Hangi Programlama Dili İle Başlamalıyım?

SinyorH4CK

Üye
2 Ocak 2020
111
3
NetWork
1 - Odaklanmak Ve Karar Vermek

Bu işi bir hobi olarak yapmak istiyor olabilir ya da hayatınızın geri kalanında geçiminizi programlama ile sağlamak istiyor olabilirsiniz.Hangi seçenek sizin için doğru olursa olsun bir dil ile yetinmeyin.”Ben Java’ yı çok iyi biliyorum. Nasıl olsa geçerliliği olan bir dil, ben bu dil ile geçimimi sağlarım.”şeklindeki algılara düşmeyin.Bazı insanlar bir programlama dili içinde başarılı bir kariyere sahip iken çoğu geliştirici bir çok yazılım dilini bilir,kendileri için doğru olan dili bulana kadar odağını değiştirir. Diyelim ki Çalıştığınız şirkette Java yazılımcısı olarak çalışıyorsunuz.Şirketiniz size artık mevcut ihtiyaçların Java dili ile karşılanmadığını sizden ‘x’ dili ile kodlarınızı yazmanızı istedi.Ben o dili bilmiyorum yazamam diyebilecek lüksünüz olmayabilir.Hayat boyu öğrenen olacaksınız, bu nedenle kariyeriniz boyunca birçok farklı programlama dili öğrenmeyi deneyin.

Bir dilden çok öğrenmeyi öğrenin.Balığa değil balık tutmaya odaklanın.


2 - Programlama dilleri birbirinden çok farklı gözüküyor

Programlama dilleri farklı farklı söz dizimine veya kurallara sahip olabiliyor. Her dil belli bir amaç için geliştirilmiş olsa da güzel haber hepsinin ortak kavramları bulundurmasıdır.Örneğin siz bir while, for döngüsünün çalışma mantığını anladıysanız C de kullandığınızı bu yapıyı Java’da da kullanmak zor olmayacaktır. Bir dil öğrenmek bir sonraki dili öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Bir sonraki programlama dilini seçerken de ilk dilinizde öğrendiğiniz şeylerin oturmasına ve bilginize yeni şeyler eklenmesine fayda sağlayacaktır.

3.Yanlış dili seçersem ne olur?

Bazı dilleri öğrenmek diğerlerinden daha zor olabiliyor .Diyelim ki başlamak için zor olan söz diziminde bir ton ayrıntı olan bir dili seçtiniz. Bilgisayar başında geçen onca zaman sizin hevesinizi isteğinizi kırabilir.Buna izin vermeyin. Kod yazarken sorunlarla karşılaşan tek siz değilsiniz. çevrimiçi forumlarda sorular sorun; diğer öğrencilerin ve geliştiricilerin birbirlerine yardım etmeye istediklerini göreceksiniz. Sabırlı olun ve meydan okuyun, bir kez üstesinden gelince, başardığınız şeyden gurur duyacaksınız. Bir dildeki temel kavramları öğrendikten sonra, sonraki kavramların daha zor olduğunu görebilirsiniz. Vazgeçmek istediğinizde, çalışmak için çabalayın, iyi not alın ve olabildiğince fazla bilgi edinin. Kendinizi iterek bir şeyler öğrenebileceğinizi göreceksiniz.


Hangi programlama dilleri arasından seçim yapabilirsiniz?

0Elq7R.jpg



1.HTML ve CSS

İnsanlar çoğunlukla Html Css öğrenerek kodlamaya başlarlar. Bu 2 dil, statik web sayfaları oluşturmak için gereklidir. Basit web sitelerinden muazzam ve karmaşık uygulamalara kadar bir sürü web'deki her şeyin temelini oluşturuyorlar.

HTML (Hyper Text Markup Language) tüm metni, bağlantıları, görüntüleri ve bir web sitesinde bulunan diğer içerikleri yapılandırır. İşaretleme dilidir. CSS (Cascading Style Sheets), web sayfası görünümünü şekillendiren renk, düzen ve stil dediğimiz diğer görselleri yapan dildir. Web siteleri yapmakla ilgileniyorsanız, kesinlikle HTML ve CSS ile başlamayı tercih etmek isteyeceksiniz.


2.JavaScript

JavaScript birçok insan için ilk programlama dilidir. HTML ve CSS öğrenildikten sonra atılması gereken mantıklı bir sonraki adım. JavaScript, web sitelerine birkaç etkileşimli özellik eklemeyi amaçlayan basit bir web programlama dili olarak başladı – ancak dünyanın neredeyse tüm web sitelerinde kullanılan inanılmaz derecede güçlü bir programlama dili haline geldi. JavaScript’i öğrenmek, sizi daha genel amaçlı bir dil haline gelmeye devam etmesi nedeniyle, becerilerini bilge olarak iyi bir yere yerleştirecektir .


3.PHP

PHP en popüler web dillerinden biridir – aynı zamanda web sitelerindeki bilgileri yönetmek için tasarlanmış ilk erişilebilir programlama dillerinden biridir. Wikipedia veya Facebook kullandıysanız, PHP tarafından desteklenen bir site kullandınız demektir. Webin neredeyse % 27’si PHP ile oluşturulmuştur.Geliştiriciler, PHP’yi severek kullanıyor. Çünkü web sitelerine dinamik bilgi kolayca eklemenizi sağlıyor ve kullanıcılarınız hakkında bilgi erişebilmeniz depolayabilmeniz için veritabanlarını düzenlemede çok başarılıdır.


4.Python

Python, yeni başlayanlar için mükemmel bir dildir, çünkü okumak ve anlamak oldukça kolaydır. Yapmak istediğiniz herhangi bir şey varsa, Python ile basit ve az kodlarla yapabilirsiniz. ABD Hükümeti istatistiksel analiz ve görselleştirme yapmak için Python kullanıyor. Disney, Pixar ve Lucasfilm bile filmlerinde daha gerçekçi efektler eklemek için Python kullanıyor. YouTube, Instagram ve Reddit gibi büyük web sitelerinde de Python kullanılır.Ayrıca IEEE Spectrum’a göre Python Dünyada en çok tercih edilen yazılım dilleri sıralamasında 1.sırada yer alıyor.


5.iOS: Objective-C ve Swift

Objective-C ve Swift aynı şeyi yapmak için kullanılan iki dildir iPhone veya iPad gibi Apple cihazları için uygulamalar oluşturmanızı sağlar. Objective-C C temellidir ve öğrenmek için biraz ayrıntılı ve zorlayıcı bir dildir – ancak yazdığınız kodun Apple’nızda çalıştığını görmek size çekici gelebilir. Swift ise Apple tarafından iOS ve OS X platformlarına iOS ve Mac uygulamaları geliştirmek için oluşturulan, derlenerek çalışan güçlü ve kullanımı kolay, nesne yönelimli bir programlama dili olarak tanımlanır.


6.Android: Java ve Kotlin

Java JavaScript ile alakalı değildir. Günümüzde Java, Amazon ve Gmail gibi web uygulamalarını güçlendirmek için kullanılmaktadır; bankalar ve hastaneler gibi kritik kurumsal uygulamalarda da Android Uygulamalarını güçlendirmektedir. Bu nedenle mobil geliştirme ile ilgileniyorsanız iyi bir seçimdir. Google nın Andoid Studio Programıyla Java dilini bilerek android için mobil uygulamalar oluşturabilirsiniz.

Kotlin,2011’de JetBrains tarafından oluşturulan daha kolay okunur ve daha verimli Java sürümüdür. Ancak, Kotlin’in sunduğu kodlama kolaylığından gerçekten anlayabilmeniz ve yararlanabilmeniz için Java’yı ilk önce öğrenmemiz gerekir.



Ne yapmak istiyorsun?

Bu, cevaplanması gereken en zorlu soruların başında gelir. Ne yapmak istediğinizi bilmek, ‘önce hangi programlama dili öğreneceğim’ sorusunu hızlı bir şekilde çözer – çünkü dil, gitmek istediğiniz yere ulaşmak için yalnızca bir araçtır.

Ne yapmak istediğinizi bilmiyorsanız, Bu gibi siteler üzerinden topluluklara girebilir yaptıkları projeleri inceleyebilirsin.Tamamlanmış projeleri kendin için sorun olarak görüp tekrardan yazmaya çalışabilirsin.



NOT : Bu konuyu yeni başlayacak arkadaşlar için yazıp kısaca özet geçmek istedim. Umarım biraz olsa da yardımcı olabilmişimdir. Eğer bu işi yaparken zevk alıyorsanız yapmayı seviyorsanız elbet üstesinden gelip iyi bir yazılımcı olabilirsiniz yaparken zorlanan sıkılan arkadaşlar yazılım konusu bir çok dallara ayrılıyor o dalları araştırıp kendinize en uygun dalı seçip o konuda yoğunlaşabilirsiniz ama asla pes etmeyin :)

SİNYORH4CK
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.