Blue Team Stratejisi Bootcamp Bölüm 3 | Network Dediğin Sinyaldir !

StrongsAire.exe

Junior Hunter
15 Tem 2010
804
143
/.root
Sıkılmamanız için güzel bir şarkı öneriyorum #3


Nedir Bu Osi Modeli ?

OSI Modeli ve 7 Katman
OSI modeli (Open System Interconnection)
, bilgisayar ağlarında protokollerin uygulanması için bir çerçeve sunar. Bu model, ağ oluşturma terimlerindeki protokollerin, iki ağ kuruluşu arasında nasıl çalışacağını tanımlar. ISO (International Organization for Standardization) tarafından geliştirilen OSI modeli, ağ mimarilerinin ve protokollerinin bir ağ ürünü bileşeni gibi kullanılmasını sağlar.
Öncesinde, yalnızca belirli donanım üreticilerine özgü ağlar vardı. Bu ağların özellikleri, sadece o üreticinin donanımının bağlanmasına izin verecek şekilde tanımlanmıştı. Ancak OSI, farklı üreticilerin ürünlerinin bağlanabileceği bir ağ için bir sektör etkinliği olarak ortaya çıktı.
OSI modeli 7 katmana ayrılmıştır:
Bu katmanlar, veri iletişiminin temelini oluşturur ve ağ protokollerinin nasıl işlediğini anlamak için önemlidir.

Kaç Katmandan Oluşur Ve Amaçları Nelerdir ?

Açık Sistemler Arası Bağlantı (OSI) modeli, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) ve diğer kuruluşlar tarafından 1970'lerin sonlarında geliştirilmiştir. İlk hali 1984 yılında ISO 7498 olarak yayımlanmış olup güncel sürümü ISO/IEC 7498-1:1994'tür. Modelin yedi katmanı aşağıda verilmiştir.

Fiziksel katman

Fiziksel katman, fiziksel iletişim ortamını ve bu ortam üzerinden veri iletmek için kullanılan teknolojileri ifade eder. Veri iletişimi temel olarak dijital ve elektronik sinyallerin fiber optik kablolar, bakır kablolar ve hava gibi çeşitli fiziksel kanallar aracılığıyla aktarılmasıdır. Fiziksel katman; Bluetooth, NFC ve veri iletim hızları gibi kanallarla yakından ilişkili teknoloji ve ölçümlere dair standartları içerir.

Veri bağı katmanı

Veri bağı katmanı, fiziksel katmanın zaten mevcut olduğu bir ağ üzerinden iki makineyi birbirine bağlamak için kullanılan teknolojileri ifade eder. Bu katman, veri paketleri halinde kapsüllenmiş dijital sinyaller olan veri çerçevelerini yönetir. Verilerin akış ve hata kontrolleri genellikle veri bağlantısı katmanının temel odak noktalarıdır. Ethernet bu düzeydeki standartlara bir örnektir. Veri bağlantı katmanı genellikle iki alt katmana ayrılır: Ortam Erişim Kontrolü (MAC) katmanı ve Mantıksal Bağlantı Kontrolü (LLC) katmanı.

Ağ katmanı

Ağ katmanı, dağınık bir ağda veya çoklu bağlı düğüm ya da makine ağlarında yönlendirme, iletme ve adresleme gibi kavramlarla ilgilidir. Ağ katmanı akış kontrolünü de yönetebilir. İnternet Protokolü v4 (IPv4) ve IPv6, internet genelinde ana ağ katmanı protokolleri olarak kullanılır.

Aktarım katmanı

Aktarım katmanının birincil odak noktası, veri paketlerinin kayıp veya hata olmaksızın doğru sırada ulaşmasını ve gerektiğinde sorunsuz bir şekilde kurtarılabilmesini sağlamaktır. Akış kontrolü, hata kontrolü ile birlikte genellikle aktarım katmanında odak noktasıdır. Bu katmanda yaygın olarak kullanılan protokoller arasında neredeyse kayıpsız bir bağlantı tabanlı protokol olan Taşıma Kontrol Protokolü (TCP) ve kayıplı bir bağlantısız protokol olan Kullanıcı Veri Birimi Protokolü (UDP) yer alır. TCP, tüm verilerin bozulmadan kalması gereken durumlarda (örneğin dosya paylaşımı) yaygın olarak kullanılırken UDP, tüm paketlerin saklanmasının daha az kritik olduğu durumlarda (örneğin video akışı) kullanılır.

Oturum katmanı

Oturum katmanı, bir oturumda iki ayrı uygulama arasındaki ağ koordinasyonundan sorumludur. Oturum, bire bir uygulama bağlantısının başlangıç ve bitişi ile senkronizasyon çakışmalarını yönetir. Ağ Dosya Sistemi (NFS) ve Sunucu İleti Bloğu (SMB), oturum katmanında yaygın olarak kullanılan protokollerdir.

Sunum katmanı

Sunum katmanı asıl olarak uygulamaların gönderip tüketeceği verilerdeki söz diziminin kendisiyle ilgilidir. Örneğin Köprü Metni Biçimlendirme Dili (HTML), JavaScript Nesne Gösterimi (JSON) ve Virgülle Ayrılmış Değerler (CSV) sunum katmanındaki veri yapısını tanımlamakta kullanılan modelleme dilleridir.

Uygulama katmanı

Uygulama katmanı, belirli bir uygulama türü ve onun standartlaştırılmış iletişim yöntemleri ile ilgilidir. Örneğin tarayıcılar Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTPS) ve HTTP kullanarak iletişim kurabilirken e-posta istemcileri ise POP3 (Posta İletişim Protokolü sürüm 3) ve SMTP (Basit Posta Aktarım Protokolü) kullanarak iletişim kurabilir.

OSI modelini kullanan tüm sistemler bu katmanların tamamını yürürlüğe koymayabilir.

OSI_HUN.gif



Nedir Bu Mac Adresi ?
MAC adresi (Media Access Control Address), diğer cihazlarla bağlantı kurabilen her aygıtta eşsiz olarak bulunan fiziksel adres ya da donanım adresi olarak da bilinir. IP adresi değişebilirken, MAC adresi hiç değişmez ve tektir 12 sayı ve harften oluşur.
  • MAC Adresi Nedir? Media Access Control Address yani MAC adresi, diğer cihazlarla bağlantı kurabilen her aygıtta eşsiz olarak bulunan fiziksel bir adrestir. Bu adres, cihazın ağ bağdaştırıcısını tanımlar ve 6 çift karakterden oluşur. Örneğin: 68:7F:74:F2:EA:56.
  • MAC Adresi Ne İşe Yarar? Genellikle Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet, Token Ring, SCSI ve FDDI gibi protokollerin işlemesi sırasında kullanılır. Aynı ağ üzerindeki cihazların birbirini tanıması, yönlendiricilerin doğru bağlantıları sağlaması gibi işlemlerde de MAC adresi kullanılır. Kısacası, aynı ağa bağlı olan aygıtların birbirleriyle haberleşmesini sağlar 1.
MAC adresi nasıl bulunur?
  • Windows işletim sisteminde MAC adresini bulmak için:
    1. Başlat menüsünden “Ayarlar” seçeneğine tıklayın.
    2. “Ağ ve İnternet” bölümüne gidin.
    3. “Wi-Fi” veya “Ethernet” seçeneğine tıklayın.
    4. “Gelişmiş seçenekler” veya “Ayrıntılar” bölümüne gidin.
    5. “Fiziksel adres” veya "MAC adresi"ni bulabilirsiniz.
MAC adresi, ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir ve cihazlar arasındaki iletişimi sağlar.


Subnet,IP Nedir - Subnetting İşlemi
Subnetting Nedir ve IP Alt Ağlara Bölme İşlemi
Subnetting (Alt Ağlara Bölme)
, bir IP adresini daha küçük parçalara bölmek ve bu parçaları farklı ağlara atamak için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem, ağın performansını artırmak, IP adres alanını daha verimli kullanmak ve güvenliği sağlamak amacıyla yapılır.
Bir IP adresi, ağın tanımlanması ve cihazın tanımlanması için iki bölüme ayrılır:
  1. Network ID (Ağ Tanımlayıcı):
    • Aynı fiziksel ağdaki cihazların ortak numarasıdır.
    • IP adresinin ilk üç hanesi ile tanımlanır.
    • Örneğin, IP adresi 192.168.1.1 için Network ID 192.168.1.0 olur.
  2. Host ID (Cihaz Tanımlayıcı):
    • Ağdaki cihazları gösterir ve onlara atanan numaradır.
    • IP adresinin son hanesi ile tanımlanır.
Subnetting’in Faydaları:
  • Broadcast Trafik Kontrolü: Alt ağlar, ağdaki yayın trafiğini azaltır.
  • Daha Sağlıklı İletişim: İletişimin daha düzenli ve etkili yapılmasını sağlar.
IP Adres Sınıfları:
  • A Sınıfı: 1-126 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.0.0.0.
  • B Sınıfı: 128-191 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.255.0.0.
  • C Sınıfı: 192-223 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.255.255.0.
Subnetting Hesaplama:
  • Network ID’yi bulmak için IP adresi ve ağ maskesini ikilik sistemde AND işlemine tabi tutarız.
  • Broadcast adresi, aynı anda ağdaki tüm cihazlara veri yollamak için kullanılır.
kafanız çorba olabilir normal birşey size birde videolu halini atayim

Dropbox


Routing Nedir ?

Routing (Yönlendirme) Nedir?
Routing (Yönlendirme)
, bir topolojideki ağlar arasında en uygun yolları bulmayı içerir. En iyi yolun belirlenmesi, kriterlerin ve metriklerin tanımlanmasını gerektirir. Routing, bilgisayar ağlarında yapılandırmaya dayalı olarak cihaz grupları için yolları belirler ve tablo girişlerini kullanmanın en iyi yolunu tanımlar. Yapılandırılan adresler, cihazlar arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olur. Ayrıca, benzer adresler arasındaki yakınlık yönlendirme kararlarını etkiler. Büyük ağlarda, yapılandırılmış adresleme, verimliliği nedeniyle yapılandırılmamış adreslemeye üstün gelir. Yönlendirme, İnternet trafiğini yönetmede temel bir rol oynar. Bu arada, köprüleme, yerel alan ağları için popüler olmaya devam ediyor .
Routing işlevi, yapılandırmaya dayalı olarak cihaz grupları için yolları belirler ve tablo girişlerini kullanmanın en iyi yolunu tanımlar. Yapılandırılan adresler, cihazlar arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olur. Yönlendirme, ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir ve cihazlar arasındaki iletişimi sağlar.
Ağ metriği, bir noktadan hedefe gitmek için gereken atlamalardır. Başlangıçta bu değer tüm bağlantılar için 1’dir ve ağ büyüdükçe birer birer artar. Başka bir metrik türü, komşu düğümler arasındaki gecikmeyi zaman birimleri cinsinden ölçmektir. Yani, gecikme, sabit değerlerine göre değil, trafiğe göre değişir. Yukarıda belirtilen metrik değerleri en kısa rotayı belirler. Hedef ağlar, protokollere veya ölçüm değerlerine göre değişirler. Yönlendiricinin hedef ağa giden birçok yolu olduğunda, çeşitli yöntemler en yakın veya uygun yolu belirlemeye yardımcı olur. Bazen yönlendirici, en iyi sonucu uygun bant genişliğine sahip yolu seçerek daha göreceli yolu tercih eder. Ağ protokollerine bağlı olarak, metrik hesaplama sistemleri en uygun rotaları bulmada değişiklik gösterir.

QZcZGa2aBK2WblvLFMPJ.png


Nat Nedir ?

NAT (Network Address Translation), aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı public IP’yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir.
  • Neden Kullanılır? IPv4 adresleri sınırlıdır ve bu yüzden ev ve iş yerlerimizden internete bağlanırken internet hizmet sağlayıcılar (örneğin Superonline, TTNET) abonelerine tek bir public IP sağlarlar. NAT, bu tek public IP ile evdeki birden fazla cihazın internete erişimini mümkün kılar.
  • NAT Nasıl Çalışır? Evdeki cihazlar (cep telefonu, bilgisayar, televizyon vb.) modem içinde dahili bulunan Wireless Router tarafından oluşturulan özel bir ağa dahil olarak ağdan birer private IP alırlar (genellikle 192.168.1.x veya 192.168.0.x). Modem içerisinde dahili bulunan Wireless Router, servis sağlayıcının internet ağına diğer bacağı da ev içerisinde kurulan özel ağa bağlıdır ve bu iki ağ arasında paketlerin geçişini sağlar. Böylece birden fazla cihaz aynı public IP üzerinden internete erişebilir.
NAT, IP adreslerinin verimli kullanımını sağlar ve ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir.


Bu bölümde bitti bence güzel oldu sizde seversiniz umarım istediğiniz varsa belirtebilirsiniz hatam olursada şimdiden özür dilerim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

aslnbkr27

Katılımcı Üye
24 Eyl 2023
276
232
#BlackHatTeam
Sıkılmamanız için güzel bir şarkı öneriyorum #3


Nedir Bu Osi Modeli ?

OSI Modeli ve 7 Katman
OSI modeli (Open System Interconnection)
, bilgisayar ağlarında protokollerin uygulanması için bir çerçeve sunar. Bu model, ağ oluşturma terimlerindeki protokollerin, iki ağ kuruluşu arasında nasıl çalışacağını tanımlar. ISO (International Organization for Standardization) tarafından geliştirilen OSI modeli, ağ mimarilerinin ve protokollerinin bir ağ ürünü bileşeni gibi kullanılmasını sağlar.
Öncesinde, yalnızca belirli donanım üreticilerine özgü ağlar vardı. Bu ağların özellikleri, sadece o üreticinin donanımının bağlanmasına izin verecek şekilde tanımlanmıştı. Ancak OSI, farklı üreticilerin ürünlerinin bağlanabileceği bir ağ için bir sektör etkinliği olarak ortaya çıktı.
OSI modeli 7 katmana ayrılmıştır:
Bu katmanlar, veri iletişiminin temelini oluşturur ve ağ protokollerinin nasıl işlediğini anlamak için önemlidir.

Kaç Katmandan Oluşur Ve Amaçları Nelerdir ?

Açık Sistemler Arası Bağlantı (OSI) modeli, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) ve diğer kuruluşlar tarafından 1970'lerin sonlarında geliştirilmiştir. İlk hali 1984 yılında ISO 7498 olarak yayımlanmış olup güncel sürümü ISO/IEC 7498-1:1994'tür. Modelin yedi katmanı aşağıda verilmiştir.

Fiziksel katman

Fiziksel katman, fiziksel iletişim ortamını ve bu ortam üzerinden veri iletmek için kullanılan teknolojileri ifade eder. Veri iletişimi temel olarak dijital ve elektronik sinyallerin fiber optik kablolar, bakır kablolar ve hava gibi çeşitli fiziksel kanallar aracılığıyla aktarılmasıdır. Fiziksel katman; Bluetooth, NFC ve veri iletim hızları gibi kanallarla yakından ilişkili teknoloji ve ölçümlere dair standartları içerir.

Veri bağı katmanı

Veri bağı katmanı, fiziksel katmanın zaten mevcut olduğu bir ağ üzerinden iki makineyi birbirine bağlamak için kullanılan teknolojileri ifade eder. Bu katman, veri paketleri halinde kapsüllenmiş dijital sinyaller olan veri çerçevelerini yönetir. Verilerin akış ve hata kontrolleri genellikle veri bağlantısı katmanının temel odak noktalarıdır. Ethernet bu düzeydeki standartlara bir örnektir. Veri bağlantı katmanı genellikle iki alt katmana ayrılır: Ortam Erişim Kontrolü (MAC) katmanı ve Mantıksal Bağlantı Kontrolü (LLC) katmanı.

Ağ katmanı

Ağ katmanı, dağınık bir ağda veya çoklu bağlı düğüm ya da makine ağlarında yönlendirme, iletme ve adresleme gibi kavramlarla ilgilidir. Ağ katmanı akış kontrolünü de yönetebilir. İnternet Protokolü v4 (IPv4) ve IPv6, internet genelinde ana ağ katmanı protokolleri olarak kullanılır.

Aktarım katmanı

Aktarım katmanının birincil odak noktası, veri paketlerinin kayıp veya hata olmaksızın doğru sırada ulaşmasını ve gerektiğinde sorunsuz bir şekilde kurtarılabilmesini sağlamaktır. Akış kontrolü, hata kontrolü ile birlikte genellikle aktarım katmanında odak noktasıdır. Bu katmanda yaygın olarak kullanılan protokoller arasında neredeyse kayıpsız bir bağlantı tabanlı protokol olan Taşıma Kontrol Protokolü (TCP) ve kayıplı bir bağlantısız protokol olan Kullanıcı Veri Birimi Protokolü (UDP) yer alır. TCP, tüm verilerin bozulmadan kalması gereken durumlarda (örneğin dosya paylaşımı) yaygın olarak kullanılırken UDP, tüm paketlerin saklanmasının daha az kritik olduğu durumlarda (örneğin video akışı) kullanılır.

Oturum katmanı

Oturum katmanı, bir oturumda iki ayrı uygulama arasındaki ağ koordinasyonundan sorumludur. Oturum, bire bir uygulama bağlantısının başlangıç ve bitişi ile senkronizasyon çakışmalarını yönetir. Ağ Dosya Sistemi (NFS) ve Sunucu İleti Bloğu (SMB), oturum katmanında yaygın olarak kullanılan protokollerdir.

Sunum katmanı

Sunum katmanı asıl olarak uygulamaların gönderip tüketeceği verilerdeki söz diziminin kendisiyle ilgilidir. Örneğin Köprü Metni Biçimlendirme Dili (HTML), JavaScript Nesne Gösterimi (JSON) ve Virgülle Ayrılmış Değerler (CSV) sunum katmanındaki veri yapısını tanımlamakta kullanılan modelleme dilleridir.

Uygulama katmanı

Uygulama katmanı, belirli bir uygulama türü ve onun standartlaştırılmış iletişim yöntemleri ile ilgilidir. Örneğin tarayıcılar Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTPS) ve HTTP kullanarak iletişim kurabilirken e-posta istemcileri ise POP3 (Posta İletişim Protokolü sürüm 3) ve SMTP (Basit Posta Aktarım Protokolü) kullanarak iletişim kurabilir.

OSI modelini kullanan tüm sistemler bu katmanların tamamını yürürlüğe koymayabilir.

OSI_HUN.gif



Nedir Bu Mac Adresi ?
MAC adresi (Media Access Control Address), diğer cihazlarla bağlantı kurabilen her aygıtta eşsiz olarak bulunan fiziksel adres ya da donanım adresi olarak da bilinir. IP adresi değişebilirken, MAC adresi hiç değişmez ve tektir 12 sayı ve harften oluşur.
  • MAC Adresi Nedir? Media Access Control Address yani MAC adresi, diğer cihazlarla bağlantı kurabilen her aygıtta eşsiz olarak bulunan fiziksel bir adrestir. Bu adres, cihazın ağ bağdaştırıcısını tanımlar ve 6 çift karakterden oluşur. Örneğin: 68:7F:74:F2:EA:56.
  • MAC Adresi Ne İşe Yarar? Genellikle Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet, Token Ring, SCSI ve FDDI gibi protokollerin işlemesi sırasında kullanılır. Aynı ağ üzerindeki cihazların birbirini tanıması, yönlendiricilerin doğru bağlantıları sağlaması gibi işlemlerde de MAC adresi kullanılır. Kısacası, aynı ağa bağlı olan aygıtların birbirleriyle haberleşmesini sağlar 1.
MAC adresi nasıl bulunur?
  • Windows işletim sisteminde MAC adresini bulmak için:
    1. Başlat menüsünden “Ayarlar” seçeneğine tıklayın.
    2. “Ağ ve İnternet” bölümüne gidin.
    3. “Wi-Fi” veya “Ethernet” seçeneğine tıklayın.
    4. “Gelişmiş seçenekler” veya “Ayrıntılar” bölümüne gidin.
    5. “Fiziksel adres” veya "MAC adresi"ni bulabilirsiniz.
MAC adresi, ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir ve cihazlar arasındaki iletişimi sağlar.


Subnet,IP Nedir - Subnetting İşlemi
Subnetting Nedir ve IP Alt Ağlara Bölme İşlemi
Subnetting (Alt Ağlara Bölme)
, bir IP adresini daha küçük parçalara bölmek ve bu parçaları farklı ağlara atamak için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem, ağın performansını artırmak, IP adres alanını daha verimli kullanmak ve güvenliği sağlamak amacıyla yapılır.
Bir IP adresi, ağın tanımlanması ve cihazın tanımlanması için iki bölüme ayrılır:
  1. Network ID (Ağ Tanımlayıcı):
    • Aynı fiziksel ağdaki cihazların ortak numarasıdır.
    • IP adresinin ilk üç hanesi ile tanımlanır.
    • Örneğin, IP adresi 192.168.1.1 için Network ID 192.168.1.0 olur.
  2. Host ID (Cihaz Tanımlayıcı):
    • Ağdaki cihazları gösterir ve onlara atanan numaradır.
    • IP adresinin son hanesi ile tanımlanır.
Subnetting’in Faydaları:
  • Broadcast Trafik Kontrolü: Alt ağlar, ağdaki yayın trafiğini azaltır.
  • Daha Sağlıklı İletişim: İletişimin daha düzenli ve etkili yapılmasını sağlar.
IP Adres Sınıfları:
  • A Sınıfı: 1-126 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.0.0.0.
  • B Sınıfı: 128-191 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.255.0.0.
  • C Sınıfı: 192-223 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.255.255.0.
Subnetting Hesaplama:
  • Network ID’yi bulmak için IP adresi ve ağ maskesini ikilik sistemde AND işlemine tabi tutarız.
  • Broadcast adresi, aynı anda ağdaki tüm cihazlara veri yollamak için kullanılır.
kafanız çorba olabilir normal birşey size birde videolu halini atayim

Dropbox


Routing Nedir ?

Routing (Yönlendirme) Nedir?
Routing (Yönlendirme)
, bir topolojideki ağlar arasında en uygun yolları bulmayı içerir. En iyi yolun belirlenmesi, kriterlerin ve metriklerin tanımlanmasını gerektirir. Routing, bilgisayar ağlarında yapılandırmaya dayalı olarak cihaz grupları için yolları belirler ve tablo girişlerini kullanmanın en iyi yolunu tanımlar. Yapılandırılan adresler, cihazlar arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olur. Ayrıca, benzer adresler arasındaki yakınlık yönlendirme kararlarını etkiler. Büyük ağlarda, yapılandırılmış adresleme, verimliliği nedeniyle yapılandırılmamış adreslemeye üstün gelir. Yönlendirme, İnternet trafiğini yönetmede temel bir rol oynar. Bu arada, köprüleme, yerel alan ağları için popüler olmaya devam ediyor .
Routing işlevi, yapılandırmaya dayalı olarak cihaz grupları için yolları belirler ve tablo girişlerini kullanmanın en iyi yolunu tanımlar. Yapılandırılan adresler, cihazlar arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olur. Yönlendirme, ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir ve cihazlar arasındaki iletişimi sağlar.
Ağ metriği, bir noktadan hedefe gitmek için gereken atlamalardır. Başlangıçta bu değer tüm bağlantılar için 1’dir ve ağ büyüdükçe birer birer artar. Başka bir metrik türü, komşu düğümler arasındaki gecikmeyi zaman birimleri cinsinden ölçmektir. Yani, gecikme, sabit değerlerine göre değil, trafiğe göre değişir. Yukarıda belirtilen metrik değerleri en kısa rotayı belirler. Hedef ağlar, protokollere veya ölçüm değerlerine göre değişirler. Yönlendiricinin hedef ağa giden birçok yolu olduğunda, çeşitli yöntemler en yakın veya uygun yolu belirlemeye yardımcı olur. Bazen yönlendirici, en iyi sonucu uygun bant genişliğine sahip yolu seçerek daha göreceli yolu tercih eder. Ağ protokollerine bağlı olarak, metrik hesaplama sistemleri en uygun rotaları bulmada değişiklik gösterir.

QZcZGa2aBK2WblvLFMPJ.png


Nat Nedir ?

NAT (Network Address Translation), aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı public IP’yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir.
  • Neden Kullanılır? IPv4 adresleri sınırlıdır ve bu yüzden ev ve iş yerlerimizden internete bağlanırken internet hizmet sağlayıcılar (örneğin Superonline, TTNET) abonelerine tek bir public IP sağlarlar. NAT, bu tek public IP ile evdeki birden fazla cihazın internete erişimini mümkün kılar.
  • NAT Nasıl Çalışır? Evdeki cihazlar (cep telefonu, bilgisayar, televizyon vb.) modem içinde dahili bulunan Wireless Router tarafından oluşturulan özel bir ağa dahil olarak ağdan birer private IP alırlar (genellikle 192.168.1.x veya 192.168.0.x). Modem içerisinde dahili bulunan Wireless Router, servis sağlayıcının internet ağına diğer bacağı da ev içerisinde kurulan özel ağa bağlıdır ve bu iki ağ arasında paketlerin geçişini sağlar. Böylece birden fazla cihaz aynı public IP üzerinden internete erişebilir.
NAT, IP adreslerinin verimli kullanımını sağlar ve ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir.


Bu bölümde bitti bence güzel oldu sizde seversiniz umarım istediğiniz varsa belirtebilirsiniz hatam olursada şimdiden özür dilerim
++
 

legandrary

Üye
24 Ağu 2023
194
41
Arkandayım
Sıkılmamanız için güzel bir şarkı öneriyorum #3


Nedir Bu Osi Modeli ?

OSI Modeli ve 7 Katman
OSI modeli (Open System Interconnection)
, bilgisayar ağlarında protokollerin uygulanması için bir çerçeve sunar. Bu model, ağ oluşturma terimlerindeki protokollerin, iki ağ kuruluşu arasında nasıl çalışacağını tanımlar. ISO (International Organization for Standardization) tarafından geliştirilen OSI modeli, ağ mimarilerinin ve protokollerinin bir ağ ürünü bileşeni gibi kullanılmasını sağlar.
Öncesinde, yalnızca belirli donanım üreticilerine özgü ağlar vardı. Bu ağların özellikleri, sadece o üreticinin donanımının bağlanmasına izin verecek şekilde tanımlanmıştı. Ancak OSI, farklı üreticilerin ürünlerinin bağlanabileceği bir ağ için bir sektör etkinliği olarak ortaya çıktı.
OSI modeli 7 katmana ayrılmıştır:
Bu katmanlar, veri iletişiminin temelini oluşturur ve ağ protokollerinin nasıl işlediğini anlamak için önemlidir.

Kaç Katmandan Oluşur Ve Amaçları Nelerdir ?

Açık Sistemler Arası Bağlantı (OSI) modeli, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) ve diğer kuruluşlar tarafından 1970'lerin sonlarında geliştirilmiştir. İlk hali 1984 yılında ISO 7498 olarak yayımlanmış olup güncel sürümü ISO/IEC 7498-1:1994'tür. Modelin yedi katmanı aşağıda verilmiştir.

Fiziksel katman

Fiziksel katman, fiziksel iletişim ortamını ve bu ortam üzerinden veri iletmek için kullanılan teknolojileri ifade eder. Veri iletişimi temel olarak dijital ve elektronik sinyallerin fiber optik kablolar, bakır kablolar ve hava gibi çeşitli fiziksel kanallar aracılığıyla aktarılmasıdır. Fiziksel katman; Bluetooth, NFC ve veri iletim hızları gibi kanallarla yakından ilişkili teknoloji ve ölçümlere dair standartları içerir.

Veri bağı katmanı

Veri bağı katmanı, fiziksel katmanın zaten mevcut olduğu bir ağ üzerinden iki makineyi birbirine bağlamak için kullanılan teknolojileri ifade eder. Bu katman, veri paketleri halinde kapsüllenmiş dijital sinyaller olan veri çerçevelerini yönetir. Verilerin akış ve hata kontrolleri genellikle veri bağlantısı katmanının temel odak noktalarıdır. Ethernet bu düzeydeki standartlara bir örnektir. Veri bağlantı katmanı genellikle iki alt katmana ayrılır: Ortam Erişim Kontrolü (MAC) katmanı ve Mantıksal Bağlantı Kontrolü (LLC) katmanı.

Ağ katmanı

Ağ katmanı, dağınık bir ağda veya çoklu bağlı düğüm ya da makine ağlarında yönlendirme, iletme ve adresleme gibi kavramlarla ilgilidir. Ağ katmanı akış kontrolünü de yönetebilir. İnternet Protokolü v4 (IPv4) ve IPv6, internet genelinde ana ağ katmanı protokolleri olarak kullanılır.

Aktarım katmanı

Aktarım katmanının birincil odak noktası, veri paketlerinin kayıp veya hata olmaksızın doğru sırada ulaşmasını ve gerektiğinde sorunsuz bir şekilde kurtarılabilmesini sağlamaktır. Akış kontrolü, hata kontrolü ile birlikte genellikle aktarım katmanında odak noktasıdır. Bu katmanda yaygın olarak kullanılan protokoller arasında neredeyse kayıpsız bir bağlantı tabanlı protokol olan Taşıma Kontrol Protokolü (TCP) ve kayıplı bir bağlantısız protokol olan Kullanıcı Veri Birimi Protokolü (UDP) yer alır. TCP, tüm verilerin bozulmadan kalması gereken durumlarda (örneğin dosya paylaşımı) yaygın olarak kullanılırken UDP, tüm paketlerin saklanmasının daha az kritik olduğu durumlarda (örneğin video akışı) kullanılır.

Oturum katmanı

Oturum katmanı, bir oturumda iki ayrı uygulama arasındaki ağ koordinasyonundan sorumludur. Oturum, bire bir uygulama bağlantısının başlangıç ve bitişi ile senkronizasyon çakışmalarını yönetir. Ağ Dosya Sistemi (NFS) ve Sunucu İleti Bloğu (SMB), oturum katmanında yaygın olarak kullanılan protokollerdir.

Sunum katmanı

Sunum katmanı asıl olarak uygulamaların gönderip tüketeceği verilerdeki söz diziminin kendisiyle ilgilidir. Örneğin Köprü Metni Biçimlendirme Dili (HTML), JavaScript Nesne Gösterimi (JSON) ve Virgülle Ayrılmış Değerler (CSV) sunum katmanındaki veri yapısını tanımlamakta kullanılan modelleme dilleridir.

Uygulama katmanı

Uygulama katmanı, belirli bir uygulama türü ve onun standartlaştırılmış iletişim yöntemleri ile ilgilidir. Örneğin tarayıcılar Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTPS) ve HTTP kullanarak iletişim kurabilirken e-posta istemcileri ise POP3 (Posta İletişim Protokolü sürüm 3) ve SMTP (Basit Posta Aktarım Protokolü) kullanarak iletişim kurabilir.

OSI modelini kullanan tüm sistemler bu katmanların tamamını yürürlüğe koymayabilir.

OSI_HUN.gif



Nedir Bu Mac Adresi ?
MAC adresi (Media Access Control Address), diğer cihazlarla bağlantı kurabilen her aygıtta eşsiz olarak bulunan fiziksel adres ya da donanım adresi olarak da bilinir. IP adresi değişebilirken, MAC adresi hiç değişmez ve tektir 12 sayı ve harften oluşur.
  • MAC Adresi Nedir? Media Access Control Address yani MAC adresi, diğer cihazlarla bağlantı kurabilen her aygıtta eşsiz olarak bulunan fiziksel bir adrestir. Bu adres, cihazın ağ bağdaştırıcısını tanımlar ve 6 çift karakterden oluşur. Örneğin: 68:7F:74:F2:EA:56.
  • MAC Adresi Ne İşe Yarar? Genellikle Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet, Token Ring, SCSI ve FDDI gibi protokollerin işlemesi sırasında kullanılır. Aynı ağ üzerindeki cihazların birbirini tanıması, yönlendiricilerin doğru bağlantıları sağlaması gibi işlemlerde de MAC adresi kullanılır. Kısacası, aynı ağa bağlı olan aygıtların birbirleriyle haberleşmesini sağlar 1.
MAC adresi nasıl bulunur?
  • Windows işletim sisteminde MAC adresini bulmak için:
    1. Başlat menüsünden “Ayarlar” seçeneğine tıklayın.
    2. “Ağ ve İnternet” bölümüne gidin.
    3. “Wi-Fi” veya “Ethernet” seçeneğine tıklayın.
    4. “Gelişmiş seçenekler” veya “Ayrıntılar” bölümüne gidin.
    5. “Fiziksel adres” veya "MAC adresi"ni bulabilirsiniz.
MAC adresi, ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir ve cihazlar arasındaki iletişimi sağlar.


Subnet,IP Nedir - Subnetting İşlemi
Subnetting Nedir ve IP Alt Ağlara Bölme İşlemi
Subnetting (Alt Ağlara Bölme)
, bir IP adresini daha küçük parçalara bölmek ve bu parçaları farklı ağlara atamak için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem, ağın performansını artırmak, IP adres alanını daha verimli kullanmak ve güvenliği sağlamak amacıyla yapılır.
Bir IP adresi, ağın tanımlanması ve cihazın tanımlanması için iki bölüme ayrılır:
  1. Network ID (Ağ Tanımlayıcı):
    • Aynı fiziksel ağdaki cihazların ortak numarasıdır.
    • IP adresinin ilk üç hanesi ile tanımlanır.
    • Örneğin, IP adresi 192.168.1.1 için Network ID 192.168.1.0 olur.
  2. Host ID (Cihaz Tanımlayıcı):
    • Ağdaki cihazları gösterir ve onlara atanan numaradır.
    • IP adresinin son hanesi ile tanımlanır.
Subnetting’in Faydaları:
  • Broadcast Trafik Kontrolü: Alt ağlar, ağdaki yayın trafiğini azaltır.
  • Daha Sağlıklı İletişim: İletişimin daha düzenli ve etkili yapılmasını sağlar.
IP Adres Sınıfları:
  • A Sınıfı: 1-126 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.0.0.0.
  • B Sınıfı: 128-191 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.255.0.0.
  • C Sınıfı: 192-223 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.255.255.0.
Subnetting Hesaplama:
  • Network ID’yi bulmak için IP adresi ve ağ maskesini ikilik sistemde AND işlemine tabi tutarız.
  • Broadcast adresi, aynı anda ağdaki tüm cihazlara veri yollamak için kullanılır.
kafanız çorba olabilir normal birşey size birde videolu halini atayim

Dropbox


Routing Nedir ?

Routing (Yönlendirme) Nedir?
Routing (Yönlendirme)
, bir topolojideki ağlar arasında en uygun yolları bulmayı içerir. En iyi yolun belirlenmesi, kriterlerin ve metriklerin tanımlanmasını gerektirir. Routing, bilgisayar ağlarında yapılandırmaya dayalı olarak cihaz grupları için yolları belirler ve tablo girişlerini kullanmanın en iyi yolunu tanımlar. Yapılandırılan adresler, cihazlar arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olur. Ayrıca, benzer adresler arasındaki yakınlık yönlendirme kararlarını etkiler. Büyük ağlarda, yapılandırılmış adresleme, verimliliği nedeniyle yapılandırılmamış adreslemeye üstün gelir. Yönlendirme, İnternet trafiğini yönetmede temel bir rol oynar. Bu arada, köprüleme, yerel alan ağları için popüler olmaya devam ediyor .
Routing işlevi, yapılandırmaya dayalı olarak cihaz grupları için yolları belirler ve tablo girişlerini kullanmanın en iyi yolunu tanımlar. Yapılandırılan adresler, cihazlar arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olur. Yönlendirme, ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir ve cihazlar arasındaki iletişimi sağlar.
Ağ metriği, bir noktadan hedefe gitmek için gereken atlamalardır. Başlangıçta bu değer tüm bağlantılar için 1’dir ve ağ büyüdükçe birer birer artar. Başka bir metrik türü, komşu düğümler arasındaki gecikmeyi zaman birimleri cinsinden ölçmektir. Yani, gecikme, sabit değerlerine göre değil, trafiğe göre değişir. Yukarıda belirtilen metrik değerleri en kısa rotayı belirler. Hedef ağlar, protokollere veya ölçüm değerlerine göre değişirler. Yönlendiricinin hedef ağa giden birçok yolu olduğunda, çeşitli yöntemler en yakın veya uygun yolu belirlemeye yardımcı olur. Bazen yönlendirici, en iyi sonucu uygun bant genişliğine sahip yolu seçerek daha göreceli yolu tercih eder. Ağ protokollerine bağlı olarak, metrik hesaplama sistemleri en uygun rotaları bulmada değişiklik gösterir.

QZcZGa2aBK2WblvLFMPJ.png


Nat Nedir ?

NAT (Network Address Translation), aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı public IP’yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir.
  • Neden Kullanılır? IPv4 adresleri sınırlıdır ve bu yüzden ev ve iş yerlerimizden internete bağlanırken internet hizmet sağlayıcılar (örneğin Superonline, TTNET) abonelerine tek bir public IP sağlarlar. NAT, bu tek public IP ile evdeki birden fazla cihazın internete erişimini mümkün kılar.
  • NAT Nasıl Çalışır? Evdeki cihazlar (cep telefonu, bilgisayar, televizyon vb.) modem içinde dahili bulunan Wireless Router tarafından oluşturulan özel bir ağa dahil olarak ağdan birer private IP alırlar (genellikle 192.168.1.x veya 192.168.0.x). Modem içerisinde dahili bulunan Wireless Router, servis sağlayıcının internet ağına diğer bacağı da ev içerisinde kurulan özel ağa bağlıdır ve bu iki ağ arasında paketlerin geçişini sağlar. Böylece birden fazla cihaz aynı public IP üzerinden internete erişebilir.
NAT, IP adreslerinin verimli kullanımını sağlar ve ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir.


Bu bölümde bitti bence güzel oldu sizde seversiniz umarım istediğiniz varsa belirtebilirsiniz hatam olursada şimdiden özür dilerim
Eline sağlık
 

zeores

Üye
23 Haz 2021
110
29
Arch Linux
Sıkılmamanız için güzel bir şarkı öneriyorum #3


Nedir Bu Osi Modeli ?

OSI Modeli ve 7 Katman
OSI modeli (Open System Interconnection)
, bilgisayar ağlarında protokollerin uygulanması için bir çerçeve sunar. Bu model, ağ oluşturma terimlerindeki protokollerin, iki ağ kuruluşu arasında nasıl çalışacağını tanımlar. ISO (International Organization for Standardization) tarafından geliştirilen OSI modeli, ağ mimarilerinin ve protokollerinin bir ağ ürünü bileşeni gibi kullanılmasını sağlar.
Öncesinde, yalnızca belirli donanım üreticilerine özgü ağlar vardı. Bu ağların özellikleri, sadece o üreticinin donanımının bağlanmasına izin verecek şekilde tanımlanmıştı. Ancak OSI, farklı üreticilerin ürünlerinin bağlanabileceği bir ağ için bir sektör etkinliği olarak ortaya çıktı.
OSI modeli 7 katmana ayrılmıştır:
Bu katmanlar, veri iletişiminin temelini oluşturur ve ağ protokollerinin nasıl işlediğini anlamak için önemlidir.

Kaç Katmandan Oluşur Ve Amaçları Nelerdir ?

Açık Sistemler Arası Bağlantı (OSI) modeli, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) ve diğer kuruluşlar tarafından 1970'lerin sonlarında geliştirilmiştir. İlk hali 1984 yılında ISO 7498 olarak yayımlanmış olup güncel sürümü ISO/IEC 7498-1:1994'tür. Modelin yedi katmanı aşağıda verilmiştir.

Fiziksel katman

Fiziksel katman, fiziksel iletişim ortamını ve bu ortam üzerinden veri iletmek için kullanılan teknolojileri ifade eder. Veri iletişimi temel olarak dijital ve elektronik sinyallerin fiber optik kablolar, bakır kablolar ve hava gibi çeşitli fiziksel kanallar aracılığıyla aktarılmasıdır. Fiziksel katman; Bluetooth, NFC ve veri iletim hızları gibi kanallarla yakından ilişkili teknoloji ve ölçümlere dair standartları içerir.

Veri bağı katmanı

Veri bağı katmanı, fiziksel katmanın zaten mevcut olduğu bir ağ üzerinden iki makineyi birbirine bağlamak için kullanılan teknolojileri ifade eder. Bu katman, veri paketleri halinde kapsüllenmiş dijital sinyaller olan veri çerçevelerini yönetir. Verilerin akış ve hata kontrolleri genellikle veri bağlantısı katmanının temel odak noktalarıdır. Ethernet bu düzeydeki standartlara bir örnektir. Veri bağlantı katmanı genellikle iki alt katmana ayrılır: Ortam Erişim Kontrolü (MAC) katmanı ve Mantıksal Bağlantı Kontrolü (LLC) katmanı.

Ağ katmanı

Ağ katmanı, dağınık bir ağda veya çoklu bağlı düğüm ya da makine ağlarında yönlendirme, iletme ve adresleme gibi kavramlarla ilgilidir. Ağ katmanı akış kontrolünü de yönetebilir. İnternet Protokolü v4 (IPv4) ve IPv6, internet genelinde ana ağ katmanı protokolleri olarak kullanılır.

Aktarım katmanı

Aktarım katmanının birincil odak noktası, veri paketlerinin kayıp veya hata olmaksızın doğru sırada ulaşmasını ve gerektiğinde sorunsuz bir şekilde kurtarılabilmesini sağlamaktır. Akış kontrolü, hata kontrolü ile birlikte genellikle aktarım katmanında odak noktasıdır. Bu katmanda yaygın olarak kullanılan protokoller arasında neredeyse kayıpsız bir bağlantı tabanlı protokol olan Taşıma Kontrol Protokolü (TCP) ve kayıplı bir bağlantısız protokol olan Kullanıcı Veri Birimi Protokolü (UDP) yer alır. TCP, tüm verilerin bozulmadan kalması gereken durumlarda (örneğin dosya paylaşımı) yaygın olarak kullanılırken UDP, tüm paketlerin saklanmasının daha az kritik olduğu durumlarda (örneğin video akışı) kullanılır.

Oturum katmanı

Oturum katmanı, bir oturumda iki ayrı uygulama arasındaki ağ koordinasyonundan sorumludur. Oturum, bire bir uygulama bağlantısının başlangıç ve bitişi ile senkronizasyon çakışmalarını yönetir. Ağ Dosya Sistemi (NFS) ve Sunucu İleti Bloğu (SMB), oturum katmanında yaygın olarak kullanılan protokollerdir.

Sunum katmanı

Sunum katmanı asıl olarak uygulamaların gönderip tüketeceği verilerdeki söz diziminin kendisiyle ilgilidir. Örneğin Köprü Metni Biçimlendirme Dili (HTML), JavaScript Nesne Gösterimi (JSON) ve Virgülle Ayrılmış Değerler (CSV) sunum katmanındaki veri yapısını tanımlamakta kullanılan modelleme dilleridir.

Uygulama katmanı

Uygulama katmanı, belirli bir uygulama türü ve onun standartlaştırılmış iletişim yöntemleri ile ilgilidir. Örneğin tarayıcılar Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTPS) ve HTTP kullanarak iletişim kurabilirken e-posta istemcileri ise POP3 (Posta İletişim Protokolü sürüm 3) ve SMTP (Basit Posta Aktarım Protokolü) kullanarak iletişim kurabilir.

OSI modelini kullanan tüm sistemler bu katmanların tamamını yürürlüğe koymayabilir.

OSI_HUN.gif



Nedir Bu Mac Adresi ?
MAC adresi (Media Access Control Address), diğer cihazlarla bağlantı kurabilen her aygıtta eşsiz olarak bulunan fiziksel adres ya da donanım adresi olarak da bilinir. IP adresi değişebilirken, MAC adresi hiç değişmez ve tektir 12 sayı ve harften oluşur.
  • MAC Adresi Nedir? Media Access Control Address yani MAC adresi, diğer cihazlarla bağlantı kurabilen her aygıtta eşsiz olarak bulunan fiziksel bir adrestir. Bu adres, cihazın ağ bağdaştırıcısını tanımlar ve 6 çift karakterden oluşur. Örneğin: 68:7F:74:F2:EA:56.
  • MAC Adresi Ne İşe Yarar? Genellikle Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet, Token Ring, SCSI ve FDDI gibi protokollerin işlemesi sırasında kullanılır. Aynı ağ üzerindeki cihazların birbirini tanıması, yönlendiricilerin doğru bağlantıları sağlaması gibi işlemlerde de MAC adresi kullanılır. Kısacası, aynı ağa bağlı olan aygıtların birbirleriyle haberleşmesini sağlar 1.
MAC adresi nasıl bulunur?
  • Windows işletim sisteminde MAC adresini bulmak için:
    1. Başlat menüsünden “Ayarlar” seçeneğine tıklayın.
    2. “Ağ ve İnternet” bölümüne gidin.
    3. “Wi-Fi” veya “Ethernet” seçeneğine tıklayın.
    4. “Gelişmiş seçenekler” veya “Ayrıntılar” bölümüne gidin.
    5. “Fiziksel adres” veya "MAC adresi"ni bulabilirsiniz.
MAC adresi, ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir ve cihazlar arasındaki iletişimi sağlar.


Subnet,IP Nedir - Subnetting İşlemi
Subnetting Nedir ve IP Alt Ağlara Bölme İşlemi
Subnetting (Alt Ağlara Bölme)
, bir IP adresini daha küçük parçalara bölmek ve bu parçaları farklı ağlara atamak için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem, ağın performansını artırmak, IP adres alanını daha verimli kullanmak ve güvenliği sağlamak amacıyla yapılır.
Bir IP adresi, ağın tanımlanması ve cihazın tanımlanması için iki bölüme ayrılır:
  1. Network ID (Ağ Tanımlayıcı):
    • Aynı fiziksel ağdaki cihazların ortak numarasıdır.
    • IP adresinin ilk üç hanesi ile tanımlanır.
    • Örneğin, IP adresi 192.168.1.1 için Network ID 192.168.1.0 olur.
  2. Host ID (Cihaz Tanımlayıcı):
    • Ağdaki cihazları gösterir ve onlara atanan numaradır.
    • IP adresinin son hanesi ile tanımlanır.
Subnetting’in Faydaları:
  • Broadcast Trafik Kontrolü: Alt ağlar, ağdaki yayın trafiğini azaltır.
  • Daha Sağlıklı İletişim: İletişimin daha düzenli ve etkili yapılmasını sağlar.
IP Adres Sınıfları:
  • A Sınıfı: 1-126 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.0.0.0.
  • B Sınıfı: 128-191 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.255.0.0.
  • C Sınıfı: 192-223 aralığındaki IP adresleri. Varsayılan ağ maskesi 255.255.255.0.
Subnetting Hesaplama:
  • Network ID’yi bulmak için IP adresi ve ağ maskesini ikilik sistemde AND işlemine tabi tutarız.
  • Broadcast adresi, aynı anda ağdaki tüm cihazlara veri yollamak için kullanılır.
kafanız çorba olabilir normal birşey size birde videolu halini atayim

Dropbox


Routing Nedir ?

Routing (Yönlendirme) Nedir?
Routing (Yönlendirme)
, bir topolojideki ağlar arasında en uygun yolları bulmayı içerir. En iyi yolun belirlenmesi, kriterlerin ve metriklerin tanımlanmasını gerektirir. Routing, bilgisayar ağlarında yapılandırmaya dayalı olarak cihaz grupları için yolları belirler ve tablo girişlerini kullanmanın en iyi yolunu tanımlar. Yapılandırılan adresler, cihazlar arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olur. Ayrıca, benzer adresler arasındaki yakınlık yönlendirme kararlarını etkiler. Büyük ağlarda, yapılandırılmış adresleme, verimliliği nedeniyle yapılandırılmamış adreslemeye üstün gelir. Yönlendirme, İnternet trafiğini yönetmede temel bir rol oynar. Bu arada, köprüleme, yerel alan ağları için popüler olmaya devam ediyor .
Routing işlevi, yapılandırmaya dayalı olarak cihaz grupları için yolları belirler ve tablo girişlerini kullanmanın en iyi yolunu tanımlar. Yapılandırılan adresler, cihazlar arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olur. Yönlendirme, ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir ve cihazlar arasındaki iletişimi sağlar.
Ağ metriği, bir noktadan hedefe gitmek için gereken atlamalardır. Başlangıçta bu değer tüm bağlantılar için 1’dir ve ağ büyüdükçe birer birer artar. Başka bir metrik türü, komşu düğümler arasındaki gecikmeyi zaman birimleri cinsinden ölçmektir. Yani, gecikme, sabit değerlerine göre değil, trafiğe göre değişir. Yukarıda belirtilen metrik değerleri en kısa rotayı belirler. Hedef ağlar, protokollere veya ölçüm değerlerine göre değişirler. Yönlendiricinin hedef ağa giden birçok yolu olduğunda, çeşitli yöntemler en yakın veya uygun yolu belirlemeye yardımcı olur. Bazen yönlendirici, en iyi sonucu uygun bant genişliğine sahip yolu seçerek daha göreceli yolu tercih eder. Ağ protokollerine bağlı olarak, metrik hesaplama sistemleri en uygun rotaları bulmada değişiklik gösterir.

QZcZGa2aBK2WblvLFMPJ.png


Nat Nedir ?

NAT (Network Address Translation), aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı public IP’yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir.
  • Neden Kullanılır? IPv4 adresleri sınırlıdır ve bu yüzden ev ve iş yerlerimizden internete bağlanırken internet hizmet sağlayıcılar (örneğin Superonline, TTNET) abonelerine tek bir public IP sağlarlar. NAT, bu tek public IP ile evdeki birden fazla cihazın internete erişimini mümkün kılar.
  • NAT Nasıl Çalışır? Evdeki cihazlar (cep telefonu, bilgisayar, televizyon vb.) modem içinde dahili bulunan Wireless Router tarafından oluşturulan özel bir ağa dahil olarak ağdan birer private IP alırlar (genellikle 192.168.1.x veya 192.168.0.x). Modem içerisinde dahili bulunan Wireless Router, servis sağlayıcının internet ağına diğer bacağı da ev içerisinde kurulan özel ağa bağlıdır ve bu iki ağ arasında paketlerin geçişini sağlar. Böylece birden fazla cihaz aynı public IP üzerinden internete erişebilir.
NAT, IP adreslerinin verimli kullanımını sağlar ve ağ güvenliği ve yönetimi için önemlidir.


Bu bölümde bitti bence güzel oldu sizde seversiniz umarım istediğiniz varsa belirtebilirsiniz hatam olursada şimdiden özür dilerim
Elinize emeğinize sağlık
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.