Fiber optik teknolojisi

Arenklord

Uzman üye
9 Mar 2023
1,294
666
Orta doğu

Merhaba THT ailesi ben Arenklord umarım ki her biriniz iyisinizdir, bugün Fiber optik teknolojisini size bahsetmek istedim
iyi okumalar..



Fiber optik nedir?

Fiber Optik, uzun mesafelerde ışık için bir dalga kılavuzu görevi gören çok ince bir saf cam ipliğidir. Toplam iç yansıma olarak bilinen bir ilke kullanır. Fiber optik kablo aslında iki cam katmanından oluşur: Gerçek ışık sinyalini taşıyan çekirdek ve çekirdeği çevreleyen bir cam tabakası olan kaplama gibi. Kaplama, çekirdekten daha düşük bir kırılma indisine sahiptir. Bu, çekirdek içinde Toplam İç Yansımaya neden olur. Çoğu fiber çift yönlü çiftler halinde çalışır: birincisi sinyali iletmek için kullanılır ve diğeri de almak için kullanılır. Ancak her iki sinyali tek bir tel üzerinden göndermek mümkündür.
Nitekim ki bugün ışığın iletilmesinde “fiber optik kablolar” ve “optik sistemler” kullanılıyor. Optik fiber ile çok sayıda bilgi ışık hızıyla tek bir fiber kablo boyunca iletilmekte. Fiber optik kablo içindeki parmak kalınlığındaki liflerden, aynı anda çok sayıda telefon görüşmesi, televizyon yayını ve internet bağlantısı sağlanabilmektedir. Fiber optik sistemlerde farklı frekanslarda elektromanyetik dalga hiçbir değişikliğe uğramadan uzun mesafelere iletilebilmektedir.


resized_617f4-d86463b3fiber_optik_kablo.jpg
internet-altyapi-teknolojileri-nelerdir-img1-1.jpg


Fiber kablonun çalışma prensibi ışığın tam yansımasına dayanır. Işık, fiber kablo içinde dengeli şekilde yansıyarak ilerler ve buna “mod” denir. Fiber içindeki mod sayısı, fiber kablonun çapına, ışığın dalga boyuna ve sayısal açıklık adındaki büyüklüğe bağlıdır.
Günümüzde kullanılan temel iki tip fiber optik kablo vardır: tek mod ve çoklu mod fiberler. Bunları dış görünümleriyle ayırmak mümkün değildir. Ancak her ikisi de iletişim ortamı olarak kullanılırlar.


FiberKabloNas%C4%B1l1.jpg


Fiber optik teknolojisinde herhangi bir bilgi, ses, veri veya görüntü ilk olarak elektriksel sinyallere dönüştürülür. Işık kaynağında bu elektriksel sinyaller ışığa çevrilir. Fiber kablo hem sayısal hem de analog sinyalleri taşıyabilir. Sinyaller ışığa çevrildikten sonra fiber içinde detektöre gelinceye kadar hareket eder. Detektörde ışık tekrar elektriksel sinyale dönüştürülür. Son olarak elektriksel sinyaller şifresi çözülerek bilgiye (ses, veri veya görüntü) dönüştürülür.



Neden fiber optik?
Bakır kablo ve fiber optik arasındaki en önemli fark, bakır kablonun sinyali elektrik darbeleri şeklinde iletmesi, fiber optiklerin ise ışık darbeleri şeklinde sinyal iletimine sahip olmasıdır. Bakır kablo ve fiber optik arasındaki bir diğer önemli fark ise, isimlerinin kendisinde yatmaktadır. Bakır kablo bakır telden yapılır. Fiber optikler, tek veya çoklu cam elyaf tellerinden oluşur.

  • Bir fiber optik kablonun veri iletim hızı, bakır kabloya göre çok daha fazladır. Bakır kablolar fiber optik kablolardan yaklaşık olarak %31 oranında daha yavaştır.​
  • Bir bakır kablonun bant genişliği fiber optik kabloya göre daha azdır. Bakır kablo 10Gbps’ye kadar iletim sağlar fiber optik ise, 60 Tbps yada daha fazla performansa sahiptir.​
  • Çalışma sırasında bakır kablonun tükettiği enerji 10W’tur. Fiber optik kablo ise daha tasarruflu enerji tüketimine sahiptir. Kullanıcı başına 2W’luk enerji harcar.​
  • Bakır telin ömrü sıcaklık değişimleri ve çevresel faktörlerle birlikte 5 yıldır fiber optik kabloların ise, 30 yada 50 yıl arasında bir kullanım ömürleri vardır.​
  • Fiber optik, verilerin bakır kabloya kıyasla çok daha hızlı aktarılmasını sağlar.​

Günümüzde kullanılan fiber kablolar en az üç bölümden oluşuyor. Bunlar: Core (Çekirdek), Clad (Kabuk) ve Coating (Kaplama)

1-Core (Çekirdek) : Fiber kablonun merkez bölgesidir ve ışığın hareket ettiği bölge burasıdır.

2-Clad (Kabuk): Clad, ışığın yalnız hareket etmesini ve dış ortama sızmamasını sağlar. Kısacası yolculuk eden ışığı çevresel etkenlerden korur veya yalıtımını sağlar.

3-Coating( Kaplama) : Coating veya bir diğer adıyla buffer coating, en dış yüzeydir ve kimyasal ve mekanik zararlardan kabloyu koruyan tabakadır.



Başlıca Fiber Optik kullanım alanları;
  • LAN & WAN uygulamaları
  • İnternet
  • CATV (Ortak anten sistemi. Ortak bir santral yardımı ile birden fazla daireye TV sinyallerini dağıtan sistem)
  • CCTV (Kapalı Devre Televizyon Sistemi – Güvenlik)
  • SCADA Sistemleri (Supervisory Control and Data Acquisition)
  • Dijital TV
  • Videophone
  • Video konferans
  • Multimedia uygulamaları
  • Tıp

Saygılar...
@Arenklord
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.