C ++ Ders 3: Aritmetik, Eşitlik ve İlişkisel Operatörler

ratio

Kıdemli Üye
6 Tem 2013
2,456
6
Turk
C ++ 'da Aritmetik, Eşitlik ve İlişkisel Operatörler

En son aritmetik operatörleri işlemiştik. Kaldığımız yerden devam edelim. C++ ‘da aritmetik işlemler düz çizgi formunda olmalıdır. Bu yüzden, a bölü b ifadesi a / b şeklinde yazılabilir. Cebirsel ifade olduğu gibi kullanılmaz.

Aynı şekilde dört işlem yaptığımızda, karmaşık ifadeler kullandığımızda da işlemleri birbirinden ayırıp, işlem önceliğini sağlamak adına parantezler kullanıyoruz. Örneğin, b + c ‘nin toplamının a katı demek için; a * ( b + c ) ifadesini kullanıyoruz.




Operatör Önceliğinin Kuralları

1- En üst seviye öncelik parantezdedir. Bu yüzden karmaşık işlemlerde önce parantezlerin içindeki işlemler gerçekleştirilir. İç içe parantezler var ise en içteki parantezden başlanır. Örn; ( a * ( b + c ) ) örneğimizde, önce b + c’nin hesaplanıp daha sonra a ile çarpılması gibi.

2- İkinci öncelik, çarpma, bölme ve mod operatörlerindedir. Tıpkı, cebirsel ifadelerde olduğu gibi. Eğer birden fazla çarpma, bölme, mod gibi operatör varsa işlem soldan sağa doğru gerçekleştirilir.

3- Son olarak toplama ve çıkarma operatörleri işleme girer. Burada da yine birden fazla var ise, işlem soldan sağa doğru tamamlanır.

Özetle;

( ) > *, /, % > +, -

Örnek, 5 sayının aritmetik ortalamasının alınması, yani 5 sayının toplanıp 5’e bölünmesi;

m = ( a + b + c + d + e ) / 5 olarak ifade edilir.

Eğer parantezleri kullanmazsak, e’yi 5’e bölüp diğer sayılarla toplamış olurduk. Bu da hatalı bir sonuç almamıza sebep olurdu.




Not: Eşittir operatörü en son kullanılır. Sağdaki ifadenin sonucu soldaki değere atanır.

Başka bir örnek, bu sefer üstlü polinom bir ifadeyi yazalım; a kare + b çarpı x + c;

y = a * x * x + b * x + c;

Not: Gereksiz parantez kullanmamak ifadenizin daha temiz ve okunaklı olmasını sağlar.

Bu kısım için şimdilik bu kadar yeter. İleride üslü ifadeler ve çeşitli kompleks işlemler yerine kütüphanelerden kullanacağımız fonksiyonları çağıracağız. Örneğin, x çarpı x yazmak yerine x’i ve “pow” (power, kuvvet) fonksiyonunu çağırıp istediğimiz kuvvetini aldıracağız.




Karar Verme: Eşitlik ve İlişkisel Operatörler

Burada “If” ifadesini anlatacağım. Bir ifade ile sonucun true, false; doğru ya da yanlış dönüp dönmediğine bakacağız. Eğer doğru değilse işlemi yapmayacak.

Buradaki doğruluk yanlışlığa karar vermek için eşitlik ve ilişkisel ifadeleri, operatörleri kullanacağız.




İlişkisel Operatörler

Cebirsel olarak > ifadesini C++ ‘da > olarak kullanırız. Örnek olarak, x büyüktür y demek için, x > y yazabiliriz.

Cebirsel olarak < ifadesini C++ ‘da < olarak kullanırız. Örnek olarak, x küçüktür y demek için, x < y yazabiliriz.

Cebirsel olarak ≥ ifadesini C++ ‘da >= olarak kullanırız. Örnek olarak, x büyüktür veya eşittir y demek için, x >= y yazabiliriz.

Cebirsel olarak ≤ ifadesini C++ ‘da <= olarak kullanırız. Örnek olarak, x küçüktür veya eşittir y demek için, x <= y yazabiliriz.




Eşitlik Operatörleri

Cebirsel olarak = ifadesini C++ ‘da == olarak kullanırız. Örnek olarak, x eşittir y demek için, x == y yazabiliriz.

Cebirsel olarak ≠ ifadesini C++ ‘da != olarak kullanırız. Örnek olarak, x eşit değildir y demek için, x != y yazabiliriz.




Not: Buradaki ifadelerin tersi şeklinde kullanılması örn: doğrusu <= iken =< yazmanız halinde derleme hatası alacaksınız.

Not: Doğrusu != iken eşit değildir ifadesini =! olarak yazarsanız bazı durumlarda derleme hatası almazsınız. Ancak mantık hatası oluşturursunuz. Mantık hataları ya programınızın beklenilenden erken sonlanmasına ya da doğru sonuç alamamanıza sebep olabilir.
 

Quality38

Uzman üye
8 Ocak 2017
1,219
2
Eline sağlık güzel anlatım olmuş. Farklı programlama dilleri de gelirse çok iyi olur
 

ratio

Kıdemli Üye
6 Tem 2013
2,456
6
Turk
Eline sağlık güzel anlatım olmuş. Farklı programlama dilleri de gelirse çok iyi olur


Teşekkürler, şimdilik C++ serisinden ben sorumluyum, diğer arkadaşlarda diğer dillerde serilerini devam ettiriyor. İlerleyen zamanlarda farklı dillerde de konular açabiliriz inşAllah.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.