E-Mail Forensics Nedir ? ● 'blackcoder

'Execution

Kıdemli Üye
13 Ocak 2018
3,227
29


Merhaba değerli THT üyeleri,

Bu konumda sizlere E-mail forensics'ten bahsedecek ve en anlaşılır şekilde bildiklerimi sizinle paylaşacağım. Hazırsanız buyrun arkanıza yaslanın, 'blackcoder geliyor...


THSe2J.png


E-MAIL FORENSICS NEDİR ?


N2dW7I.jpg


E-mail forensics bir e-posta'nın kim tarafından gönderildiği, ne zaman ve nereden, ne gönderildiği hakkında bilgi toplamak için yapılan bir adli bilişim incelemesidir. E-Maillerde takvime eklenen görevler, kişiler vs. de analiz edilerek bilgi toplanabilmektedir. Biz de bu konumuzda e-mail forensics'in nasıl yapıldığına ve hangi platformlar üzerinde yapıldığına dair bilgi edineceğiz.

E-mail analizi esnasında 3 farklı kısma bakılır. Bu kısımlar e-posta başlığı, içeriği ve dosya ekleridir.


THSe2J.png


E-POSTA BAŞLIKLARI ÜZERİNDE ANALİZ

Received : Gönderilen bir e-posta'nın alıcıya ulaşana kadar uğradığı tüm sunucular hakkında bilgi veren kısımdır. Göndericinin IP bilgilerini ve uğranan sunucuların IP bilgilerini kapsar.

THSe2J.png


From : E-posta göndericisini işaret eder

THSe2J.png


To : E-posta alıcısını işaret eder.

THSe2J.png


Message-ID : Uygun olduğunda göndericinin işletim sistemi hakkında bilgi veren kısmıdır. Mailin oluşturulduğu mail sunucusu tarafından atanan değerdir. Sunucu üzerinde arama yapılarak detaylara ulaşılabilir.

THSe2J.png


X-Mailer : E-Posta'nın oluşturulduğu sunucu hakkında bilgi verir. Opsiyoneldir

THSe2J.png


X-Originating : E-Posta'nın gönderildiği IP adresini gösterir. Her e-posta başlığında bulunmaz.(Firmalara göre değişiklik göstermektedir)

THSe2J.png


Mıme-Version : Göndericinin işletim sistemi hakkında bilgi verebilir. Aynı zamanda gönderilen dosyanın göndericide şifrelenerek alıcıda deşifre edilmesini sağlamaktadır. E-mail içeriğinin formatını genişletir.


THSe2J.png


E-POSTA GÖVDESİ ÜZERİNDE ANALİZ

Göndericinin oluşturduğu kısımdır. E-postanın içeriğini oluşturur. Araç kullanmadan mauel olarak analiz edilebilir.

THSe2J.png


MESAJ EKLERİ ÜZERİNDE ANALİZ

Göndericinin alıcıya gönderdiği metin dışında eklenen dosyalara "ek" adını veriyoruz. Bu dosyalar encode edilmiş şekilde alıcıya gönderildiğinde analiz edecek kişi ekleri düzgün şekilde decode etmeli ve içeriği görüntüleyebilmelidir.

THSe2J.png


WEB TABANLI E-POSTALAR ÜZERİNDE ADLİ İNCELEME

Bu tür e-postalar kullanıcı e-posta servislerine tarayıcı yardımıyla bağlanarak giriş yaptığı için bilgisayarlarda offline olarak barındırılmazlar bu nedenle adli bilişim analizi zorlaşmaktadır. Web tabanlı e-posta servisleri kullanarak kullanıcının elde ettiği verilere, veri kurtarma ve disk imajı üzerinden karakter arama gibi tekniklerle Adli bilişim uzmanı tarafından erişim sağlanabilir. Kullanıcının tarayıcı geçmişinden kullandığı web tabanlı e-posta servisi öğrenilebilir. Ardından e-posta adreslerine erişim sağladığı IP adresi gibi bilgiler servis sağlayıcısından istenebilir, elde edilebilir.

THSe2J.png


HOST TABANLI E-MAİL SUNUCULARI

Host tabanlı mailler gönderildiğinde istemci yerine disklerde şifrelenmiş ya da şifrelenmemiş olarak bulunabilir. Gerekli aramalar yapılarak dosyaların konumuna erişilebilir. Örnek olarak Microsoft Outlook, Windows Mail ve Mozilla Thunderbird bu uygulamalara dahil edilebilir.

THSe2J.png


HOST TABANLI E-MAİL SUNUCULARI ÜZERİNDE ADLİ İNCELEME

Microsoft Outlook : Microsoft tarafından yaratılan ücretsiz mail uygulamasıdır. Bu uygulamda elektronik postalar pst uzantılı dosyalarda bulunur. Bu pst dosyalarına erişim sağlayarak takvim içeriği, ekler ve mail içerisindeki tüm dosyalar keşfedilebilir. pst dosyaları kişisel bir şifre ile korunabilmektedir. Çeşitli araçlar ile bu şifrelere erişilebilir.

IaGK48.jpg


THSe2J.png


Windows Mail : Windows tarafından geliştirilen ücretsiz bir yazılımdır. Bütün postalar birbirinden farklı olmak üzere .eml uzantılı dosyalarda depolanır. Bu uzantıya sahip dosyalar metin biçiminde ve silindiği zaman erişim imkanı verebilmektedir. Aynı zamanda başlık bilgilerini de içerisinde barındırmaktadır. index ve klasör bilgileri .eml uzantılı dosyalar yerine .fol uzantılı dosyalarda depolanır.

8bcBJa.jpg


Yukarıda verdiğim uygulamalar gibi pek çok mail uygulaması bulunmaktadır. Örnekler arttırılabilir


THSe2J.png


E-MAİL FORENSİCS YAZILIMLARI

Varolan tüm forensics yazılımları e-postalar üzerinde çeşitli analizler yapabilme özelliğine sahiptir. Bu yazılımların kullanım ücretleri yazılımın kullanışlığına, barındırdığı özelliklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bunlara en güzel örnek ProDiscover yazılımıdır.

z0fdyI.jpg


ProDiscover yazılımı aşağıdaki özelliklerin tamamına hatta daha fazlasına sahiptir

E-posta görüntüleme ve süzme
Sabit disk görüntüleme
Diskteki korunmuş alanlara erişme ve analiz etme
Adli kopya alma
Adli kopya dosyalarını bölme ya da bir araya getirme
Klasör ve dosyaları adli kopyanın dışarına kopyalama
Detaylı arama işlemi yapabilme
Grafik öngörünüm dosyalarını tespit ve görüntüleme
Internet geçmişini görüntüleme
Registry analizi yapabilme
Olay günlüğü analizi yapabilme


THSe2J.png


E-POSTA SUNUCULARI

E-postalar istemcide ya da sunucu üzerinde ayrıca her ikisinde de aynı anda barındırılabilmektedir. Aşağıda bazı e-posta sunucularına yer verecek ve bunlar hakkında çeşitli bilgiler paylaşacağım,

THSe2J.png


Microsoft Exchange Server

NLVQVI.jpg


Hemen hemen herkesin bildiği ve yaygın şekilde kullanılan kurumsal mail sunucusudur. Bu sunucuda edb ve stm uzantılı dosyalar barındırılmaktadır. edb uzantılı dosyalar mailleri, adres defterlerini vs. içerisinde barındırırken stm uzantılı dosyalar ekleri içerisinde barındırır. Exchange sunucusuna bağlanmadan erişim sağlanabilen offline dosyalar da ost uzantılı olarak depolanır. E-Mail analizinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Silinen veriler 14 ila 30 gün aralığında veritabanından tamamen silinmektedir.
Bu sunucuda verilere erişim offline ve online olarak sağlanabilmektedir. Offline erişimler edb ve stm uzantılı dosyaların veri alış-verişlerinin kesintiye uğraması esnasında sunucu çalışmaz durumdayken kopyalanarak sağlanır. Online erişimler ise exchange server çalışır durumda iken gerçekleştirilen erişimlerdir. Offline erişime göre daha güvenli ve erişimi daha uzun sürer.


THSe2J.png


Lotus Notes

BdafbL.png


Veritabanı dosyalarını hem sunucuda hemde istemcide saklayan e-posta istemcisidir. Takvim, adres defteri, iletişimler özetleyecek olursak kullanıcının görebildiği her şeyi .nsf uzantılı veritabanında saklar.Exchange yazılımından sonra en çok tercih edilen e-posta servisidir.

THSe2J.png


Konuma burada nokta koyuyorum , teşekkür eder iyi forumlar dilerim :)

 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.