Haswell'i İnceleyelim

Jaime Lannister

Kıdemli Üye
1 Ara 2020
3,692
806
Casterly Rock
Merhaba TurkHackTeam üyeleri bugün Haswell'i inceleyeceğiz.

qludCv.png

YHOrwJ.gif

qludCv.png


images


Haswell (HSW), Intel'in mobil, masaüstü bilgisayarlar ve sunucular için 22 nm sürecini temel alan mikro mimarisidir. 2013 yılında tanıtılan Haswell, Ivy Bridge'in halefi oldu. Haswell, adını Colorado, Haswell'den almıştır (Başlangıçta Molalla, Oregon'dan sonra Molalla, daha sonra zor telaffuz nedeniyle yeniden adlandırılmıştır). 2014'te Intel, Haswell'in halefi Broadwell'i tanıttı.

Masaüstü ve mobil için Haswell, 4. Nesil Intel Core işlemciler olarak markalanmıştır. Sunucu sınıfı işlemciler için Intel, onu Xeon E3 v3, Xeon E5 v3 ve Xeon E7 v3 olarak markaladı.

Haswell, selefi Ivy Bridge ile pek çok benzerlik paylaşırken, birçok yeni geliştirme ve özellik sunuyor. Haswell, Intel'in çip mimarisi üzerine bir sistem için tasarlanmış ilk x86s masaüstü serisidir. Bu, sonraki birkaç mikro mimaride geliştirilmeye devam edecek olan önemli bir harekettir. Genel olarak Haswell, Sandy Bridge ve Ivy ile aynı temel akışı paylaşır, ancak daha geniş yürütme birimleri ve ek zamanlayıcı bağlantı noktaları ile yürütme motorunda bunları önemli ölçüde genişletir.

images


Ön uç, 1 ila 15 bayt arasında değişen değişken uzunluklu x86 komutlarıyla ilgilendiğinden mikromimarinin karmaşık kısmıdır. Buradaki ana amaç, bir sonraki talimat setini doğru bir şekilde getirmek ve kodunu çözmektir. Önbellekler Haswell'de Ivy Bridge'den değişmedi, L1i$ hala 32KB , 8 yollu küme ilişkisel iki iş parçacığı tarafından dinamik olarak paylaşılıyor. Talimat önbelleği talimat alma işlemi 16B/döngü olarak kalır. TLB ayrıca hala 128 girişli, 4 KB sayfalar için 4 yollu ve 2 MB sayfa modu için tamamen ilişkili 8 girişlidir. Getirilen talimatlar daha sonra her bir iş parçacığı için 20 olmak üzere 40 girişi olan bir talimat kuyruğuna taşınır. Haswell, kesin ayrıntılar kamuya açıklanmamasına rağmen, şube kayıplarını iyileştirmeye devam etti.

Haswell, Ivy Bridge ile aynı µOps önbelleğe sahiptir - her biri 6 µOps olan 32 önbellek satırından oluşan 32 sette düzenlenen 1.536 girişleridir. İsabetler, 4 µOps/döngüye kadar verim sağlayabilir. Önbellek, mikro kodlanmış yönergeleri destekler (ROM girişlerine yönelik işaretçiler olarak). Önbellek iki iş parçacığı tarafından paylaşılır.

Talimat kuyruğunu takiben, talimatlar karmaşık 4 yollu kod çözücü aracılığıyla kodlanır. Kod çözücünün 3 basit kod çözücüsü ve 1 karmaşık kod çözücüsü vardır. Toplamda, 3 tek sigortalı µOps ve ek 1-4 sigortalı µOps yayabilirler. Ünite hem mikro hem de makro füzyonları yönetir. Uyumlu bitişik µOps'un bir sonucu olarak makro füzyon, tek bir µOp'ta birleştirilebilir. Push ve pop'ların yanı sıra arama ve geri dönüş de bu aşamada işlenir. 4 talimat, ancak makro füzyon yardımıyla, her döngüde en fazla 5 talimatın kodu çözülebilir.

images


8BfzfS111434df5fdd155e.md.png

zcIPpR.gif
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.