Ftp Nedir? Ftp Hakkında Her Şey // Detaylı Anlatım

bay404

Uzman üye
1 Mar 2020
1,672
42
Antalya
GyUig8.gif



Merhaba sevgili Turk Hack Team Ailesi, bu konumda sizlere FTP (File Transfer Protocol) hakkında bilgi vermek, yaptığım araştırmayı ve bilgilerimi sunmak için bir yazı hazırlamaktayım. Bu konumda FTP hakkında her şeyi, detaylı bir şekilde, sizlere aktarmaya çalışacağım. Umarım herkes adına yararlı ve güzel bir konu olacaktır.

Daha önce internetten herhangi bir dosya indirmişseniz (müzik, e-kitap, film, oyun gibi) ve bu dosyaları paylaşmak için bulut tabanlı bir hizmet kullanmışsanız aslında siz de FTP yani File Transfer Protocol kullanmış olursunuz.



tJoGV2.gif



Peki ya FTP nedir?



FTP, 40 yılı aşkın kullanılmakta olan ve kendisini yeni standartlara uyacak şekilde değiştiren, internet ağındaki (TCP / IP) bilgisayarların, dosyaları birinden diğerine aktarmak için kullandığı bir dil yoludur. FTP ile her türlü dosyayı aktarmak mümkündür ve bazı durumlarda HTTPden bile daha hızlıdır. FTP; bilgisayar dosyalarının bir bilgisayar ağı üzerinden istemci ve sunucu arasında aktarılması için kullanılan standart bir ağ protokolüdür. Windowsta DOS ile, Linux ve MacOSta Terminal gibi bir komut satırı ara birimi ile kullanılabilir. İlk geliştirilen internet protokollerinden biridir. FTP protokolü ile bir başka bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimli-aynı anda (on-line) bağlantı kurulur ve protokol ile sağlanan bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma/gönderme işlemleri yapılır.


tJoGV2.gif


FTP Ne Amaçla Kullanılır?


Dosya Aktarım Protokolü anlamına gelen FTP, ağdaki bilgisayarların (istemci-sunucu) birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlar.


xcyCxK.png



FTPnin iki modern kullanım alanı olarak eğitim ve sunucu dosyalarının şirket içi taşınmasından bahsedebilirim: FTP, daha karmaşık sürümlere geçmeden önce yeni başlayanları internet protokolleriyle tanıştırmanın en iyi yollarından biridir. Güvenlikle ilgili endişeleri ortadan kaldırdığı için bir kuruluşa ait sunucu dosyalarının kapalı bir sistem içinde taşınması için de FTP tercih edilebilir.


tJoGV2.gif


FTP Sunucusu Nedir?


FTP sunucusu yazılımının yüklü olduğu sıradan bir bilgisayar diyebileceğimiz FTP sunucusuyla, istemcilerin sunucudan dosya indirmesi ve yüklemesi mümkün olur.

xcyCxK.png


Bu, çalışanlarınızın dosya paylaşabilmesini sağlayan şirketinizin yerel ağına bağlantı ile şirketinizde sakladığınız bir fiziksel sunucu şeklinde olabilir. Güvenlik riski oluştursa da FTP sunucusunu internete de bağlayabilirsiniz. Böylece çalışanlar sunucuda depolanan verilere istedikleri zaman herhangi bir konumdan erişebilir.


tJoGV2.gif


FTPye Bağlanmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler



Anonymous FTPde şifre olarak e-mail adresinin doğru bir şekilde girilmesi çok önemlidir. Çünkü bazı FTP merkezleri, e-mail adreslerinin uygunsuz girilmesi durumuna müsamaha göstermemektedir. Böylelikle FTPye bağlanılamamaktadır.. EXE, .ZIP gibi dosyaları BINARY modunda transfer etmek gerekmektedir. FTPde genellikle varsayılan aktarım biçimi ASCII dir. Unixde büyük ve küçük harf ayrımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle aktarılacak olan dosyaların doğru bir şekilde gönderilmesi gerekmektedir. Anonymous FTPde bir directory girildiğinde orada bulunan dosyanın büyüklüğü, ismi, tarih ve içeriği belirten kısa yazılar vardır. Bu kısımları atlamadan tahlil edip okumak çok önemlidir.


tJoGV2.gif


FTP Türleri Nelerdir?


FTP temel olarak Aktif FTP ve Pasif FTP olarak ikiye ayrılır. Bir dosya aktarımı işleminde kullanılacak FTP türünün hangisi olacağına ftp istemcisi karar vermektedir. Şimdi başlıklar halinde bu iki FTP çeşidini açıklayalım.

Aktif FTP Nedir?

İlk yayınlanan FTP çeşididir ve istemci aktif rolde olduğu için aktif ftp denir. Dosya aktarımı esnasında aktif ftp kullanılıyor ise sırasıyla aşağıdaki adımlar gerçekleşir:

xcyCxK.png


İstemci rolündeki aktif FTP, karşıdaki sunucuya 21 numaralı porttan yani command portundan bağlanır.

Bağlanılmak istenilen sunucu karşılama mesajını gönderir ve istemcinin kullanıcı adı, şifre gibi bilgileri girmesini ister.

Doğru erişim bilgilerinin girilmesi halinde sunucu istemciye FTP komut satırı açarak yanıt verir.

İstemci dosya aktarımını başlatmak istiyor ise kendi tarafında 1024den büyük olacak bir port açar. Açtığı portu da sunucu tarafına bildirir.

Sunucu, istemci tarafından bildirilen port ile bağlantı kurar, dosya aktarımına start verilir.

Dosya aktarım işlemi tamamlandığında istemci tarafından onay mesajı yollanır.

U0fASl.gif


Pasif FTP Nedir?

Aktif FTPnin günümüz internet teknolojilerinde sağlıklı çalışmaması, yazılımcıları Pasif FTP isimli teknolojiyi üretmeye itmiştir. Zira sunucu rolünde bulunan bilgisayarda kurulu güvenlik duvarı yazılımları, firewall cihazları, hatta antivirüs programları bile; aktif FTP teknolojisinin kararlı çalışmasını engellemektedir. Bu nedenle sunucunun aktif olduğu ve izin verdiği aktarım işlemini kabul ettiği, istemcinin pasif olduğu ve sunucunun talimatlarına göre veri aktarımı yaptığı Pasif FTP teknolojisi günümüzde daha yaygındır.


xcyCxK.png


Dosya aktarımı esnasında pasif ftp kullanılıyor ise sırasıyla aşağıdaki adımlar gerçekleşir:

xcyCxK.png



İstemci rolündeki aktif FTP, karşıdaki sunucuya 21 numaralı porttan yani command portundan bağlanır.

FTP sunucusu rolündeki bilgisayar; karşılama mesajının ardından, kullanıcı adı ve şifre sorgulamasını istemciye gönderir. İstemci bu bilgileri girer.

İstemci tarafından verilen bilgilerin doğru olması halinde; sunucu tarafından istemciye aktarımın yapılacağı port bilgisi iletilir.

İstemci ise sunucunun açtığı porta bağlanarak dosya aktarımını başlatır.


tJoGV2.gif


FTP İstemcisi Nedir


Bir tarayıcıda FTP işlevi yoksa veya uzak bilgisayara dosya yüklemek istiyorsanız, bir istemci programı, kullanıcının bilgisayarında yüklü olan ve bir sunucuya bağlanmak ve dosyaları indirmek veya yüklemek için bu protokolü kullanan bir programdır.


xcyCxK.png


Bir FTP istemcisini güvenli bir FTP sunucusunda oturum açmak, sunucunun dosya klasörü yapısına göz atmak, dosya yüklemek veya indirmek için kullanabilirsiniz.

xcyCxK.png


İstemcinin, bilgisayarınız ve FTP sunucusu konumlarını açıkça görüntüleyen kullanıcı dostu bir arayüzü ve birden çok sunucuda birden çok oturum açma hesabını yönetmek için bir aracı vardır.

xcyCxK.png


İstemci tüm FTP oturumlarınızı günlüğe kaydeder ve sunuculara bağlanırken etkin ve pasif FTP arasında seçim yapmanın bir yolunu sunar.

xcyCxK.png


İstemci, sunucuda klasör ve dosya izinlerini ayarlamanıza ve anonim FTPye izin verir.

xcyCxK.png


Farklı işletim sistemleri için çok sayıda FTP istemcisi bulunur. Birçoğu ücretsizdir ve aşağıda listelenmiştir, ancak belirli bir programda dosyaları otomatik olarak aktarma seçeneği gibi ekstra özelliklere sahip premium FTP istemcileri de mevcuttur.


tJoGV2.gif


En Popüler FTP Programları


Dünya üzerinde birçok FTP bağlantısı sağlayan programlar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ;

FileZilla

FileZilla, kullanımı oldukça basit ve hızlı olan bir FTP bağlantı programıdır. Tüm işletim sistemlerinde uyumlu olan FileZilla, gerek istemci gerekse FTP sunucu yapılandırmasında oldukça başarılı bir programdır. Aşağıdaki link üzerinden indirerek bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

FileZilla Linki: FileZilla İndir

xcyCxK.png


WinSCP

WinSCP, eğer bir Windows işletim sistemi kullanıcısı iseniz, kullanabileceğiniz ideal FTP programlarından birisidir. Birçok FTP protokolünü destekleyen WinSCP ile hiçbir programa ihtiyacınız kalmaz. Aşağıdaki link üzerinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

WinSCP Linki: WinSCP İndir

xcyCxK.png


CyberDuck

Ücretli bir FTP programı olan CyberDuck, Türkçe arayüze sahiptir ve FTP, SFTP, WebDAV, OneDrive ve Google Drive desteğine sahiptir. Aynı şekilde ücretsiz olarakta kullanabilirsiniz. Aşağıdaki link üzerinden CyberDuck programını indirebilirsiniz.

CyberDuck Linki: CyberDuck İndir

xcyCxK.png

Transmit

Transmit, Mac işletim sisteminde çalışmakta olan ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan FTP programıdır. SSH, SFTP, FTP FTPs bağlantıları yapabileceğiniz Transmit ile tüm işlemleri hızlı ve kolayca tamamlayabilirsiniz. Aşağıdaki link üzerinden Transmit FTP programını indirerek bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Transmit Linki: Transmit İndir


tJoGV2.gif


FTP bağlantısı nasıl yapılır?


FTP bağlantısı yapmak için iki yöntem vardır. Bunlardan en çok kullanılanı FTP programı ile FTP bağlantısı yapmaktır. Diğeri ise web tarayıcısı kullanarak FTP yapmaktır. Fakat web tarayıcı ile FTP yapılması pek fazla önerilmemektedir.

U0fASl.gif


FTP bağlantısı için gerekli olan bilgiler nelerdir?


FTP bağlantısı kurmak için ister web tarayıcısı ile FTP bağlantısı yapmak isteyin, isterseniz bir FTP programı kullanın; FTP bağlantısı için gereken dört unsur vardır. Bunlar;

=> FTP yapılacak sunucu adresi. (Genelde ftp.siteadi.tld yada direk siteadi.tld şeklindedir.)


xcyCxK.png


=> FTP kullanıcı adı ve şifresi.


xcyCxK.png


=> Bağlantı yapılacak port. (Genelde ilk bağlantı command üzerinden ve 21 numaralı porttan yapılır.)



xcyCxK.png


=> Aynı network üzerindeki bilgisayara bağlanılmayacaksa, sunucu ve istemci taraflarında internet bağlantısı olması.



tJoGV2.gif



FTP Güvenliğimi Nasıl Sağlayacağım?


FTP ile dosya aktarımı çok kullanılmasına rağmen, sitenizin saldırıya en açık yeri yine FTP bağlantısıdır. Fakat alacağınız basit birkaç önlem saldırı riskini minimize edecektir.

U0fASl.gif


=> FTP ile işlem yapacağınız sırada hosting hesabınız üzerinden kullanıcı adı ve şifre oluşturun.


U0fASl.gif



=> İşiniz bitince FTP kullanıcısını silin.



U0fASl.gif



=> Aktif FTP yerine Pasif FTP kullanın.



U0fASl.gif



=> FTP bağlantısını makul aralıklarda kopmaya ayarlayın.




tJoGV2.gif


FTP programı ile FTP bağlantısı yapmak


Ben anlatım için FileZilla adlı programı kullanacağım, sizler de FileZilla veyahutta istediğiniz programı kullanabilirsiniz. Şimdi anlatımına geçelim ;

1- Öncelikle FilaZilla programını edinmemiz gerekmekte, yukarıdaki istemci indirme linklerinde bırakmış olduğum linkten FileZilla adlı programın sitesine gidebilir ve buradan en son sürüm programı edinebilirsiniz.



xcyCxK.png




2- Daha sonra indirmiş olduğunu EXE uzantılı dosyaya tıklayarak ve her aşamayı onaylayarak programı bilgisayarınıza kurunuz.


xcyCxK.png



3- Gerekli kurulumu sağladıktan sonra programınızı açabilirsiniz ve sonraki adımlara geçiş yapabiliriz.


xcyCxK.png


4- Önce uygulamanın bölümlerini tanıyalım.


3GAVwT.png


U0fASl.gif


Kırmızı alanları takip ederek;


U0fASl.gif



1 ve 2 Numaralı Alan : Bu iki bölüm kendi cihazımızdaki depolama alanını göstermekte. Burada kendi depolamamızda bulunan dosyaları görmekteyiz.



xcyCxK.png


3 ve 4 Numaralı Alan : Bu iki bölümde ise FTP ile bağlandığımız karşı cihazdaki depolama alanını görmekteyiz. Bir bağlantı kurmadığım için bu alan henüz boş.


xcyCxK.png


5 Numaralı Alan : Bu alanda aktarım esnasında, aktarılmayı bekleyen dosyalar gözükecektir. Aktarım esnasında aktarımı bekleyen dosyalarınızı burada görebilirsiniz.



xcyCxK.png


6 Numaralı Alan : Aktarım esnasında olası bir hata nedeniyle aktarılamayan dosya veya dosyalar varsa bu alanda gözükecektir.


xcyCxK.png


7 Numaralı Alan : Sorunsuz bir şekilde aktarılan ve bağlantı kurulan karşı cihaza aktarılan dosyalar bu bölümde gözükecektir.



5- Şimdi ise bağlantımızı sağlayalım.


U0fASl.gif


Yeşil alanları takip ederek;


U0fASl.gif




Bu bölümde FTP bilgilerini gireceğiz.

1 Numaralı Alan : Bu alana FTP bilgilerinden host sunucu bilgisini giriyoruz.



xcyCxK.png




2 Numaralı Alan : Bu alana FTP bilgilerinden kullanıcı adını giriyoruz.




xcyCxK.png




3 Numaralı Alan : Bu alana da şifremizi giriyoruz.




xcyCxK.png




5 Numaralı Alan : Bu alana port bilgisi girmemiz gerekiyor genellikle 21. porttan bağlantı kurulmaktadır.




xcyCxK.png




6 Numaralı Alan : Gerekli bilgilerimizi girdikten sonra bu alana tıklayarak bağlantımızı sağlıyoruz.




xcyCxK.png




7 Numaralı Alan : Bu alanda daha önceden bağlandığımız FTP adreslerine tek tıklama ile yeniden bağlanabiliriz. Zamandan tasaruf etmemizi sağlayacaktır.




tJoGV2.gif



Web Üzerinden FTP Nasıl Yapılır?




Son zamanlardaki genel gidiş, tüm internet servislerine daha becerikli ve etkileşimli ortamlardan erişilmesi ve farklı servislerin etkileşimli olarak kullanılması şekilde kendini göstermektedir. Bu ortamlardan en popüleri WEB(World Wide Web)tir. FTP de dahil olmak üzere pek çok internet servisi ve ilave pek çok özellik bu ortamlar üzerinden kullanılabilir. Dolayısıyla, FTP yapmanın bir diğer yolu da, Web üzerinden FTP yapmaktır. Bu yöntem kullanım açısından daha kolaydır. Binary bir dosyayı, yanlışlıkla, standart FTP programları ile kolayca ASCII modunda almanız mümkündür. Bu gibi sakıncalar Web üzerinden yapılan FTPlerde ortadan kalkmaktadır. Ayrıca, Bookmark ve cache gibi faydalı özelliklerinden dolayı da bu ortamların sağladıkları bazı kolaylıklar vardır.



xcyCxK.png




Çoğu Web istemcisinin sağladığı grafik ara birim özelliğini de unutmamak gerekir. Böylelikle, söz gelimi standart resim formatlarında olan bir resim dosyasını aldığınız anda görüntüyü ekrana da gönderebilirsiniz.


tJoGV2.gif


Bazı FTP Komutları


cd : Dizin değiştirme. Kullanımı; (cd <dizin adı>), bir önceki dizine geçmek için; (cd ..) kullanılır.

xcyCxK.png


pwd : İçinde bulunulan dizinin ismini verir.



xcyCxK.png




dir : Bulunulan dizindeki dosyaları listelememek için kullanılır.



xcyCxK.png


ls: Dizin içindeki çok fazla sayıda dosya varsa sayfa sayfa listeleme ve dosyaları kısa olarak göstermeye yarayan komuttur. Kullanımı; ls- lr: ayrıntılı tersten alfabetik listelemedir.

xcyCxK.png


get: Dosya alma komutudur. Kullanımı; get <dosya adı>(<alındıktan sonraki adı>)

alındıktan sonraki adı aynıda kalabilir.



xcyCxK.png




mget: Birden fazla dosya alma komutudur. Örn: mget *.zip mget a*.*



xcyCxK.png




put: Dosya gönderme komutudur. Kullanımı; put<dosya- adı> (<göndereceğimiz-yerdeki- adı>


xcyCxK.png




mput: Birden çok dosyayı gönderme komutudur.



xcyCxK.png




ascii: Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak ASCII kullanılacağını belirtir.



xcyCxK.png




binary: Dosya aktarımlarında Binary modun kullanılacağını belirtmek için kullanılır.



xcyCxK.png




delete: FTP yapılan bir yerde istenilen dosyayı silme komutudur. Kullanımı; delete<dosya adı > şeklindedir.



xcyCxK.png




mkdir: FTP yapılan yerde yeni bir dizin oluşturma komutu MKDIR dir.Kullanımı; mkdir < dizin -adı> şeklindedir.



xcyCxK.png




rmdir: FTP yapılan yerde boş bir dizini silme komutudur. Kullanımı; rmdir <dizin- adı> şeklindedir.



xcyCxK.png




lcd: FTP ortamından çıkmadan, kendi makinenizde dizin değiştirmenizi sağlar.



xcyCxK.png




close: FTP ortamından çıkmadan sadece ilgili bağlantıyı kapatır.



xcyCxK.png




quit: FTP ortamından çıkmak ve bağlantıyı kapatmak için kullanılan komuttur.



xcyCxK.png




Bazı FTP merkezleri, tüm bir dizini sıkıştırarak gönderme kabiliyetine sahiptir. Söz gelimi, linux isimli bir alt dizini, GET linux linux.zip şeklinde sıkıştırılmış olarak alabiliriz. Ancak, bu özellik her FTP merkezinde olmayabilir


TRoCYy.png




Geri Dönüş ve Yanıtlarınız Bekliyorum. Benim için önemliler. :))




Konum bu kadardı arkadaşlar hepinize vaktinizi ayırdığınız okumaya uygun görüpte okuduğunuz için teşekkür ediyorum.

Saygılarla iyi forumlar.. :mml


Bay 404 Web Coder


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

bay404

Uzman üye
1 Mar 2020
1,672
42
Antalya
Son düzenleme:
27 May 2023
188
44






GyUig8.gif






Merhaba sevgili Turk Hack Team Ailesi, bu konumda sizlere FTP (File Transfer Protocol) hakkında bilgi vermek, yaptığım araştırmayı ve bilgilerimi sunmak için bir yazı hazırlamaktayım. Bu konumda FTP hakkında her şeyi, detaylı bir şekilde, sizlere aktarmaya çalışacağım. Umarım herkes adına yararlı ve güzel bir konu olacaktır.



Daha önce internetten herhangi bir dosya indirmişseniz (müzik, e-kitap, film, oyun gibi) ve bu dosyaları paylaşmak için bulut tabanlı bir hizmet kullanmışsanız aslında siz de FTP yani File Transfer Protocol kullanmış olursunuz.





tJoGV2.gif






Peki ya FTP nedir?




dosya-transfer-siteleri.jpg




FTP, 40 yılı aşkın kullanılmakta olan ve kendisini yeni standartlara uyacak şekilde değiştiren, internet ağındaki (TCP / IP) bilgisayarların, dosyaları birinden diğerine aktarmak için kullandığı bir dil yoludur. FTP ile her türlü dosyayı aktarmak mümkündür ve bazı durumlarda HTTPden bile daha hızlıdır. FTP; bilgisayar dosyalarının bir bilgisayar ağı üzerinden istemci ve sunucu arasında aktarılması için kullanılan standart bir ağ protokolüdür. Windowsta DOS ile, Linux ve MacOSta Terminal gibi bir komut satırı ara birimi ile kullanılabilir. İlk geliştirilen internet protokollerinden biridir. FTP protokolü ile bir başka bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimli-aynı anda (on-line) bağlantı kurulur ve protokol ile sağlanan bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma/gönderme işlemleri yapılır.





tJoGV2.gif






FTP Ne Amaçla Kullanılır?




Dosya Aktarım Protokolü anlamına gelen FTP, ağdaki bilgisayarların (istemci-sunucu) birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlar.



xcyCxK.png




FTPnin iki modern kullanım alanı olarak eğitim ve sunucu dosyalarının şirket içi taşınmasından bahsedebilirim: FTP, daha karmaşık sürümlere geçmeden önce yeni başlayanları internet protokolleriyle tanıştırmanın en iyi yollarından biridir. Güvenlikle ilgili endişeleri ortadan kaldırdığı için bir kuruluşa ait sunucu dosyalarının kapalı bir sistem içinde taşınması için de FTP tercih edilebilir.





tJoGV2.gif






FTP Sunucusu Nedir?




FTP sunucusu yazılımının yüklü olduğu sıradan bir bilgisayar diyebileceğimiz FTP sunucusuyla, istemcilerin sunucudan dosya indirmesi ve yüklemesi mümkün olur.



xcyCxK.png




Bu, çalışanlarınızın dosya paylaşabilmesini sağlayan şirketinizin yerel ağına bağlantı ile şirketinizde sakladığınız bir fiziksel sunucu şeklinde olabilir. Güvenlik riski oluştursa da FTP sunucusunu internete de bağlayabilirsiniz. Böylece çalışanlar sunucuda depolanan verilere istedikleri zaman herhangi bir konumdan erişebilir.



yazı-içi-görsel-1-2-800x317.jpg






tJoGV2.gif






FTPye Bağlanmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler




Anonymous FTPde şifre olarak e-mail adresinin doğru bir şekilde girilmesi çok önemlidir. Çünkü bazı FTP merkezleri, e-mail adreslerinin uygunsuz girilmesi durumuna müsamaha göstermemektedir. Böylelikle FTPye bağlanılamamaktadır.. EXE, .ZIP gibi dosyaları BINARY modunda transfer etmek gerekmektedir. FTPde genellikle varsayılan aktarım biçimi ASCII dir. Unixde büyük ve küçük harf ayrımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle aktarılacak olan dosyaların doğru bir şekilde gönderilmesi gerekmektedir. Anonymous FTPde bir directory girildiğinde orada bulunan dosyanın büyüklüğü, ismi, tarih ve içeriği belirten kısa yazılar vardır. Bu kısımları atlamadan tahlil edip okumak çok önemlidir.





tJoGV2.gif






FTP Türleri Nelerdir?




FTP temel olarak Aktif FTP ve Pasif FTP olarak ikiye ayrılır. Bir dosya aktarımı işleminde kullanılacak FTP türünün hangisi olacağına ftp istemcisi karar vermektedir. Şimdi başlıklar halinde bu iki FTP çeşidini açıklayalım.



Aktif FTP Nedir?



İlk yayınlanan FTP çeşididir ve istemci aktif rolde olduğu için aktif ftp denir. Dosya aktarımı esnasında aktif ftp kullanılıyor ise sırasıyla aşağıdaki adımlar gerçekleşir:



xcyCxK.png




İstemci rolündeki aktif FTP, karşıdaki sunucuya 21 numaralı porttan yani command portundan bağlanır.

Bağlanılmak istenilen sunucu karşılama mesajını gönderir ve istemcinin kullanıcı adı, şifre gibi bilgileri girmesini ister.

Doğru erişim bilgilerinin girilmesi halinde sunucu istemciye FTP komut satırı açarak yanıt verir.

İstemci dosya aktarımını başlatmak istiyor ise kendi tarafında 1024den büyük olacak bir port açar. Açtığı portu da sunucu tarafına bildirir.

Sunucu, istemci tarafından bildirilen port ile bağlantı kurar, dosya aktarımına start verilir.

Dosya aktarım işlemi tamamlandığında istemci tarafından onay mesajı yollanır.



U0fASl.gif




Pasif FTP Nedir?



Aktif FTPnin günümüz internet teknolojilerinde sağlıklı çalışmaması, yazılımcıları Pasif FTP isimli teknolojiyi üretmeye itmiştir. Zira sunucu rolünde bulunan bilgisayarda kurulu güvenlik duvarı yazılımları, firewall cihazları, hatta antivirüs programları bile; aktif FTP teknolojisinin kararlı çalışmasını engellemektedir. Bu nedenle sunucunun aktif olduğu ve izin verdiği aktarım işlemini kabul ettiği, istemcinin pasif olduğu ve sunucunun talimatlarına göre veri aktarımı yaptığı Pasif FTP teknolojisi günümüzde daha yaygındır.



xcyCxK.png




Dosya aktarımı esnasında pasif ftp kullanılıyor ise sırasıyla aşağıdaki adımlar gerçekleşir:



xcyCxK.png




İstemci rolündeki aktif FTP, karşıdaki sunucuya 21 numaralı porttan yani command portundan bağlanır.

FTP sunucusu rolündeki bilgisayar; karşılama mesajının ardından, kullanıcı adı ve şifre sorgulamasını istemciye gönderir. İstemci bu bilgileri girer.

İstemci tarafından verilen bilgilerin doğru olması halinde; sunucu tarafından istemciye aktarımın yapılacağı port bilgisi iletilir.

İstemci ise sunucunun açtığı porta bağlanarak dosya aktarımını başlatır.





tJoGV2.gif






FTP İstemcisi Nedir




Bir tarayıcıda FTP işlevi yoksa veya uzak bilgisayara dosya yüklemek istiyorsanız, bir istemci programı, kullanıcının bilgisayarında yüklü olan ve bir sunucuya bağlanmak ve dosyaları indirmek veya yüklemek için bu protokolü kullanan bir programdır.



xcyCxK.png




Bir FTP istemcisini güvenli bir FTP sunucusunda oturum açmak, sunucunun dosya klasörü yapısına göz atmak, dosya yüklemek veya indirmek için kullanabilirsiniz.



xcyCxK.png




İstemcinin, bilgisayarınız ve FTP sunucusu konumlarını açıkça görüntüleyen kullanıcı dostu bir arayüzü ve birden çok sunucuda birden çok oturum açma hesabını yönetmek için bir aracı vardır.



xcyCxK.png




İstemci tüm FTP oturumlarınızı günlüğe kaydeder ve sunuculara bağlanırken etkin ve pasif FTP arasında seçim yapmanın bir yolunu sunar.



xcyCxK.png




İstemci, sunucuda klasör ve dosya izinlerini ayarlamanıza ve anonim FTPye izin verir.



xcyCxK.png




Farklı işletim sistemleri için çok sayıda FTP istemcisi bulunur. Birçoğu ücretsizdir ve aşağıda listelenmiştir, ancak belirli bir programda dosyaları otomatik olarak aktarma seçeneği gibi ekstra özelliklere sahip premium FTP istemcileri de mevcuttur.





tJoGV2.gif






En Popüler FTP Programları




Dünya üzerinde birçok FTP bağlantısı sağlayan programlar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ;



FileZilla



FileZilla, kullanımı oldukça basit ve hızlı olan bir FTP bağlantı programıdır. Tüm işletim sistemlerinde uyumlu olan FileZilla, gerek istemci gerekse FTP sunucu yapılandırmasında oldukça başarılı bir programdır. Aşağıdaki link üzerinden indirerek bilgisayarınıza kurabilirsiniz.



FileZilla Linki: FileZilla İndir



xcyCxK.png




WinSCP



WinSCP, eğer bir Windows işletim sistemi kullanıcısı iseniz, kullanabileceğiniz ideal FTP programlarından birisidir. Birçok FTP protokolünü destekleyen WinSCP ile hiçbir programa ihtiyacınız kalmaz. Aşağıdaki link üzerinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.



WinSCP Linki: WinSCP İndir



xcyCxK.png




CyberDuck



Ücretli bir FTP programı olan CyberDuck, Türkçe arayüze sahiptir ve FTP, SFTP, WebDAV, OneDrive ve Google Drive desteğine sahiptir. Aynı şekilde ücretsiz olarakta kullanabilirsiniz. Aşağıdaki link üzerinden CyberDuck programını indirebilirsiniz.



CyberDuck Linki: CyberDuck İndir



xcyCxK.png




Transmit



Transmit, Mac işletim sisteminde çalışmakta olan ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan FTP programıdır. SSH, SFTP, FTP FTPs bağlantıları yapabileceğiniz Transmit ile tüm işlemleri hızlı ve kolayca tamamlayabilirsiniz. Aşağıdaki link üzerinden Transmit FTP programını indirerek bilgisayarınıza kurabilirsiniz.



Transmit Linki: Transmit İndir





tJoGV2.gif






FTP bağlantısı nasıl yapılır?




FTP bağlantısı yapmak için iki yöntem vardır. Bunlardan en çok kullanılanı FTP programı ile FTP bağlantısı yapmaktır. Diğeri ise web tarayıcısı kullanarak FTP yapmaktır. Fakat web tarayıcı ile FTP yapılması pek fazla önerilmemektedir.



U0fASl.gif




FTP bağlantısı için gerekli olan bilgiler nelerdir?




FTP bağlantısı kurmak için ister web tarayıcısı ile FTP bağlantısı yapmak isteyin, isterseniz bir FTP programı kullanın; FTP bağlantısı için gereken dört unsur vardır. Bunlar;



=> FTP yapılacak sunucu adresi. (Genelde ftp.siteadi.tld yada direk siteadi.tld şeklindedir.)




xcyCxK.png




=> FTP kullanıcı adı ve şifresi.




xcyCxK.png




=> Bağlantı yapılacak port. (Genelde ilk bağlantı command üzerinden ve 21 numaralı porttan yapılır.)






xcyCxK.png




=> Aynı network üzerindeki bilgisayara bağlanılmayacaksa, sunucu ve istemci taraflarında internet bağlantısı olması.






tJoGV2.gif






FTP Güvenliğimi Nasıl Sağlayacağım?




FTP ile dosya aktarımı çok kullanılmasına rağmen, sitenizin saldırıya en açık yeri yine FTP bağlantısıdır. Fakat alacağınız basit birkaç önlem saldırı riskini minimize edecektir.



U0fASl.gif




=> FTP ile işlem yapacağınız sırada hosting hesabınız üzerinden kullanıcı adı ve şifre oluşturun.




U0fASl.gif




=> İşiniz bitince FTP kullanıcısını silin.




U0fASl.gif




=> Aktif FTP yerine Pasif FTP kullanın.




U0fASl.gif




=> FTP bağlantısını makul aralıklarda kopmaya ayarlayın.






tJoGV2.gif






FTP programı ile FTP bağlantısı yapmak




Ben anlatım için FileZilla adlı programı kullanacağım, sizler de FileZilla veyahutta istediğiniz programı kullanabilirsiniz. Şimdi anlatımına geçelim ;



1- Öncelikle FilaZilla programını edinmemiz gerekmekte, yukarıdaki istemci indirme linklerinde bırakmış olduğum linkten FileZilla adlı programın sitesine gidebilir ve buradan en son sürüm programı edinebilirsiniz.



xcyCxK.png




2- Daha sonra indirmiş olduğunu EXE uzantılı dosyaya tıklayarak ve her aşamayı onaylayarak programı bilgisayarınıza kurunuz.



xcyCxK.png




3- Gerekli kurulumu sağladıktan sonra programınızı açabilirsiniz ve sonraki adımlara geçiş yapabiliriz.



xcyCxK.png




4- Önce uygulamanın bölümlerini tanıyalım.



3GAVwT.png




U0fASl.gif


Kırmızı alanları takip ederek;


U0fASl.gif




1 ve 2 Numaralı Alan : Bu iki bölüm kendi cihazımızdaki depolama alanını göstermekte. Burada kendi depolamamızda bulunan dosyaları görmekteyiz.




xcyCxK.png




3 ve 4 Numaralı Alan : Bu iki bölümde ise FTP ile bağlandığımız karşı cihazdaki depolama alanını görmekteyiz. Bir bağlantı kurmadığım için bu alan henüz boş.




xcyCxK.png




5 Numaralı Alan : Bu alanda aktarım esnasında, aktarılmayı bekleyen dosyalar gözükecektir. Aktarım esnasında aktarımı bekleyen dosyalarınızı burada görebilirsiniz.




xcyCxK.png




6 Numaralı Alan : Aktarım esnasında olası bir hata nedeniyle aktarılamayan dosya veya dosyalar varsa bu alanda gözükecektir.




xcyCxK.png




7 Numaralı Alan : Sorunsuz bir şekilde aktarılan ve bağlantı kurulan karşı cihaza aktarılan dosyalar bu bölümde gözükecektir.




5- Şimdi ise bağlantımızı sağlayalım.



U0fASl.gif


Yeşil alanları takip ederek;


U0fASl.gif




Bu bölümde FTP bilgilerini gireceğiz.



1 Numaralı Alan : Bu alana FTP bilgilerinden host sunucu bilgisini giriyoruz.




xcyCxK.png




2 Numaralı Alan : Bu alana FTP bilgilerinden kullanıcı adını giriyoruz.




xcyCxK.png




3 Numaralı Alan : Bu alana da şifremizi giriyoruz.




xcyCxK.png




5 Numaralı Alan : Bu alana port bilgisi girmemiz gerekiyor genellikle 21. porttan bağlantı kurulmaktadır.




xcyCxK.png




6 Numaralı Alan : Gerekli bilgilerimizi girdikten sonra bu alana tıklayarak bağlantımızı sağlıyoruz.




xcyCxK.png




7 Numaralı Alan : Bu alanda daha önceden bağlandığımız FTP adreslerine tek tıklama ile yeniden bağlanabiliriz. Zamandan tasaruf etmemizi sağlayacaktır.






tJoGV2.gif






Web Üzerinden FTP Nasıl Yapılır?




Son zamanlardaki genel gidiş, tüm internet servislerine daha becerikli ve etkileşimli ortamlardan erişilmesi ve farklı servislerin etkileşimli olarak kullanılması şekilde kendini göstermektedir. Bu ortamlardan en popüleri WEB(World Wide Web)tir. FTP de dahil olmak üzere pek çok internet servisi ve ilave pek çok özellik bu ortamlar üzerinden kullanılabilir. Dolayısıyla, FTP yapmanın bir diğer yolu da, Web üzerinden FTP yapmaktır. Bu yöntem kullanım açısından daha kolaydır. Binary bir dosyayı, yanlışlıkla, standart FTP programları ile kolayca ASCII modunda almanız mümkündür. Bu gibi sakıncalar Web üzerinden yapılan FTPlerde ortadan kalkmaktadır. Ayrıca, Bookmark ve cache gibi faydalı özelliklerinden dolayı da bu ortamların sağladıkları bazı kolaylıklar vardır.



xcyCxK.png




Çoğu Web istemcisinin sağladığı grafik ara birim özelliğini de unutmamak gerekir. Böylelikle, söz gelimi standart resim formatlarında olan bir resim dosyasını aldığınız anda görüntüyü ekrana da gönderebilirsiniz.





tJoGV2.gif






Bazı FTP Komutları




cd : Dizin değiştirme. Kullanımı; (cd <dizin adı>), bir önceki dizine geçmek için; (cd ..) kullanılır.



xcyCxK.png




pwd : İçinde bulunulan dizinin ismini verir.



xcyCxK.png




dir : Bulunulan dizindeki dosyaları listelememek için kullanılır.



xcyCxK.png




ls: Dizin içindeki çok fazla sayıda dosya varsa sayfa sayfa listeleme ve dosyaları kısa olarak göstermeye yarayan komuttur. Kullanımı; ls- lr: ayrıntılı tersten alfabetik listelemedir.



xcyCxK.png




get: Dosya alma komutudur. Kullanımı; get <dosya adı>(<alındıktan sonraki adı>)

alındıktan sonraki adı aynıda kalabilir.



xcyCxK.png




mget: Birden fazla dosya alma komutudur. Örn: mget *.zip mget a*.*



xcyCxK.png




put: Dosya gönderme komutudur. Kullanımı; put<dosya- adı> (<göndereceğimiz-yerdeki- adı>



xcyCxK.png




mput: Birden çok dosyayı gönderme komutudur.



xcyCxK.png




ascii: Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak ASCII kullanılacağını belirtir.



xcyCxK.png




binary: Dosya aktarımlarında Binary modun kullanılacağını belirtmek için kullanılır.



xcyCxK.png




delete: FTP yapılan bir yerde istenilen dosyayı silme komutudur. Kullanımı; delete<dosya adı > şeklindedir.



xcyCxK.png




mkdir: FTP yapılan yerde yeni bir dizin oluşturma komutu MKDIR dir.Kullanımı; mkdir < dizin -adı> şeklindedir.



xcyCxK.png




rmdir: FTP yapılan yerde boş bir dizini silme komutudur. Kullanımı; rmdir <dizin- adı> şeklindedir.



xcyCxK.png




lcd: FTP ortamından çıkmadan, kendi makinenizde dizin değiştirmenizi sağlar.



xcyCxK.png




close: FTP ortamından çıkmadan sadece ilgili bağlantıyı kapatır.



xcyCxK.png




quit: FTP ortamından çıkmak ve bağlantıyı kapatmak için kullanılan komuttur.



xcyCxK.png




Bazı FTP merkezleri, tüm bir dizini sıkıştırarak gönderme kabiliyetine sahiptir. Söz gelimi, linux isimli bir alt dizini, GET linux linux.zip şeklinde sıkıştırılmış olarak alabiliriz. Ancak, bu özellik her FTP merkezinde olmayabilir.

















TRoCYy.png




Geri Dönüş ve Yanıtlarınız Bekliyorum. Benim için önemliler. :))






Konum bu kadardı arkadaşlar hepinize vaktinizi ayırdığınız okumaya uygun görüpte okuduğunuz için teşekkür ediyorum.

Saygılarla iyi forumlar.. :mml





Bay 404 Web Coder






Elinize Emeğinize Sağlık
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.