DATA Studio Nedir? //'Conqueror

The Coηq

Uzman üye
30 Tem 2019
1,791
45
Merhaba TürkHackTeam Ailesi


Bugün sizlere Data Studio Nedir? bundan bahsedeceğim.




Data Studio Nedir?

Google Analytics, Google AdWords, MySQL gibi veri araçlarını kullanan kişiler için son derece kullanışlı bir uygulama yöntemi olan Google Data Studio’da aradığınız verilere kolaylıkla erişebilir, verileri görselleştirebilir, dashboard oluşturabilir, kullanıcılar ile ortak çalışma sağlayabillir, analiz edebilir, grafikler ve görseller ile raporlar oluşturabilirsiniz. Farklı veri kaynaklarının bir ortamda birleştirilip farklı grafikler ve görseller ile raporlanabildiği Google Data Studio, çevrimiçi ve çevrimdışı paylaşımların kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi özelliğini bütünüyle bedava dağıttığı olarak kullanıcılarına sunuyor.



Data Studio Nasıl Kullanılır?

Hesap oluşturun


Google Data Studio aracını kullanmak için öncelikli olarak “datastudio.Google.Com” adresine ulaşıp ardından Google hesabınızla oturum açmanız gerek. Google Ads, Analytics ya da Search Console araçlarını kullanmış olduğunuz hesapla giriş yapmak verilere daha kolay ulaşmanızı sağlayacaktır. Data Studio’nun ana sayfasına girdikten sonra “Home” butonuna tıklayarak kontrol paneline erişebilirsiniz.



Data Studio’ya veri kaynağı ekleme


Google Data Studio’ya veri kaynağı eklemek için panelin sol kısmında ve raporlar sekmesinin altında yer alan “Veri Kaynakları” sekmesine giriş yapmalısınız. Ardından sağ alt köşedeki “Artı” işaretine tıklayıp sayısı 150’yi bulabilecek veri kaynaklarını görüntüleyebilirsiniz. Daha sonra Google’ın sunmakta olduğu kaynaklardan kullanmak istediğinizin üzerine tıklayıp erişim iznini onaylamanız gerekmektedir. Google AdWords, Google Analytics, Youtube gibi veri kaynakları sıklıkla karşılaşacağınız datalar arasında yer almakta. Kaynağınızda karar kıldıktan sonra bağlantılı olan hesabı seçerek sağ üst köşede yer alan “Connect” yani “Bağlan” butonuna tıklayın. Bu işlem ile Google Data Studio size veri değişkenleri listesini ve bu değişkenlerin açıklamalarını sağlayacak. Veri değişkenlerini onaylıyor iseniz yine sağ üst köşede bulunan “Create Report” yani “Rapor Oluştur” butonuna tıklayarak Data Studio raporunuzu oluşturabilirsiniz.



Google Data Studio’da rapor oluşturma


Yeni bir rapor yaratmak için Google Data Studio’nun ana sayfasında sol tarafta yer alan “Raporlar” sekmesine tıklayın. Ardından “Artı” simgesine basın ve yeni bir rapor sayfası açın. Daha önceden eklemiş olduğunuz veri kaynaklarını rapor sayfasında kullanabilmek için, sağ tarafta yer alan “Data Source” yani “Veri Kaynağı” butonunu kullanabilirsiniz. Eğer zaten seçili olan bir veri kaynağı üzerine rapor hazırlıyorsanız, hatalı kaynak olmaması adına kontrol etmeniz yeterli olacaktır.

Sırada raporda kullanacağınız grafiği oluşturmak var. Üst kısımda yer alan menüden zaman çizelgesi gibi çeşitli grafik türlerine erişebilir ve analiziniz için uygun olanının üzerine tıklayarak raporunuza ekleyebilirsiniz. Grafiğinizi seçtikten sonra sağ kısımda ayrıntılar belirecek. Burada grafiğinizin verileri ve ölçüleri belirleyebilirsiniz. Ayrıca grafiğin üstüne basılı tutarak da boyutunu ve büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Başlıklar, açıklamalar, tarihler ve görselleri de yine grafikte istediğiniz alanın üzerine tıklayarak kolaylıkla ekleyebilirsiniz.




Google Data Studio’da Rapor nası oluşturulur ?


Google Data Studio’da rapor meydana getirirken kullanacağınız grafiklerin veri analizinizle ve hedefiyle uyumlu olmasına özen gösterin. Örneğin pazarlama ile uğraşanlar için “Marketing Templates” yani “Pazarlama Şablonları” sekmesinden faydalanabilirsiniz. Aynı şekilde “Paid Channels Mix Report” yani “Ücretli Kanallar Raporu” şablonunu Instagram, Facebook, LinkedIn gibi mecralarda verdiğiniz ücretli reklamların analizinde kullanabilirsiniz. “Website Technical Performans Indicators” yani “Website’nin Teknik Performansı Göstergeleri” şablonu ile de sitenizin performansını ölçebilir ve hataları gözlemleyebilirsiniz.

Data Studio’da rapor hazırlamanın bir diğer yararlı tarafı da yaklaşık 150 farklı veri kaynağına ulaşabiliyor olmanız. Google Ads, Analytics, Search Console, YouTube Analitics, Campaing Manager gibi Google’ın kendi araçlarındaki datalara kolaylıkla ulaşabileceğinizi biliyorsunuz. Aynı zamanda Amazon Ads, Adobe Analytics, AdRoll, AdStage, Bing Ads, Copper, Botify API, Blinkfire API gibi pek çok farklı veri kaynağına da Data Studio ile erişebilir ve çok daha geniş verilerin analizini yapabilirsiniz.

Oluşturacağınız raporun temasını belirlerken dikkate almanız gerekli olan en önemli hususlardan birisi de raporun kime hazırlandığı olmalı. Özellikle müşteriye ya da departmana hazırlanacak raporlarda gözü yormayan ve kolayca anlaşılabilen bir stil kullanmalısınız. Bunun için “Layout and Theme” yani “Düzen ve Tema” menüsüne girerek temanızı, rengi ve stili istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.

Raporunuzu hazırlarken kesinlikle faydalanmanız gerekli olan bir diğer özellik de gömülü URL’ler. Menü kısmında grafiklerin altında yer alan “URL Embed” yani “URL Göm” komutunu kullanarak istediğiniz herhangi bir web sayfasının, Google Docs, Google Form veya Google Sheets dokümanının URL’ini raporunuza gömebilirsiniz.




Saygılarımla 'Conqueror
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.