Dark Web Nedir? Dark Web Hakkında Bazı Bilgiler

Dark web, karanlık ağlarda bulunan World Wide Web içeriğidir: İnternet'i kullanan ancak erişim için belirli yazılımlar, yapılandırmalar veya yetkilendirme gerektiren yer paylaşımlı ağlar. Dark web aracılığıyla, özel bilgisayar ağları, kullanıcının konumu gibi tanımlayıcı bilgileri ifşa etmeden anonim olarak iletişim kurabilir ve iş yapabilir. Dark web, deep web'in küçük bir bölümünü oluşturur, Web'in web arama motorları tarafından indekslenmeyen kısmıdır, ancak bazen deep web terimi özellikle dark web'e atıfta bulunmak için kullanılır.

Dark web'i oluşturan karanlık ağlar, küçük, friend-to-friend peer-to-peer ağları ve ayrıca Tor, Freenet, I2P ve Riffle gibi kamu kuruluşları ve bireyler tarafından işletilen büyük, popüler ağları içerir.[6] Dark web kullanıcıları, şifrelenmemiş yapısı nedeniyle normal web'i Clearnet olarak adlandırır

Deep Web ve Dark Web Arasındaki Fark Nedir?

Dark Web ve Deep Web terimleri bazen birbiri yerine kullanılır, fakat aynı şey değildir. Deep Web içeriklerine, internette arama motorlarından ulaşabilirsiniz. Deep Web şifreli e-posta hesabı, paralı üyelik hizmetleri ve gizli web sitelerini kapsar. Dark Web’de gizli IP adresleri vardır ve Dark Web’e giriş yapmak için farklı bir internet tarayıcısına ihtiyacınız vardır. Bu internet tarayıcısının adı Tor’dur. Dark Web’in kimse ne kadar büyük olduğunu bilemiyor. Birçok kişi internetin %5’ini kapsadığını savunuyor.

Tor Tarayıcısı Nedir?

Amerikan hükümeti Tor tarayıcısının yaratılmasında rol oynayanlardan bir tanesidir. 1990’larda Amerikan donanmasının istihbarat iletişimi için kullanıldı. Fakat şu an Tor tarayıcısı herkes tarafından kullanılabiliyor. Tor kullanılırken diğer internet tarayıcılarına göre internetin daha yavaş olduğu görülür. Bunun sebebi ise internet trafiğinin şifreli olmasıdır. Aslında Dark Web’in Tor tarayıcısını kullanmasının en büyük sebebi budur ve bu şifreleme sayesinde Tor tarayıcısında anonim kalmanız sağlanır. Bu anonimlik, Dark Web’in bu hale gelmesine sebep olan faktörlerden bir tanesidir. Kimse ne yaptığınızı bilmediği için internetin bu kısmında yasal olmayan birçok içerik bulunur. Bu alanda birçok şey yasal olmadığı için kullanıcıların da en çok istediği şey anonim kalmaktır.

Dark Web Yasal Mı?

Dark Web’e girmek yasak değildir. Ancak Dark Web’in içinde yasal olmayan adreslere yönlendirilebilirsiniz. Eğer ki yanlış adresi girerseniz ya da size internet üzerinden bir davetiye gönderilirse ve bu adreslerde herhangi bir aktivite de bulunursanız suçlu duruma düşebilirsiniz. Dark Web’e girdiğinizde karşınıza çıkan içeriklere hazır olmanız lazım. İnternetin bu tarafında görebileceğiniz şeylerin 95%’inin yasal olmadığını bilmeniz gerekir. Birçok şey yasal değil fakat yasal olan kısımlar da olduğu için Dark Web’e girmeniz yasak değildir. Dark Web’i yasalara uygun şekilde kullanmak kullanıcıya bağlıdır.

Dark Web Güvenli Mi?

Eğer dikkatlice hareket ederseniz Dark Web’i rahatlıkla kullanabilirsiniz, bu alanı güvenli kullanmak tamamen kullanıcının elindedir. Dark Web’de girdiğiniz siteleri kesinlikle biliyor olmanız gerekir. Beklenmedik bir davet gelirse de kesinlikle ve kesinlikle tıklamamanızı öneririz. Bu davetiyeler kullanıcıları çoğunlukla yasal olmayan sitelere yönlendir. Bu sebepten dolayı sadece davetiyle girilen sitelerdir. Ayrıca kolaylıkla bulunmak istemiyorsanız da VPN kullanabilirsiniz. Dark Web’e girerken VPN kullanmanızda fayda vardır, çünkü VPN sizin anonim kalmanızı sağlar. VPN kullanırken genellikle VPN sağlayıcınız ve sadece siz hangi sitelere giriş yaptığınızı bilirsiniz. VPN’e karşı Türkiye’de herhangi bir yasa bulunmadığı için rahat bir şekilde VPN’e ulaşabilir ve kullanabilirsiniz.

Dark Web Şirketime Zarar Verebilir mi ve Nasıl Korunurum?

Dark web kesinlikle şirketinize zarar verebilir. Özellikle son zamanlarda bu durumdan mağdur olan şirketlerin sayısı giderek artıyor. Örneğin Dark Web tarafından çalışanlarınız ya da müşterilerinizin bilgileri çalınabilir. Dark Web’de ‘’fulllz’’ adında ürünler satılır. Bu ürünlerin içeriğinde şirketlerden çalınan bilgiler bulunur. Kimlik bilgileri, kredi kartı bilgileri, banka hesap bilgileri gibi bilgiler satışa sunulabilir. Bu bilgiler, veri ihlalleri olursa Dark Web tarafından çalınabilir. Bu bilgilerin çalınması hem müşteriye hem de şirkete direkt olarak zarar verir. Eğer müşterilerinizin bilgileri çalınırsa, güvenleri zedelenir ve şirketinizin müşterisi olmaktan vazgeçerler. Diğer yandan şirketin kredi kartı bilgileri ya da banka hesabı bilgileri çalınabilir. Bu da şirketi maddi açıdan zarara uğratabilir. Ayrıca uğraşmanız gereken bir sürü hukuki sorun da çıkabilir. Peki o zaman şirketimi Dark Web’in karanlık tarafından nasıl koruyabilirim?
Dark Web’den korunmak için bu önlemleri almanız yeterli olacaktır;

  • Çalışanlarınızın Tor tarayıcısın kullanmasını engelleyebilirsiniz,
  • Çalışanlarınıza güvenlik protokolleri hakkında eğitim verebilirsiniz,
  • Çalışanlarınızın hassas verileri ulaşmasını sınırlayabilirsiniz,
  • Aynı şifreleri tekrar tekrar kullanmamaya özen gösterebilirsiniz,
  • Güvenlik önlemlerinizi artırabilir ve siber güvenlik uygulamaları kullanabilirsiniz.
Bu önlemler ne kadar basit görünse de bir o kadar efektiftir. Bu önlemlerden en önemlisi güvenlik uygulamalarıdır. Dark Web’den birçok virüs bulaşabilir. Bu virüsleri engellemek için güvenlik programları gereklidir. Ayrıca bazen bilgisayarınızı açamayacak kadar kötü virüsler bilgisayarınıza girebilir. Şanslısınız ki artık antivirüs programları oldukça gelişti ve hatta virüs taraması yapabilen USB’ler bile var. Bu USB’ler sayesinde hem virüs taraması yapabilirsiniz hem de bulunan virüsleri temizleyebilirsiniz. Bu önlemlerle birlikte şirketinizi Dark Web karşısında güvende tutabilirsiniz.

Zararsız Dark Web Siteleri

Her ne kadar zararlı siteler olsa da Dark Web’in içerisinde zararsız hatta faydalı taraflar da vardır. Bu sitelerde insanlarla yemek tarifi paylaşabilirler veya birbirlerine e-posta atabilirler. Ayrıca Dark Web üzerinden kitap bile okuyabilirsiniz. Kısacası bu sitelerde insanlar hobilerini diğer insanlarla paylaşıyor. İnsanların hobilerini Dark Web üzerinden paylaşmasının iki sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi internet üzerinden takip edilmemek, diğeri ise bir topluluk kurmak veya aynı hobilerden hoşlanan insanları bir araya getirebilmektir.

Davet ile Girilen Siteler

Dark Web siteleri birçok hassas bilgi ve içerik içerir. Bu sitelere genellikle siteyi kuran kişiler tarafından davet edilirsiniz. Siteyi kuran kişiler ifşa olmamak için daveti atarken ince eleyip sık dokur. Böylelikle bu sitenin ortaya çıkması veya takip edilebilir olması zorlaşır. Peki bu sitelere nasıl girebilirsiniz?

Öncelikle sizin sicilinizi görmek isteyeceklerdir. Eğer siciliniz temizse ve hiçbir suça karışmadıysanız, sizi siteye büyük ihtimalle almazlar. Bazen de sizi sabıkalı insanların bile zorlanacağı testlere tabi tutarlar. Kısacası sizin avukat ya da polis olmadığınızı kanıtlamanızı isteyeceklerdir. Bunu yapmaların sebebi ise ifşa olmamaktır. Bu testler yasalara uygun olmayan testler olduğu için avukatlar ve polisler genelde testten geçemez.


Ben Hacker 1K
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.