Bitcoin Cüzdanları Bitcoin'i Güvenli Şekilde Saklamak

teknochain

Yeni üye
18 Ağu 2017
26
0
Bitcoin satın aldıktan sonraki önemli konulardan biride bu Bitcoin’i güvenli bir şekilde muhafaza etmek, bu yöntemleri sizin için inceledik.

Bitcoinlerimi Nerde Saklamalıyım ?

Bitcoin’lerinizi çeşitli platformlarda tutabilirsiniz bu bir web cüzdanı, Bitcoin borsası, offline wallet veya masaüstü uygulaması olabilir bu cüzdanların hepsinin kendine göre artıları ve eksileri bulunmakta. Cüzdanınızı seçmeden önce sizin için neyin ön planda olması gerektiğini belirleyin.

Örneğin Bitcoin sektörü ile yeni tanışmış biriyseniz Blockchain üzerinden Bitcoin cüzdanınızı saniyeler içinde oluşturup kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yüksek miktarlarda Bitcoin ticareti yapan bir tüccar olabilirsiniz, o zaman çok kullanışlı olmamasına rağmen yüksek güvenlik sunan Bitcoin offline walletları tercih edebilirsiniz. Size Kalmış

Masaüstü Cüzdanlar


PC, Mac ve Linux gibi işletim sistemine sahip bilgisayarlarınıza indirdiğiniz cüzdan çeşitleridir.
Masaüstü cüzdanlarda Bitcoin tarihi boyunca gerçekleşen tüm blok işlemleri bilgisayarınıza indirmeniz gerekir. Buda ciddi bi depolama alanınızı cüzdana ayırmanız anlamına geliyor.
Masaüstü cüzdanlarda farklı kişiler tarafından farklı şekillerde kodlananları olsada bunların en yaygın kullanılanı MultiBit ve Bitcoin-QT

Bitcoin-QT:

İlk orjinal yazılımı Satoshi Nakamoto tarafından hayata geçirilen bu cüzdan 2010 yılından sahadan ayrılmasının ardından Bitcoin destekcileri tarafından gelişirilmeye devam etmiştir. (bknz. GitHub)
İsmi “Bitcoin-QT” olan cüzdandaki QT eki, programın çoklu-platform desteklediği anlamına gelir.
Bitcoin-QT, tarih boyunca gerçekleşen tüm transferleri bloklar halinde indirerek sistemin güvenliğine katkı sağlar. Bitcoin.Org adresinden indirebilirsiniz.


MultiBit:

Az önce bahsetmiş olduğumuz gibi masaüstü cüzdanlarda depolama alanı problemi yaşayanlar, bütün transfer bloklarını bilgisayarına indirmek istemeyenler için üretilmiş bir cüzdandır. Yazarı Gavin Andresen.

Gavin Andresen, Nakamoto’yla da bizzat çalışmış ve yok oluşunun ardından projeyi devralmıştır, Bitcoin komünitesi tarafından benimsenmiş bir programcı olan Gavin Andresen aynı zamanda resmi geliştiricilerindendir. (Bknz. http://bitcoin.org/tr/gelistirme)
Gavin Andresen’ın geliştirmiş olduğu cüzdanda açık-kaynak kodludur ve herkes tarafından incelenebilir. indirmek için https://multibit.org/ adresini kullanabilirsiniz.

Çevrimiçi Tarayıcı Cüzdanlar

Bazı internet siteleri ücretli ya da ücretsiz “cüzdan” hizmetleri sunabilirler. Bu tarz cüzdanlara internetin olduğu her yerden erişirsiniz ve genellikle servis sağlayıcıları düzenli olarak yedekleme alırlar.

Ancak unutulmamalıdır ki, çevrimiçi cüzdanlar Bitcoin felsefesine tamamen aykırıdır. Sebebi ise tıpkı emitalarda olduğu gibi, Bitcoin’leriniz binevi başkalarının elindedir. Sitenin sunucuları saldırıya uğrarsa bilgileriniz çalınabilir. Ya da site sahipleri ve cüzdanınızın Private Key (Özel Anahtar Bknz. Bitcoin Terimleri)şifrelemesine sahip, buda Bitcoin’lerinizi harcayabilecekleri anlamına gelir.

Eğer her hangi bir sebebten ötürü çevrimiçi cüzdan almayı düşünüyorsanız, o siteye güvendiğinizden emin olmalısınız ve Blockchain wallet gibi, cüzdanınızın özel anahtarlarını bilgisayarınıza kaydetmeye izin veren siteleri tercih etmelisiniz.

Mobil Cüzdanlar

Yukarıdaki ek olarak, akıllı telefonlar (iPhone, Android vs.) için de cüzdan yazılımları bulunmaktadır ve aynı prensipte işlemektedirler. Kullandığınız işletim sistemine göre marketten Bitcoin wallet şeklinde arama yaparak ulaşabilirsiniz. Çevrimiçi tarayıcı cüzdanlarda bahsetmiş olduğumuz Blockchain wallet arayüz ve işlem kolaylığı bakımından başlangıç için ideal olabilir.


Mobil cüzdanların bir diğer kolaylığı ise telefonuzun kamerası ile tıpkı fiyat barkodu okur gibi, otomatik olarak üretilen QR-kodu okutup ödemenizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Gerçek mağazalarda, ya acil gerçekleşmesi gereken transferlerde, kullanılmakta.

Bitcoinleri Borsada Tutmak

Çoğu zaman kolaylık açısından tercih edilen bu yöntem bir o kadarda tehlikeli. Bitcoin’leriniz kullanmış olduğunuz borsanın altyapısında saklanır, Private Keyler orda tutulur çoğu borsa Bitcoinleri aşşağıda bahsetmiş olduğumuz Cold Storage yöntemiyle muhafaza ettiğini söylesede gerçekliğini bilmek güç kısaca borsanın hacklenmesi gibi durumlarda Bitcoin’leriniz uçar.

Çevrimdışı Cüzdan, Offline Wallet (Cold Storage)

Bitcoin ve diğer Kripto Paralar konusunda en güvenli saklama yöntemlerinden olan cold storage, Bitcoin’lerinizi offline bir ortamda saklamanıza imkan tanır. Cüzdanlarımızın altyapısı Private Key ve Public Key dediğimiz iki anahtardan meydana gelir. Public Key birinden Bitcoin istediğimizde ona göndermiş olduğumuz adresdir, birinin görmesinde bir sakınca yok. Fakat önemli kısım Private Key o cüzdanın kimin olduğunun kanıtı gibidir, Yukarıda bahsetmiş olduğumuz bazı uygulamalar veya cüzdan geliştiricileri bunu sizinle paylaşmaz. İşte bu sıkıntılı bir noktadır çünkü böyle bir durumda cüzdanın asıl sahibi Private Key’e sahip olandır.



Biraz cüzdan mantığından bahsettikten sonra, Çevrimdışı cüzdan işleyişide benzer şekildedir. Cüzdanın size ait olduğunu gösteren Private Key’i alıp offline bir ortamda saklarsınız size kolayca kendi çevrimdışı cüzdanınızı oluşturabilirsiniz (Bknz. Bitcoin Paper Wallet).
Bir başka yöntem iste aynı mantıkla çalışan donanım cüzdanlar daha basit ve güvenli bir şekilde Private Key’inizi offline ortamda saklamanıza yarayan bu cihazları bir usb bellek gibi düşünebilirsiniz. Kendine ait şifreleme algoritması sayesinde Bitcoinleriniz offline ortamda güvenli bir şekilde tutulur.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.