Fl studio kullanımı

donsuzkowboy

Yeni üye
22 Şub 2012
21
0
Yeni kullanicilar için hazirladigimiz FL Studio derslerimize basliyoruz. Install (Yükleme) bölümünü herkes bildigi için burayi es geçip direkt konulara geçiyorum. Eger bir hata bulursaniz lütfen uyarin&Çünkü bu yazi aslinda FL Studio kullanmi için yazildi fakat arada teknik hatalar olabilir& Ögretme isi her kisinin harci olmadigi için ben orjinal FL derslerinin sirasini takip ediyorum ve kendi bilgilerim le beraber sizlere sunuyorum&.


ILK OLARAK

1-) FL Studioiyu ilk açildiginda (açilmazsa F10 ile açabilirsiniz) karsimiza Settings penceresi çikacak. Bu pencereden genel sistem ayarlari (giris, çikis, buffer ayari v.b.) ve Projemizin ayarlarini (Proje ismi, istenirse açilista çikacak yazi) yapabilirsiniz.


image0021jo.jpg

2-) Output (çikis) bölümü ses çikis bölümüdür. Ilk olarak Primary Sound Driver (Birinci Ses Sürücüsü) seçilidir. Siz burdan kendi sisteminize göre seçebilirsiniz.

3-) DirectSound properties bölümünden ses gecikmesini arttirip azaltabilirsiniiz. (bkz. Latency) Buffer Lengthii (Tampon Süresi) düsürdügünüz takdirde ses gecikmesi azalir fakat ses kalitesinde problem yasayabilirsiniz. Use Polling seçenegi bazi isletim sistemlerinde latency sorununu düzeltmek için konulmustur. Eger Windows 95 yada 98 kullaniyorsaniz bu seçenegi isaretleyin.

4-) The Main Screen (Ana Ekran). Genel ayarlar penceresini kapattigimizda karsimiza Genel çalisma alanimiz çikacak. FL Studyo nun çalisma mantigi da pencereler üzerine kurulmustur. Yani Windows kullanicilari olarak aliskin oldugunuz bir durum. Bu çalisma alanimiz belli basli pencerelerden olusur. Yukarida Tool Panel sol da Browser ortada Sequencer sag tarafta da Mixer paleti.

image0033mm.jpg



SEQUENCER PANELI (F6 ile açilir-kapanir)

Örnek dosyalar .flp uzantili FL Studio 5 Producer Edition dosyasidir. wav ya da mp3 degildir. Daha düsük bir sürümde açarsaniz bazi degisikliklerle karsilasabilirsiniz.

Örnek 01

FL Studioinun en çok kullanilan panelidir. Çünkü parçamiz için gerekli olan sample, loop,pad, drum vs gibi islemleri sequencer bölümünde yapacagiz. Yani adindanda anlasilacagi üzere bu bir sequencer (siralayici).

1-) Nedir? Bu panelde kanallar ve dotilar (nokta) bulunur. Kanallar yatay ve sadece tek bir Sound (ses) barindirirlar. Her bir kanal da 16 dot (nokta) vardir. Ve bu nokta 4 adet 4lük bölümlere ayrilmistir. Tabi bütün bu ayarlari degistirebilirsiniz. Isterseniz 8 lik 12 lik 24 lük yapabilirsiniz. Bunu ilerde görecegiz.

image0042mh.jpg


2-) Noktalar ne için? Bu noktalar o kanalda bulunan sesi (örnegin Kick) kaç defa vuracagini gösterir. Noktalari koymak için Sol fare tusu, Silmek içinse Sag fare tusu ile tiklamaniz yeterlidir. Örnek olarak alttaki resimde basit bir ritmi görebilirsiniz.


http://img132.imageshack.us/img132/5994/image0053ym.jpg

3-) Kanal Kontrolleri. Her kanalin yaninda bulunan Channel Paning ve Channel Volume ile kanalinizin Pan ayarini ve Ses ayarini yapabilirsiniz. Bu ayarlarin solunda bulunan Yesil Isik ise kanalin açik olup olmadigini belirtir. Burdan kanalinizi komple kapatabilirsiniz.

4-) Kendi Ritmini Yapmak. Yukaridaki beat I begenmediniz mi? Güzel, o zaman kendiniz yapin Sonraki bölümde Yeni Sample yükleme, Melodi ayarlari ve Plugin Effect leri ögrenecegiz.

NOTALARI GELISTIRME

Notalarinizi FL Studio ile nasil daha güzel bir sekle getirebiliriz onu görecegiz.

1-) Graph Editor Kontrolü. Ilk önce kanal ismine ya da kanal seçici led ine ondan sonrada Graphic Editor butonuna tiklayin. Graphic Editor altta açilacaktir.

image0111is.jpg


2-) Efekt kontrolü. Efekt seçiciye tiklayip kaydirin. Pan, Velocity, Filter Cut, Filter Res, Pitch ve Shift efektlerini göreceksiniz. Buradan her bir Dota (noktaya) efekt verebilirsiniz.

3-) Kick Drum için pan ayari: Pan ayarinin mantigi söyledir: ayar ilk basta orta seviyededir, en alt seviye sesi %100 sol hoperlöre  en üst seviye %100 sag hoperlöre gönderir. Alttaki resimde daha detayli görebilirsiniz. Bu olayi 3 nokta echo ile birlestirirseniz gerçekten güzel bir sound elde edersiniz.

image0122fw.jpg


4-) Velocity denemesi. Efekt seçiciden velocity ayarina gelip alt resimdeki ayari yaparsaniz ses yavas yavas yükselerek fade in efekti verir. Tabi bunun tam tersini de yapabilirsiniz. Velocity ayari ile sadece bunlari degil birçok degisik efektler yaratabiliyoruz ama tabi ilk olarak temel bilgileri ögrenecegimiz için ileride daha genis kapsamli isleyecegiz. (Bir ipucu! Graphic Editorde örnegin fade in verecegiz fakat her kanalin tek tek %10 %20 vs ayari ile ugrasmamak için, ilk dota geliyoruz ve taban limitinin neresi olduguna karar verip SAG tus ile tiklayip sürüklüyoruz, taa ki son dotumuzun tavan seviyesine gelene kadar. Böylece Program istediginiz fade in ve ya fade outu otomatik olarak ayarlayacaktir)

image0134ts.jpg


5-) Melodi Kontrolü (Keyboard Editor): Elbette bir kanala sadece tek düze Dot lar koyarak müzik yapamayacagimiz ya da yapsak ta pek biseye benzemeyecegi için simdi Keyboard Editor ü ögrenecegiz. Keyboard editor basit anlamda 16 dot luk açtiginiz kanalda notalari sadece C5 ten degil istediginiz nota sirasina göre çalmaniza olanak verir. Alttaki resimde basit anlamda bir nota sirasi giriyoruz. Sol tus ile nota ekler, Sag tus ile eklediginiz notayi silebilirsiniz.

image0146qs.jpg


6-) Melodi Degistirme. Yukarida gördügümüz gibi melodilerimizi istedigimiz sekilde degistirebiliriz. Siz nasil isterseniz&Üstteki örnek ile alttaki ögrnegi karsilastirin.

Örnek dosyalar .flp uzantili FL Studio 5 Producer Edition dosyasidir. wav ya da mp3 degildir. Daha düsük bir sürümde açarsaniz bazi degisikliklerle karsilasabilirsiniz.

image0151bz.jpg


7-) Önemli Tavsiye. Melodinizi yaptiginiz zaman bir vurusun diger vurusu örtmemesi için kanal üzerinde sag tus yapip çikan menüden Cut itselfI isaretleyin. (Denemeyi ikinci örnekteki Pluck kanali ile yapabilirsiniz.)

image0162ah.jpg


PLAYLIST (Pattern ve Sarki)

Ilk konumuzda basit bir sampleiin nasil yapildigini ögrendik. FL Studioinun çalisma mantigi hemen Patterniler ile çalismaktir. Hemen hemen her müzik programinda oldugu gibi. Peki bu Pattern nedir? Nasil çalisir? Nereden açabiliriz? Gibi sorularinizi assagida görecegiz.

1-) Pattern Selector (Pattern Seçici) Kullanimi: FL Studioida 999 pattern yapabilirsiniz. Bir sarkida ortalama 20-30 pattern kullanildigini hesaplarsak sinirinizin ne oldugunu daha iyi anlayabilirsiniz. Birçok degisik yöntemle patterniI hizli bir sekilde degistirebilirsiniz. 1 den 9 kadar pattern seçecekseniz hizli pattern seçiciye tiklayarak ya da klavyenizin sag numerik bölümünden direkt rakam tuslarina basarakseçebilirsiniz. Seçecegniz Pattern 9 dan büyük ise klavyenizin «+» ve «-» tuslarini kullanarak ya da Pattern seçiciiye tiklayip asagi i yukari hareket ettirerek degistirebilirsiniz.

image0177ah.jpg


2-) Playlist Kontrolü: Playlist paneli, parçanizi olusturacak Patternlerinizi hazirladiktan sonra onlari belli bir düzene sokmak için kullanilir. Bu panel de aslinda belli miktarda sequencer sayilir. Örnegin parça 1. Pattern ile baslayacak 30 sn sonra 3. Pattern girecek 4 dk sonra 6. Pattern çikacak gibi.

Bu panel F5 tusu ile açilir-kapanir. Sol bölüm de patternler yer alir. Örnegin Pattern 5 yazan yerin yanina bar eklerseniz, eklediginiz zamana göre pattern devreye girer. Patternin üzerine SAG tus ile tiklarsaniz ismini ve rengini degistirebilirsiniz. Renkleri kullanmak gerçekten büyük kolaylik sagliyor. Mesela tüm Drum ile ilgili olan Kanallari Yesil yaparsaniz 50 tane kanal arasindan Kick aramazsiniz.

Loop noktasi parçanin sonuna geldigi zaman istediginiz yerden tekrar etmesini saglar. Yani parça 3 dakikalik, 3. Dakikanin sonuna geldigi zaman daha önce ayarladiginiz 2 dakika 25. Sn den devam eder.

image0192gj.jpg


3-) Basit bir örnek: 3. Patterni seçelim daha sonra Browser panelinden sirasiyla Packs / Dance klasörüne gelelim. Buradan DNC_SnareiI yeni kanal olarak açalim. (üzerinde sag tus sonra «Open in new channel» seçelim). Kanalimiz geldi, simdi alt resimdeki gibi dotlarimizi dolduruyoruz ve daha önce anlattigimiz gibi Velocity ayarini yapiyoruz. 4. Patternie gelip bir kanal daha açiyoruz ve bu kanalada Packs / Dance / DNC_Crash iI ekliyoruz.

image0204lh.jpg


image0216ot.jpg


4-) Parçada nasil kullanacagiz? PlaylistiI açiyoruz ve asagida ki gibi 3. Ve 4. PatterniI yerlestiriyoruz.

image0226gn.jpg



5-) Peki Pattern 2 ne? Siz simdi soruyosunuz kendinize «ya biz niye bu 2. PatterniI bos biraktik, hem Playlistite bu Pattern için Main automation diyo ne ola ki bu?» ama merak etmeyin bu konuyu Live Recording (Canli Kayit) kisminda ögrenecegiz.

6-) Playlistiin altindaki bosluk nedir? Bu yenilik (Sadece Producer Editionida) audio track larinizi FL Studio ile yaptiginiz çalismalara eklemek için yapilmistir. En iyi örnek Vokal kaydini eklemek olurdu herhalde.

Bu bölümü ufak çapta bir Wave Editor programi olarak düsünebiliriniz. Bu alana her hangi bir wav eklediginizde program otomatik olarak Audio Track kanali açacak. Wav eklemek için yapmaniz gereken sadece bos bir alana tiklamak. Wav formuna iki kere tikladiginiz da kanal özelliklerini görebilir ve degistirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili de daha detayli bilgiyi Audio Tracks bölümümüzde isleyecegiz.
 

Ssc06

Katılımcı Üye
17 Ocak 2012
362
0
Ankara
Eline Sağlık kardeşim...

FL Studio ile bir çok Beat,Sample Ve Direkt 0dan Müzik oluşturabilirsiniz..Ben Mixcraft Ve FL 8 Kullanarak Beat Yapıyorum : Buyrun Bu Güzel Konuya bi Örnek Veriyim Daha Anlatıcı olsun :)


StokBeats ( Yani Ben ) Buyrun Myspace Adresimden En Son Yaptıgım BEAT ; ' Hayat ' İntrom

--- TIKLA DİNLE ! ---
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.