Ethereum Nedir, Yatırım Yapılır Mı ?

teknochain

Yeni üye
18 Ağu 2017
26
0
Ethereum, Blockchain teknolojisi üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar oluşturup kullanımını sağlayan açık kaynaklı bir platformudur. İlk olarak 7 ağustos 2015 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

Ethereum dendiğinde akıllara bir Altcoin gelsede durum bundan biraz farklı. Tıpkı Bitcoinde olduğu gibi, hiç kimse Ethereumu kontrol etmiyor ya da sahibi değil. Dünyadaki birçok insan tarafından inşa edilen açık kaynaklı bir proje. Ana güç kaynağı ETH olan bir Kripto İşletim sistemi gibi düşünebiliriz. Bitcoinin blockchain mantığından yola çıkılarak oluşturulan Ethereum platformu, kendisine ait özel bir yazım dili kullanarak bu işletim sistemi üzerinde Merkezi Olmayan yazılım protokolleri geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.İşte işin can alıcı noktası burası ve bu protokoller sayesinde aynı ana işletim sistemi içerisinde ve tek bir Blockchain üzerinden kabul edilmiş kontratlar kullanarak binlerce altcoin yaratmak mümkün ve Ethereum altyapısı ile geliştirilmiş birçok Altcoin mevcut.

Başlarken

Ico yani fon toplama aşamasında yaklaşık 25,000 BTC ile büyük bir başarı elde etmesiyle birlikte 60 milyon Ether piyasada yerini aldı, şu an ise bu rakam 94 Milyon civarında. Bununla birlikte 12 milyon Ether ise Ethereum geliştirilmesinde yer alan geliştiricilere ve Ethereum Vakfına paylaştırıldı.

Madencilere her blokta (ortalama 15-17 saniye) 5 Ethereum ödül olarak verilir. Buna ek olarak kafaları kurcalayan bir sorununda cevabını verelim.

Ethereum Üretimi Sonsuz Mu ?

Coin explorer sayfamızda görebileceğiniz gibi Ethereum için Bitcoin yada diğer bazı Altcoinlerde görebileceğiniz gibi toplam üretim miktarı belirtilmemiş. Bu hemen akıllara çok fazla üretilirse değeri düşer gibi bir sorunu getirsede Ethereum geliştiricileri bu durumda şöyle bir çözüm bulmuş;

Yıllık üretim 18 milyon Ethereum ile sınırlandırılmıştır (bu sayı ilk tedariğin %26sına eşittir). Bu sınırlama ile göreceli enflasyon her yıl azaltılır. Teorik olarak bu durum yıllarca devam ettiği sürece, bir noktada her yıl yaratılan yeni Ethereum oranı yıllık ortalama kaybolan (yanlışlıkla, kazayla kaybolan private key, Ethereum sahiplerinin ölümü vb.) Ethereum sayısına ulaşacak ve bir denge elde edecektir.

Ethereum Ve Blockchain

Tıpkı Bitcoinde olduğu gibi Ethereumun yapısıda dağıtık bir veri tabanından oluşmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var, her ne kadar Ethereum işlemlerinin tıpkı Bitcoindeki gibi gerçekleştiği düşünülsede ikisini birbirinden ayıran çok önemli bir fark var.

Bunu örneklendirmek gerekirse elinizde 5 Bitcoin olduğunu varsayalım ve bir hafta boyunca bu Bitcoinler ile harcama yapmadınız yani bir çıkış işlemi oluşmadı bu durumda Bitcoin ekosistemi herhangi bir çıkış oluşmadığı için elinizde yine 5 Bitcoin olduğunu varsayar. Yani Bitcoin ağında harcanmış ve harcanmamış olarak iki iki sınıf mevcuttur.

Ethereumda ise günümüz bankalarına benzer bir sistem kullanılmaktadır. Ethereum bir cüzdan içinde görünür ve başka bir hesaba taşınabilir. Bu yüzden Ethereum ağının hesap hareketleri, akıllı sözleşme kodları, gibi tüm değişimleri takip etmesi gerekir. Ancak Bitcoinde bu durum harcanan ve harcanmayan şeklinde iki durumdan ibaretti.



Ethereum Bitcoinin Yerini Alabilir Mi ?

Eko sistemde uzun süre tartışılan ve dönem dönem tepkilere sebep olan bir konu da Ethereumun Bitcoine alternatif olabilmesi, hatta Onu tahtından edebilecek bir kapasitede bir kripto para olup olmadığı sorusudur. Ancak Ethereum ekibi tarafından yapılan açıklama bu soruyu net bir şekilde açıklığa kavuşturdu. Buterin tarafından yapılan çeşitli açıklamaların özeti şöyle;


Vitalik Buterin
Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoini ALTIN, Litecoini GÜMÜŞ olarak kabul ediyorsak, Ethereum PETROLdür. Çünkü Ethereumun altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Etheri kripto yakıt olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak.

Buda demek oluyorki Ethereum geliştiricilerinin Bitcoinin tahtında gözü yok zaten işin aslına baktığımızda Vitalik Buterinde Bitcoin ekosisteminden esinlenmiştir.

Ethereum Ve Yatırım

Evet bir süre beyin fırtınası yapıp Ethereumu keşfettikden sonra gelelim en önemli konuya yatırım. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi Ethereumun Bitcoinin yerini almaktan ziyade daha farklı amaçları mevcut. Farklı blok zinciri yapısına sahip olması ve akıllı kontratlar ile getirdiği yenilikler büyük önem arz ediyor. Örnek vermek gerekirse herhangi bir kurum veya kuruluş Blockchain tabanlı bir proje gerçekleştirmek istediğinde Ethereumun altyapısını tercih etmesi fazlasıyla muhtemel çünkü Bitcoinde oluşan zorluklar görülüp üzerine birşeyler eklendiği için entegre,yapılan işlemler gibi konularda daha esnek bir yapıya sahip bu Ethereumu gerçekten öne çıkaran bir özellik.

Tabi son zamanlarda Icoların oranı fazlasıyla artmış durumda ve birçoğu Ethereum tabanlı gerçekleşiyor, buda demek oluyorki Ethereum Kripto Para Dünyasında yavaş yavaş yerini sağlamlaştırıyor. Orta veya uzun vadede düşündüğümüzde Ethereum gerçektende potansiyeli olan bir yatırım aracı niteliğinde.

sekilde-saklamak/"]Bitcoin Cüzdanları[/URL] konumuzu inceleyerek bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

AJEXA

Adanmış Üye
22 Haz 2013
6,903
3
Jüpiter
Eline sağlık üstad makale güzel ancak şöyle bir eksiklik var. Mesela bitcoin cüzdanı konumuzu inceleyerek bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz kısmına url ekleyerek bitcoin cüzdanı konusunun linkini eklemek daha hoş olurdu :)

Aynı şekilde coin explorer sayfa linkini de bırakabilirdiniz :)

Gerçi, makaleyi adamakıllı okuyan onları da araştırır. Gene de eklenmesi daha hoş olabilir :)
 

teknochain

Yeni üye
18 Ağu 2017
26
0
Eline sağlık üstad makale güzel ancak şöyle bir eksiklik var. Mesela bitcoin cüzdanı konumuzu inceleyerek bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz kısmına url ekleyerek bitcoin cüzdanı konusunun linkini eklemek daha hoş olurdu :)

Aynı şekilde coin explorer sayfa linkini de bırakabilirdiniz :)

Gerçi, makaleyi adamakıllı okuyan onları da araştırır. Gene de eklenmesi daha hoş olabilir :)

Yorumunuz için teşekkürler.

Eklendi
 

AJEXA

Adanmış Üye
22 Haz 2013
6,903
3
Jüpiter
Bitcoin, etherum ve litecoin dışındakilerden haberim bile yoktu. Ne kadar da çokmuş!

Makaleyi okumaya üşenen arkadaşlar için link bırakayım. Link makalede var. ;)

Coin Çeşitleri
 

Xlpode

Üye
19 Ağu 2017
198
0
Arkadaşlar, alt coin ve e coinlerde kesin olan şey şudur. Uzun vade de hangi coini alırsanız alın ( cex.io, paxfull gibi bilindik sitelerden alırsanız ) kesin kazanç sağlar. Az veya çok kazanırsınız uzun vade de. Mesela 2009 yılında 1 btc 3 dolardı. Ben mesela 2 yıl önce 1 btc 300 dolarken arkadaşla almayı planlıyordum. Ama kaynayıp gitmişti konu. Şuan aklıma geldikçe pişmanlık duyarım. Kısacası DOĞRU COINE, DOĞRU ZAMANDA YATIRIM YAPIN !!
 

Gbmdpof

Kıdemli Üye
23 Eyl 2016
2,001
11
Bunu sağlayan birçok servis mevcut seçimi size kalıyor ancak https://www.myetherwallet.com/ kullanabilirsiniz. Tl'ye çevirme kısmını ise Altcoin borsalarından Ethereum ile Btc alıp bunu Tl'ye çevirmeniz daha iyi olacaktır bunun başka alternatifleride mevcut

Ethereum'dan BTC alıp onu TL'ye çevirmek bence daha kötü olur.

Ethereum'dan BTC alırken exchange sitesine fee veriliyor.
BTC'yi TL'ye çeviren siteye BTC aktarılırken minerlara fee veriliyor.
BTC'yi TL'ye çeviren site ayrı fee alıyor.

Bence BTCTalk gibi bir forumda konu açıp, elden yapmak daha mantıklı.
 

osmanklc

Katılımcı Üye
7 Nis 2016
351
0
nette yatırım cok tehlikeli bir anda paran gidebilir az kücük yatırımlar yapılabilir
 

teknochain

Yeni üye
18 Ağu 2017
26
0
Ethereum'dan BTC alıp onu TL'ye çevirmek bence daha kötü olur.

Ethereum'dan BTC alırken exchange sitesine fee veriliyor.
BTC'yi TL'ye çeviren siteye BTC aktarılırken minerlara fee veriliyor.
BTC'yi TL'ye çeviren site ayrı fee alıyor.

Bence BTCTalk gibi bir forumda konu açıp, elden yapmak daha mantıklı.

Dediğimiz gibi başka yöntemleride mevcut ancak bu konuda ne seviye bilgisi olduğunu bilemediğimiz için bir örnek verdik teşekkürler
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.