Exchange Mail Nedir?

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
336
Localhost

jyo2qm.png

Merhaba TürkHackTeam Üyeleri.
Bu Konumda Sizlere Exchange Mail Nedir Anlatacağım.


dWHR1f.gif



Konu İçeriği

Exchange Mail Nedir?

Exchange Mail'in POP3'ten Farkı

Exchange ActiveSync ve MAPI

Exchange Mail Kurulumu



PN002A.png



Exchange Mail Nedir?

Exchange Mail, Microsoft Exchange Server içerisinde yer alan e-posta hizmetidir. Microsoft Exchange Server ise mail uygulaması ile beraber takvim, rehber, yapılacaklar listesi ve daha birçok özelliği bir araya getiren bir platformdur. İşletmeler için olan bu platform ancak Windows Server işletim sistemi ile birlikte çalışmaktadır. Microsoft, Exchange Server ile kullanıcılara mobil cihazlardan, masaüstü cihazlardan ve internet tabanlı sistemlerden iletişim sağlamasının önünü açmaktadır. Dünyada en çok tercih edilen sistemlerden birisi olan Exchange Mail sunduğu özellikler ile kullanıcılara önemli avantajlar sağlamaktadır. Gelen kutusu, giden kutusu, taslaklar, takvimler ve diğer her şey Microsoft Exchange tarafından işlenmektedir ve sunucu da saklanmaktadır. MS Exchange mail sistemini POP3 gibi protokollerden ayıran belli başlı özellikler bulunmaktadır.

SOashP.png


rNH656.png



Exchange Mail'in POP3'ten Farkı

Birçok işletme ilk olarak POP3 mail kullanmaya başlamaktadır. POP3 mailin en büyük özelliği ise mail işlemlerinin internet sitesinin yer aldığı sunucu üzerinden gerçekleştirilmesidir. Mailler bu sunucu üzerinden alınır ve hesabın açık olduğu tüm cihazlara buradan indirilir. POP3’ün en büyük sıkıntı ise e-postaların hosting firmasının tek bir sunucusunda saklanmasıdır. Bu sunucu bir şekilde bozulduğunda tüm e-postalar da kaybedilir. Microsoft Exchange ise tü mailleri tek bir veri tabanında merkezi bir hale getirmektedir. Bu sayede mail yönetimi hosting firmasının sunucusunda saklanmaz bunun yerine Exchange sunucularında yer alır. Exchange aynı e-posta yönetiminin yanı sıra yedekleme de yapmaktadır. Özellikle son yıllarda popüler hale gelen “Hosted Exchange” ise işletmelere kurumsal sınıfta yazılım çözümleriyle, pahalı altyapı donanım ve yazılımlarını kullanmadan bir hizmet sunmaktadır. Hosted Exchange ile mailler bulutta saklanmaktadır ve buradan erişim iznine sahip bütün cihazlara gönderilmektedir. Aynı zamanda yine buluta yedeklenmektedir.

SOaGL0.png


rNH656.png



Exchange ActiveSync ve MAPI

IMAP ve POP3’ün geliştirilmeye başlanması ile beraber Microsoft da MAPI adını verdiği Messaging API geliştirmesine başladı. MAPI ortaya çıkış fikri ile kullanıcılara bir email’den çok daha fazlasını sunmaya yönelik geliştirildi. MAPI kısaca e-posta istemcileri ve diğer uygulamaların Microsoft Exchange Server ile konuşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda IMAP gibi yerel mail istemcisine ya da uygulamasına bağlı e-postaların, rehberin, takvimlerin ve diğer bütün özelliklerin senkronize edilmesini sağlamaktadır. MAPI günümüzde Microsoft Outlook’un içerisinde yer almaktadır ve Outlook e-posta ve takvim senkronizasyonunu, müsaitlik durumunu sorgulamayı ve diğer tüm görevleri MAPI sayesinde yerine getirmektedir. Bu senkronizasyon işlemi ise daha sonra Microsoft tarafından “Exchange ActiveSync” olarak duyulmuştur. Bu şekilde ister akıllı telefonda, ister tablette ya da internete bağlı diğer cihazlarda Microsoft Exchange, MAPI ve ActiveSync adı verilen üç teknoloji kullanılırken aynı zamanda IMAP’e benzer bir şekilde sunucu tabanlı e-posta senkronizasyonu hizmeti de sunulmaktadır. Ancak hem Exchange hem de MAPI, Microsoft ürünü olduğu için bu hizmetler ancak Exchange mail sunucusu kullanan işletmeler tarafından sağlanan mail hesaplarında kullanılabilmektedir. Android ve iPhone da dahil olmak üzere birçok e-posta istemcisi Exchange ActiveSync özelliğine de sahiptir.

SOaB8q.png


rNH656.png



Exchange Mail Kurulumu

Günümüzde popüler mail istemcilerinde Exchange Mail kolay bir şekilde kullanılabilmektedir. Ancak hesabını kurulumu bazı kullanıcılar için zor olabilmektedir. Ayrıca kullanılan işletim sistemine göre de kurulum değişiklik göstermektedir. Windows işletim sistemli bilgisayarlarda Outlook üzerinden kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapmak yeterli olmaktadır. Ancak diğer işletim sistemlerinde ek adımlar gerekmektedir.

1.png



MacOS, Exchange Mail Kurulumu

MacOS işletim sistemine sahip bilgisayarlarda Sistem Tercihleri bölümünde yer alan İnternet Hesapları kısmından Mail Exchange kurulumu yapılmaktadır. Buraya girdiğinizde gelen pencerede ilk olarak Exchange’i seçmeniz gerekmektedir. Daha sonra gelen ekranda ise Adınız Soyadınız, e-posta adresiniz ve şifreniz için gerekli bölümler yer almaktadır. Bu bilgileri doldurup “Devam” butonuna tıkladıktan sonra CNAME kaydınız doğru bir şekilde tanımlandıysa Exchange hesabınızı kullanacak uygulamaları seçerek kurulumu tamamlayabilirsiniz. CNAME kaydının doğru bir şekilde yapılmadığı durumlarda ise isteğe bağlı olan Tanım bölümünü ve doldurulması zorunlu olan Kullanıcı Adı, Şifre ve Sunucu Adresi bölümünü doldurmanız yeterlidir.

YAIVAy.png


Android, Exchange Mail Kurulumu

Mail Exchange, Android işletim sistemine ve mail istemcisine sahip tüm cihazlarda kullanılabilmektedir. Bu cihazlarda Ayarlar bölümünden Hesaplar kısmına girerek Exchange ActiveSnyc bölümüne girmeniz gerekmektedir. Daha sonra gelen bölümlere mail adresini ve şifreyi yazdıktan sonra uygulama sizden sunucu adı, kullanıcı adı ve parola gibi gerekli olan Exchange Server bilgilerini istemektedir. Bu bilgileri doldurduktan sonra hesabınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

YAIVAy.png


iPhone, Exchange Mail Kurulumu

Exchange Mail iPhone’un yanı sıra iPad cihazlardan da kullanılabilmektedir. Bunun için Ayarlar uygulaması içinde yer alan Parolalar ve Hesaplar bölümüne girmek gerekmektedir. Buradan Hesap Ekle kısmına girdikten sonra gelen ekrandan Microsoft Exchange seçeneğini seçmek yeterlidir. Gelen sayfada e-posta, parola ve isteğe bağlı Açıklama bölümünü doldurduktan sonra sağ üst kısımda yer alan Sonraki butonuna tıkladıktan sonra kurulum tamamlanmaktadır. Kurulum yapıldıktan sonra iPhone’un mail uygulamasından Exchange Mail hesabına gelen mailler kullanılabilmektedir.

SOaDEY.gif



KOBXfE.png

//Alıntıdır

Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.
Esenlikle Kalın..

Saygılarımla:Smiley1021:


AVT84H.png

 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.