DHCP Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Yapılandırılır?

Safak-Bey

Uzman üye
9 Ara 2021
1,795
1,996
Gereken Yerde
Merhaba değerli THT üyeleri. Bugün sizlere DHCP Nedir, Nasıl Çalışır, Nasıl Yapılandırılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? bunları anlatıcam.


DHCP Nedir?
Dynamic Host Configuration Procotol (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), IP adreslerini kullanarak iletişim kurabilmeleri için bir ağdaki herhangi bir aygıta veya sunucuya dinamik olarak bir IP adresi atamak için kullanılan ağ yönetim protokolüdür. DHCP, bu yapılandırmaları otomatikleştirir ve merkezi olarak yönetir. DHCP sayesinde IP adreslerini yeni cihazlara manuel olarak atamaya gerek yoktur. Bu nedenle, DHCP tabanlı bir ağa bağlanmak için herhangi bir kullanıcı yapılandırmasına gerek yoktur. DHCP, büyük kurumsal ağların yanı sıra yerel ağlarda da uygulanabilir. DHCP, çoğu yönlendirici ve ağ ekipmanı tarafından kullanılan varsayılan protokoldür.


DHCP Neler Yapar?
  • Ağa eklenen veya ağdan çıkarılan tüm sunucuların veya cihazların sağlanmasını yönetir.
  • Bir DHCP sunucusu kullanarak ana bilgisayarın benzersiz IP adresini korur.
  • Sunucu veya cihazdaki uygun alt ağ maskesini, varsayılan ağ geçidini ve DNS sunucusu bilgilerini yapılandırmak için kullanılır.
  • IPV4'te (İnternet Protokolü Sürüm 4) ve IPV6'da (İnternet Protokolü Sürüm 6) kullanılabilecek birçok DCHP sürümü vardır.

DHCP Nasıl Çalışır?
DHCP, IP adresini istemciye dinamik olarak atamak için uygulama katmanında çalışır ve bu, DHCP transactions veya DHCP conversation adı verilen bir dizi mesajın değiş tokuş yoluyla gerçekleşir.

what-is-dhcp-and-how-does-it-works-dhcp-discover-251392057ebe6e46.jpg


DHCP Discovery: DHCP istemcisi, DHCP sunucularını keşfetmek için mesajlar yayınlar. İstemci bilgisayar, varsayılan yayın hedefi olan 255.255.255.255 veya yapılandırılmışsa belirli alt ağ yayın adresine sahip bir paket gönderir. 255.255.255.255 özel bir yayın adresidir, “ bu ağ ” anlamına gelir ve bağlı olduğunuz ağa bir yayın paketi göndermenizi sağlar.


what-is-dhcp-and-how-does-it-works-dhcp-offer-32b4795994360ab7.jpg


DHCP Offer: DHCP sunucusu DHCP Discover mesajını aldığında, istemciye bir DHCP teklif mesajı göndererek istemciye bir IP adresi önerir veya sunar. Bu DHCP Offer mesajı, DHCP istemcisi için önerilen IP adresini, sunucunun IP adresini, istemcinin MAC adresini, alt ağ maskesini, varsayılan ağ geçidini, DNS adresini bilgilerini içerir.

what-is-dhcp-and-how-does-it-works-dhcp-request-e64c006809486afc.jpg


DHCP Request: Çoğu durumda, bir ağda birçok DHCP sunucusu bulunduğundan (hata toleransı sağladıkları için) istemci birden fazla DHCP teklifi alabilir. Bir sunucunun IP adreslemesi başarısız olursa, diğer sunucular yedekleme sağlayabilir. Ancak müşteri yalnızca bir DHCP teklifini kabul edecektir. Teklife yanıt olarak müşteri, DHCP sunucularından birinden teklif edilen adresi talep eden bir DHCP Talebi gönderir. Kalan DHCP sunucularından sunulan diğer tüm IP adresleri geri çekilir ve mevcut IP adresleri havuzuna döndürülür.

what-is-dhcp-and-how-does-it-works-dhcp-ack-4dbed73f562d85a1.jpg


DHCP Acknowledgment: Sunucu daha sonra istemciye DHCP kiralamasını onaylayan bir Acknowledgment gönderir. Sunucu, istemcinin istemiş olabileceği herhangi bir başka yapılandırmayı gönderebilir. Bu adımda IP yapılandırması tamamlanır ve istemci yeni IP ayarlarını kullanabilir.


DHCP Bileşenleri Nelerdir?
DHCP ile çalışırken tüm bileşenleri anlamak önemlidir. Bileşenlerin listesi aşağıdadır:
DHCP Server:
DHCP sunucusu, IP adreslerini ve ilgili yapılandırma bilgilerini tutan DCHP hizmetini çalıştıran ağa bağlı bir cihazdır. Bu genellikle bir sunucu veya yönlendiricidir, ancak bir SD-WAN cihazı gibi ana bilgisayar görevi gören herhangi bir şey de olabilir.
DHCP Client:
DHCP istemcisi, bir DHCP sunucusundan yapılandırma bilgilerini alan uç noktadır. Bu, bilgisayar, dizüstü bilgisayar, IoT gibi herhangi bir cihaz veya ağa bağlantı gerektiren herhangi bir şey olabilir. Aygıtların çoğu, varsayılan olarak DHCP bilgilerini alacak şekilde yapılandırılmıştır.
IP Address Pool:
IP adres havuzu, DHCP istemcilerinin kullanabileceği adres aralığıdır. IP adresleri tipik olarak en düşükten en yükseğe doğru sırayla dağıtılır.
Subnet:
Alt ağ, IP ağlarının bölümlenmiş bölümleridir. Alt ağ, ağları yönetilebilir kılmak için kullanılır.
Gateway Address:
Ağ geçidi adresi, ana bilgisayarın ağ geçidinin internete nerede bağlanacağını bilmesini sağlar.
Lease:
Kiralama, bir DHCP istemcisinin IP adresi bilgisini elinde tuttuğu süredir. Bir kiralama süresi sona erdiğinde, müşterinin bunu yenilemesi gerekir.
DHCP Relay:
Birden fazla LAN için yalnızca bir DHCP Sunucunuz varsa, her ağda bulunan DHCP geçiş aracısı, DHCP isteğini sunuculara iletir. Bunun nedeni, DHCP paketlerinin yönlendirici boyunca seyahat edememesidir. Bu nedenle, DHCP sunucularının tüm ağlardan gelen talebi işleyebilmesi için geçiş aracısı gereklidir.


DHCP Nasıl Yapılandırılır?

155bbe1d085b3326c.jpg


Evet gördüğünüz gibi topolojimiz böyle ve ip adresi alması gereken toplam 7 cihaz var ben düşük yaptım. Gerçekçi düşünürsek mesela bir üniversitenin fakültesindeki bilgisayarlara IP atayacaksınız ve 50 PC var. Hepsine tek tek IP girmek zor ve uğraştırıcı. Bu yüzden biz DHCP servisini kullanıcaz.

29be27ee09ff836c3.jpg


DHCP servisi ayrı bir server olarak da kurulabilir. Fakat ben burada DHCP servisimi switch üzerinden dağıtmak istiyorum. O yüzden console kablosu ile switche fiziksel bir erişim sağlayarak terminaline bağlanıyorum. Ve enable & conf t komutları ile switch konfigürasyon moduna geçiyorum.

vlan.jpg


İlk olarak ağda kullandığımız vlan' a ip adresi vermemiz gerek. Eğer ağ üzerinde hiçbir işlem yapılmadıysa ağın varsayılan olarak kullandığı vlan1' dir. "interface vlan 1" yazarak arayüzü seçiyorum ve "ip address 192.168.1.1 255.255.255.0" ile ip ve alt ağını yazarak ip adresini veriyorum. Daha sonra "no shutdown" diyerek vlan 1' i aktif hale getiriyorum ve burada işim bittiği için "exit" diyerek çıkıyorum.

dhcp2.jpg


Şimdi gelelim dhcp ayarımıza ip "dhcp pool bilisim" yazarak bilisim adından bir dhcp havuzu oluşturdum. Network komutu ile dhcp servisinin 192.168.1.0 adresinden başlayacağını ve bunların alt ağ maskeleri 255.255.255.0 olmasını söyledim. Default-router komutu ile de internete çıkış adresi yani gateway adresinin 8.8.8.8 olacağını yazdım.

Ve şimdi kontrol ediyorum;

pc1.jpg

pc2.jpg


Gördüğünüz gibi ip adresini, alt ağ adresini ve gateway adresini belirttiğimiz gibi doğru verdi. 192.168.1.1 adresini vlan1 e verdiğimiz için ilk pc ye 192.168.1.2 adresini verdi ve diğerlerine de 1.3, 1.4 1.5 şeklinde devam etti ve 8.8.8.8 Gateway adresini de tüm bilgisayarlara doğru bir şekilde atadı. İstersek DNS adresini de verebilirdik fakat atamadık. Böylece DHCP servisini başarıyla yapılandırdık.



DHCP Avantajları:
  • Uygulaması kolaydır ve bir IP adresinin otomatik olarak atanması, doğru bir IP adresi anlamına gelir.
  • IP adresinin manuel olarak yapılandırılması gerekli değildir. Böylece ağ yöneticileri için zamandan ve iş yükünden tasarruf sağlar.
  • Yinelenen veya geçersiz IP atamaları yoktur, bu da IP adresi çakışması olmadığı anlamına gelir.
  • Yeni geçerli yapılandırmalar, ağlarını değiştirdiklerinde otomatik olarak elde edildiğinden, mobil kullanıcılar için büyük bir avantajdır.

DHCP Dezavantajları:
  • DHCP sunucuları, istemcinin kimlik doğrulaması için güvenli bir mekanizmaya sahip olmadığından, herhangi bir yeni istemci ağa katılabilir. Bu, yetkisiz istemcilere IP adresi verilmesi ve yetkisiz istemcilerden IP adresinin tükenmesi gibi güvenlik risklerine sahiptir.
  • Ağda yalnızca bir DHCP sunucusu varsa, DHCP sunucusu tek bir hata noktası olabilir.

muiwew9.png
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.