Data Center Nedir?

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
336
Localhost

jyo2qm.png

Merhaba TürkHackTeam Üyeleri. Bu Konumda Sizlere Data Center'ın Yani Veri Merkezinin Ne Olduğunu Açıklayacağım.

dWHR1f.gif



Konu İçeriği

Data Center Nedir?

Data Center Ne İşe Yarar?

TİER Nedir?

TİER Çeşitleri Nelerdir?



PN002A.png



Data Center Nedir?

Data Center(Veri Merkezi), kısaca küçüğünden büyüğüne her türlü sunucu çeşidinin bulunduğu büyük bir server deposudur. Data centerların verilerin korunması, depolanması, yayınlanması ve yedeklernmesi gibi görevleri vardır. Bu veri merkezleri 7/24 kesintisiz çalışan, her türlü iklim, doğa olaylarına karşı dayanıklı, son derece korunaklı, çok güçlü elektrik ve internet alt yapısı olan ileri düzey teknolojilerin kullanıldığı bir yerdir. Data Centerlar hem kendi firmalarınn hemde ücret karşılığı farklı firmaların sunucularını barındırırlar.


HDI9sy.jpg


jQG9Gn.gif



Data Center Ne İşe Yarar?

Bu veri merkezleri, web sitelerinin dosyalarının saklanmasını ve yayınlanmasını, e-posta ve anlık iletilerin gönderimini, bulut depolamayı ve uygulamalarını/hizmetlerini, e-ticaret işlemlerini ve çevrimiçi oyun topluluklarının ihtiyaç duyduğu hizmetleri sağlar. Paylaşımlı veri merkezleri, başkalarının sunucularını barındıran ve bu sunucuları korumakla ve stabil çalışmasını sağlamakla yükümlüdürler. Mesela sizin bir sunucunuz/sunucularınız var diyelim ama bir data center kurma gibi bir imaknınız yok. Bu durumda sunucularınızı paylaşımlı bir data center şirketi ile anlaşıp orada barındırabiliyorsunuz. Bu barındıran data centera da paylaşımlı data senter deniyor. Paylaşımlı data centerların görevleri budur. Aynı zamanda paylaşımlı data centerlar sunucularını belirli ücret karşılığı web site sahiplerine kiralarlar. Ve bu sayede web site sahipleri web sitelerini kullanıcılara yayınlamış olur.
Paylaşımsız data centarlar ise belirli sabit bir şirket ile anlaşarak sadece o şirketin sunucularını barındıran veri merkezleridir. Bu data centerların görevleri ise anlaştıkları şirketin sunucularını barındırma ve stabil çalışmasını sağlamaktır. O sunucuların güvenlikleri son derece üst düzey olması gerekir. Veri merkezi sadece o şirketin verilerini, sunucularını barındırır. Mesela en bilindik şirketler olan Google, Facebook, Apple, Samsung gibi şirketlerin data centerları paylaşımsız data centerdır.


U2A1lC.png


jQG9Gn.gif



TİER Nedir?

Data Centerların kurulması, işletilmesi için belirli kurallara uymaları gerekir. Bu kurallara TİER standartları denir. TİER standartları, data centerların yasal kanunlara uyması, performans gereksinimi, sunucu itiyaçlarının karşılanması, soğutma, güç, gelir ve bakım gibi kriterler ile başa çıkma kabiliyeti gibi pekçok gereksinimler ile ilgili standart uyulması gereken kavramları içerir.

uG9JVO.jpg



jQG9Gn.gif



TİER Çeşitleri Nelerdir?

Veri merkezlerinin sahip olması gereken telekomünikasyon alt yapı standartları yani TİER türleri 4'e ayrılır.

1.png



TİER 1 : Daha çok küçük işletmelere hizmet veren data centerlardır. Temel kapasite bileşenlerinden oluşur. Tier 1 data center altyapısı, kesilmeyen güç kaynağı, özel bir alan ve hiçbir zaman kapanmayacak soğutma ekipmanı ile merkezi elektrik kesintisinden koruyacak motor jeneratörü içermelidir.


5Dkk4L.gif



TİER 2 : Yedek kapasite bileşenlerinden oluşur. Kesintisiz güç kaynağı (UPS) modül sistemleri, pompa ya da soğutucular ile motor jeneratörleri içermelidir.


5Dkk4L.gif



TİER 3 : Barındırdığı her bileşen bilgi teknolojileri çalışmasını etkilemeden kapatılabilir ve bakımı yapılabilir. Yedek enerji, yedek soğutma sistemleri ve yedek hizmetler içerir. Ayrıca 72 saatlik bir kesintiye karşı dayanabilir olması gerekir.


5Dkk4L.gif



TİER 4 : Dağıtım yollarında oluşan kesintilerde veya kullanılan ekipmanlar arıza yaptığında bu olaylardan bilgi teknolojileri işlevlerinin etkilenmemesini sağlar. Yüksek güvenlik önlemlerinin alınması, 7/24 çalışan bir personel barındırılması ve 96 saatlik bir kesintiye karşı dayanabilir olması gerekir.


5Dkk4L.gif



Tier 1 ve Tier 2 çözümleri daha çok pazara sunma süresi ve maliyet ile ilgili taktiksel standartlar olarak tanımlanabilir.
Tier 3 ve Tier 4 ise etkin çalışma performansına ve devamlılığına sahiptir. Herhangi bir kesinti nedeniyle oluşacak itibar, gelir kaybı veya negatif etkinin sorumluluğunu alabilecek firmalar tarafından kullanılır.


ekYAlr.png



IT23OH.png



Konum Bu Kadardı Umarım Beğenmişinizdir Ve Faydalı Olmuştur.

Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim. Esenlikle Kalın...

Saygılarımla:Smiley1021:


AVT84H.png


 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.