Bootstrap

Tyrone

Uzman üye
30 Eyl 2017
1,337
617
Kamino
cxun73h.png

Bootstrap


image-1582754405203-acf85cc241bac1caa6b2cd3a460024f8.png



Bootstrap, yanıt veren, mobil ilk ön uç web geliştirmeye yönelik ücretsiz ve açık kaynaklı bir CSS kütüphanesidir. Tipografi, formlar, düğmeler, gezinme ve diğer arayüz bileşenleri için CSS ve (isteğe bağlı olarak) JavaScript tabanlı tasarım şablonları içerir.

Bootstrap GitHub'ta 131.000'den fazla yıldız, sadece freeCodeCamp'ın (neredeyse 300.000 yıldız) arkasında ve marjinal olarak Vue.js çerçevesinin gerisinde kalan üçüncü yıldızlı projedir. Alexa Rank'a göre, Bootstrap getbootstrap.com ABD'de ilk 2000'de, vuejs.org ABD'de ilk 7000'de yer alıyor.

Aslen Twitter Blueprint adlı Bootstrap, Mark Otto ve Jacob Thornton tarafından Twitter'da dahili araçlar arasında tutarlılığı teşvik etmek için bir çerçeve olarak geliştirildi. Bootstrap'dan önce, arayüz geliştirme için tutarsızlıklar ve yüksek bakım yükü sağlayan çeşitli kütüphaneler kullanıldı. Twitter geliştiricisi Mark Otto'ya göre:


“Süper küçük bir geliştirici grubu ile birlikte yeni bir iç araç tasarlamak ve inşa etmek için bir araya geldik ve daha fazlasını yapmak için bir fırsat gördük. Bu süreçte kendimizi başka bir iç araçtan çok daha önemli bir şey inşa ettik. Aylar sonra sona erdik. Şirket içinde ortak tasarım kalıplarını ve varlıklarını belgelemek ve paylaşmak için Bootstrap’ın ilk sürümüyle birlikte. ”

Küçük bir grup tarafından birkaç ay süren geliştirmelerden sonra, Twitter'daki birçok geliştirici, Twitter geliştirme ekibi için hackathon tarzı bir hafta olan Hack Week'in bir parçası olarak projeye katkıda bulunmaya başladı. Twitter Blueprint'ten Bootstrap olarak yeniden adlandırıldı ve 19 Ağustos 2011'de açık kaynak kodlu bir proje olarak piyasaya sürüldü. Mark Otto, Jacob Thornton ve küçük bir çekirdek geliştiriciler grubunun yanı sıra büyük bir katılımcı topluluğu tarafından sürdürülmeye devam edilmiştir.

31 Ocak 2012'de, Glyphicons, birkaç yeni bileşen ve mevcut bileşenlerin çoğunda yapılan değişiklikler için yerleşik destek ekleyen Bootstrap 2 piyasaya sürüldü. Bu sürüm duyarlı web tasarımını desteklemektedir. Bu, kullanılan sayfaların özelliklerini (masaüstü, tablet, cep telefonu) dikkate alarak web sayfalarının düzenini dinamik olarak ayarlar.

Bir sonraki ana sürüm olan Bootstrap 3, 19 Ağustos 2013'te piyasaya sürüldü. Düz tasarımı ve mobil ilk yaklaşımı kullanmak için bileşenleri yeniden tasarladı.


kR60R7gH_o.png


Bootstrap 4

Mark Otto, 29 Ekim 2014 tarihinde Bootstrap 4’ü duyurdu. Bootstrap 4'ün ilk alfa sürümü 19 Ağustos 2015'te piyasaya sürüldü. İlk beta sürümü 10 Ağustos 2017'de yayınlandı. Mark, Bootstrap 4'teki çalışma zamanını boşaltmak için 6 Eylül 2016'da Bootstrap 3'teki askıya alınmış çalışmayı durdurdu. Bootstrap 4, 18 Ocak 2018'de tamamlandı.

Önemli değişiklikler şunlardır:

-Kodun ana yazımı
-Daha az Sass ile değiştirme
-E-posta eklenmesi, öğeye özgü bir CSS topluluğu, Normalize’e bağlı olarak tek bir dosyada değişiklik gösterir.
-IE8, IE9 ve iOS 6 için destek bırakma
-CSS Esnek Kutu desteği
-Gezinme özelleştirme seçenekleri ekleme
-Duyarlı boşluk ve boyutlandırma yardımcı programları ekleme
-CSS’deki piksel biriminden kök ems’e geçiş
-Genel yazı tipi boyutunu 14 pikselden 16 piksel'e çıkarmak
-Paneli, küçük resmi, çağrı cihazını ve iyi bileşenleri bırakma
-Glifler simgesi yazı tipini bırakma
-Yardımcı sınıfların büyük sayısı [nicelemesi]
-Geliştirilmiş form stili, düğmeler, açılır menüler, medya nesneleri ve görüntü sınıfları

kR60R7gH_o.png


Bootstrap 5

Bootstrap 5, kütüphanenin yaklaşmakta olan en büyük sürümüdür.

Büyük değişiklikler şunlardır:
-JQuery kütüphanesinden yerel JavaScript'e geçin
-IE10 için bırakma desteği
-Test altyapısını QUnit'ten Jasmine'e taşıma


kR60R7gH_o.png


Özellikler

Bootstrap, bilgilendirici web sayfalarının (web uygulamalarının aksine) geliştirilmesini basitleştirmeye odaklanan bir web kütüphanesidir. Bir web projesine eklemenin temel amacı, Bootstrap'ın renk, boyut, yazı tipi ve yerleşim seçeneklerini bu projeye uygulamaktır. Bu nedenle, birincil faktör, sorumlu geliştiricilerin bu seçimleri kendi tercihlerine göre bulup bulmamasıdır. Bir projeye eklendikten sonra Bootstrap, tüm HTML öğeleri için temel stil tanımları sağlar. Sonuç, web tarayıcılarında nesir, tablolar ve form öğeleri için tek biçimli bir görünümdür. Ek olarak, geliştiriciler, içeriklerinin görünümünü daha da özelleştirmek için Bootstrap'ta tanımlanan CSS sınıflarından yararlanabilir. Örneğin, Bootstrap açık ve koyu renkli tablolar, sayfa başlıkları, daha belirgin çekme tırnakları ve vurgulanan metinler için hazırlanmıştır.

5.-Bootstrap-Grid-System.png


kR60R7gH_o.png


hfoji6i.png
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.