DDR SDRAM'ı İnceleyelim

Jaime Lannister

Kıdemli Üye
1 Ara 2020
3,692
806
Casterly Rock
Merhaba TurkHackTeam üyeleri bugün DDR SDRAM'ı inceleyeceğiz.

qludCv.png

YHOrwJ.gif

qludCv.png


emv2rx6.jpg


Çift Veri Hızlı Senkronize Dinamik Rastgele Erişimli Bellek (DDR SDRAM), bilgisayarlarda kullanılan çift veri hızlı (DDR) senkronize dinamik rastgele erişimli bellek (SDRAM) sınıfı bellek tümleşik devreleridir. (Karışık geldiyse İngilizcesi: Data Rate synchronous dynamic Random Access Memory.)

Geriye dönük olarak DDR1 SDRAM olarak da adlandırılan DDR SDRAM'in yerini DDR2 SDRAM, DDR3 SDRAM, DDR4 SDRAM ve DDR5 SDRAM almıştır. Ardışıklarının hiçbiri DDR1 SDRAM ile ileriye veya geriye dönük uyumlu değildir, yani DDR2, DDR3, DDR4 ve DDR5 bellek modülleri DDR1 donanımlı anakartlarda çalışmayacaktır ve bunun tersi de geçerlidir.

ix78h0l.jpg


Tek veri hızı (SDR) SDRAM ile karşılaştırıldığında, DDR SDRAM arabirimi, elektrik verilerinin ve saat sinyallerinin zamanlamasının daha sıkı kontrolü sayesinde daha yüksek aktarım hızlarını mümkün kılar. Uygulamalar genellikle gerekli zamanlama doğruluğuna ulaşmak için faz kilitli döngüler ve kendi kendine kalibrasyon gibi şemaları kullanmak zorundadır. Arayüz, saat frekansında karşılık gelen bir artış olmadan veri yolu bant genişliğini ikiye katlamak için çift pompalama (saat sinyalinin hem yükselen hem de düşen kenarlarındaki verileri aktarır) kullanır. Saat frekansını düşük tutmanın bir avantajı, belleği kontrolöre bağlayan devre kartındaki sinyal bütünlüğü gereksinimlerini azaltmasıdır. "Çift veri hızı" adı, belirli bir saat frekansına sahip bir DDR SDRAM'in, bu çift pompalama nedeniyle, aynı saat frekansında çalışan bir SDR SDRAM'in bant genişliğinin neredeyse iki katına ulaşması gerçeğine atıfta bulunur.

Veriler bir seferde 64 bit aktarıldığında, DDR SDRAM (bayt/sn olarak) (bellek veriyolu saat hızı) × 2 (ikili hız için) × 64 (aktarılan bit sayısı) / 8 (bit sayısı) cinsinden bir aktarım hızı verir. Böylece, 100 MHz veri yolu frekansı ile DDR SDRAM, maksimum 1600 MB/s aktarım hızı sağlar.

2dpw0l3.


Tarihi

1980'lerin sonlarında IBM, çift kenarlı saat özelliğini kullanarak DRAM'ler inşa etti ve sonuçlarını 1990'da Uluslararası Katı Hal Devreleri Sözleşmesinde sundu. Samsung, 1997'de ilk DDR bellek prototipini gösterdi ve Haziran 1998'de ilk ticari DDR SDRAM yongasını (64 Mb) piyasaya sürdü ve hemen ardından aynı yıl Hyundai Electronics (şimdi SK Hynix) geldi. DDR'nin gelişimi 1996'da, spesifikasyonu JEDEC tarafından Haziran 2000'de (JESD79) tamamlanmadan önce başladı. JEDEC, DDR SDRAM'in veri hızları için iki bölüme ayrılmış standartlar belirlemiştir. İlk belirtim bellek yongaları içindir ve ikincisi bellek modülleri içindir. DDR SDRAM kullanan ilk perakende PC anakartı Ağustos 2000'de piyasaya sürüldü.

njodcug.


Veriler

Bellek kapasitesini ve bant genişliğini artırmak için çipler bir modül üzerinde birleştirilir. Örneğin, DIMM için 64 bit veri yolu, paralel olarak adreslenen sekiz adet 8 bit yonga gerektirir. Ortak adres satırlarına sahip çoklu yongalara bellek sırası denir. Terim, çip iç sıraları ve bankaları ile karıştırılmaması için tanıtıldı. Bir bellek modülü birden fazla rütbe taşıyabilir. Yanlar terimi de kafa karıştırıcı olurdu çünkü yanlış bir şekilde yongaların modül üzerine fiziksel olarak yerleştirilmesini önerir. Tüm sıralar aynı bellek veri yoluna (adres + veri) bağlıdır. Çip seçme sinyali, belirli bir sıraya komutlar vermek için kullanılır. Tek bellek veri yoluna modüller eklemek, sürücüleri üzerinde ek elektrik yükü oluşturur.

Ortaya çıkan veri yolu sinyal hızı düşüşünü azaltmak ve bellek darboğazının üstesinden gelmek için yeni yonga setleri çok kanallı mimariyi kullanır.

3vpo0r6.jpg


DDR4 SDRAM, dahili olarak 16 banka, x4/x8 için her banka grubu için 4 bankalı 4 banka grubu ve x16 DRAM için her banka grubu için 4 bankalı 2 banka grubu olarak yapılandırılmış yüksek hızlı dinamik rasgele erişimli bir bellektir. DDR4 SDRAM, yüksek hızlı çalışma sağlamak için 8n önceden getirme mimarisi kullanır. 8n önceden getirme mimarisi, I/O pinlerinde saat döngüsü başına iki veri kelimesini aktarmak için tasarlanmış bir arayüz ile birleştirilmiştir. DDR4 SDRAM için tek bir okuma veya yazma işlemi, dahili DRAM çekirdeğinde tek bir 8n-bit genişliğinde 4 saat veri aktarımından ve G/Ç pinlerinde buna karşılık gelen 8 n-bit genişliğinde yarım saat döngüsü veri aktarımından oluşur.

kdlmjje.


8BfzfS111434df5fdd155e.md.png

zcIPpR.gif
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.