Delid İşlemi nedir? Nasıl yapılır?

'Halaskâr

Kıdemli Moderatör
4 Ara 2020
1,176
1,062
Midgard
NOjlOo.jpg


NhVs4U.png


İşlemci Delid Nedir?

İşlemci (CPU) delid nedir? Günümüzde teknolojik ürünlerin gelişmesiyle beraber, geliştirilen ürünlerde yapılan yeniliklere paralel olarak, getirmiş olduğu işlemci ısınma sorunları da artmaktadır.
Bu sorunların işlemci üzerindeki etkilerini ve bu etkilerin nasıl düzeltilmesi gerektiğini sizlerle paylaşıyorum.
Çağımız işlemcilerinin çektiği güç, artan işlemci ısınma sorunlarını da beraberinde getirmeye başlaması, işlemcinin çekirdek sayısının artmasıyla paraleldir.
Son zamanlarda geliştirilen soğutucu ve sıvı soğutma sistemleri, bu ısınma sorununa, belirli bir noktaya kadar etkili olsa bile bu sorunun tamamını çözemiyor.
Bunun sebebi ise işlemcimizin ısıyı dağıtan kapak ile işlemcimiz arasındaki iletkenliği sağlayan methal macunun yerini standart termal macun almasıdır.
İşlemci delid ise iki parça arasındaki bulunan termal macunu yerine, iletkenliği yüksek olan methal macun sürerek, sıcaklık iletimini ısı dağıtıcısı olan kapağa daha iyi iletmesini sağlamaktır.



BdExlJ.gif



Delid İşlemi Nasıl Yapılır?



Delid işlemi işlemcinin ısı dağıtıcı kapağının belirli aparat (jilet vb..) yardımı ile açılıp, içerisinin temizlenip, sıvı methal macun ile tekrardan doldurulup kapatılmasıdır.
Bu işlem, sadece Intel işlemci kullanıcılarına yönelik yapılmalıdır..



BdExlJ.gif



Delid İşleminin Yapılma Amacı Nedir?



Çoğu bilgisayar kullanıcısının bu işleme ihtiyaç duymayacak olmasıyla beraber, sadece işlemcisinden daha yüksek performans almak isteyen overclock (hız aşırtma) işlemlerinde delid işlemi tercih edilmektedir.
İşlemci delid işlemi, CPU üreticisi firmalar tarafından önerilmemekle birlikte, masaüstü bilgisayarlarda delid işlemi yapıldığında çok daha fazla performans artışı sağlandığı da bilinen bir gerçektir.

Şu belirtilmelidir ki her işlemciye Delid İşlemi uygulanmaz!



BdExlJ.gif



NhVimo.png



Delid Yapım Aşamaları


NhVX2n.png



Kapak açıcı aparat





NhVDhA.png


Sıvı methal macun işlemi





NhVpyH.png


Jilet ile kapak açma





NhVc78.png


Sıvı methal macun sürülmüş işlemci





G4aOyH.png


 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.