Flutter Nedir?

Novruzz121

Üye
13 Mar 2022
57
11

Flutter Nedir?


Flutter,Google tarafından geliştirilen bir framworktur.Peki Framwork nedir?
Framework, yazılım geliştiricilerin kullandığı önceden hazırlanmış kütüphanelerin bunluduğu ve bunlara yenilerini ekleyebileceği yapıların adıdır. Gelişmiş frameworklerde form kontrolü, veri tabanı bağlantısı, kullanıcı giriş çıkış, mail atma, tema motoru gibi kütüphaneler mevcuttur. Frameworkler ayrıca MVC (Model, View, Controller) gibi bölümlerden oluşarak projenizin daha okunabilir düzenlenebilir olmasını sağlamaktadır.Yapılan projelerin çoğunda aradan belirli bir zaman geçtikten sonra düzenlemek zorlaşır. Hem kodların artması hem de yazılan kodun unutulması revize sürecini uzatmakta. Bu yapılar Modelde veritabanı işlemlerini, Controllerda genel mekaniği, Viewda ise görünüm kodu içerdiği için müdahale edilmesi gereken yer tam olarak bulanabilmektedir. Cross-platformda uygulama geliştirmek amaçlı kullanılır. Yani Flutter ile yazdığımız uygulamamız; web ve hem ios hem de android cihazlarda performans göstermektedir. Yani tek bir kodla birçok platformda çalışabilen bir uygulamaya sahip olabiliyoruz. Bu sayede hem maliyetten hem de zamandan tasarruf edilebiliriz. Google, ilk olarak Fuschia işletim sisteminini geliştirirken Flutter’ı kullanmıştır.

Flutter herhangi bir geliştirme aracıyla çalışmaz, ancak Visual Studio Code ve IntelliJ/Android Studio için editör eklentileri içerir. Aynı zamanda açık kaynak kodludur. Github’tan kodlarını inceleyebilir, siz de kod ekleyerek katkıda bulunabilirsiniz.

Neden Flutter?


Flutter’ın özelliklerine değinmek için websitesine bakabilir, oradan yardım alabiliriz. Flutter, en popüler özelliklerinden biri olan geliştirici yanlı olmasıyla bilinir. Birçok sağladığı kolaylık sayesinde, daha rahat kod yazımına imkan sunmaktadır.İlk olarak, hızlı sonuçlanma özelliğine vurgu yapmak istiyorum. Flutter’la uygulama geliştirirken yaptığımız değişikleri, Stateful Hot Reload özelliği ile anlık olarak görebiliyoruz. Yani, yaptığımız değişikliklerden sonra uygulamamızı tekrar başlatmamıza gerek kalmıyor veya durumunu kaybetmeden sonuçları anında görmemize olanak tanır. Böylece daha hızlı bir şekilde sonuç alabiliyoruz, değişiklik yapabiliyoruz.Kullanıcıların ilk dikkatini çeken şey tabi ki arayüz tasarımıdır. Ne kadar güzel bir tasarım olursa, o kadar çok ilgi uyandırır. İşte bu can alıcı konuda da Flutter kendini ispatlamıştır. Etkileyici ve güzel kullanıcı arayüzleri ile daha hızlı ve güzel uygulamalar elde edebiliyoruz. Flutter’ın katmanlı mimarisi, ekrandaki her piksel üzerinde kontrol sahibi olmamızı sağlar ve güçlü birleştirme özellikleri, grafik, video, metin ve kontrolleri sınırlamadan üst üste bindirmemizi ve canlandırmamızı sağlar.

Cross-platformda uygulama geliştirmek, birçok konuda düşünmemizi gerektirir. Çoğu zaman tasarımları örtüşmeyebilir, performansları aynı şekilde olmayabilir. Bu tip problemlere karşılık Flutter, tüm kritik platform farklılıklarını içerir. Bu sayede, performansı tüm cihazlarda yüksektir.Peki bu Cross-platform nedir? Cross-platform mobil uygulama, birden fazla mobil alt yapı platformunda çalışabilecek şekilde geliştirilen mobil uygulama türleridir. Bu uygulamalar hem İOS hem de Android gibi birden fazla işletim sistemiyle uyumlu şekilde çalışabilirler. Çift platform olarak da tabir edilen bu uygulamalarla tek bir kod sistemi üzerinden farklı platformlarda çalışma özelliği olan uygulamalara sahip olabilirler.

Dart Nedir?


Flutter, bir framework olarak geçerken; biz uygulamada programlama dili olarak Dart’ı kullanırız. C, C#, Java ve JavaScript dillerine benzerlik gösteren Dart, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Dart’ı kullanarak; web sunucuları, web uygulamaları, native mobil uygulamalar ve IoT geliştirmeleri yapabilmekteyiz. Dart hakkında, daha fazla bilgi sahibi olmak için websitesinden Dart’ı inceleyebilirsiniz. Aynı şekilde, websitesi üzerinden Dart ile kod yazarak denemeler yapabilirsiniz, bu imkan sunmaktadır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.