HarmonyOS Ve Android Karşılaştırma: Farkları Nelerdir?

lllroselll

Katılımcı Üye
10 Nis 2020
848
90
Abu Dubai
0RWn4Y.gif

5aE7rL.png

v6B2bz.png

harmony-os-huawei-android-alternatif-isletim-sistemi.jpg

HarmonyOS nedir?

Aslında orjinal adı 'HongmengOS', ama, Huawei uluslararası pazar için 'Harmony''dir.Orijinal adı Çin mitolojisinde yabani kaz anlamına gelir,ama 'uyum' terimi çok iyi olduğu için uygundur.Tek boyutlu, tüm çoklu cihaz işletim sistemine uygun olacak şekilde tasarlanmıştır.

5aE7rL.png

6apXyk.png


HarmonyOS işletim sisteminin akıllı saatler, akıllı ekranlar, araç içi sistemler ve akıllı hoparlörler gibi akıllı cihazlar için uyumlu bir yapıda olduğunun altını çizen Richard Yu, "Huawei, bu uygulama sayesinde cihazlar arasında entegre ve paylaşılan bir ekosistem kurmayı, güvenilir bir çalışma ortamı oluşturmayı ve her cihazla bütünsel bir akıllı deneyim sunmayı amaçlamaktadır.


5d5f843967b0a923dc9564cb.jpg


5aE7rL.png

6apXyk.png

HarmonyOS Nasıl Çalışır?

HarmonyOS, Deterministic Latency Engine ve yüksek performanslı Inter Process Communication (IPC) ile düşük performans sorunlarına çözüm sunacak. Deterministic Latency Engine, görev yürütme önceliklerini ve zaman sınırlarını belirler. Böylece kaynaklar yüksek öncelikli görevlere yönelerek uygulamaların yanıt gecikme süresini %25,7 azaltır.

5aE7rL.png

6apXyk.png


Ayrıca mikro çekirdek, IPC performansını mevcut sistemlerden beş kat daha verimli hale getirir.
HarmonyOS, gelişmiş güvenlik ve düşük gecikme özelliğine sahip yeni bir mikro çekirdek tasarımını kullanır. Bu mikro çekirdek, çekirdek işlevlerini basitleştirmek, çekirdek dışındaki kullanıcı modunda mümkün olduğunca çok sayıda sistem hizmeti uygulamak ve karşılıklı güvenlik koruması eklemek için tasarlandı. Mikro çekirdek, iş parçacığı çizelgeleme ve IPC gibi yalnızca en temel hizmetleri sağlar.


5aE7rL.png

6apXyk.png


Harmony OS’nin mikro çekirdeği tasarımı, Güvenilen Yürütme Ortamında (TEE) sıfırdan güvenlik ve güvenilirliği yeniden şekillendirmek için resmi doğrulama yöntemlerini kullanır. Resmi doğrulama yöntemleri, kaynaktan gelen sistem doğruluğunu teyit etmek için etkili bir matematiksel yaklaşımdır.

5aE7rL.png

6apXyk.png


İşlevsel doğrulama ve saldırı simülasyonu gibi geleneksel doğrulama yöntemleri sınırlı senaryolarla sınırlıdır. Buna karşılık resmi yöntemler, tüm yazılım yollarını doğrulamak için veri modellerini kullanabilir.




5aE7rL.png

6apXyk.png


Hangi cihazlarda olacak?

Geçtiğimiz Eylül ayında yeni amiral gemisi Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro‘yu tanıtan marka, bu akıllı telefonlarında Android 10‘un kullanılacağını ancak bu telefonlarda Google Servislerinin bulunmayacağı açıkladı. Bazı yan uygulamalar sayesinde Google’ın haritalar, çeviri gibi uygulamaları telefona yüklenebiliyordu.

5aE7rL.png

6apXyk.png


Ancak son yaşanan gelişmeler ile Google bunun da önüne geçti. Bu gelişme ile işler değişebilir ve Huawei, 2020 yılında çıkaracağı akıllı telefonları

5aE7rL.png

6apXyk.png


HarmonyOS işletim sistemiyle çıkarabilir.Huawei’ye yakın isimler Mart 2020 tarihinde tanıtılacak olan Huawei P40 modelinin hem Android hem de HarmonyOS çalıştıracak şekilde çift işletim sistemiyle geleceğini paylaştılar.


0RWn4Y.gif

5aE7rL.png

v6B2bz.png


Harmony OS Vs Android Karşılaştırma



Linux Çekirdeği

HarmonyOS'u Android'den ayıran temel şey, çekirdeğinde Linux içermemesidir. Huawei, fütüristik işletim sistemi için tamamen yeni bir mikro çekirdek geliştirdi.

Huawei'nin tüketici iş bölümünün CEO'su Richard Yu, HarmonyOS'u Google'ın Zirkon mikro çekirdeğine dayanan geliştirdiği Fuşya İşletim Sistemi ile karşılaştırmaya devam etti.

Mikro çekirdeğin boyutu, işletim sistemini çalıştırmak için gereken minimum minimum kod miktarını içerdiğinden monolitik bir çekirdeğe (Linux gibi) göre daha küçüktür. Huawei'nin mikro çekirdeği, yalnızca evre programlama ve IPC'yi içerdiği için Linux çekirdeğinde bulunan kod miktarının yaklaşık 1 / 1000'ine sahiptir. Dosya sistemleri, aygıt sürücüleri, ağ sürücüleri vb. Gibi diğer tüm hizmetler kullanıcı alanında çalışır.

Bu gibi durumlarda, İşlemler Arası İletişim (IPC), işletim sisteminin genel performansında önemli bir faktör haline gelir. Huawei, mikro çekirdeğinin Fuşya'dan 5 kata kadar daha hızlı ve QNX mikro çekirdeğinden üç kata kadar daha hızlı IPC sunduğunu iddia ediyor.

5aE7rL.png

6apXyk.png


Android rakibi DEĞİL

Şu anda Huawei, HarmonyOS'un açıkça bir Android rakibi olmadığı konusunda kararlı. Android'de çalışmaya devam etmek istiyorlar, ancak şirket ABD'den (ve Android ekosisteminden) çıkarılırsa akıllı telefonlarını bir veya iki gün içinde HarmonyOS'a geçirebilirler.

Huawei, başlangıçta işletim sistemini akıllı ekranlara, akıllı hoparlörlere, araba kafa birimlerine vb. Getirmeye odaklanacak. Bu tür cihazlar için işletim sistemi tasarlamak, geleceğe hazır iyi bir hamle gibi görünüyor.



Yani, daha çok şirketin yarattığı bir B planı. ABD ve Çin arasındaki yükselen gerilimler göz önüne alındığında, Huawei'nin yaklaşmakta olan Mate 30 serisi için HarmonyOS ile gidebileceği düşünülüyor. Şu andan itibaren, cihaz Android OS ve Google hizmetlerini önceden yüklemek için bir zorunluluk olan Google Play sertifikasını almadı.

5aE7rL.png

6apXyk.png


Android'den teorik olarak daha hızlı

Huawei, akıllı telefon endüstrisindeki son teklifini satmak için yeni oyun olarak “dağıtılmış işletim sistemi” kullanıyor. HarmonyOS, performansını artırmak için dağıtılmış görev zamanlaması ve dağıtılmış veri yönetimi kullanır.

Huawei, “dağıtılmış” HarmonyOS'un Android'in, çok fazla kod, eski bir zamanlama mekanizması ve parçalanma sorunları olduğu gerçeği nedeniyle Android'den daha iyi performans gösterebileceğini savunuyor.

Mikro çekirdeği, sistem kaynaklarını daha iyi bir şekilde tahsis etmek için gerçek zamanlı yük analizi, uygulama karakteristikleri eşleştirme ve öngörme kullanan “Deterministic Latency Engine” adlı yeni bir programlama mekanizması kullanıyor.

Şirket, gecikme dalgalanmalarında% 25,7'ye kadar iyileşme gecikmesi ve% 55,6 oranında iyileşme ile sonuçlandığını iddia ediyor.

Bir otoyol örneği veren Huawei, Linux'un popüler fuar planlama mekanizmasının tüm kaynaklara aynı şekilde davrandığını ve bu da performansı düşürdüğünü söylüyor. Yine de, gerçek işletim sistemi insanların eline geçene kadar sonuç tahmin edilemez.



Kök erişimi yok

Android kullanan birçok insanın Android köklendirme ve telefonlarına getirebileceği harikalar (ve yıkımlar) hakkında bir fikri vardır .

İlginçtir ki, HDC 2019'da Huawei, işletim sisteminin cihazlarda kök erişimini desteklemeyeceğini duyurdu. Bu, mikro çekirdeğin ve cihazların genel güvenliğini geliştirmelidir.

5aE7rL.png

6apXyk.png


Ayrıca Huawei, mikro çekirdeğinin güvenliğini artırmak için “resmi doğrulama yöntemleri” kullandığını söyledi. Bunlar, uzay ve yonga setleri gibi güvenlik açısından kritik alanlarda kullanılan matematiksel yaklaşımlardır. Bu, sınırlı sayıda durumu ele alan işlevsel doğrulama ve saldırı simülasyonu üzerinde bir avantaj sağlar.

5aE7rL.png

6apXyk.png


Uygulama savaşı: Android hala kazanıyor

Tüm bunların arasında, Huawei'nin kazanmak için büyük bir savaşı var, bu da sonunda nihai kazanana karar verecek: uygulama ekosistemi. Uygulama pazarının sahibi olan şirketin akıllı telefon endüstrisine sahip olduğunu zaten gördük. Google ve Apple bunun en büyük örnekleridir.

Huawei söz konusu olduğunda, geliştiricileri uygulamalarını AppGallery adlı Play Store alternatifine yönlendirmeye çalışmakla meşgul.

HarmonyOS şu anda Android uygulamalarını desteklemiyor, ancak Huawei bunu yapmanın geliştiriciler için çok kolay olacağını söylüyor. Şirket, geliştiricilerin uygulamalarını HarmonyOS için yeniden derlemelerine yardımcı olacak tüm gerekli SDK'ları ve diğer araçları yayınladı.

v6B2bz.png

5aE7rL.png

0RWn4Y.gif
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.