Ethereum Nedir?

HACKERTHT

Yaşayan Forum Efsanesi
5 Kas 2006
10,701
440
'
Ethereum’u anlamadan önce, internetin çalışma mantığını anlıyor olmanız gerekiyor.

Günümüzde kişisel verilerimiz, şifrelerimiz ve mali bilgilerimizin çoğu Amazon, Facebook veya Google gibi şirketlerin bulut sunucularında, bilgisayarlarında depolanmaktadır. Şuan okuduğunuz bu yazı da bir sunucu üzerinde kayıtlıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz şirketler bu verileri depolamak ve güvence altına almak için uzmanlardan oluşan görevleri görevlendirdiği için bu durum epey kolaylılık sağlamaktadır.

Ancak bu kolaylıkların yanında aynı zamanda güvenlik açıkları da vardır. Şimdiye kadar çoktan öğrendik ki bir hacker veya bir hükümet, üçüncü tarafları etki altına alarak veya tarafa saldırarak dosyalarınıza sizin bilginiz olmadan erişim sağlayıp, önemli bilgilerinizi çalabilir, dosyalarınıza sızabilir veya değiştirebilir.

Apache Web Server’ın kurucusu Brian Behlendorf, belki de biraz aşırıya kaçarak, bu merkezleştirilmiş tasarımı “internetin “ilk günahı” olarak adlandırmıştır. Behlendorf gibi düşünen bazıları internetin merkezi olmamak için yaratıldığını öne sürmüşlerdir.

Blockchain gibi teknolojiler, bu amaca hizmet etmektedir.

Ethereum da bu teknolojilere yeni katılanlardan biridir.

Bitcoin’in amacı PayPal’ı ve internet bankacılığını ortadan kaldırmakken; Ethereum’un amacı Blockchain teknolojisi kullanarak veriyi işlem ipoteklerini depolayan ve karmaşık mali araçların izini süren üçüncü parti sistemleri ortadan kaldırmaktır.

“DÜNYA BİLGİSAYARI”
Kısaca Ethereum, mevcut istemci sunucu modelini merkezsizleştirerek, bazılarına göre demokratikleştirerek, bir “Dünya Bilgisayarı” olmak istemektedir.

Ethereum’da, sunucular ve bulutların yerini dünya çapındaki gönüllüler tarafından yürütülen binlerce ‘düğüm’ almaktadır.

Hayal edilen şey, Ethereum’un bu işlevselliği dünyanın her yerindeki insanlara ulaştırmasıdır.

Uygulama mağazasında dolaşırken gördüğünüz küçük sembolleri ele alalım. Bankacılık, mesajlaşma ile ilgili piyasada yüzlerce uygulama vardır. Bu uygulamaların hepsi, sizin kredi kartı bilgilerinizi, işlem geçmişinizi ve diğer kişisel bilgilerinizi genellikle üçüncü taraflarca yönetilen sunucularda depolaması için bir şirkete güvenmektedir.

Sizin hangi uygulamaları seçeceğiniz de üçüncü partiler tarafından kontrol edilmektedir çünkü Apple ve Google, belli başlı uygulamaları öne çıkarmaktadır.

Bunlara Evernote veya Google Docs gibi çevrimiçi dosya hizmetleri örnek verilebilir.

Eğer her şey planlandığı gibi giderse Ethereum, bu gibi hizmetlerdeki verilerin kontrolünü sahiplerine geri verecektir.

Ana fikir şudur: Tek bir şirket vb. varoluş, sizin dosyalarınızın kontrolünü ele geçiremeyecek veya kafasına göre uygulamayı yasaklayıp bir süreliğine dosyalarınıza ulaşamamanıza neden olamayacak. Yani sadece kullanıcılar değişiklik yapabilecek, farklı bir varoluşlar değil.

Teorik olarak, insanların bilgilerini kontrol edebiliyor olmasını günümüz dijital çağında alışmış olduğumuz ulaşımı kolay bilgilerle birleştiriyor. Dosyada ne zaman bir değişiklik yapsanız, ne zaman bir not ekleyip çıkarsanız, ağ üzerindeki her ‘düğüm’ sizinle birlikte bu değişiklikleri yapacak.

Belirtmekte fayda var ki bu fikre şüpheli yaklaşanlar da bulunmaktadır.

Uygulamalar fikir olarak mümkün gözükse de, hangi blockchain uygulamalarının kullanışlı, güvenli, ölçeklenebilir olacağı ve bu uygulamaların bugün kullandığımız uygulamalar kadar elverişli olup olmayacağı belli değildir.
 

JavaProgrammer

Yeni üye
29 Tem 2017
18
0
Hacı bu paperwallet olayını biliyor musun ?

Bildiğini düşünüyorum direk konuya girecem. Bu olay bana donanımsal olan ledger nano s kadar güvenli geldi. Bunun tek farkı coinleri bir kere alıp kenara atmayı düşünenlerin kullandığı yöntem. Diğer yöntem ledger nano s aktif ve istediğin zaman tak sat - tak al. Ben de bir kere al at kenara yapacağım ve gerçekten yüklü miktar alacam bu bilgiyi vererek sorumu yönelteyim.

Şimdi bu paperwallet siteleri sevdiğim bir sistem geliştirmişler. İnternetten uzak javascript yazılımı geliştirmişler ve bu yazılım internetsiz kağıt cüzdanı bastırmayı sağlıyor.

Benim kafama takılan ise acaba bu elemanlar bize verdikleri bu cüzdanların içini kağıt da olsalar rahat rahat görebiliyorlar mı ? Ve bu cüzdanların içindeki yüklü miktarlı paraları benden habersiz benim denetimimden uzak şekilde ele geçirebiliyorlar mı ?

Yani bunu yapacağını düşündüğüm kişiler 3. kişiler değil. Sistem bunu nerdeyse imkansız kılıyo. Benim çekincem acaba bu kağıt cüzdanları bastıran bizlere dağıtanlar bunu yapabilirler mi ?

İlginç bir soru biliyorum, uç bir soru biliyorum ama paperwalletin güvenliği ile ilgili kafamdaki son soru bu. Bu konuda da güvenliyse kusursuz bir sisteme yakın gözüküyor :)
 

HACKERTHT

Yaşayan Forum Efsanesi
5 Kas 2006
10,701
440
'
Kısaca Her sistem kusursuz değil
Aklına gelen ilk şüphe doğru :D

Bu arada Ben Hacı Değilim :trl
 
Son düzenleme:

JavaProgrammer

Yeni üye
29 Tem 2017
18
0
Ne yapmalıyız hacı sence ?

Ledger nano s ler 500 tl hacı yaw. This is problem..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.