En İyi Kulaklık Nasıl Belirlenir: Bilmeniz Gereken 10 Önemli Terim

O kadar çok farklı marka, tarz ve fiyatta kulaklık var ki, sizin için doğru olanı bulmak çok zor olabilir.
Ünlüler tarafından onaylanmış kulaklık trendinde satılmamış olabilirsiniz, ancak teknik özelliklere göz atmak işleri kolaylaştırmaz. Kulaklık özellikleri karmaşık ve çok tekniktir ve bazen ses kalitesi üzerinde anlamlı bir etkisi bile yoktur.
Bu konumda, jargonu kesip size temel kulaklık özelliklerinin gerçekte ne anlama geldiğini ve neden - veya önemli olup olmadıklarını anlatmaya çalışacağım.

1. Kulak içi

Kulak içi monitörler veya kulakiçi kulaklıklar olarak da bilinen kulak içi (kanal) kulaklıklar , doğrudan kulak kanalının içine oturur. İki ana teknik faydası vardır: kulak zarına daha yakın otururlar, bu nedenle mükemmel ses kalitesi sağlarlar ve ayrıca kulak girişini doldururlar, bu nedenle dış gürültüyü yalıtmada etkilidirler.
Kulak içi kulaklıklar, kulak kanalınıza uygun olanı bulabilmeniz için farklı boyutlarda uç seçenekleriyle gelir. En iyi performansı elde etmek için doğru uyumu elde etmek çok önemlidir; yanlış boyutta bir uç kullanılması ses yalıtımını etkiler ve kulaklıklar düşmeye meyilli olur.
Kulak içi kulaklıklar son derece portatiftir, bu nedenle hareket halindeyken veya spor salonunda kullanım için en uygun olanlardır. Ancak daha küçük boyutları, çok yönlü performansta daha büyük bir setle karşılaştırılamayacakları anlamına gelir.

Hem kablolu hem de kablosuz formlarda gelirler. İkincisi, gerçek kablosuz kulaklıklar olarak da bilinir ve bunları satın alırken dikkat edilmesi gereken bir dizi özellik vardır. Apple'ın AirPod'ları elbette en ünlü örnektir.

2. Kulak üstü

Supra-işitsel kulaklıklar olarak da adlandırılan kulak üstü kulaklıklar, kulağın üstünde durur. Kulak içi kulaklıklar gibi, sesi doğrudan kulak kanalına yönlendirirler, ancak dış sesleri yalıtmazlar ve yakınlarda oturanlara da ses sızdırabilir.
Birçoğu onları kulakiçi kulaklıklardan daha rahat buluyor ve kulak üstü kulaklıklardan daha az ısı tutma olasılıkları kulaklarınızda. "Sıkıştırma", çok sıkı sıktıkları ve uzun süreli kullanımdan rahatsız oldukları bir sorun olabilir. İyi uyan bir çift bulmak önemlidir.
Kulak üstü kulaklıklar, mükemmel ses kalitesi (üst uç setlerde) ve iyi düzeyde taşınabilirlik ile iyi bir uzlaşma çözümüdür.

3. Kulak üstü

Kulak üstü veya dairesel kulaklıklar tüm kulağı kaplar. Büyütülmüş boyutları, daha yüksek ses seviyesi ve daha iyi bas performansı ile daha büyük bir sürücüye yer açar. Sürücü ayrıca kulaktan daha uzağa yerleştirilmiştir ve hoparlörlerden duyduğunuza benzer daha geniş bir ses üretir.
Bu kulaklıklar kulağı kapatarak iyi bir ses yalıtımı sunar, ancak diğer biçimlere göre çok daha az taşınabilirler.
Kulak üstü kulaklıkların diğer stillerden otomatik olarak daha iyi olduğunu söylemek artık doğru olmasa da, dairesel kulaklıklar odyofillerin tercihi olmaya devam ediyor.

Açık ve kapalı geri

Ayrıca, "arkası açık" veya "arkası kapalı" olarak tanımlanan kulaklıkları (özellikle kulak üstü olanlar) da göreceksiniz. Bu, kulaklıkların arkasının açık mı yoksa kapalı mı olduğunu ifade eder.
"Arkası kapalı" kulaklıklar daha iyi ses yalıtımı sunar ve kulak içi kulaklıklardan aldığınıza benzer daha güçlü bir sese sahip olma eğilimindedir. "Arkasını aç" kulaklıklar daha fazla ses sızıntısına sahiptir ve daha fazla ortam gürültüsüne izin verir, ancak müzik tutkunlarının genellikle daha doğal bir ses olarak tanımladığı şeyi sunar.

4. Sürücüler

Sürücü, bir çift kulaklığın en önemli bileşenidir. Bir elektrik sinyalini ses basıncına dönüştürür, yani sesi yaratır.
Farklı sürücü türleri vardır, ancak hepsi esas olarak mıknatıslardan, ses bobinlerinden ve diyaframdan oluşur. Bileşenler diyaframın titreşmesine neden olur ve bu titreşimler kulaklarımızın ses olarak yorumladığı ses dalgaları üretir.
Sürücü , kulaklık teknik özellik sayfasında diyaframın milimetre cinsinden ölçülen çapını belirtir. Genel bir kural olarak - ancak her zaman doğru değildir - sürücü ne kadar büyükse, özellikle bas performansı için ses o kadar iyi olur. Kulak üstü kulaklıklarda 40 mm veya daha büyük bir sürücü iyi bir bahistir.
Kulak içi kulaklıklar büyük bir sürücüye sığamayacağından, çoğu çift sürücülü bir yaklaşım benimser. Tüm frekans aralığını idare eden tek bir sürücüye sahip olmak yerine, özellikle bas için bir tane ve orta ve yüksek frekanslar için bir tane daha var.

Bu değişiklik, kulaklıkların eskisinden çok daha iyi olmasının ana nedenlerinden biridir.

5. Duyarlılık ve Ses Basıncı Seviyesi

Duyarlılık ve Ses Basıncı Düzeyi (SPL) ilgili terimlerdir ve her ikisi de kulaklık teknik özellik sayfalarında kullanılabilir. Kulaklıkların ne kadar yüksek sesle çıkacağını gösterirler.
Duyarlılık, bir elektrik sinyalinin ne kadar verimli bir şekilde akustik sinyale dönüştürüldüğünü gösterir. SPL, duyarlılığın nasıl ölçüldüğüdür ve genellikle miliwatt başına SPL desibel olarak gösterilir (bunun için mutlak bir standart olmamasına rağmen).
Çoğu kulaklık, miliwatt başına 85-120dB SPL aralığındadır. Bir bağlam sağlamak için, normal şehir trafiği yaklaşık 80 dB, bağıran bir ses 105 dB ve 130 dB kalkış yapan bir jet.

Gürültü için ağrı eşiğinin 120 dB civarında olduğu düşünülürken, Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi 85 dB'den fazla bir SPL'ye uzun süre maruz kalındığında işitme kaybının tehlikeleri konusunda uyarıyor.

6. Empedans

Empedans , elektrik direncinin bir ölçüsüdür ve Ohm cinsinden gösterilir. En basit ifadeyle, daha yüksek empedans, daha fazla direnç anlamına gelir; bu, kulaklıkları sürmek için daha fazla güce ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir.
Mobil cihazlar için tasarlanan kulaklıklar, 32 ohm'un altında daha düşük empedansa sahip olma eğilimindedir, bu nedenle daha az güç kullanırlar. Üst düzey ve profesyonel kalitede kulaklıklar, 120 ohm'un üzerinde çok yüksek empedansa sahiptir ve bunlara güç sağlamak için özel bir amplifikatör gerektirir.
Düşük empedanslı kulaklıkların dezavantajı, daha düşük voltaj kullanırken daha yüksek akım gerektirmeleridir. Bir elektrik akımı titreşim yaratır ve bu da ses yaratır. Sonuç, daha düşük empedanslı kulaklıkların duyulabilir bir arka plan tıslaması yaymasıdır.

Empedans uyumsuzluğu da bu ve diğer performans sorunlarına neden olabilir. Bir akıllı telefonla yüksek empedanslı kulaklıklar veya yüksek kaliteli bir ses sistemine sahip düşük empedanslı kulaklıklar kullanıldığında uyumsuzluk meydana gelebilir. Kullandığınız ses ekipmanı için doğru türde kulaklığa sahip olmak önemlidir.

7. Frekans Tepkisi

Frekans yanıtı , kulaklığın üretebileceği ses frekans aralığını gösterir. Bas miktarını temsil eden en düşük sayı ve en yüksek tiz ile Hertz cinsinden ölçülür. Çoğu kulaklık, insan işitmesiyle eşleşen, yaklaşık 20-20.000 Hz'lik bir frekans yanıtına sahiptir.
Rakamlar, ses kalitesinin gerçekten iyi bir göstergesi değildir, ancak belirli bir müzik türü için doğru kulaklığı seçmenize yardımcı olabilirler. Örneğin, çok fazla bas istiyorsanız, düşük bas frekansını destekleyen kulaklıklar aramalısınız.

8. Toplam Harmonik Bozulma

Toplam harmonik bozulma (THD) , kulaklıkları yüksek ses seviyesinde kullanırken oluşabilecek bozulma seviyesini gösterir.
Gördüğümüz gibi, kulaklıklar sürücüdeki titreşimli diyafram aracılığıyla ses üretir. Yüksek hacimlerde diyafram yeterince hızlı titreyemeyebilir ve bu da distorsiyona neden olabilir. THD yüzde olarak ifade edilir ve daha düşük daha iyidir. Çoğu kulaklığın THD'si %1'den az ve üst düzey setler çok daha az.

9. Gürültü Önleme

Gürültü önleyici kulaklıklarda gömülü mikrofonlar ve elektronik çipler bulunur. Ortam gürültüsünü kaydederler, ardından ters bir ses dalgası oluştururlar ve sesi etkili bir şekilde iptal etmek için kulaklığa geri beslerler.
Ve onlar onlardan biri yaratıcılığınıza yardımcı olacak en iyi ofis araçlarından biridir .
Sabit, düşük frekanslar için en iyi sonucu verir ve orta ve üzeri frekanslar için daha az etkilidir. Yani, bir uçuştaysanız, motor sesinin azaldığını ancak ön koltukta ağlayan bebeğin sesini duymadığınızı fark edebilirsiniz.

Gürültü engelleme, pil gücü gerektirir. Etkinliği bir kulaklık modelinden diğerine önemli ölçüde değişebilir.

10. Gürültü İzolasyonu

Gürültü yalıtımlı kulaklıklar harici sesleri fiziksel olarak engeller. Bu, ya tüm kulağı kaplayan kulak üstü, arkası kapalı kulaklıklarla ya da daha etkili bir şekilde kulak kanalını kapatan kulak içi kulaklıklarla olur.
Bu açıdan kulak içi kulaklıklar kulak tıkacı gibi çalışır ve doğru boyutta kulak uçlarını kullanarak mümkün olan en sıkı sızdırmazlığı elde etmeniz önemlidir. .

Gürültü yalıtımı pasiftir; harici bir güç kaynağı gerektirmez ve belirli frekanslarla sınırlı değildir. Ayrıca, gürültü engelleme teknolojisinden daha uygun fiyatlı kulaklıklarda görünme eğilimindedir.

İyi Kulaklık Özelliklerini Anlama

Kulaklık özellikleri şaşırtıcı derecede karmaşık bir iştir ve ne anlama geldiklerini gerçekten anlayabilmek için iyi bir fizik, elektronik ve matematik bilgisine ihtiyacınız vardır. O zaman bile, basit gerçek şu ki, bir teknik özellik sayfasındaki bir dizi numaradan bir çift kulaklığın kalitesini ayırt edemezsiniz.
Ve yukarıda bahsetmediğimiz yeni terimler ve özelliklerle karşılaştığınızda cesaretiniz kırılmasın - satın alırken vereceğiniz en büyük kararlardan biri Bluetooth mu yoksa kablolu kulaklık mı alacağınızdır. Gerçekte bu, dinleyeceğiniz cihazın kulaklık jakına sahip olup olmamasına göre belirlenir.
Seçiminizi daraltmak için özellikleri kullanabilir ve en sevdiğiniz müzik tarzına, bunları kullandığınız ortama ve birlikte kullandığınız ses donanımına uygun olanları belirleyebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra, tam olarak ne kadar iyi performans gösterdiklerini öğrenmek için incelemeleri ve kullanıcı raporlarını kontrol etmelisiniz.
 
1 Ara 2022
152
60
Şahsım adına konuşayım Trilogic Dense gördüğüm en kaliteli kulak üstü kulaklık ANC özelliği (aktif ses önleyici) sayesinde müzik dinlerken veya film izlerken dışarıdan hiçbirşey duymuyorum şarjı anc hariç 1 gün ile 1.5 gün arası gidiyor anc olduğu zaman 18 saate kadar çalışıyor 3 yıldır kullanıyorum tekrar kulaklık alacağım aynısını almayı düşünüyorum bir tarafı şuan çalışmıyor ben biraz hor kullandığım için kötü bir özellik söylemek gerekirse 1000 tl ve altı tüm kulaklıklarda bence bu sorun vardır kulaklık pedlerindeki deri hızlı dökülüyor ben çamaşır makinesine atıp yıkamıştım :D daha iyi olmuştu
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.