DPI nedir? PPI ve DPI Arasındaki Farklar Nelerdir?

Thereaqerx

Tasarım Ekibi Lideri
16 Ocak 2021
1,006
1,576
Tasarım Ekibi Direktörlüğü
DPI-NEDIR-820x461.jpg



Piksel, DPI, PPI, CMYK, RGB… Bu ifadeler en amatör fotoğrafçıdan en profesyonel grafik tasarımcıya kadar herkesin bilmesi gereken temel terimleri oluşturuyor. Peki ama DPI nedir? PPI ile DPI arasında ne fark vardır? Piksel ne anlama geliyor?

Zihninizden hızla geçen soruları şöyle bir özetledikten sonra öncelikle bu terimlerden hangisinin işinize yarayacağının aslında üzerinde çalıştığınız projeye göre değişeceğini belirtmemiz gerek. Örneğin piksel ve DPI sayısı ürettiğiniz mecranın doğasına göre belirlenir.

Bu bağlamda bu ifadeleri net bir şekilde kavramak işlerinizin kalitesini artıracağı gibi sizi aynı proje üzerinde sil baştan çalışma zorluğundan da kurtaracaktır. O halde dilerseniz ilk olarak DPI ve PPI ile başlayıp tasarım ve fotoğraf terminolojisine hızlıca giriş yapalım.

DPI Nedir?

dpi-nedir-3.jpg



DPI, inç başına düşen nokta anlamına gelir ve Dots Per Inch ifadesinin kısaltılmış halidir. Bu terim, doğdudan baskı kalitesi ve çözünürlüğü ifade eder. Bir fotoğraf karesini oluşturan on binlerce minik nokta olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda DPI teriminin fotoğrafçılar ve tasarımcılar için oldukça kritik bir anlam ifade ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Kabaca, basılı bir fotoğraf karesinde sözünü ettiğimiz minik noktaların inç başına sayısı arttığında fotoğraf kalitesinin de artacağını iddia edebiliriz. Bu noktaların farklı renk karışımlarına sahip olması, fotoğraftaki renkleri tayin eder. Buradan da anlaşılacağı üzere

basılı bir proje için DPI kavramı son derece büyük bir önem taşımaktadır.


İdeal Baskı Kalitesi İçin İdeal DPI

dpi-nedir-1.jpg



İşte DPI kavramının en önemli olduğu yer burası; yani
baskı ve matbaa
sürecidir. Her baskı makinesinin gereksinim duyduğu bir çözünürlük oranı vardır. 300 DPI kağıt üzerine yapılan baskılarda standart olarak kabul edilir. Projenizin son halinin baskı makinesinin gerek duyduğu DPI düzeyine denk olması, printer’ın çalışmanızı genişletip küçültmesini önler.

Basılı bir fotoğrafı dijitale aktarırken de DPI önemli bir yer tutar. Tarama (scanning) yaparken DPI ne kadar yüksek olursa ekrandaki fotoğraf da o kadar kaliteli görünür. Genel olarak bir fotoğrafın gerçek boyutunda iken 200 DPI değerinde olduğu düşünülür.

PPI Nedir?

DPI nedir
sorusunu yanıtladıktan sonra şimdi de sıra PPI teriminin açıklamasında. Çoğu zaman DPI ve PPI kavramları birbirleri ile karıştırılsalar da aslında PPI bundan farklı bir anlamı ifade etmektedir. Pixel Per Inch veya Türkçe karşılığı ile piksel hassasiyeti olarak ifade edilen PPI, inç başına düşen piksel sayısı için kullanılmaktadır. Yani basılı olmayan, dijital projelerde tasarımların kalitesi, DPI yerine PPI terimi ile ölçülebilmektedir.

ppi-nedir.jpg



Akıllı telefonunuzun ekranına baktığınızda 100 DPI’lık bir fotoğraf ile 300 DPI’lık bir fotoğraf arasındaki farkı ayırt etmeniz son derece güçtür. Zira dijital ekranlar noktalar ile değil, piksellerle çalışır.

DPI ile benzerlik taşısa da dijital projeleri ilgilendiren PPI kavramı, daha kaliteli görüntüler elde etmek isteyenler için büyük bir öneme sahiptir. Buna göre daha fazla piksele sahip olan, yani daha iyi bir PPI değeri olan bir görüntünün kalitesinin de arttığı sonucuna ulaşabiliriz.

İmaj boyutlandırma araçları ile bir görseldeki piksel sayısını ve piksel boyutunu değiştirebilmek ise elbette mümkün. Örneğin Adobe Photoshop adlı programın “Image size” menüsünden piksel değerlerini dilediğiniz gibi yeniden şekillendirebilirsiniz.

Piksel Nedir?

piksel-nedir.jpg



Piksel (pixel ya da picture elements) web tasarımında bir görselin en küçük yapı birimidir. Bir piksel; RGB, yani kırmızı – yeşil – mavi renklerden oluşur. Daha önce de belirttiğimiz gibi görsel kalitesi, inş başına düşen piksel sayısı ile paralellik göstermektedir.

Piksellenme durumu ise bir görselde inç başına düşen piksel sayısının düşük olması haline görülür. Düşük pikselli bir görüntüdeki pikseller, görsele bakıldığında ayırt edilebilir. Bu özellikle profesyonel çalışmalarda genellikle istenmeyen bir durumdur. Ancak piksellerin bariz bir şekilde görünmesi temeli üzerine kurulan pixel-art adlı grafik tasarım stilinde durum bundan farklıdır.

İdeal Görüntü Kalitesi İçin İdeal Piksel Sayısı


Web çalışmaları için inç başına 72 piksel standart olarak kabul edilir. Dolayısıyla 72 PPI’ya sahip bir görsel yeterince iyi gözükür ve piksellenme yaşamaz.

PPI ayrıca metin üzerinde de etkilidir. Bir görseldeki inç başına düşen piksel ne kadar yüksekse, metnin okunabilirliği de o denli kolay olur. Daha yüksek PPI değerine sahip

yazı fontları
, daha küçük puntolarda bile okunabilirliğinden bir şey kaybetmez.

Web tasarım söz konusu olduğunda da tarayıcı boyutlarını dikkate almak önemlidir. Bu doğrultuda web için şablon hazırlarken görsellerin de aynı oranda büyüyüp küçülmesine özen göstermelisiniz. Yani tarayıcının boyutu %100’den %75’e indiğinde görseller ve metinler de aynı oranda küçülmelidir.

Megapiksel Nedir?

xmegapiksel.jpg.pagespeed.ic.dBmkZbm-C1.webp



Fotoğraflardan bahsetmişken megapikseli de ele almadan geçmeyelim. Megapiksel, esasında kamera üreticisi şirketlerin ürettiği bir terimdir. Temel olarak 1 megapiksel, 1 milyon piksele eşittir.

İçeriğimizde daha önce de değindiğimiz üzere dijital imajlar tamamen piksellerden oluşur. Megapiksel ise bir fotoğraf makinesinin çekebileceği en yüksek kaliteyi belirtmek için kullanılır. Buna göre megapiksel için bir pazarlama terimidir de diyebilmek mümkün.


DPI nedir, PPI nedir, piksel ve piksellenme ne demektir, iyi bir görüntü kalitesi için hangi kavramlara önem vermek gerekmektedir sorularının yanıtlarını artık biliyorsunuz.
Artık basılı ve basılı olmayan görselleri incelerken daha farklı bir bakış açısı ile bakacağınızdan eminiz.

Üstelik bu terimlerin profesyonel bir grafik tasarımcı veya fotoğrafçı olmanızdan bağımsız olarak hemen herkes için büyük bir önem taşıdığını iddia etmek de hiç yanlış olmayacaktır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.