CAT Kablo Türleri ve Özellikleri

LosT

Yaşayan Forum Efsanesi
5 Şub 2015
8,120
31
-
CAT Kablo Türleri ve Özellikleri

LAN Kabloları
LAN (Local Area Network) kabloları, Dahili Tesisat Data İletim Kabloları olarak tanımlanmıştır. ANSI/TIA/EIA, ISO/IEC 11801, IEC 61156 gibi uluslararası standartlarda max. çalışma frekanslarına göre Cat3, Cat4, Cat5, Cat6, Cat7 olarak sınıflandırılmıştır. Bu sınıflar IEC 61156-5'te aşağıdaki tablodaki gibi tanımlanmıştır.

cat-kablo-karşılaştırma-tablosu_2MKablo.jpg


4dKDtQ.png


Cat5 Kablo Nedir?
Kategori 5’in kısaltması olan olan Cat5, sinyal taşıma işlemlerinde kullanılan bükümlü çift kablo türüdür. Ethernet gibi bilgisayar ağları için yapısal kablolama sağlar ve ses ve görüntü sinyallerinin iletiminde kullanılır. Cat5 kabloları 100 MHz’e kadar yapılması gereken testleri karşılar ve 100 Mbps'e kadar bant genişliği sağlar.

2M%20KABLO%20CAT5%20CAT6%20uygulamaları.jpg


8 telli olan Cat5 kablolarının bağlantısı, genellikle RJ45 konnektörleri olarak anılan 8P8C konnektörleri ile yapılır. Bir Cat5 kablo segmenti için maksimum uzunluk 100 metredir. ISO/IEC11801 ve EN50173’e göre uygulama için kablo uzunluğu 90 metreyi geçmemeledir. Eğer daha uzun çalışma gerekiyorsa tekrarlayıcı veya anahtar gibi aktif donanımlar kullanılmalıdır.

Cat5 kablolardaki belirli bir mesafeden sonra yaşanan frekans aralığı düşmesi sorununu azaltmak ve bant genişliğini artırmak amacıyla Cat5e kablolar üretilmiştir. Aynı frekansı (100 MHz) ileten Cat5e kabloların iç direnci daha düşüktür ve Cat5’e göre daha sert yapıdadır. Cat5e kablolar 100 MHz’e kadar bant genişliği imkanı sunar. Cat5e kabloların gigabit düzeyinde veri taşıma kapasitesi vardır.

4dKDtQ.png


Cat6 Kablo Nedir?
Cat6 kablolar, CCTV güvenlik sistemleri, ofislerdeki IP telefon sistemleri, ethertnet bağlantıları gibi haberleşme alanında yaygın olarak kullanılır ve ses ile görüntü sinyallerinin iletilmesinde görevlidirler. Bu kablolar 250 MHz’lik frekans geçişine elverişli olup 1Gbit/sn’lik veri taşıma özelliğine sahiptir. Cat6 kablo için izin verilen maksimum uzunluk 100 m’dir. 8 telli olan Cat6 kablolarının bağlantısı Cat5’te olduğu gibi genellikle RJ45 konnektörleri olarak anılan 8P8C konnektörleri ile yapılır.

Aşağıda düz bağlantı ve crossover bağlantı şeması gösterilmiştir.

2M_Kablo_Cat5_Cat6_Düz_Bağlantı.jpg


Cat5 - Cat6 için düz bağlantı şeması. Sıralı pinlerde;
1)Turuncu-Beyaz
2)Turuncu
3)Yeşil-Beyaz
4)Mavi
5)Mavi-Beyaz
6)Yeşil
7)Kahverengi-Beyaz
8)Kahverengi

2M_Kablo_Cat5_Cat6_Crossover_Bağlantı.jpg


Cat5 - Cat6 için crossover bağlantı şeması. Sıralı pinlerde;
1)Yeşil-Beyaz/Turuncu-Beyaz
2)Yeşil/Turuncu
3)Turuncu-Beyaz/Yeşil-Beyaz
4)Mavi/Mavi
5)Mavi-Beyaz/Mavi-Beyaz
6)Turuncu/Yeşil
7)Kahverengi-Beyaz/Kahverengi-Beyaz
8)Kahverengi/Kahverengi

4dKDtQ.png


Cat7 Kablo Nedir?
Cat7 kablolar 600 MHz’lik frekans geçişine elverişlidir. 10 Gbit/sn’lik veri taşıma kapasitesi vardır. 4 çift halinde 8 telli olan bu kabloların bağlantıları GG45 konnektörü ile yapılmaktadır. Parazitlerden etkilenmeyerek daha verimli bir veri aktarımı sağlamak amacıyla koruma kılıfı diğer kablo türlerine göre daha fazladır. Telekomda ve veri transferinin gerekli olduğu uygulamalarda kullanılmaktadır.

2M_Kablo_UTP_FTP_STP.jpg


Herbiri ayrı ekranlanmış, ortak ekranlanmış ve ekranlanmamış olmalarına göre 3 ana tipte üretilirler. Ekranlı olan kablolar, ekranlı olmaları sayesinde elektromanyetik girişimden etkilenmezler ve daha verimli bir haberleşme sunarlar.

4dKDtQ.png


Kablo yapısını tanımlayan kısaltmalar;
Kablo-Ekran-Tipi-2MKablo.jpg


4dKDtQ.png


Cat5, Cat6 ve Cat7 Kablolar Arasındaki Farklar
► Frekans bandı kıyaslaması yapıldığında Ca7 kablolar Cat6 ve Cat5 kablolara göre daha avantajlıdır.
► Veri taşıma kapasitesi kıyaslamasında Cat7 ve Cat6 kablolar aynı olsa da Cat7a kablolar daha üstündür..
► Cat7 kablolarda koruma sınıfı daha fazla olduğu için daha dayanıklıdır ve daha uzun ömürlüdür.
► Cat5 ve Cat6 kablolar maliyet yönünden Cat7’ye kıyasla daha uygundur.
► Max. çalışma sıcaklığı Cat6 kablolarda en fazla iken min. çalışma sıcaklığı Cat7'de kablolarda en fazladır.

4dKDtQ.png


Kaynak
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.