Enerji, Aslında Nereden Geliyor?

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
910
492
Bugünkü konumuzda elektrik ve enerjinin nereden geldiğine değinelim

Bu kavramların asıl kaynaklarını inceleyelim.

Bu noktada aklımıza ilk olarak maddenin en küçük yapı taşı atom (zerre) geliyor. Bilindiği üzere atomlarda elektronlar(-), protonlar(+) ve nötronlar bulunur. Bu parçacıklar sayesinde enerji kaynakları oluşur. Elektronlar negatif (-) yüklü; protonlar pozitif (+) yüklü atom parçacıklarıdır. Nötronlar ise yüksüzdür yani elektrik yükü barındırmaz.



Elektron ile atom çekirdeği arasında belirli bir mesafe vardır, bulunduğu yerden kopup diğer atomdaki elektronun yerine geçebilir.



Elektronlar atomlar arasında hareket eder, proton ise atomun çekirdeği çevresinde yavaşça hareket etmektedir. Elektronların maddeler arasındaki hareketi ile elektrik akımı oluşur. Elektrik akımı ne kadar fazla olursa elektrik enerjisi de o kadar fazla olur.

Elektriksel ve kimyasal etkileşimi elektron gerçekleştirir. Elektronların iletken ortamda hareket etmesi sonucu elektrik akımı oluşmaktadır. *



Protonlar, elektronlar gibi atomlar arasında hareket ederse atom bozulur ve ayrıca oluşan büyük enerji ile patlama oluşur.


Atomdaki proton sayısı ile elektron sayıları eşitse bu atom elektriksel açıdan nötr (tarafsız, yansız) durumdadır, yani bu durumdaki atomda elektrik yükü yoktur.

Bütün bunlardan bir çıkarım yapabiliriz; maddeleri oluşturan atomların elektrik yükü ve oluşan enerji ile elektronik cihazların kullanımları sağlanmaktadır. Baktığımızda bu konu aslında çok hassas bir denge içerisindedir, bir yandan da bakıldığında sanki bir kaos içinde düzen vardır diyebiliriz. Çünkü protondan bahsederken demiştik ki, atomlar arasında hareket ederse patlama oluşur. Yani insanlığın faydasına da çalışabilir, zararına da sebep olabilir. Bu durum, kullanan insanın niyetine de bağlıdır, malum insanlığın faydasına kullanan kişi mesela elektrik akımını insanların hayatını kolaylaştıran cihazları çalıştırmak için kullanıyor, ama zarar vermek niyetiyle kullanan kişi atom bombasını üretmek için kullanmıştır.
Elektrik olmasaydı tabii ki bugün çok farklı bir konumda olurduk. Bunu olumlu da olumsuz da düşünebiliriz. Mesela elektronik cihazlar bağımlılığa da sebep olmaktadır. Bu yüzden hem hayatının önemli önceliklerini geri plana atan hem de çevresiyle arası açılan çok insan vardır. Bu duruma gelmeden, sadece belirli faydalar kazanmak için kullanmak hem kişinin kendisi için hem çevresi için hem de dolaylı olarak tüm dünya için önemlidir diye düşünüyorum.
Bir şeyler eklemek veya eleştirmek isterseniz görüşlerinizi almak isterim.
Saygılarımla.
İyi forumlar..

Dipçe: *https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/714603-sf:6)
Yararlanılan kaynaklar:
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.