının tercihidir.

SQL programlama dili aşağıdaki hayati unsurlara sahiptir;

  1. Anahtar Kelimeler
  2. Cümleler
  3. İfadeler
  4. Tahminler





SQL Kullanılan Sistemler ( Bilişim Alanı )

İlişkisel Veritabanları için çokça tercih edilen bir dil olan SQL’in hangi veri tabanlarında kullanıldığına bakalım.
  1. Microsoft Access
  2. Sybase
  3. PostgreSQL
  4. IBM DB2
  5. Oracle
  6. Microsoft SQL Server
  7. MsSQL
  8. MySQL
  9. IBM İnformix





SQL’in Kullanım Alanları


SQL Dilini insanlar hem sektörel anlamda hem de kişisel anlamda kullanmaktadır ve çoğu insan SQL’i bir düzenleyici olarak görür. SQL Hangi alanlarda kullanılır;

Kütüphaneler
Kütüphaneleri bilirsiniz binlerce kitap vardır bunların kontörlünü yapmak bir hayli zordur bu sırada devreye SQL girer, Kitaplara barkod yapıştırılır barkodlar veri tabanına kaydedilir ve sistemden kitap stok bilgisi anlık olarak takip edilir.

E-Ticaret Siteleri
E-Ticaret sitelerinde anlık stok bilgisi, girdi-çıktı verileri, muhasebe bilgileri SQL aracılığı ile veri tabanlarında kontrol edilir.

Hastane Sistemleri
Hastanelerde günlük giriş çıkış yapan binlerce hasta vardır ve bu hastaları fiziksel ortamda takip etmek gerektiğinde bir hastanın kaydını bulmak bir hayli zordur ve her zamanki gibi SQL burada da devreye girip bize yardımcı oluyor. Bir veri tabanı aracılığıyla istediğimiz hastanın kaydını bulabiliriz veya ekleme-çıkarma işlemleri yapabiliriz

Telefon Rehberi
Evet Telefon Rehberleri de veri tabanı aracılığıyla çalışır, gerektiğinde bir kişinin numarasını arattığımızda veriler veri tabanından bize düşer.





Veri Tanımlama Komutları ( Temel )

CREATE
Veri tabanında nesneler oluşturmaya yaran SQL kodudur

ALTER
Veri tabanının yapısı değiştirmek için kullanılan SQL kodudur.

DROP
Veri tabanındaki nesneleri silmek için kullanılan SQL kodudur.

TUNCATE
Veri tabanı içindeki verileri silmek için kullanılan SQL kodudur.

COMMENT
Veri tabanı nesnelerine yorum eklemeye yarayan SQL kodudur

RENAME
Veri tabanı içindeki nesnelerin adını değiştirmek için kullanılan SQL kodudur.



Veri İşleme Kodları ( Temel )

SELECT
Veri tabanı içindeki verileri sorgulamak için kullaınlan SQL kodudur

INSERT
Veri tabanı içine verileri eklemek için kullanılan SQL kodudur.

UPDATE
Veri tabanı içindeki verileri güncellemek için kullaınlan SQL kodudur.

DELETE
Veri tabanı içinde veri veya verileri silmek için kullanılan SQL kodudur.



Veri Kontrol Kodları ( Temel )

GRANT
Veri tabanındaki kullanıcı ve gruplardaki erişim kontrolünü sağlamak için kullanılan SQL kodudur.

REVOKE
Veri tabanındaki kullanıcı ve gruplardaki kişilere verilen erişim iznini iptal etmek için kullanılan SQL kodudur
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.