Bilgisayar donanımı

unknown1923

Katılımcı Üye
15 Şub 2021
339
57
Türkiye

MEHRABA TÜRK HACK TEAM AİLESİ BU GÜN SİZE BİLGİSAYAR DONANIMINI ANLATTIM UMARIM İŞİNİZE YARAR SAYGILARIM İLE: unknown1923

Bilgisayarın İç ve Dış Donanım Parçaları
Bilgisayar donanımı nedir?

Bilgisayarın bünyesinde bulunan her türlü mekanik ve elektronik cihazlar, donanımı oluşturur. Yani bilgisayarların gözle görülebilen, elle tutulabilen fiziksel kısımlarına donanım denilmektedir. Ekran, klavye, Sabit disk (hard disk), fare, yazıcı, bellek, mikroişlemci, tarayıcı vb. Donanım parçalarının her birinin farklı görevleri vardır. Donanım parçalarından bazıları olmazsa olmaz parçalardır. Bazı donanım parçaları da olmasa da bilgisayar çalışır.



Bilgisayar donanımı 2’ye ayrılır:

1. İç Donanım; kasa ve kasanın içindeki donanım parçalarıdır.

2. Dış Donanım; kasanın dışındaki donanım parçalarıdır.

İç Donanım Birimleri (Parçaları)

Kasa Kutusu : Kasa kutusu kasa içindeki donanım parçalarını sabitlememizi ve bir arada tutmamızı sağlar.
Güç Kaynağı : Kasa içerisindeki donanım parçalarının elektriğini sağlar.
Anakart : Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartı.
İşlemci (CPU): Tüm mantıksal ve matematiksel işlemleri yapar, bilgisayarın beyni diyebiliriz. Bilgisayarın hızı işlemciye bağlıdır.
Ram Bellekler : Bilgisayarda yapılan işlemlerin bilgileri geçici olarak Ram de tutulur. Bilgisayar kapatıldığında bu bilgiler silinir.
Sabit Disk (Hard Disk) : Tüm dosyalarımız (klasör, program, resim, müzik, film vs.) kalıcı olarak bu donanım parçasının içine kalıcı olarak kaydedilir.
Ağ Kartı (Network Card)

• Bilgisayarların kablolarla birbirine bağlanmasında ağ kartları kullanılır.

• Sayısal verileri elektrik sinyallerine dönüştürüp kablolarla diğer bilgisayarlardaki ağ kartlarına iletirler.

• O da bu sinyalleri sayısal veriye dönüştürüp bilgisayara iletir.
Ekran Kartı : Bilgisayardaki bilgileri kullanıcının görebilmesi için monitöre gönderir. Monitörün bilgi kablosu ekran kartına bağlanır
Ses Kartı : Bilgisayardaki seslerin çıkmasını sağlar.Hoparlör ya da kulaklık ses kartına bağlanır.
CD-DVD Okuyucu ve Yazıcı : CD-DVD adı verilen taşınabilir hafıza birimlerine bilgi kaydetmek ya da içindeki bilgileri okumak için kullanılır.
Soğutucu Fan: Kasa içerisindeki ısıyı düşürmeye yardımcı olan pervanelerdir. Bunlar hem parçaları soğutur hem de kasa içerisindeki hava akımını sağlar.
Dış Donanım Birimleri (Parçaları)
Ekran (Monitör) : Bilgisayarda yaptığımız işleri görebilmemizi sağlar.
Klavye (Keyboard): Üzerinde harf, rakam ve özel bazı tuşlar bulunan, bilgisayarı kontrol etmeye ve yönlendirmeye yarayan birimdir. F ve Q olmak üzere iki çeşittir.
Fare (Mouse) : Ekrandaki öğeleri seçmeyi, hareket ettirmeyi ve bunların temsil ettiği işlemleri yaptırmayı sağlayan birimdir.
Yazıcı (Printer): Bilgisayarımızdaki yazı, resim, şekil ve grafikleri kâğıt üzerine basıp çıktı almamızı sağlayan birimdir.
Hoparlör : Bilgisayardan çıkan her türlü sesi duymamızı sağlar.
Kamera (Webcam): Bilgisayara hareketli resim (video) kaydetmek ya da internetten göndermek amacı ile kullanılır.
ADSL Modem : ADSL bağlantı türü ile internete bağlanmamızı sağlar.
Mikrofon : Bilgisayara ses kaydı yapmamızı ya da internetten sesimizi göndermemizi sağlar
Tarayıcı (Scanner): Kâğıt üzerindeki resim, yazı, şekil ve grafikleri bilgisayarımıza aktarmayı sağlar.
<<<BU BİLGİLER https://www.dersimiz.com/ders_notlari/bilgisayarin-ic-ve-dis-donanim-parcalari-oku-22529.html SAYFASINDAN ALINMIŞTIR>>>
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.