Gizlilik odaklı projeler nelerdir? Nasıl çalışırlar? Popüler privacy coins

vancoondehni

Moderatör
12 Nis 2020
186
325
22
-
Gizlilik Odaklı Kripto Para Projeleri

Gizlilik madeni paraları, kökenlerini ve varış noktalarını gizleyerek özel ve anonim blok zinciri işlemlerine güç sağlayan bir kripto para birimi sınıfıdır. Bu anonim kripto para birimlerinde kullanılan tekniklerden bazıları, bir kullanıcının gerçek cüzdan bakiyesini ve adresini gizlemeyi ve zincir analizinden kaçınmak için birden fazla işlemi birbiriyle karıştırmayı içerir.
Şeffaflık ruhu içinde, Bitcoin ve diğer gizli olmayan blok zincirler, herkesin ağlarındaki genel adresleri ve işlemleri görmesine izin verir, bu da birinin para yatırma ve çekme işlemlerini izlemeyi nispeten basit hale getirir.
Ancak, mahremiyet madeni paraları iki farklı yönü ele alır; anonimlik ve takip edilemezlik. Anonimlik, bir işlemin arkasındaki kimliği gizlerken, izlenemezlik, üçüncü tarafların blok zinciri analizi gibi hizmetleri kullanarak işlemlerin izini sürmesini neredeyse imkansız hale getirir.

Bugün kripto para piyasasında işlem yapmak için 79 farklı gizlilik madeni parası olduğu tahmin ediliyor. Bu projelerin toplam değeri 5 milyar doların biraz üzerinde. Her proje şüphesiz mümkün olduğunca mahremiyete en iyi yaklaşımı sunmaya çalışsa da, gerçek şu ki bazı projeler diğerlerinden daha başarılı. Bu projeler:

- Monero($XMR)
- Zcash($ZEC)
- Horizen($ZEN)
- Dash($DASH)
- Secret Network($SCRT)
- Verge($XVG)
- Decred($DCR)
- NuCypher($NU)

cv48p7d.png

Monero Nedir?
328.png
Monero, dünyanın açık ara en popüler gizlilik parasıdır. Manşetleri kaplayan bir hack olayını içeren hemen hemen her olayda, suçluların gelirlerini Monero jetonlarında aldığını görür. Proje, halka imzaları ve gizli adresleri kullanarak işlemleri bağlanamaz ve izlenemez hale getiriyor. Bu, hem gönderenin hem de alıcının kimliklerini gizler. İki kullanıcı arasında aktarılan tutar da Ring Gizli İşlemleri kullanılarak gizlenir. Monero, bugün piyasadaki açık ara en kanıtlanmış ve güvenilir gizlilik madeni parasıdır, bu nedenle piyasa değerine göre kategorideki en değerli jetondur.

Monero Nasıl Çalışır?

Her işlemde gönderenin adresi, para miktarı ve alıcının adresi olmak üzere 3 adet bilgi bulunmaktadır.

Monero, göndereni maskelemek ve onun anonim ve izlenemez olmasını sağlamak için halka imzaları kullanır; bu, esasen bir kullanıcı bir işlemi imzaladığında, imzası geçmiş imzalarla (blok zincirini kullanan diğer kişilerden) birleştirilir, bu da hiç kimsenin işlemi gerçekte kimin gönderdiğini bulamamasına yol açar anlamına gelir.
Monero, temelde tx’ten blok zincirine rastgele küçük bilgi parçalarını serbest bırakan halka ct’yi kullanarak işlemde gönderilen tutarı gizler böylece gönderilen Monero miktarı gibi önemli bilgileri maskelerken bir işlemin gerçek olduğu doğrulanabilir.

Son olarak, Monero tek seferlik gizli adresler kullanarak alıcıyı anonim tutar. Gizli adres, gerçek bir cüzdan adresi değildir, ancak gerçek bir cüzdan kimliğiyle erişebileceğiniz bir cüzdandır, bunu açıklamanın en iyi yolu, gizli adresinizin, gizli bir cüzdanla erişebileceğiniz, sahte, herkese açık bir cüzdan olduğudur.


Monero’nun ölçeklenebilirliği

Monero gerçekten harika bir madeni paradır, şu anda mevcut olan birçok kripto para biriminin aksine ölçeklenebilir olma niyetiyle yapılmıştır, Monero ağ daha fazla kullanıldıkça tx maliyetlerini düşürerek ölçeklenir. SO esasen, ağ ne kadar çok kullanılırsa, ücretler o kadar ucuz olur.

Şu anda, Monero tx ücretleri çok ucuz, bu nedenle Monero ağı büyüdükçe daha da ucuzlamaya devam edecekler.

cv48p7d.png

DASH nedir?
dash-logo-4A14989CF5-seeklogo.com.png
Dash, aslında diğer birçok altcoin gibi orijinal Bitcoin kodunun bir çatalıdır. İsmin anlamı basittir. Dijital ve nakit kelimelerinin basit bir birleşimidir. Dash 2014 yılının Ocak ayında piyasaya sürüldü ve kripto para birimi tarihindeki ilk gizlilik madeni parası olarak kabul ediliyor. Dash'in 518 milyon dolarlık bir proje olmasının tek nedeni, kategorideki ilk hamle avantajı değil. Anonimleştirme stratejisi, PrivateSend adlı bir şeyin etrafında döner. PrivateSend, işlemleri karıştırarak ve blok zincirine tek bir işlem olarak tanıtarak gizler.
cv48p7d.png

Zcash nedir?
zcash-icon-fullcolor.png
Zcash'in, kullanıcıların kendi adreslerini kimseye ifşa etmeden birbirleri arasında işlem yapmalarını sağlayan bir şifreleme aracı olan Zero-Knowledge Proof adlı bir konsept kullandığı söyleniyor. Kullanıcılar, adreslerini istedikleri gibi gizleme veya erişim izni verme olanağına sahiptir, bu da onlara daha fazla kontrol sağlar.

Zcash ağındaki işlemler zk-SNARKS kullanılarak doğrulanır. Bu, Sıfır-Bilgi Öz ve Etkileşimli Olmayan Bilgi Argümanı anlamına gelir. Tüm blok zincirleri, etkileşimli olmayan bir kanıt yöntemi kullanır çünkü işlemlerin ağdaki her düğüm tarafından doğrulanabilir olması gerekir. Anonimliği korurken tüm tarafların merkezi olmayan bir blok zinciri üzerinde etkileşime girmesine izin vermek neredeyse imkansızdır. Etkileşimsizlik anahtardır.

cv48p7d.png

Verge nedir?
1200px-The_Verge_Logo_2016.svg.png
Verge, günlük kullanım için oluşturulmuş bir gizlilik madeni parasıdır. Bu açık kaynaklı gönüllü odaklı proje, gizliliği korurken doğrudan işlemler yapmanın hızlı, verimli ve merkezi olmayan bir yolunu sağlıyor. Verge, TOR ve I2P gibi birden çok anonimlik merkezli ağ kullanır. TOR, kullanıcı iletişimlerini gönüllüler tarafından yürütülen dağıtılmış bir ağa aktarır. I2P, verileri gönderilmeden önce şifreler. Kullanıcıların IP adresleri tamamen gizlenmiştir ve işlemler tamamen izlenemez.
cv48p7d.png

Horizen(ZEN) nedir?
1698.png
Horizen (ZEN), Bitcoin'e benzer şekilde çalışan gizlilik korumalı Z-Adresleri ve genel T-Adresleri sunar. Ancak, bir Z-Adresinden T-Adrese para göndermek, alınan miktarı gösterecektir. Horizen, anonimliği iyileştirmeye yardımcı olan geniş bir düğüm ağına da sahiptir.
cv48p7d.png

Detaylı incelemek isteyenler için her projenin whitepaperını bırakıyorum:
Monero Whitepaper
Zcash Whitepaper
Decred Whitepaper
Horizen Whitepaper
Dash Whitepaper
Secret Network Whitepaper

Verge Whitepaper
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.