Bilişim suçları ve şüpheli psikolojisi

IKANTUTAR

Uzman üye
23 Şub 2013
1,199
6
fransa
Bu makeleyi herkezin okumasını tavsiye ederim

Bir bilişim suçu şüphelisi Cumhuriyet Savcısına ifade verirken ilk olarak neyle suçlandığını bilmek ister. Bu bilgi ışığında ve kendi bilgisi dahilinde ilk savunmasını amatörce ya da profesyonelce yapacaktır. Bundan sonra ise yöneltilecek soruları dikkatle dinleyip diğer bir tabirle gözünü dört açıp yöneltilen sorulara göre uygun cevapları hazırlayacaktır.
Cumhuriyet savcısının soruları sorması esnasında pür dikkat yöneltilecek soruları dinleyip hal ve hareketlerinde tedirginlik, gerginlik, suçlu psikolojisi olarak kendini rahatlatma hareketlerinde (elle birşeyle oynamak, ayakları oynatmak, gözleri kaçırmak, sesteki titretlik gibi) bulunacak ve Cumhuriyet Savcısı tarafından suça konu bir soru sorulduğunda anında savunma mekanizmasını devreye sokarak cevap vermeye çalışacaktır.
Bu tür sorgulamalarda Cumhuriyet Savcısı ifadeyi almadan önce kişinin teknik bilgisini ölçmeli ve öğrenmelidir. Bir çok sosyal mühendislik tekniğiyle şüphelinin ne bilip bilmediği ortaya çıkarılabilir. Şüphelinin teknik bilgisi ve kendini savunmada kullandığı cümleler olayı açığa kavuşturmada önemli rol oynayacaktır.
Şüpheli kendisine her sorulan soruyu en iyi şekilde anlayıp, hata yapmamaya çalışacaktır. Cumhuriyet Savcısının sorduğu soruyu anlamaz ise tedirginlik ve gerginlikle ve bu durumun sesine yansımasıyla da soruyu anlamadığını ifade edecek ve bir suçlu davranışı içerisinde bulanacaktır.
Bu tür bilişm suçları davaları diğer davalara göre çok daha teknik davalardır. İşlenen suça dair toplanan deliller günümüz bilişim teknolojileri ve hacking teknikleri ile geride iz bırakmadan değiştirilebilmektedir . Bu durumda şüphelilerin hal ve hareketleri olayı çözme adına yardımcı olabilir.
Şüpheliler savcıların üzerine gitmesiyle çapraz sorgularda hata yapabilir ve kendilerini ele verebilirler.
Davranışın, ifade vermenin, ifade verirken hal ve hareketlerin ötesinde, şüphelilerin kendilerini ele verdikleri bir diğer durum ise sorulan sorulara dair savunmalardır.
“Toplanan delillere göre bu suçu sen işlemişsin?” gibi bir soruda Cumhuriyet savcısının kesin ifadesi karşısında "acaba bu savcı bişeyleri öğrendi mi? " diye düşünüp bu suçu ben işlemedim demek yerine “Bu deliller ne zaman toplandı, nereden toplandı” gibi ifadeleri kullanacak, teknik bilgisi dahilinde delillerin nitelikleri hakkında sorular sorarak, hacking tekniklerinde yapılabilen manipülasyonları anlatacaktır(Örnek; IP Spoof).
Örneğin; “bu delillerin doğruluğu ve bütünlüğü korundu mu?, delillerin zaman damgası nerede?, bu deliller elektronik delillerdir ve en küçük bir yanlış işlemde dahi değişebilir ve bozulabilir” gibi ifadelerle suçu reddetmek yerine toplanan delillerin güvenilirliğini sorgulamaya başlayacaktır. Bu da bir şüpheli psikolojisidir.​
Ayrıca olayda gerçekleşen şikayet ve toplanan delilleri bilmediğinden sürekli teyakkuzda olacak ya salağa yatacaktır ya da delillerin güvenilirliğini sarsmaya çalışacaktır.​
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.