C++ İle Giriş Ekranı Yapıyoruz! | Analiz | Yeni Başlayanlar İçin

Blwe

Uzman üye
17 Şub 2021
1,585
1,645
Green/Moderasyon
de8e0jb.gif


Merhaba değerli TurkHackTeam üyeleri :)
Ben
Blwe, bu konum'da C++'a yeni başlayan arkadaşlar için C++'da bir giriş ekranı kısmını yazacağım (Basit Mantık), ve yeni başlayan arkadaşlar için analizini yapacağım.

Öncelikle. C++ Kodlarını yazmak için bize bir tane kod editörü gerekiyor.
Ben
Code::Blocks Editörünü kullanacağım. Sizler C++ Destekleyen istediğiniz bir kod editörünü kullanabilirsiniz.


6OfL8I.gif


640px-ISO_C%2B%2B_Logo.svg.png


C++ Nedir ?

C++’ın yaratıcısı Bjarne Stroustrup C++ programlama dilini öğrenciyken geliştirmiştir. Kullandığı programlama dilllerini yeteri kadar hem işlevli hem de yüksek performanslı görmeyen Stroustrup, kendi programlama dilini oluşturarak bilgisayar tarihinin en önemli yazılım dillerinden birinin ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.

C++ programlama dilinde C tarzında veya nesne yönelimli tarzda kesin senaryolarla kodlamalar yapılabilmektedir. Bu açıdan C++ en önemli ve işlevsel hibrit programlama dillerinden biri olma niteliğine de sahiptir. C++ programlama dilinin Türkçe’de telaffuzu “Si-Pılas-Pılas” şeklindedir.


6OfL8I.gif


Avantajları

C++, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Bilgisayara "bir şey" yapmasını söyleyen bir komutlar koleksiyonu olabilir. Bu komut koleksiyonuna genellikle C++ ASCII metin dosyaları denir .

C++ ayrıca, ikili kodlama gibi diğer düşük seviyeli dillere göre kullanımı çok daha kolay olan problem odaklı bir dil olabilir. Düşük seviyeli dillerden çok daha fazla yer kaplar ama anlaşılması ve öğrenilmesi çok daha kolaydır.


C++ programının programlama söz konusu olduğunda birçok avantajı vardır, tüm C++ programı bağımsız dosyaları, programın başlamasına ve işlevlerini motive etmesine izin vermek için en önemli işlevi kullanmalıdır.

C++ programı , bağımsız ve bir araya getirilmiş dosyaların bir karışımı olan birleşimleri ve yapıları destekleyebilir , “.cpp” olarak belirtilen standart C++ uygulamasını kullanır, C++ , Java'nınkiyle aynı olan “ goto ” olarak belirtilen ayrılmış kütüphane kelimesini kullanır. devam et veya komutları kes.


Genel veriler ve küresel işlevler, bilgisayar bilimleri içindeki diğer birçok yüksek seviyeli dilde kullanılmayan C++ içinde kullanılır ve programlama dilleri için bir avantajdır.

C++ nesneleri kullanmadığı için kalıtım verisi olan programların ve dolayısıyla reforme edilen programların diğer verilere katkıda bulunması ve dolayısıyla programların yapılması zordur, ancak günümüze kadar götürülmesi mümkündür, ancak zordur. , Bu kalıtım verilerinden ve programlarından kalıtım ağaçlarından bahsedilmektedir.

C++, sadık sınıf yöntemlerini desteklemez, ancak sınıf yöntemleri temel olarak işlevlerdir ve bazen işlevler olarak adlandırılırlar.

C++ programı çoklu paradigma programlama kullanır, Paradigma, programlamanın planlanması, programın mantığı, yapısı ve prosedürü ile ilgili paradigma anlamına gelir, C++ programı çoklu paradigmadır, Genel, Zorunlu, Nesne Yönelimli üç paradigmayı takip ettiği anlamına gelir.

C++ programı düşük seviyeli programlama dili için kullanışlıdır ve genel amaçlar için gerçekten verimlidir, Performans ve hafızayı verimli bir şekilde sunar, Maddenin dili dahilinde üst düzey soyutlama sunar.


C++ bir sistem programlaması olabilir ve nispeten açık ve olgun bir standarda sahiptir,


C++ programı satır içi işlevi destekler, C++ istisna işlemeyi, işaretçiyi ve referansları destekler, C++ cin ve cout'u kullanır.
C++, geliştirmeyi hızlandırmak ve ağ programlama, grafik işleme ve veritabanı erişimi gibi görevleri basitleştirmek için kullanılabilecek geniş ve olgun bir kitaplık ve çerçeve ekosistemine sahiptir.


6OfL8I.gif


Dezavantajları

C++'daki en büyük sorunlardan biri, bilgi iki farklı başlangıç noktasından eşdeğer bir şeye işaret ettiğinde, bu ciddi bir soruna neden olur, C++ programı kodlama içinde yine de ilgili sorunlar yaşayacaktır.


ASCII kurallarına göre Java'nın tek kodu 16 bitken, C++ programı yalnızca 8 bittir, bu nedenle, C++ daha az etkileyici bir programlama dili olabilir ancak belleği korur.

C++ programı, çok büyük bir üst düzey program sırasında karmaşıktır, C++ genellikle platforma özgü uygulamalar için kullanılır, Gerçek işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kitaplık seti seçilir.

C++ programı çöp toplamayı destekleyemez, güvenli değildir çünkü bir işaretçi , arkadaş işlevi ve genel değişkendir ve yerleşik iş parçacıklarını desteklemez .

Dikkat edilmezse C++ programları genellikle ağırdır, C++ programı sınıflara ve dolayısıyla eşdeğer ada sahip işlevlere ve aşırı yüklenmiş işlevlere izin verir , bu nedenle sembol yönetim sistemi kullanılmalıdır, Yine de kolayca C işlevlerine sarılabilir.

C++ programının hızlı olma kavramı yoktur ve platforma bağlı uygulamalar için C'den daha uzun süre kullanılmaz veya başka bir şey kullanılmaz.

Aslında, alet zincirinin karakteri göz önüne alındığında, muhtemelen diğerlerinden daha az bağımlıdır. Çok büyük bir üst düzey programda karmaşık.
Yaygın olarak platforma özgü uygulamalar için kullanılır.

Belirli bir işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kilitleyen kitaplık seti seçilir.

C++ düşük seviyeli bir dildir ve bu nedenle daha fazla soyutlama ve otomasyon sağlayan daha yüksek seviyeli dillere kıyasla bakımı ve hata ayıklaması daha zor olabilir.

C++, özellikle programlamaya yeni başlayanlar için öğrenmesi ve ustalaşması zaman alabilen karmaşık ve güçlü bir dildir.


6OfL8I.gif


apps.59311.14197062433962506.1d4504fe-75d1-40b0-9bc7-bdf6ad380beb.16a6086d-9ee2-4b7c-843f-8a4784c9d70e


Code::Blocks ile Proje Oluşturmak


Öncelikle Code::Blocks'u indirmemiz gerekiyor proje oluşturmak için.

Bu Link'den Code::Blocks'u indirebilirsiniz. Kurulumu zaten basit, kurulumunu göstermeye gerek olmadığını düşünüyorum.

Code:Blocks'u açıyoruz:

du0pv1m.png


Ve sol üst kısımda ki "
File" sekmesine tıklıyoruz ve ilk başta "New" diye bir sekme çıkıcak karşımıza. "New" sekmesine tıklayıp "File..." butonuna tıklıyoruz:
(Sekme kısımlarını ss alamıyorum : ( )

eboqpqx.png


Evet, "
File..." butonuna tıkladığımızda, karşımıza böyle bir sekme açılıcak. Bu sekme'de "C/C++ source" seçeneğini seçiyoruz:

Karşımıza "
Next" butonuna tıklamamız gereken bir ekran çıkıcak "Next" butonuna tıklayıp geçiyoruz:

go1uwu8.png


Ve karşımıza böyle bir ekran geliyor. Karşımızda iki seçenek var, dosyamızın hangi kod dili ile tanımlanacağını buradan seçeceğiz.
Biz C++ Kodları ile Giriş Ekranı Yapıcaktık dimi ? O yüzden C++ dilini seçiyoruz ve devam ediyoruz:

1mcn6s7.png


Bu kısımda bize, oluşturacağımız dosyanın nereye kayıt olmasını soruyor. Yani bize bir klasör seçmemizi söylüyor. Ok ile işaret edilmiş üç noktaya tıklıyoruz:

1ro2mpu.png


Ben "
Belgeler" Klasörüne kayıt edicem. O yüzden "Belgeler" klasörünü seçip "Aç" diyorum:

5d5o7j2.png


Evet, Belgeler klasörüne geldim. Şimdi alt kısımda gördüğünüz gibi "Dosya Adı:" kısmı var. O kısımda dosyama isim veriyorum. Ben "Giris Ekrani" ismi veriyorum, ve "Kaydet"
butonuna basıyorum:


j7411is.png


Evet, Kaydet butonuna bastım. Ve yine az önce'ki ekran'a döndük. Ama gördüğünüz gibi şuanda klasörümüz seçilmiş bir durumda. "Finish"Diyoruz ve bu ekrandan çıkıyoruz:

t179whd.png


Evet, proje oluşturma kısmı bu şekilde idi.

6OfL8I.gif


Giriş Ekranını Yazıyoruz!

Evet, ilk önce satırlarımıza giriş kodlarımızı yazıyoruz:

C++:
#include<iostream>
using namespace std;

jv5het7.png


Hadi bu kodların analizini yapalım şimdi. :)

#include = Önişlemciye, yönergenin göründüğü noktada belirli bir dosyanın içeriğini dahil etmesini söyler.

<iostream> = iostream, sırasıyla standart çıkış akışına, standart giriş akışına ve standart hata akışına karşılık gelen cout, cin ve cerr nesnelerini tanımlamak için kullanılır.

using = Geliştiricilerin belirli bir ad alanının kullanımını belirtmesine izin veren bir araçtır.

namespace = İçindeki tanımlayıcılara (türlerin, işlevlerin, değişkenlerin vb. adları) bir kapsam sağlayan bildirimsel bir bölgedir.

std; = Herhangi bir komutu tanımlamak için kullanılır.

Evet, kodlarımızı tanımladık, şimdi bir sonraki aşamaya geçelim. :)

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{

}

q9j6h5g.png


int main = int main, işlevin, programın yürütülmesinin sonunda '0' bile olsa bir tamsayı döndürür.

{} = Bir başlatma istediğim için sağ küme parantezi ve sol küme parantezini yazdım. Yazacağım kodlar, bu parantezler içerisinde olacak.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")
   
   
}

8u84z2j.png


Evet, bu kısımda Giriş Ekranımızın, temelini atmaya başlıyoruz :)

string kullanici_adi, sifre; = String ile, kullanıcı'dan veri almak ve ekrana yazdırmak için, iki adet fonksiyon yarattım: bunların biri: Kullanıcı adı, diğeri'de Şifre.

cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl; = bu kısımda, ekrana "Kullanici adinizi giriniz: " diye bir yazı yazdırıyorum. Ve bu yazıdan sonra, alt satıra devam etmesi için, "<<endl;" komutunu yazıyorum.

cin>>kullanici_adi; = String kodu ile yarattığım kullanici_adi fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum, ve bu veriyi yazdırıyorum.

cout<<"Sifrenizi giriniz"<<endl; = Bu kısımda ise, ekrana "Sifrenizi giriniz" diye bir yazı yazdırıyorum. Kullanıcı adı kısmını geçtik. Sıra şifre kısmına.

cin>>sifre;
= Bu kısımda'da az önce yaptığımız gibi. String kodu ile yarattığımız "sifre" fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum. Ve bu veriyi ekrana yazdırıyorum.

if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123") = Bu kısımda koşul sağlandığında bir işlem yapılmasını istedim, ve son kısımda ise, mantıksal and işlecini ekledim, yani Kullanıcı adının: Blwe, Şifrenin'de: 123 olması gerektiğini belirttim editör'e.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }


}

ptqw3st.png


Evet, yeni kodlarımızı ekledik. Bu kısımlar artık son kısımlar. Gövdemizi tamamladık.


cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz"<<endl; = Burada, eğer şifre ve kullanıcı adı (Blwe - 123), doğru bir şekilde girilir ise vereceği cevabı yazdım.

cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl; = Burada ise, sisteme giriş yaptığımda gelmesini istediğim Hosgeldiniz mesajını yazdım.


{} = Burada if için bir tane başlatma oluşturmak istediğim için küme parantezlerini kullandım. Bu şekilde if komutuna özel bir yazdırma oluşturdum.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }
    
       else
    {
        cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl;
        cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl;
    }
    return 0;
    
}

8xysgic.png


Evet, Giriş ekranımızın son kısmına geldik! Tüm kodlarımız bu kadardı. Son olarak analiz yapıcaz, ve kodumuzu çalıştırıcaz. :)

else = Else komutu ile, yukarıda'ki if komutunda'ki sağladığım koşullar sağlanmaz ise, bir işlem yapmasını istedim. Bu işlem, hata işlemidir.

cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl; = Bu kısımda, elif komutunun yapacağı işlemin yazısını oluşturdum. Eğer Kullanıcı adı veya şifre yanlış ise, bu cout satırını kodunu döndürücek, ve endl; komutu ile aşağı satıra indiriyorum.

cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl; = Bu kısım'da ise, tekrardan bir şey yazdırmak istedim. "Erisime izin verilmiyor." diye.

{} = Burada'da else komutu için bir başlatma oluşturmak istedim. O yüzden küme parantezlerini kullandım, if komutunda olduğu gibi.

return 0; = Program hatasız sonlandırıldı anlamına geliyor.

6OfL8I.gif


Kodlarımızı Çalıştırıyoruz!

Kodlarımızı çalıştırmadan önce, Code::Blocks'da build diye bir terim var. Bu terim kodlarımızın doğruluğunu doğrulamaya yarıyor.

g1g8hgy.png


Üst kısımda panellerimiz var. Ve bu panel'de gördüğünüz gibi mor renk ile işaretledim, ayar işareti var. Bu ayar işareti build'dir. Bu işarete tıklıyoruz. Ve sonrasında, bir sağında bulunan yeşil butona tıklıyoruz:

Bu kısımı video ile göstereceğim:


Gördüğünüz gibi, bu kadardı konumuz. :)

Umarım C++'a başlamak isteyen veya başlayacak arkadaşlar için güzel bir konu olmuştur. Böyle C++ ile alakalı konuların devamı gelicek :).


İyi forumlar dilerim, kendinize dikkat edin. :)


T%C3%BCrkHackTeam_Logo.png
 

ZuL-RaA

Kadim Üye
9 Ara 2017
5,564
838
Semerkant
Konu yazımı ve detaylandırma gayet güzel, içeriğin seviyesini ise zamanla arttırmanız bir seri gibi olması güzel olur :)
 

bozokk

Üye
21 Kas 2021
53
48
Orta Asya
de8e0jb.gif


Merhaba değerli TurkHackTeam üyeleri :)
Ben
Blwe, bu konum'da C++'a yeni başlayan arkadaşlar için C++'da bir giriş ekranı kısmını yazacağım (Basit Mantık), ve yeni başlayan arkadaşlar için analizini yapacağım.

Öncelikle. C++ Kodlarını yazmak için bize bir tane kod editörü gerekiyor.
Ben
Code::Blocks Editörünü kullanacağım. Sizler C++ Destekleyen istediğiniz bir kod editörünü kullanabilirsiniz.


6OfL8I.gif


640px-ISO_C%2B%2B_Logo.svg.png


C++ Nedir ?

C++’ın yaratıcısı Bjarne Stroustrup C++ programlama dilini öğrenciyken geliştirmiştir. Kullandığı programlama dilllerini yeteri kadar hem işlevli hem de yüksek performanslı görmeyen Stroustrup, kendi programlama dilini oluşturarak bilgisayar tarihinin en önemli yazılım dillerinden birinin ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.

C++ programlama dilinde C tarzında veya nesne yönelimli tarzda kesin senaryolarla kodlamalar yapılabilmektedir. Bu açıdan C++ en önemli ve işlevsel hibrit programlama dillerinden biri olma niteliğine de sahiptir. C++ programlama dilinin Türkçe’de telaffuzu “Si-Pılas-Pılas” şeklindedir.


6OfL8I.gif


Avantajları

C++, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Bilgisayara "bir şey" yapmasını söyleyen bir komutlar koleksiyonu olabilir. Bu komut koleksiyonuna genellikle C++ ASCII metin dosyaları denir .

C++ ayrıca, ikili kodlama gibi diğer düşük seviyeli dillere göre kullanımı çok daha kolay olan problem odaklı bir dil olabilir. Düşük seviyeli dillerden çok daha fazla yer kaplar ama anlaşılması ve öğrenilmesi çok daha kolaydır.


C++ programının programlama söz konusu olduğunda birçok avantajı vardır, tüm C++ programı bağımsız dosyaları, programın başlamasına ve işlevlerini motive etmesine izin vermek için en önemli işlevi kullanmalıdır.

C++ programı , bağımsız ve bir araya getirilmiş dosyaların bir karışımı olan birleşimleri ve yapıları destekleyebilir , “.cpp” olarak belirtilen standart C++ uygulamasını kullanır, C++ , Java'nınkiyle aynı olan “ goto ” olarak belirtilen ayrılmış kütüphane kelimesini kullanır. devam et veya komutları kes.


Genel veriler ve küresel işlevler, bilgisayar bilimleri içindeki diğer birçok yüksek seviyeli dilde kullanılmayan C++ içinde kullanılır ve programlama dilleri için bir avantajdır.

C++ nesneleri kullanmadığı için kalıtım verisi olan programların ve dolayısıyla reforme edilen programların diğer verilere katkıda bulunması ve dolayısıyla programların yapılması zordur, ancak günümüze kadar götürülmesi mümkündür, ancak zordur. , Bu kalıtım verilerinden ve programlarından kalıtım ağaçlarından bahsedilmektedir.

C++, sadık sınıf yöntemlerini desteklemez, ancak sınıf yöntemleri temel olarak işlevlerdir ve bazen işlevler olarak adlandırılırlar.

C++ programı çoklu paradigma programlama kullanır, Paradigma, programlamanın planlanması, programın mantığı, yapısı ve prosedürü ile ilgili paradigma anlamına gelir, C++ programı çoklu paradigmadır, Genel, Zorunlu, Nesne Yönelimli üç paradigmayı takip ettiği anlamına gelir.

C++ programı düşük seviyeli programlama dili için kullanışlıdır ve genel amaçlar için gerçekten verimlidir, Performans ve hafızayı verimli bir şekilde sunar, Maddenin dili dahilinde üst düzey soyutlama sunar.


C++ bir sistem programlaması olabilir ve nispeten açık ve olgun bir standarda sahiptir,


C++ programı satır içi işlevi destekler, C++ istisna işlemeyi, işaretçiyi ve referansları destekler, C++ cin ve cout'u kullanır.
C++, geliştirmeyi hızlandırmak ve ağ programlama, grafik işleme ve veritabanı erişimi gibi görevleri basitleştirmek için kullanılabilecek geniş ve olgun bir kitaplık ve çerçeve ekosistemine sahiptir.


6OfL8I.gif


Dezavantajları

C++'daki en büyük sorunlardan biri, bilgi iki farklı başlangıç noktasından eşdeğer bir şeye işaret ettiğinde, bu ciddi bir soruna neden olur, C++ programı kodlama içinde yine de ilgili sorunlar yaşayacaktır.


ASCII kurallarına göre Java'nın tek kodu 16 bitken, C++ programı yalnızca 8 bittir, bu nedenle, C++ daha az etkileyici bir programlama dili olabilir ancak belleği korur.

C++ programı, çok büyük bir üst düzey program sırasında karmaşıktır, C++ genellikle platforma özgü uygulamalar için kullanılır, Gerçek işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kitaplık seti seçilir.

C++ programı çöp toplamayı destekleyemez, güvenli değildir çünkü bir işaretçi , arkadaş işlevi ve genel değişkendir ve yerleşik iş parçacıklarını desteklemez .

Dikkat edilmezse C++ programları genellikle ağırdır, C++ programı sınıflara ve dolayısıyla eşdeğer ada sahip işlevlere ve aşırı yüklenmiş işlevlere izin verir , bu nedenle sembol yönetim sistemi kullanılmalıdır, Yine de kolayca C işlevlerine sarılabilir.

C++ programının hızlı olma kavramı yoktur ve platforma bağlı uygulamalar için C'den daha uzun süre kullanılmaz veya başka bir şey kullanılmaz.

Aslında, alet zincirinin karakteri göz önüne alındığında, muhtemelen diğerlerinden daha az bağımlıdır. Çok büyük bir üst düzey programda karmaşık.
Yaygın olarak platforma özgü uygulamalar için kullanılır.

Belirli bir işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kilitleyen kitaplık seti seçilir.

C++ düşük seviyeli bir dildir ve bu nedenle daha fazla soyutlama ve otomasyon sağlayan daha yüksek seviyeli dillere kıyasla bakımı ve hata ayıklaması daha zor olabilir.

C++, özellikle programlamaya yeni başlayanlar için öğrenmesi ve ustalaşması zaman alabilen karmaşık ve güçlü bir dildir.


6OfL8I.gif


apps.59311.14197062433962506.1d4504fe-75d1-40b0-9bc7-bdf6ad380beb.16a6086d-9ee2-4b7c-843f-8a4784c9d70e


Code::Blocks ile Proje Oluşturmak


Öncelikle Code::Blocks'u indirmemiz gerekiyor proje oluşturmak için.

Bu Link'den Code::Blocks'u indirebilirsiniz. Kurulumu zaten basit, kurulumunu göstermeye gerek olmadığını düşünüyorum.

Code:Blocks'u açıyoruz:

du0pv1m.png


Ve sol üst kısımda ki "
File" sekmesine tıklıyoruz ve ilk başta "New" diye bir sekme çıkıcak karşımıza. "New" sekmesine tıklayıp "File..." butonuna tıklıyoruz:
(Sekme kısımlarını ss alamıyorum : ( )

eboqpqx.png


Evet, "
File..." butonuna tıkladığımızda, karşımıza böyle bir sekme açılıcak. Bu sekme'de "C/C++ source" seçeneğini seçiyoruz:

Karşımıza "
Next" butonuna tıklamamız gereken bir ekran çıkıcak "Next" butonuna tıklayıp geçiyoruz:

go1uwu8.png


Ve karşımıza böyle bir ekran geliyor. Karşımızda iki seçenek var, dosyamızın hangi kod dili ile tanımlanacağını buradan seçeceğiz.
Biz C++ Kodları ile Giriş Ekranı Yapıcaktık dimi ? O yüzden C++ dilini seçiyoruz ve devam ediyoruz:

1mcn6s7.png


Bu kısımda bize, oluşturacağımız dosyanın nereye kayıt olmasını soruyor. Yani bize bir klasör seçmemizi söylüyor. Ok ile işaret edilmiş üç noktaya tıklıyoruz:

1ro2mpu.png


Ben "
Belgeler" Klasörüne kayıt edicem. O yüzden "Belgeler" klasörünü seçip "Aç" diyorum:

5d5o7j2.png


Evet, Belgeler klasörüne geldim. Şimdi alt kısımda gördüğünüz gibi "Dosya Adı:" kısmı var. O kısımda dosyama isim veriyorum. Ben "Giris Ekrani" ismi veriyorum, ve "Kaydet"
butonuna basıyorum:


j7411is.png


Evet, Kaydet butonuna bastım. Ve yine az önce'ki ekran'a döndük. Ama gördüğünüz gibi şuanda klasörümüz seçilmiş bir durumda. "Finish"Diyoruz ve bu ekrandan çıkıyoruz:

t179whd.png


Evet, proje oluşturma kısmı bu şekilde idi.

6OfL8I.gif


Giriş Ekranını Yazıyoruz!

Evet, ilk önce satırlarımıza giriş kodlarımızı yazıyoruz:

C++:
#include<iostream>
using namespace std;

jv5het7.png


Hadi bu kodların analizini yapalım şimdi. :)

#include = Önişlemciye, yönergenin göründüğü noktada belirli bir dosyanın içeriğini dahil etmesini söyler.

<iostream> = iostream, sırasıyla standart çıkış akışına, standart giriş akışına ve standart hata akışına karşılık gelen cout, cin ve cerr nesnelerini tanımlamak için kullanılır.

using = Geliştiricilerin belirli bir ad alanının kullanımını belirtmesine izin veren bir araçtır.

namespace = İçindeki tanımlayıcılara (türlerin, işlevlerin, değişkenlerin vb. adları) bir kapsam sağlayan bildirimsel bir bölgedir.

std; = Herhangi bir komutu tanımlamak için kullanılır.

Evet, kodlarımızı tanımladık, şimdi bir sonraki aşamaya geçelim. :)

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{

}

q9j6h5g.png


int main = int main, işlevin, programın yürütülmesinin sonunda '0' bile olsa bir tamsayı döndürür.

{} = Bir başlatma istediğim için sağ küme parantezi ve sol küme parantezini yazdım. Yazacağım kodlar, bu parantezler içerisinde olacak.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")
  
  
}

8u84z2j.png


Evet, bu kısımda Giriş Ekranımızın, temelini atmaya başlıyoruz :)

string kullanici_adi, sifre; = String ile, kullanıcı'dan veri almak ve ekrana yazdırmak için, iki adet fonksiyon yarattım: bunların biri: Kullanıcı adı, diğeri'de Şifre.

cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl; = bu kısımda, ekrana "Kullanici adinizi giriniz: " diye bir yazı yazdırıyorum. Ve bu yazıdan sonra, alt satıra devam etmesi için, "<<endl;" komutunu yazıyorum.

cin>>kullanici_adi; = String kodu ile yarattığım kullanici_adi fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum, ve bu veriyi yazdırıyorum.

cout<<"Sifrenizi giriniz"<<endl; = Bu kısımda ise, ekrana "Sifrenizi giriniz" diye bir yazı yazdırıyorum. Kullanıcı adı kısmını geçtik. Sıra şifre kısmına.

cin>>sifre;
= Bu kısımda'da az önce yaptığımız gibi. String kodu ile yarattığımız "sifre" fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum. Ve bu veriyi ekrana yazdırıyorum.

if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123") = Bu kısımda koşul sağlandığında bir işlem yapılmasını istedim, ve son kısımda ise, mantıksal and işlecini ekledim, yani Kullanıcı adının: Blwe, Şifrenin'de: 123 olması gerektiğini belirttim editör'e.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }


}

ptqw3st.png


Evet, yeni kodlarımızı ekledik. Bu kısımlar artık son kısımlar. Gövdemizi tamamladık.


cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz"<<endl; = Burada, eğer şifre ve kullanıcı adı (Blwe - 123), doğru bir şekilde girilir ise vereceği cevabı yazdım.

cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl; = Burada ise, sisteme giriş yaptığımda gelmesini istediğim Hosgeldiniz mesajını yazdım.


{} = Burada if için bir tane başlatma oluşturmak istediğim için küme parantezlerini kullandım. Bu şekilde if komutuna özel bir yazdırma oluşturdum.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }
    
       else
    {
        cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl;
        cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl;
    }
    return 0;
    
}

8xysgic.png


Evet, Giriş ekranımızın son kısmına geldik! Tüm kodlarımız bu kadardı. Son olarak analiz yapıcaz, ve kodumuzu çalıştırıcaz. :)

else = Else komutu ile, yukarıda'ki if komutunda'ki sağladığım koşullar sağlanmaz ise, bir işlem yapmasını istedim. Bu işlem, hata işlemidir.

cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl; = Bu kısımda, elif komutunun yapacağı işlemin yazısını oluşturdum. Eğer Kullanıcı adı veya şifre yanlış ise, bu cout satırını kodunu döndürücek, ve endl; komutu ile aşağı satıra indiriyorum.

cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl; = Bu kısım'da ise, tekrardan bir şey yazdırmak istedim. "Erisime izin verilmiyor." diye.

{} = Burada'da else komutu için bir başlatma oluşturmak istedim. O yüzden küme parantezlerini kullandım, if komutunda olduğu gibi.

return 0; = Program hatasız sonlandırıldı anlamına geliyor.

6OfL8I.gif


Kodlarımızı Çalıştırıyoruz!

Kodlarımızı çalıştırmadan önce, Code::Blocks'da build diye bir terim var. Bu terim kodlarımızın doğruluğunu doğrulamaya yarıyor.

g1g8hgy.png


Üst kısımda panellerimiz var. Ve bu panel'de gördüğünüz gibi mor renk ile işaretledim, ayar işareti var. Bu ayar işareti build'dir. Bu işarete tıklıyoruz. Ve sonrasında, bir sağında bulunan yeşil butona tıklıyoruz:

Bu kısımı video ile göstereceğim:


Gördüğünüz gibi, bu kadardı konumuz. :)

Umarım C++'a başlamak isteyen veya başlayacak arkadaşlar için güzel bir konu olmuştur. Böyle C++ ile alakalı konuların devamı gelicek :).


İyi forumlar dilerim, kendinize dikkat edin. :)


T%C3%BCrkHackTeam_Logo.png
Eline sağlık dostum, güzel olmuş.
 

Blwe

Uzman üye
17 Şub 2021
1,585
1,645
Green/Moderasyon
Konu yazımı ve detaylandırma gayet güzel, içeriğin seviyesini ise zamanla arttırmanız bir seri gibi olması güzel olur :)
Çok teşekkür ederim hocam, içeriğin seviyesi C++'a yeni başlayacak arkadaşlar için veya başlamayı düşünen arkadaşlar içindi, zamanla konu seviyesini arttıracağıma inanıyorum. :)
Öncelikle güzel bir konu,C++ Hacking toollar oluşturmak için rehberler hazırlayabilir misiniz ?
Öncelikle, Teşekkür ederim hacking ile c++ pek sanmıyorum diyebilirim. Bende c++ ile 2 aydır falan uğraşıyorum. Pek bilge sayılmam. Ama biraz araştıracağım. :)
Eline sağlık dostum, güzel olmuş.
Teşekkür ederim, sağ olasın. :)
 

THE zoRRo

Uzman üye
26 Tem 2022
1,669
1,607
19
Türk Deniz Kuvvetleri
de8e0jb.gif


Merhaba değerli TurkHackTeam üyeleri :)
Ben
Blwe, bu konum'da C++'a yeni başlayan arkadaşlar için C++'da bir giriş ekranı kısmını yazacağım (Basit Mantık), ve yeni başlayan arkadaşlar için analizini yapacağım.

Öncelikle. C++ Kodlarını yazmak için bize bir tane kod editörü gerekiyor.
Ben
Code::Blocks Editörünü kullanacağım. Sizler C++ Destekleyen istediğiniz bir kod editörünü kullanabilirsiniz.


6OfL8I.gif


640px-ISO_C%2B%2B_Logo.svg.png


C++ Nedir ?

C++’ın yaratıcısı Bjarne Stroustrup C++ programlama dilini öğrenciyken geliştirmiştir. Kullandığı programlama dilllerini yeteri kadar hem işlevli hem de yüksek performanslı görmeyen Stroustrup, kendi programlama dilini oluşturarak bilgisayar tarihinin en önemli yazılım dillerinden birinin ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.

C++ programlama dilinde C tarzında veya nesne yönelimli tarzda kesin senaryolarla kodlamalar yapılabilmektedir. Bu açıdan C++ en önemli ve işlevsel hibrit programlama dillerinden biri olma niteliğine de sahiptir. C++ programlama dilinin Türkçe’de telaffuzu “Si-Pılas-Pılas” şeklindedir.


6OfL8I.gif


Avantajları

C++, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Bilgisayara "bir şey" yapmasını söyleyen bir komutlar koleksiyonu olabilir. Bu komut koleksiyonuna genellikle C++ ASCII metin dosyaları denir .

C++ ayrıca, ikili kodlama gibi diğer düşük seviyeli dillere göre kullanımı çok daha kolay olan problem odaklı bir dil olabilir. Düşük seviyeli dillerden çok daha fazla yer kaplar ama anlaşılması ve öğrenilmesi çok daha kolaydır.


C++ programının programlama söz konusu olduğunda birçok avantajı vardır, tüm C++ programı bağımsız dosyaları, programın başlamasına ve işlevlerini motive etmesine izin vermek için en önemli işlevi kullanmalıdır.

C++ programı , bağımsız ve bir araya getirilmiş dosyaların bir karışımı olan birleşimleri ve yapıları destekleyebilir , “.cpp” olarak belirtilen standart C++ uygulamasını kullanır, C++ , Java'nınkiyle aynı olan “ goto ” olarak belirtilen ayrılmış kütüphane kelimesini kullanır. devam et veya komutları kes.


Genel veriler ve küresel işlevler, bilgisayar bilimleri içindeki diğer birçok yüksek seviyeli dilde kullanılmayan C++ içinde kullanılır ve programlama dilleri için bir avantajdır.

C++ nesneleri kullanmadığı için kalıtım verisi olan programların ve dolayısıyla reforme edilen programların diğer verilere katkıda bulunması ve dolayısıyla programların yapılması zordur, ancak günümüze kadar götürülmesi mümkündür, ancak zordur. , Bu kalıtım verilerinden ve programlarından kalıtım ağaçlarından bahsedilmektedir.

C++, sadık sınıf yöntemlerini desteklemez, ancak sınıf yöntemleri temel olarak işlevlerdir ve bazen işlevler olarak adlandırılırlar.

C++ programı çoklu paradigma programlama kullanır, Paradigma, programlamanın planlanması, programın mantığı, yapısı ve prosedürü ile ilgili paradigma anlamına gelir, C++ programı çoklu paradigmadır, Genel, Zorunlu, Nesne Yönelimli üç paradigmayı takip ettiği anlamına gelir.

C++ programı düşük seviyeli programlama dili için kullanışlıdır ve genel amaçlar için gerçekten verimlidir, Performans ve hafızayı verimli bir şekilde sunar, Maddenin dili dahilinde üst düzey soyutlama sunar.


C++ bir sistem programlaması olabilir ve nispeten açık ve olgun bir standarda sahiptir,


C++ programı satır içi işlevi destekler, C++ istisna işlemeyi, işaretçiyi ve referansları destekler, C++ cin ve cout'u kullanır.
C++, geliştirmeyi hızlandırmak ve ağ programlama, grafik işleme ve veritabanı erişimi gibi görevleri basitleştirmek için kullanılabilecek geniş ve olgun bir kitaplık ve çerçeve ekosistemine sahiptir.


6OfL8I.gif


Dezavantajları

C++'daki en büyük sorunlardan biri, bilgi iki farklı başlangıç noktasından eşdeğer bir şeye işaret ettiğinde, bu ciddi bir soruna neden olur, C++ programı kodlama içinde yine de ilgili sorunlar yaşayacaktır.


ASCII kurallarına göre Java'nın tek kodu 16 bitken, C++ programı yalnızca 8 bittir, bu nedenle, C++ daha az etkileyici bir programlama dili olabilir ancak belleği korur.

C++ programı, çok büyük bir üst düzey program sırasında karmaşıktır, C++ genellikle platforma özgü uygulamalar için kullanılır, Gerçek işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kitaplık seti seçilir.

C++ programı çöp toplamayı destekleyemez, güvenli değildir çünkü bir işaretçi , arkadaş işlevi ve genel değişkendir ve yerleşik iş parçacıklarını desteklemez .

Dikkat edilmezse C++ programları genellikle ağırdır, C++ programı sınıflara ve dolayısıyla eşdeğer ada sahip işlevlere ve aşırı yüklenmiş işlevlere izin verir , bu nedenle sembol yönetim sistemi kullanılmalıdır, Yine de kolayca C işlevlerine sarılabilir.

C++ programının hızlı olma kavramı yoktur ve platforma bağlı uygulamalar için C'den daha uzun süre kullanılmaz veya başka bir şey kullanılmaz.

Aslında, alet zincirinin karakteri göz önüne alındığında, muhtemelen diğerlerinden daha az bağımlıdır. Çok büyük bir üst düzey programda karmaşık.
Yaygın olarak platforma özgü uygulamalar için kullanılır.

Belirli bir işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kilitleyen kitaplık seti seçilir.

C++ düşük seviyeli bir dildir ve bu nedenle daha fazla soyutlama ve otomasyon sağlayan daha yüksek seviyeli dillere kıyasla bakımı ve hata ayıklaması daha zor olabilir.

C++, özellikle programlamaya yeni başlayanlar için öğrenmesi ve ustalaşması zaman alabilen karmaşık ve güçlü bir dildir.


6OfL8I.gif


apps.59311.14197062433962506.1d4504fe-75d1-40b0-9bc7-bdf6ad380beb.16a6086d-9ee2-4b7c-843f-8a4784c9d70e


Code::Blocks ile Proje Oluşturmak


Öncelikle Code::Blocks'u indirmemiz gerekiyor proje oluşturmak için.

Bu Link'den Code::Blocks'u indirebilirsiniz. Kurulumu zaten basit, kurulumunu göstermeye gerek olmadığını düşünüyorum.

Code:Blocks'u açıyoruz:

du0pv1m.png


Ve sol üst kısımda ki "
File" sekmesine tıklıyoruz ve ilk başta "New" diye bir sekme çıkıcak karşımıza. "New" sekmesine tıklayıp "File..." butonuna tıklıyoruz:
(Sekme kısımlarını ss alamıyorum : ( )

eboqpqx.png


Evet, "
File..." butonuna tıkladığımızda, karşımıza böyle bir sekme açılıcak. Bu sekme'de "C/C++ source" seçeneğini seçiyoruz:

Karşımıza "
Next" butonuna tıklamamız gereken bir ekran çıkıcak "Next" butonuna tıklayıp geçiyoruz:

go1uwu8.png


Ve karşımıza böyle bir ekran geliyor. Karşımızda iki seçenek var, dosyamızın hangi kod dili ile tanımlanacağını buradan seçeceğiz.
Biz C++ Kodları ile Giriş Ekranı Yapıcaktık dimi ? O yüzden C++ dilini seçiyoruz ve devam ediyoruz:

1mcn6s7.png


Bu kısımda bize, oluşturacağımız dosyanın nereye kayıt olmasını soruyor. Yani bize bir klasör seçmemizi söylüyor. Ok ile işaret edilmiş üç noktaya tıklıyoruz:

1ro2mpu.png


Ben "
Belgeler" Klasörüne kayıt edicem. O yüzden "Belgeler" klasörünü seçip "Aç" diyorum:

5d5o7j2.png


Evet, Belgeler klasörüne geldim. Şimdi alt kısımda gördüğünüz gibi "Dosya Adı:" kısmı var. O kısımda dosyama isim veriyorum. Ben "Giris Ekrani" ismi veriyorum, ve "Kaydet"
butonuna basıyorum:


j7411is.png


Evet, Kaydet butonuna bastım. Ve yine az önce'ki ekran'a döndük. Ama gördüğünüz gibi şuanda klasörümüz seçilmiş bir durumda. "Finish"Diyoruz ve bu ekrandan çıkıyoruz:

t179whd.png


Evet, proje oluşturma kısmı bu şekilde idi.

6OfL8I.gif


Giriş Ekranını Yazıyoruz!

Evet, ilk önce satırlarımıza giriş kodlarımızı yazıyoruz:

C++:
#include<iostream>
using namespace std;

jv5het7.png


Hadi bu kodların analizini yapalım şimdi. :)

#include = Önişlemciye, yönergenin göründüğü noktada belirli bir dosyanın içeriğini dahil etmesini söyler.

<iostream> = iostream, sırasıyla standart çıkış akışına, standart giriş akışına ve standart hata akışına karşılık gelen cout, cin ve cerr nesnelerini tanımlamak için kullanılır.

using = Geliştiricilerin belirli bir ad alanının kullanımını belirtmesine izin veren bir araçtır.

namespace = İçindeki tanımlayıcılara (türlerin, işlevlerin, değişkenlerin vb. adları) bir kapsam sağlayan bildirimsel bir bölgedir.

std; = Herhangi bir komutu tanımlamak için kullanılır.

Evet, kodlarımızı tanımladık, şimdi bir sonraki aşamaya geçelim. :)

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{

}

q9j6h5g.png


int main = int main, işlevin, programın yürütülmesinin sonunda '0' bile olsa bir tamsayı döndürür.

{} = Bir başlatma istediğim için sağ küme parantezi ve sol küme parantezini yazdım. Yazacağım kodlar, bu parantezler içerisinde olacak.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")
  
  
}

8u84z2j.png


Evet, bu kısımda Giriş Ekranımızın, temelini atmaya başlıyoruz :)

string kullanici_adi, sifre; = String ile, kullanıcı'dan veri almak ve ekrana yazdırmak için, iki adet fonksiyon yarattım: bunların biri: Kullanıcı adı, diğeri'de Şifre.

cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl; = bu kısımda, ekrana "Kullanici adinizi giriniz: " diye bir yazı yazdırıyorum. Ve bu yazıdan sonra, alt satıra devam etmesi için, "<<endl;" komutunu yazıyorum.

cin>>kullanici_adi; = String kodu ile yarattığım kullanici_adi fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum, ve bu veriyi yazdırıyorum.

cout<<"Sifrenizi giriniz"<<endl; = Bu kısımda ise, ekrana "Sifrenizi giriniz" diye bir yazı yazdırıyorum. Kullanıcı adı kısmını geçtik. Sıra şifre kısmına.

cin>>sifre;
= Bu kısımda'da az önce yaptığımız gibi. String kodu ile yarattığımız "sifre" fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum. Ve bu veriyi ekrana yazdırıyorum.

if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123") = Bu kısımda koşul sağlandığında bir işlem yapılmasını istedim, ve son kısımda ise, mantıksal and işlecini ekledim, yani Kullanıcı adının: Blwe, Şifrenin'de: 123 olması gerektiğini belirttim editör'e.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }


}

ptqw3st.png


Evet, yeni kodlarımızı ekledik. Bu kısımlar artık son kısımlar. Gövdemizi tamamladık.


cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz"<<endl; = Burada, eğer şifre ve kullanıcı adı (Blwe - 123), doğru bir şekilde girilir ise vereceği cevabı yazdım.

cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl; = Burada ise, sisteme giriş yaptığımda gelmesini istediğim Hosgeldiniz mesajını yazdım.


{} = Burada if için bir tane başlatma oluşturmak istediğim için küme parantezlerini kullandım. Bu şekilde if komutuna özel bir yazdırma oluşturdum.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }
    
       else
    {
        cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl;
        cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl;
    }
    return 0;
    
}

8xysgic.png


Evet, Giriş ekranımızın son kısmına geldik! Tüm kodlarımız bu kadardı. Son olarak analiz yapıcaz, ve kodumuzu çalıştırıcaz. :)

else = Else komutu ile, yukarıda'ki if komutunda'ki sağladığım koşullar sağlanmaz ise, bir işlem yapmasını istedim. Bu işlem, hata işlemidir.

cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl; = Bu kısımda, elif komutunun yapacağı işlemin yazısını oluşturdum. Eğer Kullanıcı adı veya şifre yanlış ise, bu cout satırını kodunu döndürücek, ve endl; komutu ile aşağı satıra indiriyorum.

cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl; = Bu kısım'da ise, tekrardan bir şey yazdırmak istedim. "Erisime izin verilmiyor." diye.

{} = Burada'da else komutu için bir başlatma oluşturmak istedim. O yüzden küme parantezlerini kullandım, if komutunda olduğu gibi.

return 0; = Program hatasız sonlandırıldı anlamına geliyor.

6OfL8I.gif


Kodlarımızı Çalıştırıyoruz!

Kodlarımızı çalıştırmadan önce, Code::Blocks'da build diye bir terim var. Bu terim kodlarımızın doğruluğunu doğrulamaya yarıyor.

g1g8hgy.png


Üst kısımda panellerimiz var. Ve bu panel'de gördüğünüz gibi mor renk ile işaretledim, ayar işareti var. Bu ayar işareti build'dir. Bu işarete tıklıyoruz. Ve sonrasında, bir sağında bulunan yeşil butona tıklıyoruz:

Bu kısımı video ile göstereceğim:


Gördüğünüz gibi, bu kadardı konumuz. :)

Umarım C++'a başlamak isteyen veya başlayacak arkadaşlar için güzel bir konu olmuştur. Böyle C++ ile alakalı konuların devamı gelicek :).


İyi forumlar dilerim, kendinize dikkat edin. :)


T%C3%BCrkHackTeam_Logo.png
Ellerinize sağlık hocam :)
 

root_elliot

Yeni üye
6 Ağu 2022
10
1
de8e0jb.gif


Merhaba değerli TurkHackTeam üyeleri :)
Ben
Blwe, bu konum'da C++'a yeni başlayan arkadaşlar için C++'da bir giriş ekranı kısmını yazacağım (Basit Mantık), ve yeni başlayan arkadaşlar için analizini yapacağım.

Öncelikle. C++ Kodlarını yazmak için bize bir tane kod editörü gerekiyor.
Ben
Code::Blocks Editörünü kullanacağım. Sizler C++ Destekleyen istediğiniz bir kod editörünü kullanabilirsiniz.


6OfL8I.gif


640px-ISO_C%2B%2B_Logo.svg.png


C++ Nedir ?

C++’ın yaratıcısı Bjarne Stroustrup C++ programlama dilini öğrenciyken geliştirmiştir. Kullandığı programlama dilllerini yeteri kadar hem işlevli hem de yüksek performanslı görmeyen Stroustrup, kendi programlama dilini oluşturarak bilgisayar tarihinin en önemli yazılım dillerinden birinin ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.

C++ programlama dilinde C tarzında veya nesne yönelimli tarzda kesin senaryolarla kodlamalar yapılabilmektedir. Bu açıdan C++ en önemli ve işlevsel hibrit programlama dillerinden biri olma niteliğine de sahiptir. C++ programlama dilinin Türkçe’de telaffuzu “Si-Pılas-Pılas” şeklindedir.


6OfL8I.gif


Avantajları

C++, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Bilgisayara "bir şey" yapmasını söyleyen bir komutlar koleksiyonu olabilir. Bu komut koleksiyonuna genellikle C++ ASCII metin dosyaları denir .

C++ ayrıca, ikili kodlama gibi diğer düşük seviyeli dillere göre kullanımı çok daha kolay olan problem odaklı bir dil olabilir. Düşük seviyeli dillerden çok daha fazla yer kaplar ama anlaşılması ve öğrenilmesi çok daha kolaydır.


C++ programının programlama söz konusu olduğunda birçok avantajı vardır, tüm C++ programı bağımsız dosyaları, programın başlamasına ve işlevlerini motive etmesine izin vermek için en önemli işlevi kullanmalıdır.

C++ programı , bağımsız ve bir araya getirilmiş dosyaların bir karışımı olan birleşimleri ve yapıları destekleyebilir , “.cpp” olarak belirtilen standart C++ uygulamasını kullanır, C++ , Java'nınkiyle aynı olan “ goto ” olarak belirtilen ayrılmış kütüphane kelimesini kullanır. devam et veya komutları kes.


Genel veriler ve küresel işlevler, bilgisayar bilimleri içindeki diğer birçok yüksek seviyeli dilde kullanılmayan C++ içinde kullanılır ve programlama dilleri için bir avantajdır.

C++ nesneleri kullanmadığı için kalıtım verisi olan programların ve dolayısıyla reforme edilen programların diğer verilere katkıda bulunması ve dolayısıyla programların yapılması zordur, ancak günümüze kadar götürülmesi mümkündür, ancak zordur. , Bu kalıtım verilerinden ve programlarından kalıtım ağaçlarından bahsedilmektedir.

C++, sadık sınıf yöntemlerini desteklemez, ancak sınıf yöntemleri temel olarak işlevlerdir ve bazen işlevler olarak adlandırılırlar.

C++ programı çoklu paradigma programlama kullanır, Paradigma, programlamanın planlanması, programın mantığı, yapısı ve prosedürü ile ilgili paradigma anlamına gelir, C++ programı çoklu paradigmadır, Genel, Zorunlu, Nesne Yönelimli üç paradigmayı takip ettiği anlamına gelir.

C++ programı düşük seviyeli programlama dili için kullanışlıdır ve genel amaçlar için gerçekten verimlidir, Performans ve hafızayı verimli bir şekilde sunar, Maddenin dili dahilinde üst düzey soyutlama sunar.


C++ bir sistem programlaması olabilir ve nispeten açık ve olgun bir standarda sahiptir,


C++ programı satır içi işlevi destekler, C++ istisna işlemeyi, işaretçiyi ve referansları destekler, C++ cin ve cout'u kullanır.
C++, geliştirmeyi hızlandırmak ve ağ programlama, grafik işleme ve veritabanı erişimi gibi görevleri basitleştirmek için kullanılabilecek geniş ve olgun bir kitaplık ve çerçeve ekosistemine sahiptir.


6OfL8I.gif


Dezavantajları

C++'daki en büyük sorunlardan biri, bilgi iki farklı başlangıç noktasından eşdeğer bir şeye işaret ettiğinde, bu ciddi bir soruna neden olur, C++ programı kodlama içinde yine de ilgili sorunlar yaşayacaktır.


ASCII kurallarına göre Java'nın tek kodu 16 bitken, C++ programı yalnızca 8 bittir, bu nedenle, C++ daha az etkileyici bir programlama dili olabilir ancak belleği korur.

C++ programı, çok büyük bir üst düzey program sırasında karmaşıktır, C++ genellikle platforma özgü uygulamalar için kullanılır, Gerçek işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kitaplık seti seçilir.

C++ programı çöp toplamayı destekleyemez, güvenli değildir çünkü bir işaretçi , arkadaş işlevi ve genel değişkendir ve yerleşik iş parçacıklarını desteklemez .

Dikkat edilmezse C++ programları genellikle ağırdır, C++ programı sınıflara ve dolayısıyla eşdeğer ada sahip işlevlere ve aşırı yüklenmiş işlevlere izin verir , bu nedenle sembol yönetim sistemi kullanılmalıdır, Yine de kolayca C işlevlerine sarılabilir.

C++ programının hızlı olma kavramı yoktur ve platforma bağlı uygulamalar için C'den daha uzun süre kullanılmaz veya başka bir şey kullanılmaz.

Aslında, alet zincirinin karakteri göz önüne alındığında, muhtemelen diğerlerinden daha az bağımlıdır. Çok büyük bir üst düzey programda karmaşık.
Yaygın olarak platforma özgü uygulamalar için kullanılır.

Belirli bir işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kilitleyen kitaplık seti seçilir.

C++ düşük seviyeli bir dildir ve bu nedenle daha fazla soyutlama ve otomasyon sağlayan daha yüksek seviyeli dillere kıyasla bakımı ve hata ayıklaması daha zor olabilir.

C++, özellikle programlamaya yeni başlayanlar için öğrenmesi ve ustalaşması zaman alabilen karmaşık ve güçlü bir dildir.


6OfL8I.gif


apps.59311.14197062433962506.1d4504fe-75d1-40b0-9bc7-bdf6ad380beb.16a6086d-9ee2-4b7c-843f-8a4784c9d70e


Code::Blocks ile Proje Oluşturmak


Öncelikle Code::Blocks'u indirmemiz gerekiyor proje oluşturmak için.

Bu Link'den Code::Blocks'u indirebilirsiniz. Kurulumu zaten basit, kurulumunu göstermeye gerek olmadığını düşünüyorum.

Code:Blocks'u açıyoruz:

du0pv1m.png


Ve sol üst kısımda ki "
File" sekmesine tıklıyoruz ve ilk başta "New" diye bir sekme çıkıcak karşımıza. "New" sekmesine tıklayıp "File..." butonuna tıklıyoruz:
(Sekme kısımlarını ss alamıyorum : ( )

eboqpqx.png


Evet, "
File..." butonuna tıkladığımızda, karşımıza böyle bir sekme açılıcak. Bu sekme'de "C/C++ source" seçeneğini seçiyoruz:

Karşımıza "
Next" butonuna tıklamamız gereken bir ekran çıkıcak "Next" butonuna tıklayıp geçiyoruz:

go1uwu8.png


Ve karşımıza böyle bir ekran geliyor. Karşımızda iki seçenek var, dosyamızın hangi kod dili ile tanımlanacağını buradan seçeceğiz.
Biz C++ Kodları ile Giriş Ekranı Yapıcaktık dimi ? O yüzden C++ dilini seçiyoruz ve devam ediyoruz:

1mcn6s7.png


Bu kısımda bize, oluşturacağımız dosyanın nereye kayıt olmasını soruyor. Yani bize bir klasör seçmemizi söylüyor. Ok ile işaret edilmiş üç noktaya tıklıyoruz:

1ro2mpu.png


Ben "
Belgeler" Klasörüne kayıt edicem. O yüzden "Belgeler" klasörünü seçip "Aç" diyorum:

5d5o7j2.png


Evet, Belgeler klasörüne geldim. Şimdi alt kısımda gördüğünüz gibi "Dosya Adı:" kısmı var. O kısımda dosyama isim veriyorum. Ben "Giris Ekrani" ismi veriyorum, ve "Kaydet"
butonuna basıyorum:


j7411is.png


Evet, Kaydet butonuna bastım. Ve yine az önce'ki ekran'a döndük. Ama gördüğünüz gibi şuanda klasörümüz seçilmiş bir durumda. "Finish"Diyoruz ve bu ekrandan çıkıyoruz:

t179whd.png


Evet, proje oluşturma kısmı bu şekilde idi.

6OfL8I.gif


Giriş Ekranını Yazıyoruz!

Evet, ilk önce satırlarımıza giriş kodlarımızı yazıyoruz:

C++:
#include<iostream>
using namespace std;

jv5het7.png


Hadi bu kodların analizini yapalım şimdi. :)

#include = Önişlemciye, yönergenin göründüğü noktada belirli bir dosyanın içeriğini dahil etmesini söyler.

<iostream> = iostream, sırasıyla standart çıkış akışına, standart giriş akışına ve standart hata akışına karşılık gelen cout, cin ve cerr nesnelerini tanımlamak için kullanılır.

using = Geliştiricilerin belirli bir ad alanının kullanımını belirtmesine izin veren bir araçtır.

namespace = İçindeki tanımlayıcılara (türlerin, işlevlerin, değişkenlerin vb. adları) bir kapsam sağlayan bildirimsel bir bölgedir.

std; = Herhangi bir komutu tanımlamak için kullanılır.

Evet, kodlarımızı tanımladık, şimdi bir sonraki aşamaya geçelim. :)

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{

}

q9j6h5g.png


int main = int main, işlevin, programın yürütülmesinin sonunda '0' bile olsa bir tamsayı döndürür.

{} = Bir başlatma istediğim için sağ küme parantezi ve sol küme parantezini yazdım. Yazacağım kodlar, bu parantezler içerisinde olacak.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")
  
  
}

8u84z2j.png


Evet, bu kısımda Giriş Ekranımızın, temelini atmaya başlıyoruz :)

string kullanici_adi, sifre; = String ile, kullanıcı'dan veri almak ve ekrana yazdırmak için, iki adet fonksiyon yarattım: bunların biri: Kullanıcı adı, diğeri'de Şifre.

cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl; = bu kısımda, ekrana "Kullanici adinizi giriniz: " diye bir yazı yazdırıyorum. Ve bu yazıdan sonra, alt satıra devam etmesi için, "<<endl;" komutunu yazıyorum.

cin>>kullanici_adi; = String kodu ile yarattığım kullanici_adi fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum, ve bu veriyi yazdırıyorum.

cout<<"Sifrenizi giriniz"<<endl; = Bu kısımda ise, ekrana "Sifrenizi giriniz" diye bir yazı yazdırıyorum. Kullanıcı adı kısmını geçtik. Sıra şifre kısmına.

cin>>sifre;
= Bu kısımda'da az önce yaptığımız gibi. String kodu ile yarattığımız "sifre" fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum. Ve bu veriyi ekrana yazdırıyorum.

if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123") = Bu kısımda koşul sağlandığında bir işlem yapılmasını istedim, ve son kısımda ise, mantıksal and işlecini ekledim, yani Kullanıcı adının: Blwe, Şifrenin'de: 123 olması gerektiğini belirttim editör'e.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }


}

ptqw3st.png


Evet, yeni kodlarımızı ekledik. Bu kısımlar artık son kısımlar. Gövdemizi tamamladık.


cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz"<<endl; = Burada, eğer şifre ve kullanıcı adı (Blwe - 123), doğru bir şekilde girilir ise vereceği cevabı yazdım.

cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl; = Burada ise, sisteme giriş yaptığımda gelmesini istediğim Hosgeldiniz mesajını yazdım.


{} = Burada if için bir tane başlatma oluşturmak istediğim için küme parantezlerini kullandım. Bu şekilde if komutuna özel bir yazdırma oluşturdum.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }
    
       else
    {
        cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl;
        cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl;
    }
    return 0;
    
}

8xysgic.png


Evet, Giriş ekranımızın son kısmına geldik! Tüm kodlarımız bu kadardı. Son olarak analiz yapıcaz, ve kodumuzu çalıştırıcaz. :)

else = Else komutu ile, yukarıda'ki if komutunda'ki sağladığım koşullar sağlanmaz ise, bir işlem yapmasını istedim. Bu işlem, hata işlemidir.

cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl; = Bu kısımda, elif komutunun yapacağı işlemin yazısını oluşturdum. Eğer Kullanıcı adı veya şifre yanlış ise, bu cout satırını kodunu döndürücek, ve endl; komutu ile aşağı satıra indiriyorum.

cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl; = Bu kısım'da ise, tekrardan bir şey yazdırmak istedim. "Erisime izin verilmiyor." diye.

{} = Burada'da else komutu için bir başlatma oluşturmak istedim. O yüzden küme parantezlerini kullandım, if komutunda olduğu gibi.

return 0; = Program hatasız sonlandırıldı anlamına geliyor.

6OfL8I.gif


Kodlarımızı Çalıştırıyoruz!

Kodlarımızı çalıştırmadan önce, Code::Blocks'da build diye bir terim var. Bu terim kodlarımızın doğruluğunu doğrulamaya yarıyor.

g1g8hgy.png


Üst kısımda panellerimiz var. Ve bu panel'de gördüğünüz gibi mor renk ile işaretledim, ayar işareti var. Bu ayar işareti build'dir. Bu işarete tıklıyoruz. Ve sonrasında, bir sağında bulunan yeşil butona tıklıyoruz:

Bu kısımı video ile göstereceğim:


Gördüğünüz gibi, bu kadardı konumuz. :)

Umarım C++'a başlamak isteyen veya başlayacak arkadaşlar için güzel bir konu olmuştur. Böyle C++ ile alakalı konuların devamı gelicek :).


İyi forumlar dilerim, kendinize dikkat edin. :)


T%C3%BCrkHackTeam_Logo.png
eline sağlık 🙂
 

Tengry

Üye
22 Şub 2023
76
46
Ötüken
de8e0jb.gif


Merhaba değerli TurkHackTeam üyeleri :)
Ben
Blwe, bu konum'da C++'a yeni başlayan arkadaşlar için C++'da bir giriş ekranı kısmını yazacağım (Basit Mantık), ve yeni başlayan arkadaşlar için analizini yapacağım.

Öncelikle. C++ Kodlarını yazmak için bize bir tane kod editörü gerekiyor.
Ben
Code::Blocks Editörünü kullanacağım. Sizler C++ Destekleyen istediğiniz bir kod editörünü kullanabilirsiniz.


6OfL8I.gif


640px-ISO_C%2B%2B_Logo.svg.png


C++ Nedir ?

C++’ın yaratıcısı Bjarne Stroustrup C++ programlama dilini öğrenciyken geliştirmiştir. Kullandığı programlama dilllerini yeteri kadar hem işlevli hem de yüksek performanslı görmeyen Stroustrup, kendi programlama dilini oluşturarak bilgisayar tarihinin en önemli yazılım dillerinden birinin ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.

C++ programlama dilinde C tarzında veya nesne yönelimli tarzda kesin senaryolarla kodlamalar yapılabilmektedir. Bu açıdan C++ en önemli ve işlevsel hibrit programlama dillerinden biri olma niteliğine de sahiptir. C++ programlama dilinin Türkçe’de telaffuzu “Si-Pılas-Pılas” şeklindedir.


6OfL8I.gif


Avantajları

C++, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Bilgisayara "bir şey" yapmasını söyleyen bir komutlar koleksiyonu olabilir. Bu komut koleksiyonuna genellikle C++ ASCII metin dosyaları denir .

C++ ayrıca, ikili kodlama gibi diğer düşük seviyeli dillere göre kullanımı çok daha kolay olan problem odaklı bir dil olabilir. Düşük seviyeli dillerden çok daha fazla yer kaplar ama anlaşılması ve öğrenilmesi çok daha kolaydır.


C++ programının programlama söz konusu olduğunda birçok avantajı vardır, tüm C++ programı bağımsız dosyaları, programın başlamasına ve işlevlerini motive etmesine izin vermek için en önemli işlevi kullanmalıdır.

C++ programı , bağımsız ve bir araya getirilmiş dosyaların bir karışımı olan birleşimleri ve yapıları destekleyebilir , “.cpp” olarak belirtilen standart C++ uygulamasını kullanır, C++ , Java'nınkiyle aynı olan “ goto ” olarak belirtilen ayrılmış kütüphane kelimesini kullanır. devam et veya komutları kes.


Genel veriler ve küresel işlevler, bilgisayar bilimleri içindeki diğer birçok yüksek seviyeli dilde kullanılmayan C++ içinde kullanılır ve programlama dilleri için bir avantajdır.

C++ nesneleri kullanmadığı için kalıtım verisi olan programların ve dolayısıyla reforme edilen programların diğer verilere katkıda bulunması ve dolayısıyla programların yapılması zordur, ancak günümüze kadar götürülmesi mümkündür, ancak zordur. , Bu kalıtım verilerinden ve programlarından kalıtım ağaçlarından bahsedilmektedir.

C++, sadık sınıf yöntemlerini desteklemez, ancak sınıf yöntemleri temel olarak işlevlerdir ve bazen işlevler olarak adlandırılırlar.

C++ programı çoklu paradigma programlama kullanır, Paradigma, programlamanın planlanması, programın mantığı, yapısı ve prosedürü ile ilgili paradigma anlamına gelir, C++ programı çoklu paradigmadır, Genel, Zorunlu, Nesne Yönelimli üç paradigmayı takip ettiği anlamına gelir.

C++ programı düşük seviyeli programlama dili için kullanışlıdır ve genel amaçlar için gerçekten verimlidir, Performans ve hafızayı verimli bir şekilde sunar, Maddenin dili dahilinde üst düzey soyutlama sunar.


C++ bir sistem programlaması olabilir ve nispeten açık ve olgun bir standarda sahiptir,


C++ programı satır içi işlevi destekler, C++ istisna işlemeyi, işaretçiyi ve referansları destekler, C++ cin ve cout'u kullanır.
C++, geliştirmeyi hızlandırmak ve ağ programlama, grafik işleme ve veritabanı erişimi gibi görevleri basitleştirmek için kullanılabilecek geniş ve olgun bir kitaplık ve çerçeve ekosistemine sahiptir.


6OfL8I.gif


Dezavantajları

C++'daki en büyük sorunlardan biri, bilgi iki farklı başlangıç noktasından eşdeğer bir şeye işaret ettiğinde, bu ciddi bir soruna neden olur, C++ programı kodlama içinde yine de ilgili sorunlar yaşayacaktır.


ASCII kurallarına göre Java'nın tek kodu 16 bitken, C++ programı yalnızca 8 bittir, bu nedenle, C++ daha az etkileyici bir programlama dili olabilir ancak belleği korur.

C++ programı, çok büyük bir üst düzey program sırasında karmaşıktır, C++ genellikle platforma özgü uygulamalar için kullanılır, Gerçek işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kitaplık seti seçilir.

C++ programı çöp toplamayı destekleyemez, güvenli değildir çünkü bir işaretçi , arkadaş işlevi ve genel değişkendir ve yerleşik iş parçacıklarını desteklemez .

Dikkat edilmezse C++ programları genellikle ağırdır, C++ programı sınıflara ve dolayısıyla eşdeğer ada sahip işlevlere ve aşırı yüklenmiş işlevlere izin verir , bu nedenle sembol yönetim sistemi kullanılmalıdır, Yine de kolayca C işlevlerine sarılabilir.

C++ programının hızlı olma kavramı yoktur ve platforma bağlı uygulamalar için C'den daha uzun süre kullanılmaz veya başka bir şey kullanılmaz.

Aslında, alet zincirinin karakteri göz önüne alındığında, muhtemelen diğerlerinden daha az bağımlıdır. Çok büyük bir üst düzey programda karmaşık.
Yaygın olarak platforma özgü uygulamalar için kullanılır.

Belirli bir işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kilitleyen kitaplık seti seçilir.

C++ düşük seviyeli bir dildir ve bu nedenle daha fazla soyutlama ve otomasyon sağlayan daha yüksek seviyeli dillere kıyasla bakımı ve hata ayıklaması daha zor olabilir.

C++, özellikle programlamaya yeni başlayanlar için öğrenmesi ve ustalaşması zaman alabilen karmaşık ve güçlü bir dildir.


6OfL8I.gif


apps.59311.14197062433962506.1d4504fe-75d1-40b0-9bc7-bdf6ad380beb.16a6086d-9ee2-4b7c-843f-8a4784c9d70e


Code::Blocks ile Proje Oluşturmak


Öncelikle Code::Blocks'u indirmemiz gerekiyor proje oluşturmak için.

Bu Link'den Code::Blocks'u indirebilirsiniz. Kurulumu zaten basit, kurulumunu göstermeye gerek olmadığını düşünüyorum.

Code:Blocks'u açıyoruz:

du0pv1m.png


Ve sol üst kısımda ki "
File" sekmesine tıklıyoruz ve ilk başta "New" diye bir sekme çıkıcak karşımıza. "New" sekmesine tıklayıp "File..." butonuna tıklıyoruz:
(Sekme kısımlarını ss alamıyorum : ( )

eboqpqx.png


Evet, "
File..." butonuna tıkladığımızda, karşımıza böyle bir sekme açılıcak. Bu sekme'de "C/C++ source" seçeneğini seçiyoruz:

Karşımıza "
Next" butonuna tıklamamız gereken bir ekran çıkıcak "Next" butonuna tıklayıp geçiyoruz:

go1uwu8.png


Ve karşımıza böyle bir ekran geliyor. Karşımızda iki seçenek var, dosyamızın hangi kod dili ile tanımlanacağını buradan seçeceğiz.
Biz C++ Kodları ile Giriş Ekranı Yapıcaktık dimi ? O yüzden C++ dilini seçiyoruz ve devam ediyoruz:

1mcn6s7.png


Bu kısımda bize, oluşturacağımız dosyanın nereye kayıt olmasını soruyor. Yani bize bir klasör seçmemizi söylüyor. Ok ile işaret edilmiş üç noktaya tıklıyoruz:

1ro2mpu.png


Ben "
Belgeler" Klasörüne kayıt edicem. O yüzden "Belgeler" klasörünü seçip "Aç" diyorum:

5d5o7j2.png


Evet, Belgeler klasörüne geldim. Şimdi alt kısımda gördüğünüz gibi "Dosya Adı:" kısmı var. O kısımda dosyama isim veriyorum. Ben "Giris Ekrani" ismi veriyorum, ve "Kaydet"
butonuna basıyorum:


j7411is.png


Evet, Kaydet butonuna bastım. Ve yine az önce'ki ekran'a döndük. Ama gördüğünüz gibi şuanda klasörümüz seçilmiş bir durumda. "Finish"Diyoruz ve bu ekrandan çıkıyoruz:

t179whd.png


Evet, proje oluşturma kısmı bu şekilde idi.

6OfL8I.gif


Giriş Ekranını Yazıyoruz!

Evet, ilk önce satırlarımıza giriş kodlarımızı yazıyoruz:

C++:
#include<iostream>
using namespace std;

jv5het7.png


Hadi bu kodların analizini yapalım şimdi. :)

#include = Önişlemciye, yönergenin göründüğü noktada belirli bir dosyanın içeriğini dahil etmesini söyler.

<iostream> = iostream, sırasıyla standart çıkış akışına, standart giriş akışına ve standart hata akışına karşılık gelen cout, cin ve cerr nesnelerini tanımlamak için kullanılır.

using = Geliştiricilerin belirli bir ad alanının kullanımını belirtmesine izin veren bir araçtır.

namespace = İçindeki tanımlayıcılara (türlerin, işlevlerin, değişkenlerin vb. adları) bir kapsam sağlayan bildirimsel bir bölgedir.

std; = Herhangi bir komutu tanımlamak için kullanılır.

Evet, kodlarımızı tanımladık, şimdi bir sonraki aşamaya geçelim. :)

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{

}

q9j6h5g.png


int main = int main, işlevin, programın yürütülmesinin sonunda '0' bile olsa bir tamsayı döndürür.

{} = Bir başlatma istediğim için sağ küme parantezi ve sol küme parantezini yazdım. Yazacağım kodlar, bu parantezler içerisinde olacak.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")
  
  
}

8u84z2j.png


Evet, bu kısımda Giriş Ekranımızın, temelini atmaya başlıyoruz :)

string kullanici_adi, sifre; = String ile, kullanıcı'dan veri almak ve ekrana yazdırmak için, iki adet fonksiyon yarattım: bunların biri: Kullanıcı adı, diğeri'de Şifre.

cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl; = bu kısımda, ekrana "Kullanici adinizi giriniz: " diye bir yazı yazdırıyorum. Ve bu yazıdan sonra, alt satıra devam etmesi için, "<<endl;" komutunu yazıyorum.

cin>>kullanici_adi; = String kodu ile yarattığım kullanici_adi fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum, ve bu veriyi yazdırıyorum.

cout<<"Sifrenizi giriniz"<<endl; = Bu kısımda ise, ekrana "Sifrenizi giriniz" diye bir yazı yazdırıyorum. Kullanıcı adı kısmını geçtik. Sıra şifre kısmına.

cin>>sifre;
= Bu kısımda'da az önce yaptığımız gibi. String kodu ile yarattığımız "sifre" fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum. Ve bu veriyi ekrana yazdırıyorum.

if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123") = Bu kısımda koşul sağlandığında bir işlem yapılmasını istedim, ve son kısımda ise, mantıksal and işlecini ekledim, yani Kullanıcı adının: Blwe, Şifrenin'de: 123 olması gerektiğini belirttim editör'e.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }


}

ptqw3st.png


Evet, yeni kodlarımızı ekledik. Bu kısımlar artık son kısımlar. Gövdemizi tamamladık.


cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz"<<endl; = Burada, eğer şifre ve kullanıcı adı (Blwe - 123), doğru bir şekilde girilir ise vereceği cevabı yazdım.

cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl; = Burada ise, sisteme giriş yaptığımda gelmesini istediğim Hosgeldiniz mesajını yazdım.


{} = Burada if için bir tane başlatma oluşturmak istediğim için küme parantezlerini kullandım. Bu şekilde if komutuna özel bir yazdırma oluşturdum.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }
    
       else
    {
        cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl;
        cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl;
    }
    return 0;
    
}

8xysgic.png


Evet, Giriş ekranımızın son kısmına geldik! Tüm kodlarımız bu kadardı. Son olarak analiz yapıcaz, ve kodumuzu çalıştırıcaz. :)

else = Else komutu ile, yukarıda'ki if komutunda'ki sağladığım koşullar sağlanmaz ise, bir işlem yapmasını istedim. Bu işlem, hata işlemidir.

cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl; = Bu kısımda, elif komutunun yapacağı işlemin yazısını oluşturdum. Eğer Kullanıcı adı veya şifre yanlış ise, bu cout satırını kodunu döndürücek, ve endl; komutu ile aşağı satıra indiriyorum.

cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl; = Bu kısım'da ise, tekrardan bir şey yazdırmak istedim. "Erisime izin verilmiyor." diye.

{} = Burada'da else komutu için bir başlatma oluşturmak istedim. O yüzden küme parantezlerini kullandım, if komutunda olduğu gibi.

return 0; = Program hatasız sonlandırıldı anlamına geliyor.

6OfL8I.gif


Kodlarımızı Çalıştırıyoruz!

Kodlarımızı çalıştırmadan önce, Code::Blocks'da build diye bir terim var. Bu terim kodlarımızın doğruluğunu doğrulamaya yarıyor.

g1g8hgy.png


Üst kısımda panellerimiz var. Ve bu panel'de gördüğünüz gibi mor renk ile işaretledim, ayar işareti var. Bu ayar işareti build'dir. Bu işarete tıklıyoruz. Ve sonrasında, bir sağında bulunan yeşil butona tıklıyoruz:

Bu kısımı video ile göstereceğim:


Gördüğünüz gibi, bu kadardı konumuz. :)

Umarım C++'a başlamak isteyen veya başlayacak arkadaşlar için güzel bir konu olmuştur. Böyle C++ ile alakalı konuların devamı gelicek :).


İyi forumlar dilerim, kendinize dikkat edin. :)


T%C3%BCrkHackTeam_Logo.png
elinize sağlık hocam
 

Phobos'

Uzman üye
22 Nis 2022
1,744
1,361
Elinize sağlık hocam, hack konularınızın takipçisiyim xd. Gelmesini bekliyorum.
 

Blwe

Uzman üye
17 Şub 2021
1,585
1,645
Green/Moderasyon
Teşekkür ederim.
Ellerinize sağlık hocam :)
Teşekkür ederim Zorro'm. :)
Teşekkür ederim. :)
eline koluna sağlık hocam
Teşekkür ederim, sağ olasın.
Ellerinize Sağlık
Teşekkür ederim.
elinize sağlık hocam
Teşekkür ederim.
Elinize sağlık hocam, hack konularınızın takipçisiyim xd. Gelmesini bekliyorum.
Teşekkür ederim. :D Hack konusu açabilirim belki yakında.
 

TurkGokay

Uzman üye
4 Ara 2022
1,027
548
Kemalizm
de8e0jb.gif


Merhaba değerli TurkHackTeam üyeleri :)
Ben
Blwe, bu konum'da C++'a yeni başlayan arkadaşlar için C++'da bir giriş ekranı kısmını yazacağım (Basit Mantık), ve yeni başlayan arkadaşlar için analizini yapacağım.

Öncelikle. C++ Kodlarını yazmak için bize bir tane kod editörü gerekiyor.
Ben
Code::Blocks Editörünü kullanacağım. Sizler C++ Destekleyen istediğiniz bir kod editörünü kullanabilirsiniz.


6OfL8I.gif


640px-ISO_C%2B%2B_Logo.svg.png


C++ Nedir ?

C++’ın yaratıcısı Bjarne Stroustrup C++ programlama dilini öğrenciyken geliştirmiştir. Kullandığı programlama dilllerini yeteri kadar hem işlevli hem de yüksek performanslı görmeyen Stroustrup, kendi programlama dilini oluşturarak bilgisayar tarihinin en önemli yazılım dillerinden birinin ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.

C++ programlama dilinde C tarzında veya nesne yönelimli tarzda kesin senaryolarla kodlamalar yapılabilmektedir. Bu açıdan C++ en önemli ve işlevsel hibrit programlama dillerinden biri olma niteliğine de sahiptir. C++ programlama dilinin Türkçe’de telaffuzu “Si-Pılas-Pılas” şeklindedir.


6OfL8I.gif


Avantajları

C++, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Bilgisayara "bir şey" yapmasını söyleyen bir komutlar koleksiyonu olabilir. Bu komut koleksiyonuna genellikle C++ ASCII metin dosyaları denir .

C++ ayrıca, ikili kodlama gibi diğer düşük seviyeli dillere göre kullanımı çok daha kolay olan problem odaklı bir dil olabilir. Düşük seviyeli dillerden çok daha fazla yer kaplar ama anlaşılması ve öğrenilmesi çok daha kolaydır.


C++ programının programlama söz konusu olduğunda birçok avantajı vardır, tüm C++ programı bağımsız dosyaları, programın başlamasına ve işlevlerini motive etmesine izin vermek için en önemli işlevi kullanmalıdır.

C++ programı , bağımsız ve bir araya getirilmiş dosyaların bir karışımı olan birleşimleri ve yapıları destekleyebilir , “.cpp” olarak belirtilen standart C++ uygulamasını kullanır, C++ , Java'nınkiyle aynı olan “ goto ” olarak belirtilen ayrılmış kütüphane kelimesini kullanır. devam et veya komutları kes.


Genel veriler ve küresel işlevler, bilgisayar bilimleri içindeki diğer birçok yüksek seviyeli dilde kullanılmayan C++ içinde kullanılır ve programlama dilleri için bir avantajdır.

C++ nesneleri kullanmadığı için kalıtım verisi olan programların ve dolayısıyla reforme edilen programların diğer verilere katkıda bulunması ve dolayısıyla programların yapılması zordur, ancak günümüze kadar götürülmesi mümkündür, ancak zordur. , Bu kalıtım verilerinden ve programlarından kalıtım ağaçlarından bahsedilmektedir.

C++, sadık sınıf yöntemlerini desteklemez, ancak sınıf yöntemleri temel olarak işlevlerdir ve bazen işlevler olarak adlandırılırlar.

C++ programı çoklu paradigma programlama kullanır, Paradigma, programlamanın planlanması, programın mantığı, yapısı ve prosedürü ile ilgili paradigma anlamına gelir, C++ programı çoklu paradigmadır, Genel, Zorunlu, Nesne Yönelimli üç paradigmayı takip ettiği anlamına gelir.

C++ programı düşük seviyeli programlama dili için kullanışlıdır ve genel amaçlar için gerçekten verimlidir, Performans ve hafızayı verimli bir şekilde sunar, Maddenin dili dahilinde üst düzey soyutlama sunar.


C++ bir sistem programlaması olabilir ve nispeten açık ve olgun bir standarda sahiptir,


C++ programı satır içi işlevi destekler, C++ istisna işlemeyi, işaretçiyi ve referansları destekler, C++ cin ve cout'u kullanır.
C++, geliştirmeyi hızlandırmak ve ağ programlama, grafik işleme ve veritabanı erişimi gibi görevleri basitleştirmek için kullanılabilecek geniş ve olgun bir kitaplık ve çerçeve ekosistemine sahiptir.


6OfL8I.gif


Dezavantajları

C++'daki en büyük sorunlardan biri, bilgi iki farklı başlangıç noktasından eşdeğer bir şeye işaret ettiğinde, bu ciddi bir soruna neden olur, C++ programı kodlama içinde yine de ilgili sorunlar yaşayacaktır.


ASCII kurallarına göre Java'nın tek kodu 16 bitken, C++ programı yalnızca 8 bittir, bu nedenle, C++ daha az etkileyici bir programlama dili olabilir ancak belleği korur.

C++ programı, çok büyük bir üst düzey program sırasında karmaşıktır, C++ genellikle platforma özgü uygulamalar için kullanılır, Gerçek işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kitaplık seti seçilir.

C++ programı çöp toplamayı destekleyemez, güvenli değildir çünkü bir işaretçi , arkadaş işlevi ve genel değişkendir ve yerleşik iş parçacıklarını desteklemez .

Dikkat edilmezse C++ programları genellikle ağırdır, C++ programı sınıflara ve dolayısıyla eşdeğer ada sahip işlevlere ve aşırı yüklenmiş işlevlere izin verir , bu nedenle sembol yönetim sistemi kullanılmalıdır, Yine de kolayca C işlevlerine sarılabilir.

C++ programının hızlı olma kavramı yoktur ve platforma bağlı uygulamalar için C'den daha uzun süre kullanılmaz veya başka bir şey kullanılmaz.

Aslında, alet zincirinin karakteri göz önüne alındığında, muhtemelen diğerlerinden daha az bağımlıdır. Çok büyük bir üst düzey programda karmaşık.
Yaygın olarak platforma özgü uygulamalar için kullanılır.

Belirli bir işletim sistemi veya platform için, tipik olarak kilitleyen kitaplık seti seçilir.

C++ düşük seviyeli bir dildir ve bu nedenle daha fazla soyutlama ve otomasyon sağlayan daha yüksek seviyeli dillere kıyasla bakımı ve hata ayıklaması daha zor olabilir.

C++, özellikle programlamaya yeni başlayanlar için öğrenmesi ve ustalaşması zaman alabilen karmaşık ve güçlü bir dildir.


6OfL8I.gif


apps.59311.14197062433962506.1d4504fe-75d1-40b0-9bc7-bdf6ad380beb.16a6086d-9ee2-4b7c-843f-8a4784c9d70e


Code::Blocks ile Proje Oluşturmak


Öncelikle Code::Blocks'u indirmemiz gerekiyor proje oluşturmak için.

Bu Link'den Code::Blocks'u indirebilirsiniz. Kurulumu zaten basit, kurulumunu göstermeye gerek olmadığını düşünüyorum.

Code:Blocks'u açıyoruz:

du0pv1m.png


Ve sol üst kısımda ki "
File" sekmesine tıklıyoruz ve ilk başta "New" diye bir sekme çıkıcak karşımıza. "New" sekmesine tıklayıp "File..." butonuna tıklıyoruz:
(Sekme kısımlarını ss alamıyorum : ( )

eboqpqx.png


Evet, "
File..." butonuna tıkladığımızda, karşımıza böyle bir sekme açılıcak. Bu sekme'de "C/C++ source" seçeneğini seçiyoruz:

Karşımıza "
Next" butonuna tıklamamız gereken bir ekran çıkıcak "Next" butonuna tıklayıp geçiyoruz:

go1uwu8.png


Ve karşımıza böyle bir ekran geliyor. Karşımızda iki seçenek var, dosyamızın hangi kod dili ile tanımlanacağını buradan seçeceğiz.
Biz C++ Kodları ile Giriş Ekranı Yapıcaktık dimi ? O yüzden C++ dilini seçiyoruz ve devam ediyoruz:

1mcn6s7.png


Bu kısımda bize, oluşturacağımız dosyanın nereye kayıt olmasını soruyor. Yani bize bir klasör seçmemizi söylüyor. Ok ile işaret edilmiş üç noktaya tıklıyoruz:

1ro2mpu.png


Ben "
Belgeler" Klasörüne kayıt edicem. O yüzden "Belgeler" klasörünü seçip "Aç" diyorum:

5d5o7j2.png


Evet, Belgeler klasörüne geldim. Şimdi alt kısımda gördüğünüz gibi "Dosya Adı:" kısmı var. O kısımda dosyama isim veriyorum. Ben "Giris Ekrani" ismi veriyorum, ve "Kaydet"
butonuna basıyorum:


j7411is.png


Evet, Kaydet butonuna bastım. Ve yine az önce'ki ekran'a döndük. Ama gördüğünüz gibi şuanda klasörümüz seçilmiş bir durumda. "Finish"Diyoruz ve bu ekrandan çıkıyoruz:

t179whd.png


Evet, proje oluşturma kısmı bu şekilde idi.

6OfL8I.gif


Giriş Ekranını Yazıyoruz!

Evet, ilk önce satırlarımıza giriş kodlarımızı yazıyoruz:

C++:
#include<iostream>
using namespace std;

jv5het7.png


Hadi bu kodların analizini yapalım şimdi. :)

#include = Önişlemciye, yönergenin göründüğü noktada belirli bir dosyanın içeriğini dahil etmesini söyler.

<iostream> = iostream, sırasıyla standart çıkış akışına, standart giriş akışına ve standart hata akışına karşılık gelen cout, cin ve cerr nesnelerini tanımlamak için kullanılır.

using = Geliştiricilerin belirli bir ad alanının kullanımını belirtmesine izin veren bir araçtır.

namespace = İçindeki tanımlayıcılara (türlerin, işlevlerin, değişkenlerin vb. adları) bir kapsam sağlayan bildirimsel bir bölgedir.

std; = Herhangi bir komutu tanımlamak için kullanılır.

Evet, kodlarımızı tanımladık, şimdi bir sonraki aşamaya geçelim. :)

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{

}

q9j6h5g.png


int main = int main, işlevin, programın yürütülmesinin sonunda '0' bile olsa bir tamsayı döndürür.

{} = Bir başlatma istediğim için sağ küme parantezi ve sol küme parantezini yazdım. Yazacağım kodlar, bu parantezler içerisinde olacak.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")
  
  
}

8u84z2j.png


Evet, bu kısımda Giriş Ekranımızın, temelini atmaya başlıyoruz :)

string kullanici_adi, sifre; = String ile, kullanıcı'dan veri almak ve ekrana yazdırmak için, iki adet fonksiyon yarattım: bunların biri: Kullanıcı adı, diğeri'de Şifre.

cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl; = bu kısımda, ekrana "Kullanici adinizi giriniz: " diye bir yazı yazdırıyorum. Ve bu yazıdan sonra, alt satıra devam etmesi için, "<<endl;" komutunu yazıyorum.

cin>>kullanici_adi; = String kodu ile yarattığım kullanici_adi fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum, ve bu veriyi yazdırıyorum.

cout<<"Sifrenizi giriniz"<<endl; = Bu kısımda ise, ekrana "Sifrenizi giriniz" diye bir yazı yazdırıyorum. Kullanıcı adı kısmını geçtik. Sıra şifre kısmına.

cin>>sifre;
= Bu kısımda'da az önce yaptığımız gibi. String kodu ile yarattığımız "sifre" fonksiyonunun içine karşı taraftan veri çekiyorum. Ve bu veriyi ekrana yazdırıyorum.

if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123") = Bu kısımda koşul sağlandığında bir işlem yapılmasını istedim, ve son kısımda ise, mantıksal and işlecini ekledim, yani Kullanıcı adının: Blwe, Şifrenin'de: 123 olması gerektiğini belirttim editör'e.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }


}

ptqw3st.png


Evet, yeni kodlarımızı ekledik. Bu kısımlar artık son kısımlar. Gövdemizi tamamladık.


cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz"<<endl; = Burada, eğer şifre ve kullanıcı adı (Blwe - 123), doğru bir şekilde girilir ise vereceği cevabı yazdım.

cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl; = Burada ise, sisteme giriş yaptığımda gelmesini istediğim Hosgeldiniz mesajını yazdım.


{} = Burada if için bir tane başlatma oluşturmak istediğim için küme parantezlerini kullandım. Bu şekilde if komutuna özel bir yazdırma oluşturdum.

6OfL8I.gif


C++:
#include<iostream>
using namespace std;

int main ()

{
    string kullanici_adi, sifre;
    cout<<"Kullanici adinizi giriniz: "<<endl;
    cin>>kullanici_adi;
    cout<<"Sifrenizi giriniz:"<<endl;
    cin>>sifre;
    if (kullanici_adi == "Blwe" && sifre == "123")

    {
        cout<<"Dogru kullanici adi ve sifreyi girdiniz!"<<endl;
        cout<<"Hosgeldiniz, "<<kullanici_adi<<"."<<endl;
    }
    
       else
    {
        cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl;
        cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl;
    }
    return 0;
    
}

8xysgic.png


Evet, Giriş ekranımızın son kısmına geldik! Tüm kodlarımız bu kadardı. Son olarak analiz yapıcaz, ve kodumuzu çalıştırıcaz. :)

else = Else komutu ile, yukarıda'ki if komutunda'ki sağladığım koşullar sağlanmaz ise, bir işlem yapmasını istedim. Bu işlem, hata işlemidir.

cout<<"Kullanici adi veya sifre yanlis!"<<endl; = Bu kısımda, elif komutunun yapacağı işlemin yazısını oluşturdum. Eğer Kullanıcı adı veya şifre yanlış ise, bu cout satırını kodunu döndürücek, ve endl; komutu ile aşağı satıra indiriyorum.

cout<<"Erisime izin verilmiyor."<<endl; = Bu kısım'da ise, tekrardan bir şey yazdırmak istedim. "Erisime izin verilmiyor." diye.

{} = Burada'da else komutu için bir başlatma oluşturmak istedim. O yüzden küme parantezlerini kullandım, if komutunda olduğu gibi.

return 0; = Program hatasız sonlandırıldı anlamına geliyor.

6OfL8I.gif


Kodlarımızı Çalıştırıyoruz!

Kodlarımızı çalıştırmadan önce, Code::Blocks'da build diye bir terim var. Bu terim kodlarımızın doğruluğunu doğrulamaya yarıyor.

g1g8hgy.png


Üst kısımda panellerimiz var. Ve bu panel'de gördüğünüz gibi mor renk ile işaretledim, ayar işareti var. Bu ayar işareti build'dir. Bu işarete tıklıyoruz. Ve sonrasında, bir sağında bulunan yeşil butona tıklıyoruz:

Bu kısımı video ile göstereceğim:


Gördüğünüz gibi, bu kadardı konumuz. :)

Umarım C++'a başlamak isteyen veya başlayacak arkadaşlar için güzel bir konu olmuştur. Böyle C++ ile alakalı konuların devamı gelicek :).


İyi forumlar dilerim, kendinize dikkat edin. :)


T%C3%BCrkHackTeam_Logo.png
anlatımınız çok hoşuma gitti cidden ellerinize sağlık özellikle sonda video koymanız güzel bir detay teşekkürler başarılarınızın devamını beklerim 🙏
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.