Bilgi güvenliği ve Bilişim Hukuku

Flerntinao

Üye
31 Ara 2014
155
1
İstanbul
Bilgi güvenliği, bir varlık türü olarak bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırılma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemek olarak tanımlanır ve “gizlilik”, “bütünlük” ve “erişilebilirlik” olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik zaafiyeti oluşur.

Gizlilik: Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmeme ve yetkisiz erişime karşı korunmasıdır.
Bütünlük: Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir.
Erişilebilirlik: Bilginin yetkili kişilerce ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır.


Bilgi güvenliği alanına odaklanmış bir araştırma firması olan Securosis şimdiye kadar oldukça dağınık olan ve çoğu kez birbirine karıştırılan bilgi güvenliği konusunu etraflıca detaylandırmış. Ortaya çıkan bu sınıflandırmaya göre bilgi güvenliği:

ağ güvenliği (network security)
uç/son nokta/kullanıcı güvenliği (endpoint security)
veri güvenliği (data security)
uygulama güvenliği (application security)
kimlik ve erişim yönetimi (identity and access management)
güvenlik yönetimi (security management)
sanallaştırma ve bulut (virtualization and cloud)

----------------------------------------------------------------------------------
Bilişim güvenliği :
Bilişim Güvenliği Nedir?
Bilişim Güvenliği, içerisinde bulundurduğu alt yapı sayesinde milyonlarca verinin sitemler aracılığı ile transfer edildiği esnada bu verilere karşı yapılacak her türlü siber saldırıyı engellemeye yönelik çalışmaların tamamıdır. Bu saldırılar DDoS atak, virüs, trojan, hacking gibi çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilir.


Temel Amacı Nedir?
Bilişim Güvenliğinin temel amacı, içerisinde bulundurduğu sistemlere karşı yapılması muhtemel olan her türlü saldırı ihtimalini değerlendirerek bu konuda tedbirler almaktır. Alınan bu tedbirler periyodik olarak gerçekleştirilen ataklarla test edilir ve bu test sonuçlarına göre güvenlik önlemleri güncellenir.


Nasıl Bilişim Güvenliği Sağlanır?
Bilişim güvenliği eğitimi kapsamında; periyodik olarak gerçekleştirilen testler sonucu elde edilen verilere göre tespit edilen sistem açıkları onarılması amaçlanır. Burada testler uygulanırken asıl mantık, bir saldırgan gibi düşünülüp o kişinin düşünce tarzıyla bilişim ağını test etmektir.

NOT: Alıntılarda bulunulmuştur.
 
Son düzenleme:

Stretra

Katılımcı Üye
3 Haz 2017
285
0
Konstantin
Bence Bilişimin Etik Değerleri hakkında konu açsan bilgilendirici bir konu olacağına inanıyorum. Lakin Türkiye sınırları içerisindeki değerler global ile bizim kurallar ve politikalar hiç eşit değil. Bazı suçlamalarda dosyalar sonuca ulaşmadan kapanıyor.
 

Flerntinao

Üye
31 Ara 2014
155
1
İstanbul
Etik değerlerde bilişim alanında önemli bir kurum. Evet dediğiniz gibi dosya süreci sonuca varmadan erişimsiz bir hal alıyor :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.