Bulut Servisleri ve Bulut Servislerinde Veri Güvenliği

Mania_Lada

Deneyimli Moderatör


Değerli THT üyeleri bu konumda sizlere Bulut Servislerini ve önemini anlatıp ardından bu servislerde tuttuğumuz verilerin ne kadar güvende olduğunu açıklayacağım. İyi okumalar dilerim.
7r16ngq.jfif


-Bulut Servisleri Nedir-Ne İşe Yarar?-

Bulut servislerini daha iyi anlamak için ilk olarak sistem odalarını anlamamız gerekmektedir.

i

-Sistem Odaları

Sistem odalarının temel görevi, verinin işlenmesinin, depolanması ve düzgün işleyebilmesi açısından gerekli ortamı sağlamak önemli verileri depolamak ayrıca bilgi güvenliğini sağlamaktır. Bu derece önemli bir işlevi yerine getiren sistem odalarının: elektrik altyapısı, ısıtma ve soğutma sistemleri, kaliteli kablo altyapısı, yedekli güç sistemleri, güvenlik cihazları ve en önemlisi sistemi ayakta tutacak olan donanıma sahip personellerdir.



-Olası Sorunlar ve Önlemler-

-Elektrik Alt Yapısı ve Kesintiler

Sistem odası olmaya aday olan bölgenin cihazların gereksinim duyduğu elektrik ve kablolama altyapısına sahip olmaması sistemlerin azami performans çalışması durumunda güç kaynağını zorlayabilir veya elektrik kesintisine yol açabilir. Elektrik kesintileri veri trafiğini sekteye uğratı ve büyük şirketle için bu büyük kayıplara yol açabilir. Bu gibi durumlara karşı kesintisiz güç kaynakları (UPS veya jeneratörler kullanılmalı ve de bu cihazların düzenli bakımı yapılması gerekmektedir.

-Sıcaklık ve Nem Kontrolü

Onlarca bilgisayarın aynı anda tam performans çalıştığı bir oda düşünün,sıcak bastı değil mi? Böyle bir odada cihaz ve dahili parçaların erimesi, bozulması ve patlaması söz konusudur. Bunun önlenmesi için ise çeşitli klima, yedek soğutma sistemleri ve ısı-nem izleyici sistemler bulunmalı, düzenli bakımları yapılmalıdır.

-Yangın

Elektronik cihazlar yangına sebep olabilir. Böylesi bir durum büyük veri kayıplarıyla sonuçlanabilir. Önlem olarak yangın algılama ve önleme sistemleri aktif durumda olmalı yangın tüpleri erişilebilir bir yerde tutulmalıdır..

-Donanımsal Arızalar

Cihazlarda gerçekleşebilecek donanımsal arızalar için yedek parçalar bulundurulmalı ve cihazların düzenli bakımı yapılmalıdır. Aşırı yükleme arızalarına karşı sistemler sürekli olarak izlenmeli e gerektiğinde kapasite artırımı yapılmalıdır. Donanımsal olumsuzluklara karşı ise cihazlar arasında entegrasyon testi yapılmalıdır.

–Yazılım Arızaları

Yazılım arızaları cihazların düzgün çalışmasını engeller bu yüzden cihazlar düzenli olarak güncellenmeli ve kontrol altında tutulmalıdır.Güncel olmayan cihazlar siber saldırılara daha da açık hale gelirler. Siber tehditlere karşı ise güçlü güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Yazılımsal bir diğer sorun ise veri yedeklemesinin sekteye uğramasıdır. Bunun için ise düzenli olarak kontroller yapılmalı, felaket planı hazırlanmalı ve de düzenli tatbikat yapılmalıdır.

-İnsan Faktörü
Herhangi bir eğitimsizlik ve de dikkatsizlik sonucu cihazlara yanlış müdahale edilmesi veri kayıplarına hatta sistemin çökmesine bile sebep olabilir. O system down sesini bilen bilir ve duymak isteyeceğiniz son seslerden biridir. İnsan faktörünün bir diğer sorunu ise kötü amaçlı şahısların sistem odalarında sorun çıkararak cihazlara zarar vermesinden kaynaklanır. B yüzden güvenlik önlemleri alınmalı ve çalışanlara düzenli eğitimler verilmelidir.



Gördüğünüz gibi BT altyapısını yönetmek ve ayakta tutmak bu denli zor ve de maliyetli bir şeydir. Bulut sistemler ise burada şirketlerin yardımına koşar. Bu altyapıyı satın almak yerine kiralamanıza olanak sağlanır. Kullanmadığınız hizmetlere ücret ödemez, kullandıkça ödeme yaparsınız. Verilerinize her zaman her yerde erişebilir ve depolayabilirsiniz. Bulut sistemleri esnek ve ölçeklenebilir olmasıyla da şirketler için büyük avantaj sağlarlar.Bu sistemler, büyük veri merkezlerinde bulunan sunucular ve depolama birimlerinin internet ortamına taşınmasıyla oluşur. Bir nevi verilerinizi sistem odanızda tutmak yerine başka bir şirketin veri odasında tutarsınız onlar da para karşılığı verilerinizi işler ve korur.


7r16ngq.jfif




-Bulut Sistemlerinde Veri Güvenliği Hassasiyeti-

c9d63851c63c7b5d29b905035ba9a81b.jpg

Bulut servisleri verileri işleme, depolama ve paylaşma görevini yapar. Bunu yaparken de uyması gereken güvenlik sınırları, yasal yönergeler ve kurallar bütünü vardır. Bulut sistemlerinde verilerin korunması ve güvenliği büyük bir önem taşıyıp Bulut Sistemler için kritik bir yere sahiptir.

Bulut Servislerinde depolanan veriler arasında müşteri bilgileri, finansal veriler, tıbbi kayıtlar ve telif hakları gibi hassas bilgiler bulunmaktadır. Bu verilerin güvenliği şirketlerin itibar ve güvenilirliği açısından büyük önem taşır ve yasal yönergeler öncülüğünde verilerin korunması gerekmektedir.

Felaket senaryoları ve tatbikatlar veri kaybının önüne geçilmesinde önem taşır. Olası bir sorunda hızla müdahale edilip veri kaybı ve ihlalinin önüne geçilerek şirketleri mali kayba uğraması engellenir.


iStock-1011809994.jpg


Veri güvenliğinin sağlanmasında ülke veyahut sektör olarak çeşitli yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Aşağıda bazıları listelenmiştir.


Türkiye’de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK)
Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR)-Finans
California Consumer Privacy Act (CCPA)
Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA)-Sağlık
Federal Risk and Authorization Management Program (FedRAMP)
Personal Data Protection Act (PDPA)
Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS)





7r16ngq.jfif



Penetration-Testing.jpeg
-Bulut Hizmetlerinde Olası Tehditler-


-Veri İhlali

Yetkisiz kişilerce hassas verilerin kopyalandığı 3. kişilerle paylaşıldığı, görüntülendiği, çalındığı, değiştirildiği veyahut kullanıldığı bir güvenlik ihlalidir.

-İç Tehditler

Yetkili personellerin yanlış veya kasıtlı yaptığı müdahaleler veya iş ortaklarından gelebilecek müdahaleler sonucu oluşabilecek tehditlerdir.

2134459.jpg


-Erişim Kolaylığı

Yeterli güvenlik önlemleri ve personel doğrulaması olmadığında yetkisiz kişilerce verilere ulaşılabilinir.

-Zafiyetler

Bulut Servislerinin her zaman güncel ve güvenilir güvenlik yazılımları kullanması gerekmektedir. Olası güvenlik açıkları verilerin tehlike altına girmesine yol açar.





7r16ngq.jfif



using-a-private-cloud.jpg
-Bulut Sistemlerinin Aldığı Önlemler-


1-Bulut servisler veri akışını ve de veri depolamasını şifreleyerek verilerin yetkisiz kişilerce erişilmesini engeller. Veri aktarımı sırasında TLS/SSL protokolleri uygulanarak verilerin güvenli iletimini, Veri depolama sırasında ise AES gibi güçlü şifreleme algoritmaları kullanılarak verilerin güvenli şekilde tutulmasına olanak tanır.

2-Sadece yetkili kişilerin verilere erişmesini sağlamak ve yetkisiz kişilerin erişimini engellemek için Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama(MFA) ve Rol Tabanlı Erişim Kontrolü(RBAC) gibi doğrulama yöntemler kullanılmaktadır.



3- Verilere yetkisiz erişimin önüne geçmek için Güvenlik Duvarları ve olası tehditleri önceden belirlemek için Güvenlik İstihbaratı kullanılır. Web Uygulama Güvenlik Duvarı (WAF) saldırılara karşı koruma sağlarken Tehdit İstihbaratı olası tehdit ve sistemsel açıkları önceden belirleyerek savunma sağlar.

AdobeStock_200146317.jpg


4- Düzenli olarak yapılan güvenlik denetimleri ve penetrasyon testleri, güvenlik açıklarını tespit edip düzeltmek açısından büyük önem taşır.

5-Veri yedekleme stratejileri oluşturularak verilerin düzenli olarak yedeklenmesi sağlanır. Ve de Felaket senaryoları planlanıp olası sorunlarda hızla müdahale edilerek veri kaybının önüne geçilmesi sağlanmış olur.

6-Çalışanlara düzenli olarak eğitim verilmesi personel kalite ve bilgi birikimini artırarak yanlış müdahalelerin önüne geçer ve de personellerin daha dikkatli olmasını sağlar.



Bulut Servisleri için veri güvenliğini sağlamak hem çok önemli hem de çok katmanlı bir iştir. Bulut hizmetlerince alınacak çeşitli önlemler güvenliği arttır ve Yasal standartlara uygun protokoller kullanıcıların hizmete olan güvenini artırmaktadır. Uygun şartları ve güvenliği sağlayan Bulut hizmetleri şirketlerin güvenini kazanır ve olası risklere karşı verileri korur. Güvenilirlik tartışılır ama her ne kadar verilerin korunması önemli ise Bulut sunucularla şirketlerin arasında veri yolunu kuran internet bağlantısının sürekliliği de bir o kadar önemlidir. Verileriniz güvende olsa bile internet kesintisi dolayısıyla da erişimin sekteye uğraması da işletmeler açısından değer kaybına yol açabilir. Sonuçta şirket içi veri trafiği de sunucu aracılığıyla sağlanmakta…

Buraya kadar geldiğiniz için teşekkür ederim. Hepinize iyi forumlar !

7vva88w.png
 
Son düzenleme:

WHITERUBY

Uzman üye
20 Şub 2023
1,755
1,712
Hayatımda gördüğüm en basic konu. Forumu keşfedip tıklayanlar zaten biliyor bu bilgileri. Konu açmak için açılmış.
Emeğine sağlık.
 

EX

Deneyimli Moderatör
29 Mar 2020
2,038
1,364
Hayatımda gördüğüm en basic konu. Forumu keşfedip tıklayanlar zaten biliyor bu bilgileri. Konu açmak için açılmış.
Emeğine sağlık.
Senin demene forum bir çöplük o zaman? Aynı konudan bir çok başlık var içerikleri ortak yazın farklı bilgi içeriyor her konudan da ek bir bilgi ortaya çıkıyor..

Forumu keşfeden birsin seni biliyorum fakat bazen tür post atan kişilerin düşünerek mi yazdıklarını da sorguluyorum..

İstediğiniz “ yazılım - programla “ dışı bir makale var ise bizzat ben yazacağım.. keşfedip bulamadığınız.



Değerli THT üyeleri bu konumda sizlere Bulut Servislerini ve önemini anlatıp ardından bu servislerde tuttuğumuz verilerin ne kadar güvende olduğunu açıklayacağım. İyi okumalar dilerim.
7r16ngq.jfif


-Bulut Servisleri Nedir-Ne İşe Yarar?-

Bulut servislerini daha iyi anlamak için ilk olarak sistem odalarını anlamamız gerekmektedir.

i

-Sistem Odaları

Sistem odalarının temel görevi, verinin işlenmesinin, depolanması ve düzgün işleyebilmesi açısından gerekli ortamı sağlamak önemli verileri depolamak ayrıca bilgi güvenliğini sağlamaktır. Bu derece önemli bir işlevi yerine getiren sistem odalarının: elektrik altyapısı, ısıtma ve soğutma sistemleri, kaliteli kablo altyapısı, yedekli güç sistemleri, güvenlik cihazları ve en önemlisi sistemi ayakta tutacak olan donanıma sahip personellerdir.



-Olası Sorunlar ve Önlemler-

-Elektrik Alt Yapısı ve Kesintiler

Sistem odası olmaya aday olan bölgenin cihazların gereksinim duyduğu elektrik ve kablolama altyapısına sahip olmaması sistemlerin azami performans çalışması durumunda güç kaynağını zorlayabilir veya elektrik kesintisine yol açabilir. Elektrik kesintileri veri trafiğini sekteye uğratı ve büyük şirketle için bu büyük kayıplara yol açabilir. Bu gibi durumlara karşı kesintisiz güç kaynakları (UPS veya jeneratörler kullanılmalı ve de bu cihazların düzenli bakımı yapılması gerekmektedir.

-Sıcaklık ve Nem Kontrolü

Onlarca bilgisayarın aynı anda tam performans çalıştığı bir oda düşünün,sıcak bastı değil mi? Böyle bir odada cihaz ve dahili parçaların erimesi, bozulması ve patlaması söz konusudur. Bunun önlenmesi için ise çeşitli klima, yedek soğutma sistemleri ve ısı-nem izleyici sistemler bulunmalı, düzenli bakımları yapılmalıdır.

-Yangın

Elektronik cihazlar yangına sebep olabilir. Böylesi bir durum büyük veri kayıplarıyla sonuçlanabilir. Önlem olarak yangın algılama ve önleme sistemleri aktif durumda olmalı yangın tüpleri erişilebilir bir yerde tutulmalıdır..

-Donanımsal Arızalar

Cihazlarda gerçekleşebilecek donanımsal arızalar için yedek parçalar bulundurulmalı ve cihazların düzenli bakımı yapılmalıdır. Aşırı yükleme arızalarına karşı sistemler sürekli olarak izlenmeli e gerektiğinde kapasite artırımı yapılmalıdır. Donanımsal olumsuzluklara karşı ise cihazlar arasında entegrasyon testi yapılmalıdır.

–Yazılım Arızaları

Yazılım arızaları cihazların düzgün çalışmasını engeller bu yüzden cihazlar düzenli olarak güncellenmeli ve kontrol altında tutulmalıdır.Güncel olmayan cihazlar siber saldırılara daha da açık hale gelirler. Siber tehditlere karşı ise güçlü güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Yazılımsal bir diğer sorun ise veri yedeklemesinin sekteye uğramasıdır. Bunun için ise düzenli olarak kontroller yapılmalı, felaket planı hazırlanmalı ve de düzenli tatbikat yapılmalıdır.

-İnsan Faktörü
Herhangi bir eğitimsizlik ve de dikkatsizlik sonucu cihazlara yanlış müdahale edilmesi veri kayıplarına hatta sistemin çökmesine bile sebep olabilir. O system down sesini bilen bilir ve duymak isteyeceğiniz son seslerden biridir. İnsan faktörünün bir diğer sorunu ise kötü amaçlı şahısların sistem odalarında sorun çıkararak cihazlara zarar vermesinden kaynaklanır. B yüzden güvenlik önlemleri alınmalı ve çalışanlara düzenli eğitimler verilmelidir.



Gördüğünüz gibi BT altyapısını yönetmek ve ayakta tutmak bu denli zor ve de maliyetli bir şeydir. Bulut sistemler ise burada şirketlerin yardımına koşar. Bu altyapıyı satın almak yerine kiralamanıza olanak sağlanır. Kullanmadığınız hizmetlere ücret ödemez, kullandıkça ödeme yaparsınız. Verilerinize her zaman her yerde erişebilir ve depolayabilirsiniz. Bulut sistemleri esnek ve ölçeklenebilir olmasıyla da şirketler için büyük avantaj sağlarlar.Bu sistemler, büyük veri merkezlerinde bulunan sunucular ve depolama birimlerinin internet ortamına taşınmasıyla oluşur. Bir nevi verilerinizi sistem odanızda tutmak yerine başka bir şirketin veri odasında tutarsınız onlar da para karşılığı verilerinizi işler ve korur.


7r16ngq.jfif




-Bulut Sistemlerinde Veri Güvenliği Hassasiyeti-

c9d63851c63c7b5d29b905035ba9a81b.jpg

Bulut servisleri verileri işleme, depolama ve paylaşma görevini yapar. Bunu yaparken de uyması gereken güvenlik sınırları, yasal yönergeler ve kurallar bütünü vardır. Bulut sistemlerinde verilerin korunması ve güvenliği büyük bir önem taşıyıp Bulut Sistemler için kritik bir yere sahiptir.

Bulut Servislerinde depolanan veriler arasında müşteri bilgileri, finansal veriler, tıbbi kayıtlar ve telif hakları gibi hassas bilgiler bulunmaktadır. Bu verilerin güvenliği şirketlerin itibar ve güvenilirliği açısından büyük önem taşır ve yasal yönergeler öncülüğünde verilerin korunması gerekmektedir.

Felaket senaryoları ve tatbikatlar veri kaybının önüne geçilmesinde önem taşır. Olası bir sorunda hızla müdahale edilip veri kaybı ve ihlalinin önüne geçilerek şirketleri mali kayba uğraması engellenir.


iStock-1011809994.jpg


Veri güvenliğinin sağlanmasında ülke veyahut sektör olarak çeşitli yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Aşağıda bazıları listelenmiştir.


Türkiye’de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK)
Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR)-Finans
California Consumer Privacy Act (CCPA)
Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA)-Sağlık
Federal Risk and Authorization Management Program (FedRAMP)
Personal Data Protection Act (PDPA)
Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS)





7r16ngq.jfif



Penetration-Testing.jpeg
-Bulut Hizmetlerinde Olası Tehditler-


-Veri İhlali

Yetkisiz kişilerce hassas verilerin kopyalandığı 3. kişilerle paylaşıldığı, görüntülendiği, çalındığı, değiştirildiği veyahut kullanıldığı bir güvenlik ihlalidir.

-İç Tehditler

Yetkili personellerin yanlış veya kasıtlı yaptığı müdahaleler veya iş ortaklarından gelebilecek müdahaleler sonucu oluşabilecek tehditlerdir.

2134459.jpg


-Erişim Kolaylığı

Yeterli güvenlik önlemleri ve personel doğrulaması olmadığında yetkisiz kişilerce verilere ulaşılabilinir.

-Zafiyetler

Bulut Servislerinin her zaman güncel ve güvenilir güvenlik yazılımları kullanması gerekmektedir. Olası güvenlik açıkları verilerin tehlike altına girmesine yol açar.





7r16ngq.jfif



using-a-private-cloud.jpg
-Bulut Sistemlerinin Aldığı Önlemler-


1-Bulut servisler veri akışını ve de veri depolamasını şifreleyerek verilerin yetkisiz kişilerce erişilmesini engeller. Veri aktarımı sırasında TLS/SSL protokolleri uygulanarak verilerin güvenli iletimini, Veri depolama sırasında ise AES gibi güçlü şifreleme algoritmaları kullanılarak verilerin güvenli şekilde tutulmasına olanak tanır.

2-Sadece yetkili kişilerin verilere erişmesini sağlamak ve yetkisiz kişilerin erişimini engellemek için Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama(MFA) ve Rol Tabanlı Erişim Kontrolü(RBAC) gibi doğrulama yöntemler kullanılmaktadır.



3- Verilere yetkisiz erişimin önüne geçmek için Güvenlik Duvarları ve olası tehditleri önceden belirlemek için Güvenlik İstihbaratı kullanılır. Web Uygulama Güvenlik Duvarı (WAF) saldırılara karşı koruma sağlarken Tehdit İstihbaratı olası tehdit ve sistemsel açıkları önceden belirleyerek savunma sağlar.

AdobeStock_200146317.jpg


4- Düzenli olarak yapılan güvenlik denetimleri ve penetrasyon testleri, güvenlik açıklarını tespit edip düzeltmek açısından büyük önem taşır.

5-Veri yedekleme stratejileri oluşturularak verilerin düzenli olarak yedeklenmesi sağlanır. Ve de Felaket senaryoları planlanıp olası sorunlarda hızla müdahale edilerek veri kaybının önüne geçilmesi sağlanmış olur.

6-Çalışanlara düzenli olarak eğitim verilmesi personel kalite ve bilgi birikimini artırarak yanlış müdahalelerin önüne geçer ve de personellerin daha dikkatli olmasını sağlar.



Bulut Servisleri için veri güvenliğini sağlamak hem çok önemli hem de çok katmanlı bir iştir. Bulut hizmetlerince alınacak çeşitli önlemler güvenliği arttır ve Yasal standartlara uygun protokoller kullanıcıların hizmete olan güvenini artırmaktadır. Uygun şartları ve güvenliği sağlayan Bulut hizmetleri şirketlerin güvenini kazanır ve olası risklere karşı verileri korur. Güvenilirlik tartışılır ama her ne kadar verilerin korunması önemli ise Bulut sunucularla şirketlerin arasında veri yolunu kuran internet bağlantısının sürekliliği de bir o kadar önemlidir. Verileriniz güvende olsa bile internet kesintisi dolayısıyla da erişimin sekteye uğraması da işletmeler açısından değer kaybına yol açabilir. Sonuçta şirket içi veri trafiği de sunucu aracılığıyla sağlanmakta…

Buraya kadar geldiğiniz için teşekkür ederim. Hepinize iyi forumlar !

7vva88w.png
Eline sağlık. Önlemlerin daha farklı türleri de mevcut.
 

Mania_Lada

Deneyimli Moderatör
Senin demene forum bir çöplük o zaman? Aynı konudan bir çok başlık var içerikleri ortak yazın farklı bilgi içeriyor her konudan da ek bir bilgi ortaya çıkıyor..

Forumu keşfeden birsin seni biliyorum fakat bazen tür post atan kişilerin düşünerek mi yazdıklarını da sorguluyorum..

İstediğiniz “ yazılım - programla “ dışı bir makale var ise bizzat ben yazacağım.. keşfedip bulamadığınız.


Eline sağlık. Önlemlerin daha farklı türleri de mevcut.
Tesekkür ederim 🙂
 

WHITERUBY

Uzman üye
20 Şub 2023
1,755
1,712
Senin demene forum bir çöplük o zaman? Aynı konudan bir çok başlık var içerikleri ortak yazın farklı bilgi içeriyor her konudan da ek bir bilgi ortaya çıkıyor..

Forumu keşfeden birsin seni biliyorum fakat bazen tür post atan kişilerin düşünerek mi yazdıklarını da sorguluyorum..

İstediğiniz “ yazılım - programla “ dışı bir makale var ise bizzat ben yazacağım.. keşfedip bulamadığınız.
Keşfedip bulamadığımız çok konu kalmadı. Tamamen hiç açılmamış bir konuyu kimseden bekleyemeyiz. Ki zaten arkadaşın en fazla ne yapabileceğini biliyorum. Ekstra bilmediğimiz-farklı şeyler güzel olurdu sadece. Maksat konu çıksın diye yazılmış, tim içi task tamamlıyor. En azından derin düşünülmemiş, hissettiriyor. Ayrıca Cloud ile ilgilendiğim için bana da çok basit gelmiş olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: EX
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.