Drupal 6.x Kurulumu

The Cry

Kıdemli Üye
19 Eki 2007
3,111
10
"-Her Yerden-"


Bu bölümde Drupal'in 6.x serisine ait kurulum aşamaları anlatılmaktadır. Kitabın daha önceki bölümlerini okumamış olan kullanıcılar anlatımda yer alan bazı kavramlara yabancı olabilirler; bu gibi durumlarda Drupal Sözlüğü'ne bakabilirsiniz.
Drupal platformdan bağımsız bir şekilde geliştirilmeye çalışılsa da bazı gereksinimlerin olması kaçınılmazdır. Drupal'i kurabilmek ve çalıştırabilmek için sunucu, veritabanı vb. alanlarda ihtiyaç duyulan özellikleri Sistem Gereksinimleri sayfasında okuyabilirsiniz.
Kurulum Aşamaları


  1. Drupal 6.x'i yükleme
  2. settings.php dosyası
  3. Veritabanını oluşturma
  4. Kurulum betiğini çalıştırma
  5. Hızlı başlangıç
1. Drupal 6.x'i yükleme #

En güncel Drupal versiyonunu http:// drupa l . org/ project / drupal adresinden indirebilirsiniz. Yeşil renkli sürümler kararlı sürümlerdir, dolayısıyla bu sürümleri indirmeniz tavsiye edilir. Kırmızı renkli sürümler ise geliştirme sürümleridir. Geliştirme sürümleri sürekli olarak güncellenmektedir ve henüz giderilemeyen hatalar içerebilirler. Bu yüzden geliştirme sürümleri genellikle test amacıyla kullanılmaktadır.
Drupal'in Türkçe çevirisini http:// drupal .org/ project /tr adresinden indirebilirsiniz. 6.x için henüz kararlı bir sürüm olmadığından kırmızı renkli geliştirme sürümünü indirebilirsiniz.
İndirdiğiniz .tar.gz uzantılı Drupal ve Türkçe çeviri arşivlerini Winzip veya WinRar gibi bir yazılımla açınız. Çeviri arşiv dosyasının içinden çıkan klasör ve dosyaları, Drupal arşiv dosyasından çıkan klasör ve dosyaların üzerine atınız.
Artık Türkçe çevirisini de içeren Drupal klasöründeki tüm içeriği (tüm klasör ve dosyaları) sitenizin kök dizinine (ör: htdocs, public_html, vs.) taşıyınız.
Not-1: Eğer localhost yerine bir web sunucusuna kurulum yapacaksanız, ftp yazılımınızın .htaccess dosyasını da taşıdığından emin olunuz.
Not-2:
Eğer aynı hesapta farklı siteler barındırıyorsanız kök dizin yerine bir alt dizin de kullanabilirsiniz.

2. settings.php dosyası #
TurkHackTeam.Net The Cry
Drupal sitenize ait veritabanı giriş bilgileri gibi bazı önemli bilgileri settings.phpsites/default dizinindeki default.settings.php dosyasının bir kopyasını oluşturup adını settings.php olarak değiştirmek. Böylece bu dizinde biri settings.php diğeri de default.settings.php adından 2 dosyanız olacak. Sitenizi ileride güncellemek istediğinizde de bu dosyanın yedeğini almakla uğraşmak zorunda kalmayacaksınız, çünkü indireceğiniz güncel Drupal sürümünde settings.php adından bir dosya olmadığından mevcut settings.php dosyanız korunmuş olacak. dosyasında tutar. Daha önceleri bu dosya Drupal çekirdeği ile birlikte gelmekteydi. Dolayısıyla mevcut bir sitenizi güncellemek istediğinizde önce bu dosyanın bir yedeğini almak gerekiyordu. Artık her güncellemede bu işlemi yapmak yerine sadece sitenizi kurarken ek bir işlem yapmanız gerekiyor. O da çekirdekle gelen
settings.php dosyasını oluşturduktan sonra yazma izinlerini 777 olarak ayarlayınız. Kurulum tamamlandığında Drupal bu dosyanın yazma izinlerini salt-okunur olarak kendisi değiştirecektir. Eğer Drupal kurulum sonrasında izinleri değiştiremezse, bu izinleri kendiniz 555 olarak değiştirmelisiniz.
Not-1: default.settings.php dosyasını kopyalamak yerine sadece adını değiştirmeniz yeterli olmayacaktır. Bu dizinde her iki dosyanın da bulunması gerekiyor. Aksi takdirde kurulum sırasında resimdeki gibi bir hata alacaksınız.
00_settings_php_hatasi.png

Not-2: Kendi bilgisayarınızda Windows ortamında yaptığınız kurulumlarda yazma izinleriyle ilgili bir işlem yapmanız gerekmeyebilir.
3. Veritabanını oluşturma #
TurkHackTeam.Net The Cry
Drupal'i kurabilmek için öncesinde bir veritabanı oluşturmanız gerekmektedir. Bunun için barındırma hizmeti sağlayıcınızı sunduğu web-tabanlı arayüzü veya PHPMyAdmin yazılımını kullanabilirsiniz.
00_db_olusturma.png

Not-1: Bu konuda bilgi almak için hizmet sağlayıcınıza danışabilirsiniz.
Not-2:
Veritabanınızı oluştururken, veritabanı kullanıcısı, veritabanı kullanıcı şifresi, veritabanı adı ve sunucu adını not etmeyi unutmayınız. Bu bilgilere Drupal kurulumu sırasında ihtiyacınız olacak.
Not-3:
Kendi bilgisayarınızda yaptığınız kurulumlarda genellikle sunucu adı "localhost", veritabanı kullanıcısı "root" ve veritabanı kullanıcı şifresi boş olmaktadır.
Not-4:
Veritabanı kullanıcısının sahip olması gereken izinleri Sistem Gereksinimleri sayfasında "Veritabanı Sunucusu" başlığı altında bulabilirsiniz.

4. Kurulum betiğini çalıştırma #

Kurulum betiğini çalıştırabilmek için tarayıcınızın adres satırına sitenizin URL adresini yazınız.
Not-1: Bu adres Drupal dosya ve klasörlerini yerleştirdiğiniz ana dizini işaret etmelidir. Örneğin bu dosyalar "drupal" adında bir dizinin içinde yer alıyorsa, adres satırına "http://www.siteadi.com/drupal" yazmanız gerekmektedir.
Not-2:
Kendi bilgisayarınızda yaptığınız kurulumlarda bu adres genellikle "http://localhost" olmaktadır.

Betik ilk ziyaretinizde otomatik olarak kuruluma yönlendirilecektir (/install.php?profile=default). Böylece kuruluma başlamış olacaksınız.
İlk adımda dil seçimi yapıyorsunuz. Daha önceden yüklemiş olduğunuz Türkçe çevirisi sayesinde, sunulan seçenekler arasında Türkçe de yer almakta. Burada Türkçe'yi seçerek "Select language" düğmesine tıklayınız.
01_dil_secimi.png

İkinci adımda daha önceden oluşturmuş olduğunuz veritabanı ile ilgili gerekli bilgileri (veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı, vs.) girip, "Kaydet ve devam et" düğmesine tıklayınız. Bilgileri doğru girdiyseniz bir sonraki ekranda veritabanı bilgilerinin settings.php dosyasına başarıyla kaydedildiği ve bu dosyanın yazma izinlerinin salt-okunur olarak değiştirildiğine dair bir bilgilendirme mesajı alacaksınız.
02_a_veritabani_bilgileri.png

02_b_veritabani_bilgileri.png

Üçüncü adımda sitenizle ilgili isim, e-posta, saat gibi bilgileri giriniz ve yönetici hesabını oluşturunuz.
03_a_site_bilgileri.png

03_b_yonetici_hesabi.png

03_c_sunucu_ayarlari.png

Not-1: Eğer sunucu ayarlarınız uygunsa Temiz URL başlığı altında bunu belirten bir mesajla birlikte bu ayarın etkin olarak seçildiğini göreceksiniz.
Not-2:
Sitenizdeki eklentilerin güncellemelerini takip edebilmek için "Güncelleme bildirileri"ni de etkinleştirebilirsiniz. Bu ayar daha sonradan devre dışı bırakılabilmektedir.

Gerekli bilgileri girip "Kaydet ve devam et" düğmesine tıklayınız. Bu noktadan sonra kurulum betiği çalışmasında devam ederek sistemi kullanıma hazır hale getirecektir.
Dördüncü ve son adımda, kurulum işlemlerinin tamamlandığına dair bir bilgi mesajı alacaksınız. Eğer kurulum sırasında hatalar oluştuysa, bunlara ilişkin uyarı mesajları da bu sonuç sayfasında gösterilecektir. Bu durumda bu hata mesajlarını inceleyerek özellike kritik sorunları gidermeye çalışmanız gerekmektedir.
04_kurulum_tamam.png

Not: Kendi bilgisayarınızda yaptığınız kurulumlarda, mail sunucusu kurulu olmadığında şöyle bir uyarı mesajı alacaksınız:
TurkHackTeam.Net The Cry
warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in E:\Program Files\xampp\htdocs\t64\includes\mail.inc on line 193.
E-posta gönderiminde hata. Eğer problem devam ederse, lütfen site yöneticisiyle bağlantıya geçiniz.

Kendi bilgisayarınızda deneme amaçlı kurulum yaptığınız ve bu yüzden dışarıya mail göndermek istemeyeceğiniz için bu uyarıyı görmezden gelebilirsiniz. Web sunucularına yapacağınız kurulumlarda, mail sunucusu olacağı için bu hata mesajıyla karşılaşmayacaksınız.
Kurulum tamamlandığında tarayıcı adres satırına site adresinizi yazarak veya kurulum sonuç sayfasında bulunan linke tıklayarak sitenize erişebilirsiniz.
Tebrikler! Artık sizin de bir Drupal siteniz var.
05_yeni_site.png

5. Hızlı başlangıç #


  • "Yeni Drupal sitenize hoşgeldiniz!" yazısının bulunduğu sayfa sitenize bir içerik ekleyip bu içeriği anasayfaya yükselttiğinizde kaybolacaktır.
  • Çekirdek kurulumla birlikte gelen birçok eklenti kurulum sonrasında devre dışıdır. Bu eklentileri "Yönet › Site kurulumu › Eklentiler" (/admin/build/modules) sayfasından etkinleştirebilirsiniz.
  • Kurulumla birlikte gelen bloklar da devre dışı durumda olup, istediklerinizi "Yönet › Site kurulumu › Bloklar" (/admin/build/block) sayfasından etkinleştirip temanızdaki çeşitli alanlara yerleştirebilirsiniz.
  • Çekirdek kurulum birkaç farklı tema içermektedir. Site temanızı değiştirmek için "Yönet › Site kurulumu › Temalar" (/admin/build/themes) sayfasını ziyaret ediniz.
  • Sitenize içerik eklemek için kullanıcı menüsünde yer alan "İçerik oluştur" linkini tıklayınız. Kurulumla birlikte iki standart içerik türü gelmektedir: makale ve sayfa.
  • Siteniz ve sunucu hakkında bilgi almak için "Yönet › Raporlar › Durum raporu" (/admin/report/status) sayfasını ziyaret ediniz.
  • Sitenizdeki eklentilerin sağlıklı olarak çalışabilmesi için belirli aralıklarla çalıştırılması gereken dönemsel görevler bulunmaktadır. Bu dönemsel görevleri her defasında kendiniz Durum raporu sayfasındaki linke (/admin/reports/status/run-cron) tıklayarak çalıştırabileceğiniz gibi, barındırma hizmeti sağlayacınızın sunduğu yönetim panelini kullanabilir veya bu işi otomatik olarak halleden Poormanscron eklentisini kurabilirsiniz.
  • Sitenizin yönetim fonksiyonlarına erişmek için bir sürü linki ardarda tıklamak istemiyorsanız Drupal Administration Menu eklentisini kurabilirsiniz (şiddetle tavsiye edilir).
  • Çekirdek kurulumun haricinde kullanacağınız eklenti ve temalar için aşağıdaki dizinleri oluşturmanız ve kullanmanız tavsiye edilir:
    Eklentiler: sites/all/modules (ör: sites/all/modules/admin_menu)
    Temalar: sites/all/themes (ör: sites/all/themes/zen)
  • TurkHackTeam.Net The Cry
 
Son düzenleme:

The Cry

Kıdemli Üye
19 Eki 2007
3,111
10
"-Her Yerden-"
Drupal Yükleme Sonrası Öneriler.

Bu sayfada kurulum sonrası için çeşitli tavsiyeler yer alacak. Sizler de tavsiyelerinizi konunun devamına ekleyebilirsiniz.
Drupal kurulumu ile birlikte gelmesine rağmen yükleme yaptıktan sonra eğer mevcut değilse sites/default dizininde files klasörü oluşturun. Eğer çoklu site özelliğini kullanıyorsanız, her bir site için ayrı bir files klasörü oluşturmanız daha iyi olacaktır böylece her sitenin dosyası ayrı yerde tutulacağından sonrada düzenleme yapmak daha kolay olacaktır. Bu klasörün izinleri okuma, yazma ve işlem yapma şeklinde olmasına da dikkat edin.
Kurulumu yaptıktan hemen sonra Administer > Site configuration > File systemYönet > Site Ayarları > Dosya Sistemi) bölümüne gelerek dosyaların saklanmasını istediğiniz klasörü belirleyebilirsiniz. Eğer bu dosyayı sonradan değiştiriyorsanız önceki klasörde yer alan bütün dosyaları yenisinin içerisine taşımayı unutmayın. Ayrıca bilgisayarınız üzerine kurulum yapıyorsanız kesinlikle bunu değiştirin; çünkü burada genelde c:/wamp/tmp gibi bir yol yazacaktır ve sitenizi sunucuya taşıdığınız zaman böyle bir klasör bulamayacağından hata alacaksınız. (
Drupal temel olarak http:/ /www. ex ample .com/? q = node /6 542 şeklinde url adresi oluşturur. Bu şekilde olan adresler (yani ?q= işaretini içeren) hem kişiler için okuması ve yazması zor olacaktır hem de bazı arama motoru botları sitenize ulaşmada zorlanacak ve sitenizi indeksleyemeyeceklerdir. Google Web Yöneticisi Yönergeler’inde önerildiği gibi:
Dinamik (yani, URL'sinde "?" karakteri yer alan) sayfalar kullanmaya karar verirseniz, her arama motoru örümceğinin, statik sayfaların yanı sıra dinamik sayfaları taramadığını unutmayın. Parametreleri kısa, parametre sayısını ise düşük düzeyde tutmanızı öneririz.
TurkHackTeam.Net The Cry

Eğer Drupal’ın varsayılan adreslendirmesinden memnun değilseniz, Drupal’a, Temiz Url (Clean URLs) özelliğini kullanarak ?q= kısmını sitenizin URL’sinden çıkarmasını söyleyebilirsiniz. Bunun için administer >> site configuration >> clean urls ( Yönet >> Site Ayarları >> Temiz URL) kısmına gelerek aktif yapabilirsiniz.TurkHackTeam.Net The Cry
Fakat Drupal 6 ile birlikte kurulum sırasında temiz url seçeneği sorulmakta ve eğer değiştirmediyseniz seçili olarak gelmektedir. Bundan dolayı çoğu zaman bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekmeyecektir; yine de bir sorun varsa kontrol etmek isteyebilirsiniz.
Clean URL özelliğini kullanabilmeniz için Apache Mod ReWrite özelliğinin ayarlı olması gerekir.
TurkHackTeam.Net The Cry
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.