E-Ticaret Mağazası Kuruluş ve Açılış Süreci:

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
910
492
E-Ticaret Mağaza
E-Ticaret platformlarında pazara giriş yapıldığında ciddi büyüklükteki pazaryerine ulaşılmış olur.
t5svvge.png

Hepsiburada İçin Bazı Açıklamalar:

Mağaza açılış sayfası ile kullanıcı sayfası ayrı ayrıdır. Bu yüzden en alt bölümdeki “Satış Yap” kısmına tıklayıp “Başvur” butonuna tıklamalıdır. Böylelikle başvuru formuna ulaşılmış olur. Şirket olmayı zorunlu tutmaktadır. Ticari ünvanınız neyse formdaki gerekli yere tam olarak girmek gerekecektir.

Banka bilgileri kısmına şirketinizin banka bilgilerini girmeniz gerekir. Fatura adresi kısmına da şirketin vergi levhası için kayıtlı olan yasal adres girilmelidir.

Başvuru formundaki mağaza adı kısmını belirlerken başkasının kullanmadığı bir ad kullanmanız gerekmektedir. Zaten başkasıyla benzer bir isim yazıldığında sistem bunu kabul etmeyecektir.

Gönderi adresi seçeneğinde deponuzda bulunan ürünlerin gönderileceği adres farklıysa o bilgiler bu kısma girilebilir. Ama gönderi adresi farklı değilse, şirket adresiyle aynıysa bu seçeneğin işaretlenmesine gerek yoktur.

Şirket Türü: Hepsiburada’da mağaza açabilmek için ya şahıs şirketi ya da limited veya anonim şirket kurmak gerekmektedir.

Diğer e-ticaret sitelerinde satış yapıp yapmadığınızın bilgisi de istenecektir. Eğer yapıyorsanız bu bilgileri girmeniz yararınıza olacaktır, çünkü bu bilgiler hepsiburada tarafından kabul edilme imkânını artıracaktır.

İmza Yetkilisi Bilgi Girişi: Bu bilgilerin girilmesi ile iletişim yetkilisi bilgileri de düşünüldüğünde yetkililer ayrıysa bilgileri de yetkili kişilerin bilgileri ayrı ayrı girilmelidir. Ama imza yetkilisiyle iletişim yetkilisi aynı kişiyse “İmza Yetkilisi ile İletişim Yetkilisi bilgileri aynı” seçeneği işaretlendiğinde alt kısımdaki forumu otomatik dolduracaktır.

Sonrasında “Tamamla” butonuna tıklandığında kayıt aşaması tamamlanır. Bu tamamlandıktan sonra belgelerin gönderilmesi gerekecektir. Bu aşamada “Satıcı Sözleşmesi” ve “Komisyon Oranları”yla ilgili sözleşme indirilip çıktı aldıktan sonra kaşelenip, imzalanarak resmileştirilmiş olacaktır ve taratılıp sisteme o şekilde yüklenmesi gerekmektedir. Diğer belgeler şirketle ilgili belgelerdir: vergi levhası, noter onaylı imza sirküleri, faaliyet belgesi, ticari sicil kaydı bilgileri. Evrak yükleme aşamasından sonra onaylanma aşamasına geçilir. Bu bilgi girişinden sonra normalde 5-7 gün içerisinde dönüş sağlanmaktadır. Tüm bilgi ve belgeler onaylanmış olduğunda satışa başlama hakkı doğmuş olur.
o2aa727.png


Mağazanın “Yönetim Ekranı”nda belgeler yönetilebilir ve onaylanan veya onaylanmayan belgeler burada görülebilir. Yardım başlığı altında ise neler yapılacağına dair bilgileri ayrıntılı şekilde bulunmaktadır.

Sözleşme PDF olarak indirilmeli, bu belgenin her sayfası ayrı ayrı kaşelenmeli ve imzalanmalı, sonra tekrar PDF formatında taratılmalıdır. Zip dosyası haliyle veya PDF tek nüsha haliyle geri yüklenebilir.

Satış ekranı: Bu ekranda ürün yükleme yapılabilir.

Ürün yönetimi bölümü: Ürünler hakkındaki işlemlerin yapıldığı kısımdır.

Performans bölümü: Siparişler doğru mu, siparişlerdeki iptal oranları, kargoya düzgün ve hızlı şekilde veriliyor mu, gibi performans hareketleri değerlendirilerek durum ve puan belirlenmiş olur.

Satıcı Desteği: Kayıt olunan site ile anlaşmalı kargo şirketleri vardır. Onlar kullanılmak istendiğinde site kodunu kargo şirketine bildirmek yeterlidir.

Mağaza destek hattı: Satıcı desteğiyle görüşülerek sorunların çözülmesi için yardım alınabilir. Cari kod yetkili kişiye verilerek destek alınabilir. Öncelikle hangi konuyla ilgili görüşmek isteniyorsa o seçmelidir.

Hangi kategoride ürün satılıyorsa buradaki kategori komisyonu da sistemde görülebilir.

Vade bölümünde parayı şirket sahibine yatıracakları günü belirtmektedirler.

Muhasebeyle ilgili bölüm: Fatura kesildiğinin, vergilerin ödendiğinin kanıtlanmasını isteyeceklerdir.
9p4rcsi.png


Şirket Çeşitleri:

Şahıs ve sermaye şirketleri olarak iki ayrı şekilde şirket kurulabilir. Şahıs şirketlerinin kolektif ve komandit olarak iki çeşidi vardır; Sermaye şirketlerinin ise; anonim, limited, sermayesi paydaşlara bölünmüş komandit şirketi adında çeşitleri vardır.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden şirketin kuruluş aşamaları, hangi şirketlerin hangi gereklilikleri ve sorumlulukları vardır, nasıl kurulmaktadır, ne çeşit vergilendirme sistemleri vardır gibi soruların cevabı net bir şekilde bulunabilir. Bu sitedeki “E-girişimci” bölümü incelenmelidir ve test cevaplanmalıdır.

Bu testten sonra öğrenilmesi gereken bazı adımlar vardır. Şirket kurulurken, şahıs veya sermaye şirketi açıldığına dair kayıt yaptırmak gerekmektedir. Şahıs şirketleri kaydı, internetten veya Vergi Dairesi’nden yapılabilmektedir.

Şirket Açtıktan Sonra: Defter tutulmalı, belgeler düzenlenmeli, beyanname verilmeli vs birtakım sorumluluklar vardır. Bu yüzden başlangıçta bir muhasebeciyle çalışmak gerekli olabilmektedir. Çünkü bunlar eksik kaldığı veya yapılmadığı durumlarda yaptırımlar uygulanmaktadır.

Kayıt yaptırdıktan sonra defter tutma işlemi istenecektir: Yevmiye defteri, büyük defter, envanter defteri gibi..

İşletme ve bilanço esasının hangisinin tutulacağı konusunun, muhasebeciyle birlikte karar verilmesi iyi olacaktır.

Belge düzenlemesi yani fatura kesimi ve gönderim yapılan ürün için irsaliye düzenlemesi yapılmalıdır. Fatura, şirket kurulduktan sonra bastırılabilir veya e-fatura şeklinde düzenlenebilir.

Belge kullanımıyla ilgili hangi belgenin nasıl kullanılacağı da fatura, gider pusulası, müstahsil (üretici) makbuzu, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin kullanılması gerektiği belirtilmiştir. Bu belgeler hangi ürünlerin satıldığına dair değişebilmektedir.

Beyanname verilmesi istenir: Gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Şahıs şirketi kurulduysa gelir vergisine tabi olunur, sermaye şirket kurulduysa kurumlar vergisine tabi olunur. Gelir veya kurumlar vergisine bağlı “geçici vergi” vardır, buna “peşin vergi” de denilmektedir. Bir sonraki yıl gelir veya kurumlar vergisinden düşülmesi için yıl içerisinde 4 defa peşin olarak alınan vergi olarak tanımlanır. Katma değer vergisi de mevcuttur, çeşitli yüzdelik dilimleri vardır. Bu vergi dilimlerinin hepsinin belirli zamanları bulunmaktadır, bu yüzden bunların ödeme zamanlarını kaçırmamak için bir uzman yani muhasebeciyle çalışılması gerekebilmektedir.

Bildirim Bilgisi: Konularla ilgili bildirim verilmesi istenir. Bu durumla alakalı mali müşavirden bilgi alınabilir. Müşavir, verginin ne zaman ödenmesiyle ve ilgili yönlendirme yaparak yardımcı olacaktır.

Şirket Kurmakla İlgili Veriler: Gelir İdaresi Başkanlığı sitesindeki bölümlerin incelenip hangi vergilere tabi olunduğu öğrenilmesi gerekmektedir. Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu gibi konular hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Ticari Kazanç Elde Eden Mükellefler İçin Vergi Rehberi incelenmeli, hak ve sorumluluklar hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
6ur4vzk.jpg


KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme) Vergilendirme Rehberi: Bu rehber içerisinde vergi oranları ve vergiyle ilgili daha birçok şey öğrenilebilir.

İnteraktif Vergi Dairesi Sitesi: Vergiler bu birimin sitesinden kolaylıkla ödenebilir. Vergi dairesinden veya bankadan da ödenebilir ama vakti kısıtlı olanlar için internetten ödeme yapmak pratik olacaktır.
Ticaret Odası Kaydı: Normalde zorunlu değildir. (Gittigidiyor, N11, Hepsiburada, Trendyol, Amazon) bu kaydın yapılmasını istemez.

Şahıs Şirketi İçin Vergiler: KDV, gelir geçici vergi, muhtasar (Stopaj, kira….) vergisi, damga vergisi (her beyanname verişte damga vergisi alınıyor).

Şirketlerin Birbirleri Arasında Ortaklarla İlgili Farklar: Şahıs şirketlerinde ortaklar, devlete karşı ticari olarak bütün mal varlıklarıyla sorumludurlar. Limited veya anonim şirket ortakları ise sadece ortaya koydukları sermaye oranı kadar sorumludurlar. Yani şirket batarsa, şahıs şirketlerindeki ortaklar da batar, ama limited ve anonim şirketlerde ortaklar borçlardan sorumlu sayılmazlar. Yani limited ve anonim şirketlerde sadece şirket mallarına devlet tarafından el konulabilir, şahıs şirketlerinde ortakların kendi mal varlıklarına da el konulabilir.
8nduudp.jpeg

Şahıs Şirketleri: Kolektif ve Komandit olmak üzere iki çeşidi vardır. Komandite ve komanditer olarak iki ortaktan oluşan komandite ortaklar sınırsız ortaklardır. Komanditer ortaklarsa sadece koydukları sermaye miktarınca sorumludur. Kolektif şirkette ise ortaklar şirketin borçlarından birlikte ve sınırsız sorumludur. Tek başınıza şahıs şirketi kurulacaksa risk daha azdır.

İlk defa şirket kuracaklar için başlangıçta şahıs şirketi kurmak daha iyi olacaktır.

Sermaye Şirketleri: Bu şirketlerin de çeşitleri vardır, bunlar limited, anonim, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket olarak adlandırılır.

Kolektif Şirket: Bir işletmeyi ticaret unvanıyla işletmek amacıyla gerçek kişiler tarafından kurulan, ortaklarının sorumluluğunun şirket alacaklarıyla sınırlandırılmamış olan şirkettir.

Anonim Şirket: Sermayesi belirli paylara bölünen, borçlardan dolayı ortakların yalnızca şirket mal varlıklarıyla sorumlu oldukları şirkettir.

Komandit: Şirket borçlarına karşı ortakların biri veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamıştır ve diğer ortak veya ortakların sorumluluğu belli bir sermaye ile sınırlandırıldığı şirkettir.

Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket: Sermayesi ortak paylara bölünen, ortaklardan bir veya birkaçı alacaklılara karşı bir kolektif şirket ortağı olarak belirlenen; diğerleri ise bir anonim şirket pay sahibi gibi sorumlu olarak belirlenen şirkettir.


Limited ve Anonim Şirket Arasındaki Fark: Anonim şirkette yatırım yapmak veya şirketi satmak istenirse devlet bundan vergi almaz ama limited şirkette %30-35 vergi almaktadır.

İkisi arasında seçim yapılması gerekirse anonim şirket seçilebilir çünkü yatırımcı alınmak isteniyorsa, büyümek isteniyorsa veya bir süre sonra şirket satılmak istenirse anonim şirket bütün bunlar için daha uygundur.

Şahıs şirketiyle başlayarak biraz büyüdükten sonra anonim olup satma aşamasına geldikten sonra satmak daha karlı bir karar olacaktır.

Şahıs şirketi için ofis tutmak şart değildir ama adres göstermek şarttır. Bu durumda ev adresi verilebilir, fakat kira sözleşmesi istenebilir. Ailesiyle yaşayanlar varsa bile mesela babası bir odayı çocuğuna kiralamış gibi bir sözleşme hazırlanabilir. Bir arkadaş ile anlaşıp onun ofisi de kira sözleşmesi yapılarak kullanılabilir.

Ofis olarak bir kişiden kiralama yapılırsa devlete bunun %20’si kadar stopaj ödemek gerekecektir. Ama bir şirketten kiralanırsa, vergi ödeneceği için stopajdan muaf olunur. Ayrıca sanal veya paylaşımlı ofis de kullanabilir. Büyük bir şirketle anlaşılabilirse de bir oda veya çalışma alanı tahsis edebilir.
Şahıs Şirketi Kurma Maliyetleri ve Gerekli Evraklar:

  • 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi
  • E-Devlet üzerinden doldurulabilen işe başlama formu
  • İşyeri kira sözleşmesi veya tapu
  • E-Devlet üzerinden alınabilen 2 adet ikametgah adresi
  • Kira yaklaşık (Yere göre değişir) : 1000-2000 TL
  • 2 adet imza beyannamesi (Noterden alınabilir): 100 TL
  • Kuruluş vekalet noter ücreti: Yaklaşık 200 TL
  • 2 adet İmza beyannamesi: 100 TL (Noterden alınabilir.)
  • Vergi Dairesi damga vergisi-50TL
  • Ticaret Odası masrafları: 1300TL
  • Mali müşavire ödenecek İşyeri açılış hizmet bedeli yaklaşık: 500-800 TL
  • Muhasebeci veya mali müşavir için vekâlet ücreti: 170-250TL
  • Noter den alınan imza sirküleri: 300 TL
  • Yazarkasa gerekiyorsa:1000-1500TL
  • Kaşe: 20-40TL

Limited Şirketi Kuruluş Maliyetleri ve Evraklar:

  • Kuruluş için bildirim forumu
  • Başvuru için dilekçe
  • İş sözleşmesi (Noter tasdikli)
  • İkametgah adresi belgesi
  • Kira kontratı veya tapu
  • Oda Kaydı beyannamesi
  • Sermayeye ait dekont
  • Kuruluş için sermaye: Yaklaşık 10.000 TL gerekebilir.
  • Kira: (Yerine göre) 1000-2000 TL
  • Kuruluş için Vekalet ücreti(Noterden alınabilir): 200 TL
  • 2 adet imza sirküsü (noterden alınabilir): 300 TL
  • Kuruluş için Mali Müşsavir Vekaleti(Noterden alınabilir): 200 TL
  • Sözleşme onayı, resmi defterler, Rekabet Kurulu harcı, gazete ilan ücreti (Ticaret Odası): Yaklaşık 1.300 TL
  • Mali Müşavir Kuruluş Hizmeti Bedeli (Şehre göre değişebilir): Yaklaşık 800 TL
  • Kaşe: 20-40 TL

2021 yılına göre Limited şirket kurma maliyeti genel anlamda ortalama 3000 TL civarındadır.

Şahıs şirketinde ise aksi bir durum olmadıkça 1-2 günde kapanış gerçekleşebilmektedir.

Limited ve anonim için tasfiye süreci 6 ay-1 senedir ve kapanış maliyetleri de fazladır.

Şahıs şirketi için de limited şirketi için de işin türüne göre %1, %8, %18 KDV ödenmesi zorunludur..

Şahıs şirketi gelir vergisine, limited ve anonim şirketi kurumlar vergisine tabidir.

Limited şirketlerinde %22 oranda kurumlar vergisi ödenir, ortaklar kardan pay almak isterse de bu kez %15 oranında vergi ödemesi durumu doğmaktadır.

Şahıs Şirketlerinde Gelir Dilimlerine Göre Vergi Oranları:
Şahıs şirketi için ücret gelirleri gelir dilimleri ve vergi oranları şöyle listelenebilir. (7194 sayılı Kanun’la değiştirilen)
Gelir Dilimi: Vergi Oranı:
24.000TL’ye kadar %15

53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600TL fazlası %20

190.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL fazlası %27

650.000TL’nin 190.000TL’si için 46.390TL fazlası %35

650.000TL’den fazlasının 650.000TL’si için 207.390 TL fazlası %40


Şahıs şirketi için ücret dışındaki gelir dilimleri ve vergi oranları şöyle listelenebilir:
Gelir Dilimi: Vergi Oranı:

24.000TL’ye kadar %15

53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600TL fazlası %20

130.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL fazlası %27

650.000TL’nin 130.000TL’si için 30.190TL fazlası %35

650.000TL’den fazlasının 650.000TL’si için 212.190 TL fazlası %40



----------------------------------


Belli Bir Yaş Sınırına Kadar Olan Devlet Teşviki:

29 yaş altında olan işletmeciler, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde şirket kurmakla ilgili avantajları ayrıntılı olarak görebilirler. Şirketin başında tek başına veya ortaklık kurarak ve şartları sağlayarak devlet desteğinden ve teşvikinden faydalanabilirler. Tüm ortakların ayrı ayrı istisna şartlarını taşıması istenmektedir. Bu şartlar doğrultusunda devlet, 3 yıl boyunca 75000TL’ye kadar bu şirketten vergi almaz ve ilk defa sigortalı olan kişilerin primleri 1 yıl devlet hazinesi tarafından ödenmektedir. Ama bunun için genç girişimci kazanç istisnasından faydalanabilmelidir, yaşı 18’den büyük 29’dan küçük olmalıdır. İlk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerden oluşmalı, kendi işlerinde bilfiil çalışmalı veya işlerin kendileri tarafından sevk ve idare edilmesi gerekmektedir. Faaliyeti durdurulan veya faaliyeti devam eden işletmenin eş veya üçüncü derece akrabaları tarafından devralınmış olmamalıdır. Mevcut bir işletmeye sonradan ortak olunmak istenirse teşvikten faydalanılamaz. Tüm ortaklar ayrı ayrı istisna şartlarını taşıyorsa vergi teşvikinden yararlanabilirler. Yakınlarının vefatları durumunda da devralma konusunda teşvikten yararlanılabilinir.

Sigorta Prim Teşvikinden Faydalanmak İçin Neler Yapılmalı?:

Sigortalılar, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 20. maddesi kapsamında, bağlı oldukları vergi dairesinden “Genç Girişimciler Kazanç İstisnası” belgesi temin ederek Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü’ne başvuru yapabilirler.
Şahıs şirketleri personel de alabilir, ayrıca teşviklerden ve KOSGEB desteklerinden yararlanabilirler.
 

'The Wolf

Kıdemli Üye
22 Nis 2021
4,043
2,565
Tanrı dağı
E-Ticaret Mağaza
E-Ticaret platformlarında pazara giriş yapıldığında ciddi büyüklükteki pazaryerine ulaşılmış olur.
t5svvge.png

Hepsiburada İçin Bazı Açıklamalar:

Mağaza açılış sayfası ile kullanıcı sayfası ayrı ayrıdır. Bu yüzden en alt bölümdeki “Satış Yap” kısmına tıklayıp “Başvur” butonuna tıklamalıdır. Böylelikle başvuru formuna ulaşılmış olur. Şirket olmayı zorunlu tutmaktadır. Ticari ünvanınız neyse formdaki gerekli yere tam olarak girmek gerekecektir.

Banka bilgileri kısmına şirketinizin banka bilgilerini girmeniz gerekir. Fatura adresi kısmına da şirketin vergi levhası için kayıtlı olan yasal adres girilmelidir.

Başvuru formundaki mağaza adı kısmını belirlerken başkasının kullanmadığı bir ad kullanmanız gerekmektedir. Zaten başkasıyla benzer bir isim yazıldığında sistem bunu kabul etmeyecektir.

Gönderi adresi seçeneğinde deponuzda bulunan ürünlerin gönderileceği adres farklıysa o bilgiler bu kısma girilebilir. Ama gönderi adresi farklı değilse, şirket adresiyle aynıysa bu seçeneğin işaretlenmesine gerek yoktur.

Şirket Türü: Hepsiburada’da mağaza açabilmek için ya şahıs şirketi ya da limited veya anonim şirket kurmak gerekmektedir.

Diğer e-ticaret sitelerinde satış yapıp yapmadığınızın bilgisi de istenecektir. Eğer yapıyorsanız bu bilgileri girmeniz yararınıza olacaktır, çünkü bu bilgiler hepsiburada tarafından kabul edilme imkânını artıracaktır.

İmza Yetkilisi Bilgi Girişi: Bu bilgilerin girilmesi ile iletişim yetkilisi bilgileri de düşünüldüğünde yetkililer ayrıysa bilgileri de yetkili kişilerin bilgileri ayrı ayrı girilmelidir. Ama imza yetkilisiyle iletişim yetkilisi aynı kişiyse “İmza Yetkilisi ile İletişim Yetkilisi bilgileri aynı” seçeneği işaretlendiğinde alt kısımdaki forumu otomatik dolduracaktır.

Sonrasında “Tamamla” butonuna tıklandığında kayıt aşaması tamamlanır. Bu tamamlandıktan sonra belgelerin gönderilmesi gerekecektir. Bu aşamada “Satıcı Sözleşmesi” ve “Komisyon Oranları”yla ilgili sözleşme indirilip çıktı aldıktan sonra kaşelenip, imzalanarak resmileştirilmiş olacaktır ve taratılıp sisteme o şekilde yüklenmesi gerekmektedir. Diğer belgeler şirketle ilgili belgelerdir: vergi levhası, noter onaylı imza sirküleri, faaliyet belgesi, ticari sicil kaydı bilgileri. Evrak yükleme aşamasından sonra onaylanma aşamasına geçilir. Bu bilgi girişinden sonra normalde 5-7 gün içerisinde dönüş sağlanmaktadır. Tüm bilgi ve belgeler onaylanmış olduğunda satışa başlama hakkı doğmuş olur.
o2aa727.png


Mağazanın “Yönetim Ekranı”nda belgeler yönetilebilir ve onaylanan veya onaylanmayan belgeler burada görülebilir. Yardım başlığı altında ise neler yapılacağına dair bilgileri ayrıntılı şekilde bulunmaktadır.

Sözleşme PDF olarak indirilmeli, bu belgenin her sayfası ayrı ayrı kaşelenmeli ve imzalanmalı, sonra tekrar PDF formatında taratılmalıdır. Zip dosyası haliyle veya PDF tek nüsha haliyle geri yüklenebilir.

Satış ekranı: Bu ekranda ürün yükleme yapılabilir.

Ürün yönetimi bölümü: Ürünler hakkındaki işlemlerin yapıldığı kısımdır.

Performans bölümü: Siparişler doğru mu, siparişlerdeki iptal oranları, kargoya düzgün ve hızlı şekilde veriliyor mu, gibi performans hareketleri değerlendirilerek durum ve puan belirlenmiş olur.

Satıcı Desteği: Kayıt olunan site ile anlaşmalı kargo şirketleri vardır. Onlar kullanılmak istendiğinde site kodunu kargo şirketine bildirmek yeterlidir.

Mağaza destek hattı: Satıcı desteğiyle görüşülerek sorunların çözülmesi için yardım alınabilir. Cari kod yetkili kişiye verilerek destek alınabilir. Öncelikle hangi konuyla ilgili görüşmek isteniyorsa o seçmelidir.

Hangi kategoride ürün satılıyorsa buradaki kategori komisyonu da sistemde görülebilir.

Vade bölümünde parayı şirket sahibine yatıracakları günü belirtmektedirler.

Muhasebeyle ilgili bölüm: Fatura kesildiğinin, vergilerin ödendiğinin kanıtlanmasını isteyeceklerdir.
9p4rcsi.png


Şirket Çeşitleri:

Şahıs ve sermaye şirketleri olarak iki ayrı şekilde şirket kurulabilir. Şahıs şirketlerinin kolektif ve komandit olarak iki çeşidi vardır; Sermaye şirketlerinin ise; anonim, limited, sermayesi paydaşlara bölünmüş komandit şirketi adında çeşitleri vardır.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden şirketin kuruluş aşamaları, hangi şirketlerin hangi gereklilikleri ve sorumlulukları vardır, nasıl kurulmaktadır, ne çeşit vergilendirme sistemleri vardır gibi soruların cevabı net bir şekilde bulunabilir. Bu sitedeki “E-girişimci” bölümü incelenmelidir ve test cevaplanmalıdır.

Bu testten sonra öğrenilmesi gereken bazı adımlar vardır. Şirket kurulurken, şahıs veya sermaye şirketi açıldığına dair kayıt yaptırmak gerekmektedir. Şahıs şirketleri kaydı, internetten veya Vergi Dairesi’nden yapılabilmektedir.

Şirket Açtıktan Sonra: Defter tutulmalı, belgeler düzenlenmeli, beyanname verilmeli vs birtakım sorumluluklar vardır. Bu yüzden başlangıçta bir muhasebeciyle çalışmak gerekli olabilmektedir. Çünkü bunlar eksik kaldığı veya yapılmadığı durumlarda yaptırımlar uygulanmaktadır.

Kayıt yaptırdıktan sonra defter tutma işlemi istenecektir: Yevmiye defteri, büyük defter, envanter defteri gibi..

İşletme ve bilanço esasının hangisinin tutulacağı konusunun, muhasebeciyle birlikte karar verilmesi iyi olacaktır.

Belge düzenlemesi yani fatura kesimi ve gönderim yapılan ürün için irsaliye düzenlemesi yapılmalıdır. Fatura, şirket kurulduktan sonra bastırılabilir veya e-fatura şeklinde düzenlenebilir.

Belge kullanımıyla ilgili hangi belgenin nasıl kullanılacağı da fatura, gider pusulası, müstahsil (üretici) makbuzu, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin kullanılması gerektiği belirtilmiştir. Bu belgeler hangi ürünlerin satıldığına dair değişebilmektedir.

Beyanname verilmesi istenir: Gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Şahıs şirketi kurulduysa gelir vergisine tabi olunur, sermaye şirket kurulduysa kurumlar vergisine tabi olunur. Gelir veya kurumlar vergisine bağlı “geçici vergi” vardır, buna “peşin vergi” de denilmektedir. Bir sonraki yıl gelir veya kurumlar vergisinden düşülmesi için yıl içerisinde 4 defa peşin olarak alınan vergi olarak tanımlanır. Katma değer vergisi de mevcuttur, çeşitli yüzdelik dilimleri vardır. Bu vergi dilimlerinin hepsinin belirli zamanları bulunmaktadır, bu yüzden bunların ödeme zamanlarını kaçırmamak için bir uzman yani muhasebeciyle çalışılması gerekebilmektedir.

Bildirim Bilgisi: Konularla ilgili bildirim verilmesi istenir. Bu durumla alakalı mali müşavirden bilgi alınabilir. Müşavir, verginin ne zaman ödenmesiyle ve ilgili yönlendirme yaparak yardımcı olacaktır.

Şirket Kurmakla İlgili Veriler: Gelir İdaresi Başkanlığı sitesindeki bölümlerin incelenip hangi vergilere tabi olunduğu öğrenilmesi gerekmektedir. Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu gibi konular hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Ticari Kazanç Elde Eden Mükellefler İçin Vergi Rehberi incelenmeli, hak ve sorumluluklar hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
6ur4vzk.jpg


KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme) Vergilendirme Rehberi: Bu rehber içerisinde vergi oranları ve vergiyle ilgili daha birçok şey öğrenilebilir.

İnteraktif Vergi Dairesi Sitesi: Vergiler bu birimin sitesinden kolaylıkla ödenebilir. Vergi dairesinden veya bankadan da ödenebilir ama vakti kısıtlı olanlar için internetten ödeme yapmak pratik olacaktır.
Ticaret Odası Kaydı: Normalde zorunlu değildir. (Gittigidiyor, N11, Hepsiburada, Trendyol, Amazon) bu kaydın yapılmasını istemez.

Şahıs Şirketi İçin Vergiler: KDV, gelir geçici vergi, muhtasar (Stopaj, kira….) vergisi, damga vergisi (her beyanname verişte damga vergisi alınıyor).

Şirketlerin Birbirleri Arasında Ortaklarla İlgili Farklar: Şahıs şirketlerinde ortaklar, devlete karşı ticari olarak bütün mal varlıklarıyla sorumludurlar. Limited veya anonim şirket ortakları ise sadece ortaya koydukları sermaye oranı kadar sorumludurlar. Yani şirket batarsa, şahıs şirketlerindeki ortaklar da batar, ama limited ve anonim şirketlerde ortaklar borçlardan sorumlu sayılmazlar. Yani limited ve anonim şirketlerde sadece şirket mallarına devlet tarafından el konulabilir, şahıs şirketlerinde ortakların kendi mal varlıklarına da el konulabilir.
8nduudp.jpeg

Şahıs Şirketleri: Kolektif ve Komandit olmak üzere iki çeşidi vardır. Komandite ve komanditer olarak iki ortaktan oluşan komandite ortaklar sınırsız ortaklardır. Komanditer ortaklarsa sadece koydukları sermaye miktarınca sorumludur. Kolektif şirkette ise ortaklar şirketin borçlarından birlikte ve sınırsız sorumludur. Tek başınıza şahıs şirketi kurulacaksa risk daha azdır.

İlk defa şirket kuracaklar için başlangıçta şahıs şirketi kurmak daha iyi olacaktır.

Sermaye Şirketleri: Bu şirketlerin de çeşitleri vardır, bunlar limited, anonim, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket olarak adlandırılır.

Kolektif Şirket: Bir işletmeyi ticaret unvanıyla işletmek amacıyla gerçek kişiler tarafından kurulan, ortaklarının sorumluluğunun şirket alacaklarıyla sınırlandırılmamış olan şirkettir.

Anonim Şirket: Sermayesi belirli paylara bölünen, borçlardan dolayı ortakların yalnızca şirket mal varlıklarıyla sorumlu oldukları şirkettir.

Komandit: Şirket borçlarına karşı ortakların biri veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamıştır ve diğer ortak veya ortakların sorumluluğu belli bir sermaye ile sınırlandırıldığı şirkettir.

Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket: Sermayesi ortak paylara bölünen, ortaklardan bir veya birkaçı alacaklılara karşı bir kolektif şirket ortağı olarak belirlenen; diğerleri ise bir anonim şirket pay sahibi gibi sorumlu olarak belirlenen şirkettir.


Limited ve Anonim Şirket Arasındaki Fark: Anonim şirkette yatırım yapmak veya şirketi satmak istenirse devlet bundan vergi almaz ama limited şirkette %30-35 vergi almaktadır.

İkisi arasında seçim yapılması gerekirse anonim şirket seçilebilir çünkü yatırımcı alınmak isteniyorsa, büyümek isteniyorsa veya bir süre sonra şirket satılmak istenirse anonim şirket bütün bunlar için daha uygundur.

Şahıs şirketiyle başlayarak biraz büyüdükten sonra anonim olup satma aşamasına geldikten sonra satmak daha karlı bir karar olacaktır.

Şahıs şirketi için ofis tutmak şart değildir ama adres göstermek şarttır. Bu durumda ev adresi verilebilir, fakat kira sözleşmesi istenebilir. Ailesiyle yaşayanlar varsa bile mesela babası bir odayı çocuğuna kiralamış gibi bir sözleşme hazırlanabilir. Bir arkadaş ile anlaşıp onun ofisi de kira sözleşmesi yapılarak kullanılabilir.

Ofis olarak bir kişiden kiralama yapılırsa devlete bunun %20’si kadar stopaj ödemek gerekecektir. Ama bir şirketten kiralanırsa, vergi ödeneceği için stopajdan muaf olunur. Ayrıca sanal veya paylaşımlı ofis de kullanabilir. Büyük bir şirketle anlaşılabilirse de bir oda veya çalışma alanı tahsis edebilir.

Şahıs Şirketi Kurma Maliyetleri ve Gerekli Evraklar:

  • 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi
  • E-Devlet üzerinden doldurulabilen işe başlama formu
  • İşyeri kira sözleşmesi veya tapu
  • E-Devlet üzerinden alınabilen 2 adet ikametgah adresi
  • Kira yaklaşık (Yere göre değişir) : 1000-2000 TL
  • 2 adet imza beyannamesi (Noterden alınabilir): 100 TL
  • Kuruluş vekalet noter ücreti: Yaklaşık 200 TL
  • 2 adet İmza beyannamesi: 100 TL (Noterden alınabilir.)
  • Vergi Dairesi damga vergisi-50TL
  • Ticaret Odası masrafları: 1300TL
  • Mali müşavire ödenecek İşyeri açılış hizmet bedeli yaklaşık: 500-800 TL
  • Muhasebeci veya mali müşavir için vekâlet ücreti: 170-250TL
  • Noter den alınan imza sirküleri: 300 TL
  • Yazarkasa gerekiyorsa:1000-1500TL
  • Kaşe: 20-40TL

Limited Şirketi Kuruluş Maliyetleri ve Evraklar:

  • Kuruluş için bildirim forumu
  • Başvuru için dilekçe
  • İş sözleşmesi (Noter tasdikli)
  • İkametgah adresi belgesi
  • Kira kontratı veya tapu
  • Oda Kaydı beyannamesi
  • Sermayeye ait dekont
  • Kuruluş için sermaye: Yaklaşık 10.000 TL gerekebilir.
  • Kira: (Yerine göre) 1000-2000 TL
  • Kuruluş için Vekalet ücreti(Noterden alınabilir): 200 TL
  • 2 adet imza sirküsü (noterden alınabilir): 300 TL
  • Kuruluş için Mali Müşsavir Vekaleti(Noterden alınabilir): 200 TL
  • Sözleşme onayı, resmi defterler, Rekabet Kurulu harcı, gazete ilan ücreti (Ticaret Odası): Yaklaşık 1.300 TL
  • Mali Müşavir Kuruluş Hizmeti Bedeli (Şehre göre değişebilir): Yaklaşık 800 TL
  • Kaşe: 20-40 TL

2021 yılına göre Limited şirket kurma maliyeti genel anlamda ortalama 3000 TL civarındadır.

Şahıs şirketinde ise aksi bir durum olmadıkça 1-2 günde kapanış gerçekleşebilmektedir.

Limited ve anonim için tasfiye süreci 6 ay-1 senedir ve kapanış maliyetleri de fazladır.

Şahıs şirketi için de limited şirketi için de işin türüne göre %1, %8, %18 KDV ödenmesi zorunludur..

Şahıs şirketi gelir vergisine, limited ve anonim şirketi kurumlar vergisine tabidir.

Limited şirketlerinde %22 oranda kurumlar vergisi ödenir, ortaklar kardan pay almak isterse de bu kez %15 oranında vergi ödemesi durumu doğmaktadır.

Şahıs Şirketlerinde Gelir Dilimlerine Göre Vergi Oranları:

Şahıs şirketi için ücret gelirleri gelir dilimleri ve vergi oranları şöyle listelenebilir. (7194 sayılı Kanun’la değiştirilen)
Gelir Dilimi: Vergi Oranı:
24.000TL’ye kadar %15

53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600TL fazlası %20

190.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL fazlası %27

650.000TL’nin 190.000TL’si için 46.390TL fazlası %35

650.000TL’den fazlasının 650.000TL’si için 207.390 TL fazlası %40


Şahıs şirketi için ücret dışındaki gelir dilimleri ve vergi oranları şöyle listelenebilir:
Gelir Dilimi: Vergi Oranı:

24.000TL’ye kadar %15

53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600TL fazlası %20

130.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL fazlası %27

650.000TL’nin 130.000TL’si için 30.190TL fazlası %35

650.000TL’den fazlasının 650.000TL’si için 212.190 TL fazlası %40



----------------------------------

Belli Bir Yaş Sınırına Kadar Olan Devlet Teşviki:

29 yaş altında olan işletmeciler, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde şirket kurmakla ilgili avantajları ayrıntılı olarak görebilirler. Şirketin başında tek başına veya ortaklık kurarak ve şartları sağlayarak devlet desteğinden ve teşvikinden faydalanabilirler. Tüm ortakların ayrı ayrı istisna şartlarını taşıması istenmektedir. Bu şartlar doğrultusunda devlet, 3 yıl boyunca 75000TL’ye kadar bu şirketten vergi almaz ve ilk defa sigortalı olan kişilerin primleri 1 yıl devlet hazinesi tarafından ödenmektedir. Ama bunun için genç girişimci kazanç istisnasından faydalanabilmelidir, yaşı 18’den büyük 29’dan küçük olmalıdır. İlk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerden oluşmalı, kendi işlerinde bilfiil çalışmalı veya işlerin kendileri tarafından sevk ve idare edilmesi gerekmektedir. Faaliyeti durdurulan veya faaliyeti devam eden işletmenin eş veya üçüncü derece akrabaları tarafından devralınmış olmamalıdır. Mevcut bir işletmeye sonradan ortak olunmak istenirse teşvikten faydalanılamaz. Tüm ortaklar ayrı ayrı istisna şartlarını taşıyorsa vergi teşvikinden yararlanabilirler. Yakınlarının vefatları durumunda da devralma konusunda teşvikten yararlanılabilinir.

Sigorta Prim Teşvikinden Faydalanmak İçin Neler Yapılmalı?:

Sigortalılar, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 20. maddesi kapsamında, bağlı oldukları vergi dairesinden “Genç Girişimciler Kazanç İstisnası” belgesi temin ederek Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü’ne başvuru yapabilirler.
Şahıs şirketleri personel de alabilir, ayrıca teşviklerden ve KOSGEB desteklerinden yararlanabilirler.
Ellerinize Sağlık Hocam...
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.