Bonnell'i İnceleyelim

Jaime Lannister

Kıdemli Üye
1 Ara 2020
3,692
807
Casterly Rock
Merhaba TurkHackTeam üyeleri bugün Bonnell'i inceleyeceğiz.

qludCv.png

YHOrwJ.gif

qludCv.png


hvd78pd.


Bonnell, Intel'in o zamanki yeni Atom ailesi için ilk kez 2008'de tanıtılan 45 nm ultra düşük voltajlı mikroişlemcileri için bir mikromimariydi. Adını Austin'deki en yüksek nokta olan Bonnell Dağı'ndan alan Bonnell, Intel'in ultra düşük güç pazarını hedeflemek için tasarlanmış ilk x86 uyumlu mikro mimarisiydi.

Bonnell (o zamanlar Silverthorne projesi), 2004 yılında Austin'deki Texas Development Center'da yeni bir yonga seti (Poulsbo) tasarım ekibiyle birlikte kurdu. Tasarım ekibine Elinora Yoeli başkanlık etti. Yoeli daha önce kendi ülkesinde çalışırken, Bonnell bir ABD tasarımıydı ve Intel'in Hayfa'daki İsrail Tasarım Merkezi tarafından üzerinde çalışılan projeleriyle bağlantısı yoktu. Daha önce Yoeli, Pentium M'nin geliştirilmesinde İsrail ekibine liderlik ediyordu.

Bonnell'in mimarisi, diğer Intel tasarımlarıyla çok az ortak noktaya sahiptir. Katı ultra düşük güçlü nesnelere ulaşmak için Bonnell, agresif spekülatif yürütme, sıra dışı yürütme ve µop dönüştürme gibi Intel'in yüksek performanslı mimarileri tarafından kullanılan birçok yüksek performanslı tekniği atarak oldukça inceltilmiş bir tasarıma sahiptir.

p01ugd1.


Tasarım gereksiniminin bir kısmı, Bonnell'in en son uzantıya kadar tam x86 uyumluluğunu korumasıydı - Pentium M'nin güç tüketiminin onda biri oranında. Bu, herhangi bir yazılımın artık %100 uyumlu olduğu anlamına geliyordu. Tam uyumluluk sunma kararı, dünyanın en büyük yazılım kodu tabanına erişim gibi kendi faydalarını getirdi. Değiştirilmemiş herhangi bir diğer x86 işletim sistemini çalıştırma yeteneği dahil. Aynı zamanda, tasarım ekibini gücü azaltmak için başka yöntemlere başvurmaya zorladı.

Bonnell'e kadar, Intel'in mevcut mimarilerinin tümü güç verimliliğine çok düşük öncelik veriyor (bunun o zamandan beri önemli ölçüde değiştiğini unutmayın TurkHackTeam üyeleri). Yüksek performanslı, yüksek verimli, karmaşık tasarımlar, kısaltılmış olsalar bile Bonnell'den gereken güç hedefleri için yetersizdir. Bonnell'in güç hedefleri göz önünde bulundurularak sıfırdan tasarlanmasına karar verildi. Bu nedenlerle Bonnell, P5 mikro mimarisine benziyor. Mevcut mimariler, güç verimliliğine çok düşük öncelik veriyor (bunun Sandy Bridge'in piyasaya sürülmesinden bu yana önemli ölçüde değiştiğini unutmayın).

Orijinal P5 mikro mimarisine çok benzeyen Bonnell, sıralı bir çift çıkışlı boru hattından oluşur. Yalnızca 5 aşaması olan P5'in aksine, Bonnell'in 16 ila 19 ardışık düzeni vardır. Daha uzun boru hattı, daha fazla birim ile çip boyunca ısının daha eşit bir şekilde yayılmasını sağlar. Bu aynı zamanda daha yüksek bir saat hızı sağlar.

atbai8p.


8BfzfS111434df5fdd155e.md.png

zcIPpR.gif
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.